Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Gosi ano,sociální stát. Zkoušela jsi ty sama někdy žít s dítětem na soc. dávkách? Asi těžko. Jako, že živořit? Navíc přijít o školu, byt a zaměstnání je v dnešní době dost velkej průfer.
@berry4 píše:
@Gosi ano,sociální stát. Zkoušela jsi ty sama někdy žít s dítětem na soc. dávkách? Asi těžko. Jako, že živořit? Navíc přijít o školu, byt a zaměstnání je v dnešní době dost velkej průfer.
tak o školu nepřišla kvuli tomu dítěti co teď(možná) čeká a tím, že ho bude mít ji nezvnikne doživotní zákaz vstupu na akademickou půdu… a ono s mateřskou, příspěvkem na dítě a na bydlení a teoretickejma alimentama to zas takový živoření nebude… a fluktuace je poměrně velká všude, kde jsem byla a co se tak bavíme se známejma a převážná většina je zaměstnaná s maximálně pár měsíčním výpadkem… a tohle není jediná varianta špatné situace do níž se dá přivýst dítě, my měli jiné problémy, ale hledali a našli jsme řešení… a nejsme jediní, a ano, jsou znám i lidi, co si to usnadnili a nedá se říct, že těhotenství bylo to, co je stáhlo ke dnu…
@Gosi my. Ne JÁ. S chlapem, co hraje automaty a kdoví co ještě asi moc velký terno na alimentech nenadělá.
Podívej. Ty v jejích botech nechodíš, já ostatně taky ne, ovšem asi trochu víc chápu její pohnutky v případě kdyby… Ono se to vůbec nedá paušalizovat na známé, nebo na my, ale na to v té situaci být a odžít si ji.
Měla jsem něco podobného a dnes chápu, že jsem o mnohé přilša, i když jsem získala, Ovšem třeba ta škola, ta je pro celou budoucnost stěžejní. Potažmo i byt a asi jistá práce.
Se dvěmay děckama bude v háji a stát ji celej život živit nebude.
@berry4 píše:
@Gosi my. Ne JÁ. S chlapem, co hraje automaty a kdoví co ještě asi moc velký terno na alimentech nenadělá.
Podívej. Ty v jejích botech nechodíš, já ostatně taky ne, ovšem asi trochu víc chápu její pohnutky v případě kdyby… Ono se to vůbec nedá paušalizovat na známé, nebo na my, ale na to v té situaci být a odžít si ji.
Měla jsem něco podobného a dnes chápu, že jsem o mnohé přilša, i když jsem získala, Ovšem třeba ta škola, ta je pro celou budoucnost stěžejní. Potažmo i byt a asi jistá práce.
Se dvěmay děckama bude v háji a stát ji celej život živit nebude.
jednou ty děti pujdou do školky a školy… některé AD umožňují hlídání na případné dodělání VŠ, a jako učitelka bude mít nejspíš dobrou pracovní dobu na vodění a vyzvedávání dětí, na RD si může přivydělávat doučováním… a ano, my jsme byli a proto jsem ani nemohla využít žádnou z variant, co jsem psala, nicméně ty varianty jsou a o jedné ženské, co na to zůstala sama se natočil dokonce akční seriál
dostudovala VŠ a vybudovala si docela karieru… a to, že se to povedlo jiným může být inspirace jak to udělat aby se to povedlo i mě, než si říct jiní to taky vzdali bez boje, vzdám to i já… takhle by se asi nikdo nikam neposunul…
@hanka.br. píše:
@Pudloslava Nevím, proč bych si nemohla myslet, že jsou situace, kterým bych předejít dokázala. Blbosti dělané z lásky pochopit dokážu, ale tady o lásku nešlo. Spala s ním, protože neměla přítele a má své potřeby.(!) Věděla, že si nedával pozor a v době Postinorů když tak vyřeší potratem. Ale i tak tohle chování nehodnotím - jen pocit, že tohle se každému stát může. Tak jsem pyšná, naivní a co budeš chtít…ale podle mě prostě nemůže. A to je to jediné, kvůli čemu jsem se ozvala.
hele porad dokola setkavam s tim, ze zenske na emiminu nejsou schopne abstrahovat z textu podstatu a pridrzji se detailu, ktere jsou uvedene pro priklad, a ty horlive vyvraci.
