Insolvence a dar

Napsat příspěvek
Velikost písma:
HannyBunny
27.7.21 05:30
@Anonymní píše:
@stinga aha dekuji, on ten finanční dar dostal od rodičů aby si za to něco koupil pro sebe a koupil, a prave jsem nevedela jestli do SJM spada i dar co dostal manzel pro vlastní potrebu, nekde jsem cetla ze ne, tak jsem si nebyla jista právě, ale když teda říkáš že z jeho daru musím hlasit vše tak to jsem právě nevěděla,

ta motorka je sice koupená z finančních prostředků/daru manželovi, ale ten ji koupil/daroval tobě - navíc, když jsi ve velkém technickém průkazu uvedena jako její majitel (a zrovna tak jako majitel a provozovatel v registru CRV) - toto jistě insolvenční správce ví, neboť tuto informaci si hned na začátku insolvenčního řízení v rámci součinnosti zjistí z registru. doporučuji ti motorku přiznat. i pokud bys při běžícím insolvenčním řízení dostala další věci či finance z daru či dědictví, podle §412 jsi je povinna oznámit a vydat správci ke zpeněžení. pouze, kdyby dle odhadu insolvenčního správce byla hodnota příliš malá, v majetkové podstatě nebyly další movité/nemovité věci ke zpeněžení a výtěžek z jejich prodeje by pokryl pouze odměnu insolvenčního správce (na nezajištěné věřitele by nezbylo nic navíc pro jejich uspokojení), nezpeněžoval by ji. leda bys prokázala její nezbytnost - např. nemáš auto, nutně ji potřebuješ ke každodennímu dojíždění do práce, neboť v místě jiné vhodné spojení veřejnou dopravou nemáš (ovšem takový případ ještě nepamatuji, většinou se takhle „nechávají“ dlužníkům auta).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.21 05:35

@HannyBunny děkuji za odpověď, ale já se právě ptam celou dobu na to, zda musím priznat manzelovu motorku kterou si koupil z toho daru, to ze koupil me chápu, motorka je nahlasena v pořádku, ale jde mi o to zda musím i jeho nahlasit, když to byl pro něho dar od rodičů vlastně ty peníze na jeho vlastní potreby děkuji

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.21 05:37

@HannyBunny kazdy si právě tady mysli ze nechci nahlasit svou motorku ale já celou dobu píšu o manzelove motorce kterou si take zakoupil z peněz co mu dali rodiče

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.21 05:54

Ano,
musíš nahlásit obě motorky.
Obě jsou vás majetek a nikoho nezajímá, jestli jste si na něj vydělali a nebo ho dostali darem. Je to jedno. Důležité je to, že je to váš majetek. ( Platí i třeba pro nemovitosti atd.)

Ohledně zpeněžení, co tu ostatní píší. Ne vždy se všechen majetek zpeněží.
Mám bratra v insolvenci.
V době podání insolvence měl na sebe napsané 2 auta, stáří 13 let a více.
Jedno mělo hodnotu asi 10 tisíc, to používal „na dojetí“ k podnikání, druhé asi 40 tisíc, to používal pro rodinu a dojíždění do zaměstnání (ne, vážně všude nejezdí MHD :lol: ).
Ani jedno z aut nemusel prodat, dokonce nemusel zpeněžit ani penzijní připojištění.
Záleží na insolvenčním správci, částce kterou dluží, částce za jakou by se majetek ve skutečnosti prodal atd. Takže nic není tak horké, jak se to uvaří.

Jedno z aut nakonec asi po roce prodal, částku samozřejmě IS přiznal. Ale neprodával ho nuceně IS, ale bratr, když usoudil, že už nemá smysl do něj dále strkat peníze.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.21 06:01
@Anonymní píše:
Ano,
musíš nahlásit obě motorky.
Obě jsou vás majetek a nikoho nezajímá, jestli jste si na něj vydělali a nebo ho dostali darem. Je to jedno. Důležité je to, že je to váš majetek. ( Platí i třeba pro nemovitosti atd.)

Ohledně zpeněžení, co tu ostatní píší. Ne vždy se všechen majetek zpeněží.
Mám bratra v insolvenci.
V době podání insolvence měl na sebe napsané 2 auta, stáří 13 let a více.
Jedno mělo hodnotu asi 10 tisíc, to používal „na dojetí“ k podnikání, druhé asi 40 tisíc, to používal pro rodinu a dojíždění do zaměstnání (ne, vážně všude nejezdí MHD :lol: ).
Ani jedno z aut nemusel prodat, dokonce nemusel zpeněžit ani penzijní připojištění.
Záleží na insolvenčním správci, částce kterou dluží, částce za jakou by se majetek ve skutečnosti prodal atd. Takže nic není tak horké, jak se to uvaří.

