Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@RadkaCh Pro mě to byl křest ohněm. Každý jsme jiní a lidé se dělí na „sovy“ a „skřivany“. Já jsem ten druhý typ, pokud nezalehnu do 22.hodiny večer, tak jsem ráno jak přejetá palicí. Ale klidně můžu vstát kolem 5. ráno, jsem vyspaná a vařit oběd, abychom mohli dopoledne ven
Prostřední to má po tatínkovi, je taky sova.
Nejmladší dcerka má 15 měsíců a naštěstí je skřivánek(jako nejstarší a já)
Ať se děje, co se děje, od narození kolem 20. hodiny spí. Na kojení se teda budila, po příchodu z porodnice cca po 3 hodinách, potom se to prodlužovalo, kolem půl roku jednou za noc. Celou noc spí až na vyjímky cca od 9. měsíců. Takový „standart“.
Ono Ti to možná vyhovuje(nebo by vyhovovalo) s jedním dítětem, ale s každým dalším i sovám tento režim může znemožnit fungování(starší dítě třeba chodí do školky, do školy musí), neslučuje se to s režimem celé rodiny, příp. chodem domácnosti. Není možné ponocovat a potom „prochrápat“ dopoledne, nestihnout procházku nebo třeba drobný nákup, nějakou akci(za předpokladu, že má člověk víc dětí a nějaké povinnosti).
No holky, možná se budete divit, ale dost hromadně se tady pozastavujete nad tím buzením. Já jsem taky samozřejmě pro nechat dítě spát a nebudit, pokud jak všichni píšete, miminko prospívá… ale mě osobně například to buzení poradili v porodnici. To stejné i moje dětská doktorka. Mým 3 kamarádkám bylo doporučeno taktéž budit max. po 3 hodinách a to mají každá jiného dětského doktora. Držela se toho jen jedna kamarádka, ale ta měla holčičku předčasně narozenou. My ostatní jsme samozřejmě byly rády, že děti spí a žádné buzení se nekonalo. Takže se rozhodně nedivte zakladatelce, že se ptá. On co doktor, to jiný názor. ![]()
@MDK budit po 3 hodinách ano, ale max. v šestinedělí aby se rozjela laktace a dítě se naučilo pořádně sát. pak to je narušuje cyklus den/noc
@MDK mě buzení v porodnici taky poradili, i naše dětská doktorka. Ale dělala jsem to jen cca první týden, hlavně kvůli tomu, aby se mi pořádně rozjela laktace, pak jsem se na to vyprdla. Pokud dítě normálně prospívá, tak je to opravdu zbytečné, podle mě si tím zakladatelka akorát zakládá na problémy se spánkem do budoucna…
@Lizzi @Verca1989 Holky já s vámi naprosto souhlasím. Však píšu, že jsme to žádná nedodržovaly, nejsem přece blbá, abych si budila dítě, když mi spí. Jen jsem tím chtěla říct, že to asi dostala zakladatelka doporučeno, takže proto se tady ptá na názor. Ale např. kamarádku doktorka zprdla ještě ve 3 měsíci dítěte, že holku nebudí po 3 hodinách. Přitom malá se jí budila do té doby jen 1× za noc. Takže na doporučení lékařky jí budit začala a malá byla pak vzhůru na kojení co 2 hodiny, i když hlad neměla. Prostě jí rozhasila totálně spánek. ![]()
@MDK hrůza:-(a přitom spánek je pro mimi nejdůležitější..odpočívá, roste, zpracovává zážitky
kamarádka by měla raději dát na svůj zdravý rozum:-(((
Mám tří a půl měsíčního prcka a budík si tedy dávám
Usne okolo 9, já jdu pak okolo desáté do sprchy, kde ještě něco odstříkám a jdu spát s tím, že si dám budík za šest hodin. Většinou se mrně stejně vzbudí dřív, ale pokud ne, tak já vstanu, dítko nebudím, ale mléko odstříkám. Mám mléka jen tak tak akorát, tak se bojím snížení laktace a navíc se tím snažím zabránit příchodu menstruace (kvůli endometrioze bych potřebovala, aby přišla co nejpozději) a na obě věci prý platí (nebo aspoň může platit) kojení po max. šesti hodinách. Ale už mě to dost nebaví, většinou usnu jen pár hodin před tím a navíc pokud mrně ještě spí a já odstříkávám, tak se stejně většinou vzbudí tak do hodiny, takže se moc nevyspím. Navíc musím odstříkávat jen část, aby mu tam něco zbylo. Takže dost pitomý systém
Ale nevím, jak jinak to dělat. Už jsem i přemýšlela, že se na to vyprdnu a budu spát, co to jde a uvidím, co to udělá…nemáte někdo zkušenost, jak moc velký rozdíl může být třeba sedm až osm hodin místo těch šesti? I když mi je jasné, že je to individuální…
@romulkaa Kamarádčině holčičce už teď budou 2 roky, takže naštěstí už noční buzení dávno neřeší. A já mám teda jinak moc fajn doktorku, ale když se mě taky několikrát zeptala, zda dodržuji alespoň přes noc ty 3 hodinové intervaly, tak jsem to vždycky odkývala, ale samozřejmě, že jsem dceru nebudila.
Nehledě na to, že moje mamka je dětská sestra a i když se s doktorkou léta zná velice dobře, tak to bylo snad poprvé, kdy jsem od ní slyšela, aby mě ani nenapadlo doktorku poslechnout a malou budit. ![]()
@bisonka v noci vydrží Kubík spát 7-9 hodin v tahu. Nevstávám a ne budím ho. Mlíko mám a menstruaci jsem od porodu nedostala.
Tak já budila jen v porodnici - u první se mi nedělalo mlíko, tak jsem musela a druhá byla tlumená lékama, tak bych chudák prospala klidně 12 hoddin… Ale doma jsem ani na jednu nesahala
Stejně se mi budí(la) co 3-4 hodiny.
@Jana206 To já jsem právě ta sova. Usnout před 22. hodinou je fakt zázrak. Bohužel syn usíná v 7 nebo v 8 večer a budí se v rozmezí od 2 do 4 hodin, to já ještě moc naspáno nemám, ale on jo a pak nechce moc zabrat. Takže já potom většinou usínám znovu až v 6 ráno. Můžu si jít lehnout dřív, ale výsledek je ten, že čumím do tmy a pak jsem z toho akorát naštvaná.
Budit v noci spící dítě mi přijde jako nějaký zvláštní sebemasochismu
Týý jo, mě kdyby někdo každý tři hodiny budil, tak mu to dám pěkně pocejtit ![]()
Ikdyž teď jsem si vzpomněla, kolegyně v práci budila holčičku každý 3 hodiny!!! Malou jakoby předělávala na režim maminky než na režim miminka, mě to příjde jako nesmysl. Malej si udělal svůj režimek nebo jsem ho spíš trošičku nasměrovala (ve dne) a mohla bych se teď podle něj řídit hodinky ![]()
Já malého na kojení nebudím, budí se sám. Někdy se vzbudí po třech hodinách a někdy až po sedmi, jak kdy, ale je to zcela na něm a je spokojený