Investice do nemovitosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15930
3.4.21 15:16

@Camor no ono i 50% na 2% úrok je super :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7571
4.4.21 13:16
@Camor píše:
Pokud jsou volné peníze tak nějaký byt není špatný nápad. Hypotéku bych najednou nesplácel, je blbost splatit hypotéku kde je úrok 2%, když je inflace za poslední roky vyšší.
Také občas koupím nějaký investiční byt. Někdy koupím v hotovosti, někdy na hypotéku, záleží jestli chce prodávající peníze okamžitě a jestli mám hotovost. S tou hypotékou to ale není tak jednoduché jak si tady někteří myslí. Pokud máte víc nemovitostí tak si vás banka zařadí do kolonky „investor“ a už dostanete jen 60% z hodnoty nemovitosti a ve většině bank pouze na 20let. Pokud pak banka ocení byt na méně než je kupní cena (což se stává dost často), tak pak musíte platit ze svého třeba i 50% kupní ceny nebo dát do zástavy další byt. Každá banka to má samozřejmě jinak, u jedné budete investor když máte 3 nemovitosti u další když jich máte 5.
A co se týče nájemníků, pokud je těch nemovitostí víc, je nejlepší si najít někoho kdo se o to bude starat za vás. Je spousta firem které se na to specializují. Já si nechávám pod sebou jen několik bytů s nájemníky které osobně znám a kteří jsou spolehliví a zbytek bytů je pod správou :D Uvažuji, že až za pár let půjdu do důchodu, tak dám do správy všechny abych se nemusel starat vůbec o nic a mohl si užívat života :dance:

Presne tak. A nektere banky te jako investora berou, klidne kdyz kupujes uz jen 2.byt urceny k najmu ve kterem nebudes bydlet.

Tohle jsem chtel napsat Alesovi851, ktery tam psal, ze je dobre si brat 90% hypo na koupi. Super by to bylo, bohuzel banky nejsou hloupe a jen na ciste investicni byt ti 90% z ceny nikdy nedaji. Jinac s tim uplnym doplacenim, kdyz je infl. vyssi nez hypotecni urok je take naprosta pravda, ze delat to je investorska chyba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
4.4.21 15:42

Ano, obecně jsem myslel cílit na co nejvyšší procento. Pak je to o výběru banky, co která nabízí, což se mění v čase, jaká je zrovna regulace ČNB, lze se domluvit v rodině, použít jinou nemovitost jako dozástavu… Ale je pravda, že to banky takhle omezují a ve výsledku může být člověk rád za 60 procent. Rozhodně netvrdím, že je to jednoduché nebo že si člověk může brát hypo takto do nekonečna.
Ale není pravda, že by nešlo získat 90 procent hypotéku na investiční byt, lze to i na několik bytů - vlastní zkušenost z loňska. Ale zase jsme museli trochu ustoupit v sazbě, kdy na nižší LTV bychom dostali lepší a samozřejmě to nedá každá banka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15930
4.4.21 22:24

@Chytrak Na druhou stranu, pokud si někdo bere na x nemovitostí jen hypo a jiné prostředky nemá, tak by se měl nejprve poradit se svým lékařem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18151
4.4.21 22:36
@Bábrdl píše:O tom, že „kupovat byt teď je blbost, protože ceny jsou na historickém maximu“ se mluví už dvacet let :lol: A zatím každý, kdo čekal, litoval.

Přesně, tak to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36968
4.4.21 23:00
@Anonymní píše:
S manželem máme již jednu hypo na byt, kde bydlíme a financí máme dostatek. Stojí za to do toho investovat své peníze za ty starosti? Investuji i jinak - akcie, podílové fondy (jen v malé míře), ale nemovitosti jsou jistota.

Nejlepší investice je splatit hypotéku. Nyní jsou pronájmy levné, protože Airbnb, a nemovitosti naopak předražené. Vidím to na pád cen nemovitosti nebo velkou inflaci.

Pronájem jsou nervy, a výdělek za pár let promrhá jouda, který třeba 1/2 roku nezaplatí. Nikdy více.

Jedině výhodný nákup a okamžitý prodej! Za poslední půlrok jsem takhle vydělal moc hezkou částku, ovšem chce to mít potřebný obnos na účtu. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36968
4.4.21 23:21
@Lovelytrue píše:
O bublině se mluví tak 20 let, ne? :D A pořád nic neprasklo…

Ale prasklo! V roce 2007 jsem mohl prodat 2+kk za 2.5M, s trpělivostí za 2.8M. Pak přišla krize a podobné byty se prodávaly za 1.5-2.0M. Trvalo dalších 10 let, než jsem jej mohl prodat za 3.2M! A na nájemném jsem za tu dobu vydělával asi 100.000 ročně, ale za cenu hromady starostí, dost zničeného bytu a i ztráty cca ročního nájmu kvůli neplatičům. Kdybych byt včas prodal, mohl jsem mít ty peníze hned a bez starostí.

@kurkukuma píše:
Ale je taky možné, že se z koronavirové pandemie vyhrabeme bez vážnějších důsledků a ceny poorostou dál. Prostě: nevíme.
Já jsem optimista - nevyhrabeme! :mrgreen:
@Camor píše:
Právě že bublina už jednou praskla a není to ani zdaleka 20let. V krizi po roce 2008 spadly ceny průměrně o 25%, což je už hodně velký pád, když si člověk uvědomí že by si teď koupil byt v Praze za 6M a za tři roky ho se štěstím prodá za 4,5M. To bude zisk panečku :mrgreen:
Chce to podívat se pár let do historie než začnete psát demagogie ;)

Přesně tak, osobní zkušenost, viz. výše!