Proste cokoli se ti stane s bednou, rukama ci okolnostmi - alkohol, dusevni nemoc, presvedceni, ze ovlucae uz byla, spletla sis prasek s necim jinym…
Mozna by ses nedostala presne do teto situace, protoze si tohle zrovna treba uzkostlive hlidas, antikoncepci pouzivas trojitou, ale urcite nejsi takto ostrazita ve vsem a mohla by ses vlastni vinou dostat do situce sice jine, ale podobneho charakteru - proste vlastni nedbalosti zavinit opravdu zavaznou vec. proti tomu neni nikdo imunni.
Bohuzel se u zen presvedcenych takto o sve kontrole nadevsim ve svem zivote setkavam s tim, ze kdyz na ne dojde, tak si to proste obhaji. „To je uplne neco jineho“ - tak zni ta mantra. jedna drive pomerne proflakla uzivatelka podobneho nazoru (me se nemuze nic stat/nemuzu nic hloupeho udelat a proto muzu sproste vynadat kazdemu, komu se stane/hloupeho udela) se vysmala do debilu zene, ktera se dotazovala na jakysi zdravotni proble „proc okamzite nejedes k lekari a ptas se na emiminu?“. Neuplynul ani tyden a svata uzivatelka se dotazovala take na zdravotni vec. kdyz jsem poukazala na jeji nekdejsi postoj, rekla proste „to je uplne neco jineho“.
Tak v prvni rade je treba si uvedomit, ze co se me jako neco jineho jevi,. jinemu nemusi. Nikdo neni arbitrem toho, aby rozhodoval, ktere veci se musi hlidat jako zasadni a ktere jsou mene dulezite. Nekdo sleduje panicky antikoncepúci, jiny ma doma bezpecnostni zasuvky, treti nema ani mycku, aby deti nekde nenasly tabletu, ctvrty chodi s detmi na prochazku v reflexnich vestach (to jsem treba ja), paty se necha ockovat na vsechno, sesty se nenecha ockovat na nic… Vis, aby ti nekdo jednou nerekl „hlavne, ze nejsi tehotna, ale ze ti auto prejelo dite, tvoje nedbalost…“
Vzdycky se toho da udelat vic, protoze nikdo neni schopen toho delat naproste maxiumum v naprosto vsem - a ono to maximum obvykle ani neni zdrave psychicky a ani fyzicky. Vzdycky je neco, co se da druhemu vmest do tvare „to by se me nikdy nemohlo stat, protoze ja tohle delam poradne“.
@Gosi píše:
psala jsem předtím, žijem v sociálním státě a je dost neziskovek, které jsou ochotný a schopný pomoct… kdo chce hledá způsob(těch je, nekolik…), kdo nechce hledá důvod…
Hele jakkoli jsem proti potratum, naprosto chapu, ze tohle ty zeny proste neberou. Protoze ony to vidi tak, ze jeste nemaji dite. Zatimco kdyz dite donosi, uz dite mit budou a nezvladnou se ho vzdat. nejsou to hyeny, jen embryo nepovazuji za decko. nebudou si preci porizovat decko, aby se ho pak musely vzdavat.
To je zakladni problem vsech diskusi kdy potrat ano a kdy ne, to je ta baze, ktera se musi vyresit, nez aby se nimralo, kolik penez kdo musi mit a jak zdravy musi byt, aby byl obhajitelny potrat.
@Pudloslava píše:
Hele jakkoli jsem proti potratum, naprosto chapu, ze tohle ty zeny proste neberou. Protoze ony to vidi tak, ze jeste nemaji dite. Zatimco kdyz dite donosi, uz dite mit budou a nezvladnou se ho vzdat. nejsou to hyeny, jen embryo nepovazuji za decko. nebudou si preci porizovat decko, aby se ho pak musely vzdavat.
To je zakladni problem vsech diskusi kdy potrat ano a kdy ne, to je ta baze, ktera se musi vyresit, nez aby se nimralo, kolik penez kdo musi mit a jak zdravy musi byt, aby byl obhajitelny potrat.
