Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
@Evulina potrat je vrazda? Za vraždu se chodi do kriminálu
Morálku neurčují zákony. Zákony jsou v každé zemi jiné. Ne každý zákon je morální. Třeba za vraždu jsou u nás menší tresty než za některé majetkové trestné činy. Je tedy horší vykrást banku než zabít člověka? Já myslím, že ne. Tudíž jde pouze o smluvní akt skupiny osob. Takže legitimita potratu dle mého neurčuje to, že nejde o akt amorální. Neodsuzuji tě, ale jsem jednou z těch, co považuje potrat za vraždu.
@Irna píše:
@smurfka kazdy zivotni pribeh je jedinecny takze urcite se do stejne situace nedostala zadna z nas. Zakladatelka se ptala jestli nekdo podstoupil preruseni v 10 tydnu. Ja ji na to v predchozich komentarich odpovidala.. jen me nastvalo kolik se tu naslo moralistek. A dat jim do rukou kamen tak ho hodi. tot vse nic vic nic min.. proto ta reakce a chapu ze se kazdemu nemusi libit ze chce jit slecna na potrat a sama jsem ji napsala co k tomu napriklad vedlo me.. a ze i nekdy toto reseni neni upne bez nasledku..
Ale blbost. Vubec o nas nic nevis.
@Anonymní píše:
@Evulina potrat je vrazda? Za vraždu se chodi do kriminálu
Za potrat bez zdr. duvodu po 12. tt taky. Kde je rozdil mezi 12+1 a 11+6? ![]()
Příspěvek upraven 27.12.18 v 14:57
@Irna Ne, proto se narozdil od tebe nevyjadruju k tomu, co jsi prozila/neprozila a jestli bys po nekom hazela kameny.
Kolika zenam, ktere se nakonec ze svych deti radovaly a na potrat by sly kvuli tlaku okoli nebo tizive zivotni momentalni situaci, jsi pomohla? Atp. Jak pisu, nic nevis. Kameny po nikom nehazim.
@pe-terka píše:
Tak to už je na zvážení a hodnotách každé soudružkyJisté je, že v 10tt už je plod prakticky komplet vyvinutý včetně nervové soustavy a s velkou pravděpodobností by z něj (bez zásahů zvenčí) bylo za pár měsíců životaschopné lidské mládě.
Jen stran těch postabortivních traumat. Ne každá žena, která své známé či bývalé spolužačce řekne, že je v poho a že nelituje, mluví pravdu. Když něco roky tíží naši duši, nevtrubujeme to zpravidla každému
Tak tak..
@ludmilaadamkova píše:
Tak ta koza to napise jeste jednou Zakladatelku chapu mela jsem na potrat nazor ze je zo jak vytrhnuti zubu. Do urciteho veku. Ale od prodelani tehotenstvi porodu a tech 3 mesicu s malickou je to diametralne jine. Ono to fakt neni jen tak.Rozhodne nikoho neoduzuju. Jen si to opravdu dobre rozmyslet. Spravne muzou byt obe rozhodnuti. Ale jsou veci ktere uz pak nejdou vratit zpatky.
Ja uz bych na potrat jit nemohla. Ale mne uz zdaleka neni 15 uz je mi vice nez dvakrat tolik.
Tak ono je vidět i z reakcí, pardon, že je zakladatelka jednoduššího charakteru dle reakcí. Obávám se, že tu filozofování nemá smysl vůbec, miminko to má zpečetěné. Já to měla jako ty, ale vždy jsem jednala zodpovědně, takže se nikdy nic nestalo…ale vím, že kdyby ano, následně bych otěhotněla chtěně, tak bych měla velké psychické obtíže. Dívat se do očí narozeného dítěte a vědět, že jeho sourozence jsem zabila a ještě třeba z malicherných důvodu ![]()
@Irna píše:
rozhodni se podle nejlepsiho vedomi a svedomi. Ja byla taktez na potratu. Bylo mi cerstvych 18 , nemela jsem nic!! Otec alkoholik takze k rodicum to neslo.. Muj tehdy pratner podotykam dlouhodoby me poslal do haje.. otehotnela jsem pres antikoncepci. V te dobe to byla nejlepsi volba… ( nikdy jsem nelitovala) nemela bych ani na plinky natoz kde bydlet, co bych tomu diteti dala??? Proste situace !! Ty kozy co ti pisou ze potrat je vrazda pust z hlavy jsou to kozy co se nikdy do podobne situace nedostaly.. a ano mela by sis samozdrejme rozmyslet proc to chces udelat jestli jen z rozmaru ze proste nejsi pripravena je hloupost ale to jestli pak budes resit kam s ditetem nemit pro nej ani na mliko partner v prd. Rodice neschopni a zit s ditetem priklad na ubytovne nebo v dome pro matku s ditetem a strachovat se pri kazde navsteve socialky kdy ti dite vezmou neni zivot ani pro tebe ani pro to male..