Příspěvek upraven 04.04.21 v 23:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36968
4.4.21 23:28
@kurkukuma píše:
Ale je taky možné, že se z koronavirové pandemie vyhrabeme bez vážnějších důsledků a ceny poorostou dál. Prostě: nevíme.

Já jsem optimista - nevyhrabeme! :mrgreen:

@Chytrak píše:
Jinac s tim uplnym doplacenim, kdyz je infl. vyssi nez hypotecni urok je take naprosta pravda, ze delat to je investorska chyba.

Tak hlavně když máš ty peníze na účtu, kde za ně dostaneš 0.1% a nemáš je kam pořádně investovat, ale za hypotéku platíš 2%, tak je to chyba jak Brno… :mrgreen:

Mě vždy dojímají „prodavači teplé vody“, kteří mi neustále nabízí nezajištěné investice a prý kdy na to nemám finance, tak mi na to zajistí půjčku. Takže já mám prodat holuba z hrsti, abych možná chytil vrabce na střeše… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.22 08:51

Investicni byt na severu CR

Ahoj vsem, obnovuji diskuzi.
Chtela bych se zeptat, zda nekdo mate zkusenost se zakoupenim bytu jako investice na Severu CR (Most, Usti, Sokolov, Chomutov apod.). Ja jsem z Prahy, ale na byty tu absolutne nedosahnu a vzhledem k te bide, ktera nyni na trhu panuje, se musim divat mimo top lokality. Byt bych mela predevsim jako investici ( a jako pojistku penez proti inflaci), sama bych bydlela jinde zatim v pronajmu v jine lokalite a prijem z pronajateho bytu pouzila k poplaceni casti meho najmu.

Mate prosim nekdo zkusenost s vyse uvedenymi lokalitami? Nebo doporucite pripadne jinou lokaci, kterou neuvadim, ale ktera vypada jako vhodna na investici?
Diky, treba VV

• Citovat
  • Upravit
253
18.4.22 09:59
@Anonymní píše:
Ahoj vsem, obnovuji diskuzi.
Chtela bych se zeptat, zda nekdo mate zkusenost se zakoupenim bytu jako investice na Severu CR (Most, Usti, Sokolov, Chomutov apod.). Ja jsem z Prahy, ale na byty tu absolutne nedosahnu a vzhledem k te bide, ktera nyni na trhu panuje, se musim divat mimo top lokality. Byt bych mela predevsim jako investici ( a jako pojistku penez proti inflaci), sama bych bydlela jinde zatim v pronajmu v jine lokalite a prijem z pronajateho bytu pouzila k poplaceni casti meho najmu.Mate prosim nekdo zkusenost s vyse uvedenymi lokalitami? Nebo doporucite pripadne jinou lokaci, kterou neuvadim, ale ktera vypada jako vhodna na investici?
Diky, treba VV

Kamarád koupil před nějakou dobou 4 byty v Ústí a pronajímá je, co jsem s ním nedávno mluvil tak si stěžoval že mu jeden nájemník dluží už za 3 nájmy a bude se s ním muset soudit, protože se k vystěhování stále nemá, údajně mu také zdemoloval celý byt. Most a Chomutov je asi ještě mnohem horší. Pokud ústecký kraj tak jedině Ústí a dávat si pozor na to která je to část města a také která ulice, není žádným tajemstvím že polovina Ústí je ghetto. Sám mám něco v Sokolově a Chodově, protože je to u průmyslové oblasti a navíc BMW tam teď staví nějaké vývojové centrum pro Evropu, myslím že příští rok by to mělo být hotovo. Předpokládá se, že ta oblast docela stoupne na prestiži a budou se tam stěhovat subdodavatelé a samozřejmě také zaměstnanci za prací. Karlovarská oblast je také plná menších i větších ghett, tak je potřeba dávat pozor. Osobně jsem už také narazil na jedny neplatiče, co jsem chtěl dát šanci Romům a nikdy víc, naštěstí jsem jim dal smlouvu jen na 3 měsíce na zkoušku, poslední nájem mi nezaplatili, ale aspoň se mi je podařilo vyhodit. Měli tam být dva, nastěhovali se tam 4+pes (možná jich tam bylo ještě víc), nedoplatek za vodu jak hrom, vypadalo to tam jak v popelnici… Můžu mluvit o štěstí že mě ta zkušenost stála jen 20 tisíc.
A ještě jedna věc, koupit jeden byt ještě k tomu v horší lokalitě a pronajímat je velké riziko. Pokud tam přijde neplatič a bude tam půl roku, rok, ztráta může být i 100 tisíc. Mnohem rozumnější je těch bytů koupit víc, pokud pak narazíš na neplatiče tak ty ztráty zaplatíš z nájmů ostatních bytů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
18.4.22 10:21

@Camor to jsou informace k nezaplaceni, mockrat dekuji! Mam jednu vecnou, posilam DM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.4.22 19:52

Me zajima, kdo dnes kupuje byty v Praze za tyto ceny a pri dnesnich sazbach hypotek, streni trida? Kolik jich je? Hypotecni boom 2016 -2017 pochopim ale ted… :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel