Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Pudloslava píše:
na teto urovni debatovat nejde. Pokud se neshodnete na zakladnim - tedy „je-li to uz clovek“, debata je spise komicka. Pro ni - jak by mohly materialni problemy matky byt argumentem pro zabiti clovek? Pro tebe „proc si porizovat dite, kdyz ho neuzivim?“
Na tom se shodnout nelze nikdy. Vždy bude tábor, co to pomyslné semínko už je schopen považovat za karafiát, i když zatím jen klíčí, nebo taky ne, že…ten druhý se na věc bude dívat z toho pragmatičtějšího hlediska-aby vyrostl, dám mu dost vláhy, živin, světla, tepla…?
Soudit dřív, než se stáhly kalhoty a soudit tady někoho za vraždu je vážně úsměvné.
A myslet si, že při nevhodných podmínkách to ten pěstitel dá stůj co stůj je smutné. ¨
Rozumný pěstitel zná své hranice a možnosti, je zodpovědný především za to kvítko, co už doma pěstuje.
To potřebuje péči tady a ted´.
@macis30 já nechtěla radu co dělat, spíš jen jak píšeš, vědět co mě čeká, jak po fyzické stránce tak po psychické… kdo si tím prošel třeba a jaké k tomu rozhodnutí měl důvodu a tak. Můj nevlastní bratr měl například přítelkyni, byla těhotná, všude to řekli a za týden přišli s tím, že si to rozmyslela že je mladá a že si chce užívat… To když si nejsem jistá že jsem schopná to zvládnout a rozhodnutá pro tak to zatím neříkám rodině…
@berry4 píše:
Na tom se shodnout nelze nikdy. Vždy bude tábor, co to pomyslné semínko už je schopen považovat za karafiát, i když zatím jen klíčí, nebo taky ne, že…ten druhý se na věc bude dívat z toho pragmatičtějšího hlediska-aby vyrostl, dám mu dost vláhy, živin, světla, tepla…?
hlavne na podporu ani jednoho nazoru nenajdes zadne racionalni argumenty, jde o vnitrni postoj.
ne teda ze bych si nekdy na emiminu vsimla, ze by nekdo pod tihou argumentu zmenil na cokoli nazor ![]()
Zakladatelko fyzicky: no bolí to prvních 30 min. po zákroku.
Potom nic. Hormony se začnou zklidńovat, po zákroku ucítíš konec, úlevu, nic. Prázdno. Projdeš si takovým kratším šestinedělím a to je celé.
Psychicky: to je na tobě. Na tvém rozhodnutí, přesvědčení.
Já přesvědčená nebyla. Vůbec ne. Donutily mne tenkrát okolnosti. V podstatě tak nějak podobné, jako tebe.
Prostě už máš jedno dítě, jsi na něj sama, jsi zodpovědná za to, co máš, za jeho budoucnost a i zároven´ za tu svoji. Počítáš ted´a potom a ted´a „potom“. Dvě rozdílné cesty a ty stojíš na rozcestí a musíš se rozhodnout.
Vnitřně jsem nechtěla. Šíleně jsem nechtěla.
Bolelo mě to v srdci, v myšlenkách ještě roky.
Ale přitom jsem věděla a čas ukázal, že jsem se tenkrát rozhodla nejlíp, jak bych mohla. Časem přišly další děti a to do spokojeného vztahu.
Tu moji nejmladší stějně tak nějak beru jako to ztracené. Mělo se narodit, přišlo znovu, nečekaně, neplánovaně, ale už jsem věděla, že to dáme a bude mít milující rodinu. ![]()
Zazjdi si na obecní úřa, zeptej se, jak je to u vás s obecními(sociálními) byty…zeptej se jaké máš možnosti statní podpory(koneckonců daně jsi doteď platila, a zase časem budeš a žijem v sociálním státě, takže i na to se vybíraj)… pak si zkus zadat do gůglu „pomoc matkám v nouzi“, vyjedou ti odkazy jako je tenhle , tenhle a jiné další, zkus se na ně podívat a nějáké kontaktovat, určitě ti někde poradí a pomůžou vymyslet rozumnou alternativu pro tebe a tvé děti…
Doufám, že zakladatelka těhotná není. Pokud je a půjde na interrupci… ![]()
Věřím na „boží mlýny“…
Já nikdy nebyla proti potratum, je to kazdeho vec, navíc nekdy je to ze zdravotnich duvodu mensi zlo. Ale zacina mi dochazet, ze potraty, ktere nejsou ze zdravotnich duvodu a „etických“ (znásilnění), jsou z blbosti.. proste ukoncovani z blbosti… proc se nekdo chce chranit, nechrani se, svede to na druheho nebo na to, ze je liny vzit si prasek a kdyz uz, tak ani ten postinor si neveme… ja tohle proste nechapu, proc jsou lidi tak laxni a pak radsi vysoli 4 litry a jdou na vyskrab.. fakt, tohle mi hlava nebere…
![]()
@Pudloslava píše:
hlavne na podporu ani jednoho nazoru nenajdes zadne racionalni argumenty, jde o vnitrni postoj.
ne teda ze bych si nekdy na emiminu vsimla, ze by nekdo pod tihou argumentu zmenil na cokoli nazor
to jo no. D
@quinsley píše:
Doufám, že zakladatelka těhotná není. Pokud je a půjde na interrupci…
Věřím na „boží mlýny“…
kdo veri na bozi mlyny by se s nima radeji nemel moc ohanet, protoze kdyby se nad sebou zamyslel, taky by urcite nasel duvod jit se podivat mezi mlynska kola. vyspat se se svym manzelem v rozvodovem rizeni neni nic az tak zavrzenihodneho.
@Pudloslava Právě se mi několikrát ty boží mlýny vymstily… Teď třeba za dobu cca pred 10ti lety ![]()
Vyspání se s manželem neodsuzuju vůbec.
@Pudloslava píše:
kdo veri na bozi mlyny by se s nima radeji nemel moc ohanet, protoze kdyby se nad sebou zamyslel, taky by urcite nasel duvod jit se podivat mezi mlynska kola. vyspat se se svym manzelem v rozvodovem rizeni neni nic az tak zavrzenihodneho.
To jistě není. Kdo by se pohoršoval nad nechráněným sexem s vlastním exmanželem a nad tím, že si maličko schválně nedával pozor. Vždyť zatím je plod jenom buňka a té se zbavit je tak jednoduché. Tak jaképak opovržení.
@quinsley píše:
@Pudloslava Právě se mi několikrát ty boží mlýny vymstily… Teď třeba za dobu cca pred 10ti lety
Vyspání se s manželem neodsuzuju vůbec.
aha takhle, sebemrskactvi
hele ja na takto jednoduche Bozi mlyny neverim. neverim, ze nase nestesti jsou primym duslekem nasich pochybeni. myslim, ze je evidentni, ze by to platilo jen pro nekoho.
Ja myslim, ze jestli tebe bude nekdo soudit, bude to delat v kontextu tve tehdejsi situace a tve tehdejsi mentality - na kolik sis sama byla tehda vedoma toho, ze delas neco spatneho.
Vyjadřovat se a řešit morální otázku snad ani nechci. Jen padl dotaz co tě čeká kdyby ses pro ukončení rozhodla..ostatní už napsali dost, jen jsem chtěla informovat, že je možnost i potratové pilulky.
@hanka.br. píše:
To jistě není. Kdo by se pohoršoval nad nechráněným sexem s vlastním exmanželem a nad tím, že si maličko schválně nedával pozor. Vždyť zatím je plod jenom buňka a té se zbavit je tak jednoduché. Tak jaképak opovržení.