Jedno z aut nakonec asi po roce prodal, částku samozřejmě IS přiznal. Ale neprodával ho nuceně IS, ale bratr, když usoudil, že už nemá smysl do něj dále strkat peníze.

Děkuji moc, ale jak to tedy je s darem, všude čtu na netu ze dary jsou pouze a jen majetek danne osoby a nejsou SJM ale nemám zkušenost právě, jinak auto mám taky asi 25 roků staré takže to si myslím ze mi nezpenezi, protože jezdím daleko 40km do práce, ale o motorku se bojim no, ale asi se neda nic dělat, byla jsem blbě duveriva a nakonec toto no

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.21 06:31
@Anonymní píše:
Děkuji moc, ale jak to tedy je s darem, všude čtu na netu ze dary jsou pouze a jen majetek danne osoby a nejsou SJM ale nemám zkušenost právě, jinak auto mám taky asi 25 roků staré takže to si myslím ze mi nezpenezi, protože jezdím daleko 40km do práce, ale o motorku se bojim no, ale asi se neda nic dělat, byla jsem blbě duveriva a nakonec toto no

Ano, dary jsou sice majetkem dané osoby, ale to je v případě SJM.
Tedy, když dostaneš dům od rodičů, je jen tvůj a nespadá do SJM. Zatímco, když si ho budeš chtít koupit v manželství, bude součástí SJM. Pokud dům od rodičů prodáš, budou peníze součástí SJM. Jestli se nepletu. Je to složitější, zatím jsem po tom nepotřebovala pátrat, tak přesně detaily neznám. Výše zmíněné beru, že platí hlavně co se týče majetku v případě rozvodu atd.

Co se týče insolvence, tak mne překvapuje, že do ní jseš jenom ty, nikoliv i manžel (ale třeba jste manželé krátce a dluhy jsou z doby před manželstvím).
Překvapuje mne, že to vůbec lze, abys do toho šla jen ty.

Na druhou stranu píšeš, že správce zajímá majetek manžela. :think:
Takže pokud chce správce i soupis majetku manžela, platí to, co jsem napsala už předtím. Je jedno, jestli ho dostal darem nebo koupil za darované peníze. To IS nezajímá. Jeho jen zajímá, jestli je to jeho majetek, či nikoliv.

V případě bráchy se sepisovalo vše. Jeho i manželky. Společný majetek do soupisu neměli žádný. Ale oni šli do oddlužení obou, protože půjčky, které vznikly v manželství byly obou, některé i oba podepisovali.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.7.21 06:46
@Anonymní píše:
Ano, dary jsou sice majetkem dané osoby, ale to je v případě SJM.
Tedy, když dostaneš dům od rodičů, je jen tvůj a nespadá do SJM. Zatímco, když si ho budeš chtít koupit v manželství, bude součástí SJM. Pokud dům od rodičů prodáš, budou peníze součástí SJM. Jestli se nepletu. Je to složitější, zatím jsem po tom nepotřebovala pátrat, tak přesně detaily neznám. Výše zmíněné beru, že platí hlavně co se týče majetku v případě rozvodu atd.

Co se týče insolvence, tak mne překvapuje, že do ní jseš jenom ty, nikoliv i manžel (ale třeba jste manželé krátce a dluhy jsou z doby před manželstvím).
Překvapuje mne, že to vůbec lze, abys do toho šla jen ty.

Na druhou stranu píšeš, že správce zajímá majetek manžela. :think:
Takže pokud chce správce i soupis majetku manžela, platí to, co jsem napsala už předtím. Je jedno, jestli ho dostal darem nebo koupil za darované peníze. To IS nezajímá. Jeho jen zajímá, jestli je to jeho majetek, či nikoliv.

V případě bráchy se sepisovalo vše. Jeho i manželky. Společný majetek do soupisu neměli žádný. Ale oni šli do oddlužení obou, protože půjčky, které vznikly v manželství byly obou, některé i oba podepisovali.

