Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Lovelytrue píše:
O bublině se mluví tak 20 let, ne?A pořád nic neprasklo…
Protože tu žádná není… Je to jen důsledek toho, jak bohatneme astáváme se součástí Evropy ![]()
Ceny klesnou leda při nějakém převratu, vystoupení z EU nebo takovým okolnostem, kdy prostě drasticky zchudneme jako společnost. I to se stát může.
@lenkahav @unuděná Samozřemě předčasně splácet hypotéku je jedna z největších hloupostí, co se dá dělat. Ale existuje x lidí, kteří to dělají.
Tím nechci říct, že by investice do nemovitosti byl dobrá nebo špatná věc. Jakékoli investování je věc dobrá. Když byt koupíte na hypo, tak děláš investici s cizími penězi, což obecně, pokud jsou sazby nízké (což jsou a minimálně 5 let budou), tak je to skvělý.
Rozhodně je to jedna z možných cest.
@Anonymní píše:
Trochu jen doplním:
Samozřejmě, že manžel s tím souhlasí a je mi jasné, že to jsou NAŠE peníze.
A nechci splatit hypotéku - hypo je nejlepší forma půjčky a nevyplatí se ji splácet.
Nepřemýšlím nad bytem v Praze (na to nemáme), ale spíš na nějakém jiném, menším městě.
A právě se ptám lidí, kteří mají reálné zkušenosti. Takové to strašení na mě nezabírá. Stejně jako strašená, že bych měla mít co nejdřív děti, protože to pak nepůjde.
Jinak všem, co napsali hodnotné komentáře, děkujiMoji vrstevníci (kamarádi) zatím hypotéky nemají, tak moc nemám s kým tyhle věci řešit.
Velkou nevýhodou je, pokud to máš daleko od sebe. Jestli jsi z Prahy a kupuješ jinde - může být starání se o to dost opruz.
Leckdy stačí, když bydlíš na severu Prahy a pronajímáš někde na jihu.
Určitě platí, že na menších městech je většinou lepší poměr - pořizovací cena/nájem než v Praze, zase v Praze hodnota víc drží/stoupá.
Jak někdo psal - pokud koupíš něco za 1,5 milionu, ale za 10 let do toho musíš vrazit 0,5 milionu na opravdu, tak to ten výnos dost snižuje, ale když ten byt vezmeš na hypo - tak většinou výhodnost převáží.
Byt je dlouhodobá a málo likvidní investice. Na druhou stranu málo riziková s přiměřeným výnosem. Tak by se na to mělo dívat a takto k té investici přistupovat.
@riccius Smím se zeptat, proč je největší hloupost splácet hypotéku předčasně? Třeba formou navalení částky navíc na konci zúčtovacího období? ![]()
@Bábrdl píše:
Co si pamatuju, mluvilo se o „bulbině, co musí prasknout“.
Však taky praskla, no ne? Některé byty za tu dobu nastoupaly trojnásobně na ceně. Ale současná „bublina“ podle mě bublina není a jentak nepraskne..
@unuděná píše:
@riccius Smím se zeptat, proč je největší hloupost splácet hypotéku předčasně? Třeba formou navalení částky navíc na konci zúčtovacího období?
Už to psala zakladatelka, která si to uvědomuje. Když ti někdo levně půjčuje, tak bys byla proti sobě, kdyby sis nepůjčovala (rok 2013-2018). A když ti někdo půjčuje levně, když je inflace vysoko (2018 - doteď), tak tuplem.
Můžu ti to vysvětlit ekonomicky a na číslech. Jestli tě to zajímá a myslíš, že to pochopíš. Potažmo jsem udělal excelovský soubor, kde je srovnání (bez vlivu inflace, což znamená více ve prospěch nemít hypotéku) v rámci možností.
@riccius Chápu, nemusíš tabulkovat
Pro spoustu lidí je ale důležitější aspekt mít co nejdříve splaceno a „oddlužit se“, než levně si půjčovat
Taky sypeme každý rok slušnou sumu navíc a to zkrátka z toho důvodu, že si chceme užívat „důchod“ bez zatížení hypotékou ![]()
@unuděná píše:
@riccius Chápu, nemusíš tabulkovatPro spoustu lidí je ale důležitějšíaspekt mít co nejdříve splaceno a „oddlužit se“, než levně si půjčovat
![]()
Taky sypeme každý rok slušnou sumu navíc a to zkrátka z toho důvodu, že si chceme užívat „důchod“ bez zatížení hypotékou
To je přesně ta chyba. Ono zjednodušeně řečeno, když máš v důchodu milion v úsporách je pořád horší, než mít milion hypo a 5 milionů v úsporách.