jako v druhý diskusi, tak i tady… chyby děláme každej, vlastně většina věcí, co uděláme má nějáký následky a pokud je nejsem připraven nést, tak je nedělám… pokud už je dělám, tak holt přizpůsobím svoji situaci těm následkům… neříkám, že jsou hyeny, dyť přece všechny pak trápí svědomíčko a hrozně je to mrzí, jen že jsou nezodpovědný a sobecký srabi… stejně jako když se někdo zadluží, nemá na splátky, tak si znova půjčí a pak brečí, že má exekuce… no smutný, ale jeho boj, vybral si ho sám a pokud je v tom sám, tak fajn, jeho boj, pokud to zasáhne i člověka(dítě) za který má zodpovědnost a má vůči němu nějáké závazky, tak to fakt dobře není a měl by se ty situace naučit řešit a né před nimy zdrhat… za spoustu problémů si můžou lidi sami, a místo co by si v klidu sedli a probrali možná řešení, na co maj, kde jim můžou pomoct, tak si sami podkopávaj tu stoličku…
@Gosiednou ty děti pujdou do školky a školy… některé AD umožňují hlídání na případné dodělání VŠ, a jako učitelka bude mít nejspíš dobrou pracovní dobu na vodění a vyzvedávání dětí, na RD si může přivydělávat doučováním… a ano, my jsme byli a proto jsem ani nemohla využít žádnou z variant, co jsem psala, nicméně ty varianty jsou a o jedné ženské, co na to zůstala sama se natočil dokonce akční seriáldostudovala VŠ a vybudovala si docela karieru… a to, že se to povedlo jiným může být inspirace jak to udělat aby se to povedlo i mě, než si říct jiní to taky vzdali bez boje, vzdám to i já… takhle by se asi nikdo nikam neposunul…
Pracuje v druzine, pracovni doba je děsná, plat do dvanácti čistého.
@truelly píše:
Pracuje v druzine, pracovni doba je děsná, plat do dvanácti čistého.
a ty máš pajďák? jsem myslela, že družinářky maj trochu jiný vzdělání, než učitelky… ![]()
@Pudloslava Chápu, asi máš pravdu. Nechápu potřebu žen ventilovat své plánované interrupce veřejně, ale to bude nejspíš jen můj problém.
Vychovatelstvi se studuje i na vysoké, ale stačí i střední pedagogicka maturitní obor. a prac doba? Známá má od sesti, pak volno, odvádí děti na oběd a pak do tři, nebo do půl páté. střídá týdny, plný úvazek z toho neni
@truelly píše:
Vychovatelstvi se studuje i na vysoké, ale stačí i střední pedagogicka maturitní obor. a prac doba? Známá má od sesti, pak volno, odvádí děti na oběd a pak do tři, nebo do půl páté. střídá týdny, plný úvazek z toho neni
jo a zakladatelka je učitelka… ta má asi trochu jinou pracovní dobu než družina, řekla bych, že shodnější s vyučováním/provozem školky…
@Anonymní píše:
@brko proč dvojče?Jinak já vím že jsem nezodpovědná že jsem spoléhala na přerušovanou soulož. Ne v Praze nebydlím a kdo říká že jsem nekvalifikovaná? pracuju ve družině a pouze si dodělávám vzdělání. Máte pravdu ve všem, já to vím ale teď si můžu tak maximálně bouchat hlavou do zdi. S manželem nebydlím od září, žiju sama se synem. No, rozhodně se nechci chlubit, dokonce jsem měla jít 16.2. do genetu na konzultaci skrz darování vajíček. Jen jsem myslela že mi některá poradíco mě čeká, jaké jsou možnosti interupce atak… omlouvám se za debilní dotaz
@Gosi píše:
jako v druhý diskusi, tak i tady… chyby děláme každej, vlastně většina věcí, co uděláme má nějáký následky a pokud je nejsem připraven nést, tak je nedělám… pokud už je dělám, tak holt přizpůsobím svoji situaci těm následkům… neříkám, že jsou hyeny, dyť přece všechny pak trápí svědomíčko a hrozně je to mrzí, jen že jsou nezodpovědný a sobecký srabi… stejně jako když se někdo zadluží, nemá na splátky, tak si znova půjčí a pak brečí, že má exekuce… no smutný, ale jeho boj, vybral si ho sám a pokud je v tom sám, tak fajn, jeho boj, pokud to zasáhne i člověka(dítě) za který má zodpovědnost a má vůči němu nějáké závazky, tak to fakt dobře není a měl by se ty situace naučit řešit a né před nimy zdrhat… za spoustu problémů si můžou lidi sami, a místo co by si v klidu sedli a probrali možná řešení, na co maj, kde jim můžou pomoct, tak si sami podkopávaj tu stoličku…
tak znova ke korenum
ta zenska, co ma v sobe embryo a jde na potrat, si nemysli, ze uz ma dite. ona ma za to, ze ted se jeste muze rozhodnout, jestli ho bude mit, nebo ne.