Po potratu jsem zadne komplikace nemela. Samozdrejme sestinedeli prodelas tak jako tak.. na psychyce to zanecha sram jako prase ale je jen a jen na tobe jak se s tim smiris.. takze hodne stesti at se rozhodnes jakkoli je to opra du jen TVA VOLBA!!
Ano, hrdě se považuji za kozu. Máme tři na statku a vím, že by si na svá mláďata dobrovolně sáhnout nenechala
.
Myslím si, že pokud se otěhotní přes antikoncepci, člověk nemá za co a kde žít, prarodiče na houby atd., tak je pořád lepší dát dítě po porodu k adopci nebo do pěstounské péče, než jít na potrat..Toť můj názor.
@rozand kupodivu pomohla no mam kamaradku ktera si mimco nechala pomaham ale samozdrejme ma penezenka neni bezedna a mam uz svou rodinu..ale i tak dam, koupim. Vim ze to nema jednoduche. Rodina se na ni vykaslala.. no zivot neni jednoduchy kazdy mame svoje.. ja taky..
@Irna píše:
@pe-terka
Ostra?? Proc ??? To ze nepisi jako anonym?? A mam tam ten pridavek novacek?? Jen me ser… ze opravdu kozy co se treba v zivote nedostaly do nejake tizive situace poucujou a pisou potrat je vrazda.. Myslim ze je 100 lepsi dat dite pryc a v tomto state je to diky bohu povoleno. Napr ( znasilneni, atd) nedovedu si predstavit ze by nektera z tech moralistek vychovavala a milovala dite co by ji pripominalo deno dene s kym a za jakych okolnosti se to kuprikladu stalo.. coz samozdrejme nema se zakladatelkou nic spolecneho..
Tak já ti řeknu do jaké situace jsem se třeba dostala..znásilnění díkybohu ne, i když i zde by se dalo o tom polemizovat, neb to dítě prostě za to nemůže..no nic - měla jsem riziko downa u nenarozeného dítěte 1:30, což je dost. Měla jsem jít na odběr plodovky. Závěr můj a manželův - pokud by plodovka vyšla blbě, byl by doporučen potrat. Což by pro nás bylo ale horší, než dát šanci žít našemu dítěti, byť by mělo downa. Takže jsem ani na plodovku nešla.
@Evulina a mimi je zdrave?? Doufam a preju aby bylo pokud tedy neni jeste na svete..
@Irna píše:
@Evulina a mimi je zdrave?? Doufam a preju aby bylo pokud tedy neni jeste na svete..
Ano, mímo je naštěstí zdravé a už je mu 8 let ![]()
I když jednoho nezdravého člena rodiny máme, je to stařeček s těžkou demencí a rakovinou a o toho se staráme, takže jakýsi diskomfort v pečování o blízkého člověka znám.
@Evulina tak to je supr..dedecka mi je lito no ale v urcitem.veku se s tim bohuzel musi pocitat… ja bych si postizene dite asi nenechala. Diky bohu nikdy jsem se nemusela nikdy takto rozhodovat.. vsechna cest .. rekli ti aspon proc ty hodnoty byly takove?
@Irna píše:
@Evulina tak to je supr..dedecka mi je lito no ale v urcitem.veku se s tim bohuzel musi pocitat… ja bych si postizene dite asi nenechala. Diky bohu nikdy jsem se nemusela nikdy takto rozhodovat.. vsechna cest .. rekli ti aspon proc ty hodnoty byly takove?
Nevím, proč ty hodnoty byly takové..nepátrala jsem. ![]()
U druhé už vyšly hodnoty ok..
@rozand píše:
Za potrat bez zdr. duvodu po 12. tt taky. Kde je rozdil mezi 12+1 a 11+6?Příspěvek upraven 27.12.18 v 14:57
nekde se ta delici cara nasadit musi.