@riccius Já to chápu tak, že to, co člověk doplácí u hypotéky „navíc“, je pořád výhodnější, než kolik ty stejné peníze za stejnou dobu ztratí na hodnotě vlivem inflace. Dá se to tak říci? ![]()
@riccius píše:
To je přesně ta chyba. Ono zjednodušeně řečeno, když máš v důchodu milion v úsporách je pořád horší, než mít milion hypo a 5 milionů v úsporách.
Já nechci mít v důchodu ani milion v úsporách ani milion hypo, chápeš?
Já chci mít svou nemovitost a příjem ![]()
Ale naštěstí tyto věci u nás řeší spíš manžel. Já jsem takovej typ člověka, že radši nic nechci a investuju do budoucnosti jinak ![]()
@klamonožka píše:
@riccius Já to chápu tak, že to, co člověk doplácí u hypotéky „navíc“, je pořád výhodnější, než kolik ty stejné peníze za stejnou dobu ztratí na hodnotě vlivem inflace. Dá se to tak říci?
To nerozumím, jak to myslíš.
Napíšu to spíše obráceně.
Tak, jako se říká (a fakticky to není přesné), že úspory požírá inflace. Tak inflace taky požírá dluh. Takže když si nyní půjčíte a použijete je, tak zadlouho vracíte peníze sice nominálně stejně, ale s daleko nižší hodnotou.
@unuděná píše:
Já nechci mít v důchodu ani milion v úsporách ani milion hypo, chápeš?Já chci mít svou nemovitost a příjem
Aha, a já si myslel, že tahle diskuze je o investici do nemovitosti, případně investicích obecně.
@riccius píše:
Aha, a já si myslel, že tahle diskuze je o investici do nemovitosti, případně investicích obecně.
Já jí ale nezaložila
Ale zkušenost s pronájmem mám, proto jsem přispěla. Teď jen tobě objasňuji naše důvody, proč se chceme zbavit hypotéky co nejdřív. A jak tak znám manžela, tak nejspíš proto, abychom si hnedle vzali další ![]()
@unuděná píše:
@riccius Smím se zeptat, proč je největší hloupost splácet hypotéku předčasně? Třeba formou navalení částky navíc na konci zúčtovacího období?Však taky praskla, no ne? Některé byty za tu dobu nastoupaly trojnásobně na ceně. Ale současná „bublina“ podle mě bublina není a jentak nepraskne..
A kdy ta bublina praskla?
Realitní bublana je stav, kdy levné a extra dostupné hypotéky vyšroubují ceny nemovitostí do extrémních výšek a pak dojde k prudkému propadu. To se stalo v USA, kde se dávaly hypotéky každému a kupovali se celé čtvrti uprostřed pouště, jen aby se mohly ty hypotéky prodat jako zajištění. To samé v Irsku. I těch domech nechtěl dost často nikdo bydlet, byla to jen spekulace.
U nás se nic takového nestalo. Mírná korekce ne proběhla po krizi 2008, ale to bylo jenom takové zhoupnutí o pád procent. Rozhodně se nestalo, že by naráz nemovitosti zlevnily o půlku. Což je právě to prasknutí bubliny.
@Anonymní píše:
Trochu jen doplním:
Samozřejmě, že manžel s tím souhlasí a je mi jasné, že to jsou NAŠE peníze.
A nechci splatit hypotéku - hypo je nejlepší forma půjčky a nevyplatí se ji splácet.
Nepřemýšlím nad bytem v Praze (na to nemáme), ale spíš na nějakém jiném, menším městě.
A právě se ptám lidí, kteří mají reálné zkušenosti. Takové to strašení na mě nezabírá. Stejně jako strašená, že bych měla mít co nejdřív děti, protože to pak nepůjde.
Jinak všem, co napsali hodnotné komentáře, děkujiMoji vrstevníci (kamarádi) zatím hypotéky nemají, tak moc nemám s kým tyhle věci řešit.
Tak já tě strašit nebudu: před lety, ještě za svobodna a bezdětna, jsem uložila naškudlené peníze do malého bytu v malém městě. Nic moc extra lokalita. Realiťačka, která mi prodej bytu zprostředkovala, mi tam obratem našla nájemníky. Do týdne jsem měla na účtě složenou kauci a první nájem, nájemníci tam bydlí dodnes. Nemohla jsem investovat lépe, takové zhodnocení peněz jen za ten byt (plus dáváme bokem nájem z něj) bych neměla investicí do čehokoliv jiného. Nelituju.