Sama do insolvence jit mohu bez problémů, jelikoz mám plat na to abych plnila splátky samozřejmě, ale prave i IS mi říkala ze je to stejné jako SJM proto chce majetek manžela, protože ho nabyl v manželství, ale prave pořád nevím jak to znění je přesně, nevadí napíšu ji vse a je to no co nadělám… díky

• Citovat
  • Upravit
20906
27.7.21 08:13

Počkat, takže ty zatím žádnou insolvenci schválenou nemáš ne? Jen máš podaný návrh a děláš soupis majetku apod.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36007
27.7.21 09:04

Bože ženská mohla by si to napsat celý ještě jednou a srozumitelně. Po 3 stranách diskuze z tebe vypadne, že tu insolvenci ještě nemáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.7.21 12:59

@JancaS84 nevím jako jak to jinak napsat je to podane u soudu, mam IS, a u soudu to bylo schváleno asi předběžně nebo nevím nevyznám se v tom, prostě bylo mi povoleno soudem oddlužení, ted musím sepsat majetek muj a manžela a podava se navrh a pod, tam mi samozřejmě muzou majetek zpenezit, a napíšou mi kolik budu platit, ale jde mě o to zda musím hlasit že má manžel motorku kterou si koupil z peněz které dostal darem

• Citovat
  • Upravit
13197
27.7.21 13:16
@Anonymní píše:
Dobrý den, omlouvám se ale raději anonymně, stydím se za to vše, mám dotaz jsem v insolvenci a manžel dostal pred dvěma lety penize od rodičů pro svou potrebu samozřejmě, a koupil nam každému motorku, za par korun samozřejmě, musím prosím toto hlásit nebo jak postupovat, zatím mi nikdo nikde nepomohl v tomhle, a co jsem cetla tak jeho dar je jen jeho ale když koupil za to motorky tak nevím jak to funguje, děkuji

zkus pouzit mozek, kdyz by jste vlastnili nemovitost, kterou dostal manzel darem, myslis, ze by to insolvencniho spravce nezajimalo? nebo si myslis, ze u kazde veci, se doklada puvod, kde jste na to vzali? :zed:… tak muj rozum me rika, ze musite nahlasit vse, co vlastnite, bez ohledu na to, kde jste k tomu prisli… jednoduche, ne?. ntb. koukam, ze dalsi, kdo za svoji insolvenci nemuze, me by zajimalo, zda si to same mysli veritele a jejich rodiny, ktere jste okradli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18234
27.7.21 13:20
@markytka3 píše:
zkus pouzit mozek, kdyz by jsthe vlastnili nemovitost, kterou dostal manzel darem, myslis, ze by to insolvencniho spravce nezajimalo? nebo si myslis, ze u kazde veci, se doklada puvod, kde jste na to vzali? :zed:… tak muj rozum me rika, ze musite nahlasit vse, co vlastnite, bez ohledu na to, kde jste k tomu prisli… jednoduche, ne?

Možná by šlo zkusit použít mozek a nedělat rozbory bez znalosti legislativy. Pokud je v oddlužení jen jeden z manželů, tak po výlučné majetku druhého správci nic není.

Zakladatelko, obrat se na toho, kdo ti zpracovával návrh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
27.7.21 13:22
@bertoldina píše:
Možná by šlo zkusit použít mozek a nedělat rozbory bez znalosti legislativy. Pokud je v oddlužení jen jeden z manželů, tak po výlučné majetku druhého správci nic není.Zakladatelko, obrat se na toho, kdo ti zpracovával návrh.

tak to jo, tu info jsem prehledla, myslela jsem, ze jdou oba… proc musi psat i majetek manzela, kdyz do nej jde jen ona?…

Příspěvek upraven 27.07.21 v 13:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18234
27.7.21 13:25
@markytka3 píše:
tak to jo, tu info jsem prehledla, myslela jsem, ze jdou oba… proc musi psat i majetek manzela, kdyz do nej jde jen ona?

Nemusí, což teď zřejmě řeší. S tímhle by ji měl pomoci ten, kdo zpracoval a podal návrh na povolení oddlužení. Má nejvíc informací o situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
27.7.21 13:28
@bertoldina píše:
Nemusí, což teď zřejmě řeší. S tímhle by ji měl pomoci ten, kdo zpracoval a podal návrh na povolení oddlužení. Má nejvíc informací o situaci.

btw. v manzelstvi jde oddluzit jen jednoho manzela? ja mela za to, ze to jde, jen kdyz dluhy vznikly prokazatelne pred manzelstvim, a v tom pripade by byl manzel pablb, kdyz by na ni psal pak tu motorku :nevim:… jinak ptat se zde misto zpracovatele navrhu - taky nechapu, to jsou lide tak vymatlani? copak nekdo z netu muze vedet, podrobne info k jejich pripadu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel