Islámský stát

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Menora
13.1.15 17:37
@Vlkoška píše:
@Sluka dekuji i za tento nazor. Je asi pravda, ze u nich je nabozenstvi a zakon jedna a tataz vec. Pro nase krestany je jedna vec nabozenstvi a druha zakon CR. Mne by se ulevilo, kdyby se alespon ti umirneni muslimove dokazali podivat na koran kritickym okem, ale to maji nejspis zakazano :|Jeste jedna otazka, muslimove maji koran, krestane bibli. Co maji zide?

Ale ne, jsou muslimské státy, které mají náboženské právo v plném rozsahu ( Írán, Saúdská Arábie, Omán, Jemen například), potom státy, kde je náboženské právo jen částečně uplatněné, část je sekularizovaní právo (například Egypt), potom jsou země, kde se používá jenom na rodinné, soukromé úrovni a pak jsou země, kde v legislativě nemá náboženské právo žádné místo (např. Maroko)

• Citovat
  • Upravit
Menora
13.1.15 17:38
@KackaDoup píše:
@Vlkoška Talmud

Tóru.

• Citovat
  • Upravit
5073
13.1.15 17:39
@Vlkoška píše:
@Sluka dekuji i za tento nazor. Je asi pravda, ze u nich je nabozenstvi a zakon jedna a tataz vec. Pro nase krestany je jedna vec nabozenstvi a druha zakon CR. Mne by se ulevilo, kdyby se alespon ti umirneni muslimove dokazali podivat na koran kritickym okem, ale to maji nejspis zakazano :|Jeste jedna otazka, muslimove maji koran, krestane bibli. Co maji zide?

Já s tím názorem nesouhlasím. Mně se to zdá jako pohled ateisty na fakt, že Evropa je založená na křesťanských kořenech. Není to pohled křesťana ač je to za něj vydáváno.

EDIt: Samozřejmě, že máš pravdu v tom, že křesťané odlišují světský zákon od duchovního života, ale rozhodně nemají ty myšlenkové pochody, které prezentuje Sluka ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
13.1.15 17:54

@Menora :oops:nejak me to v hlave preskocilo, ta dve slova :oops:

• Citovat
  • Upravit
Menora
13.1.15 18:02

@KackaDoup
V pohodě :mrgreen:. Jen jsem to opravila. :lol:

• Citovat
  • Upravit
4132
13.1.15 19:27

Dekuju za odpovedi, a kdyz mate se mnou takovou trpelivost, tak jeste bych rada vedela, jak to maji muslimove s temi psy. To je taky v koranu, ze je pes neciste zvire? A pokud znate nejake muslimy osobne, tak maji treba nejake domaci mazliky? Nebo i v muslimskych zemich, chovaji nejake zvirata pro radost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
13.1.15 20:46
@75tomas.novotny píše:
mas tohle nejak podlozene nebo si jen vymyslis?

Ne, cucám si to z prstu stejně, jako si všichni cucají to, že viděli muslima podřezávat nemuslima. :roll: jdi se už bodnout, fakt to nemusím poznat na vlastní kůži, abych věděla, že to existuje, přesto vím, že o to nestojím. Řekla bych ti, že je tvoje věc, že jim to žereš, bohužel díky takovým, jako jsi ty, se tady usazují. Že oni tomu svému věří, ještě pochopím, ale že se dá zblbnout člověk, který v tom nevyrostl, to mi přijde na hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
13.1.15 21:31

Mimochodem Pavlínu Bitarovou jste si četli/pustili - jsou videa i rozhovory. Bývalá muslimka, která řekněme prohlédla. To samé Lukáš Lhoťan. Ale paní Bitarová se zaměřuje především na postavení žen v islámu - v muslimské komunitě v Čechách. Nemluví o SA.

Je jasné, že něco člověk musí filtrovat, ale je to dobrý exkurz. Lukáš Lhoťan pracoval přímo s Alwarim a královská rodina z SA mu platila studia a cestu do Mekky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
13.1.15 21:36

@Vlkoška
Muslimové mohou normálně chovat domácí zvířata jako mazlíčky. Kočky, kanárky, rybičky, králíky apod. Pes má zvláštní postavení, je povoleno ho chovat, ale za určitých podmínek, nesmí být trvale v bytě, má být chován pouze pro svůj původní účel, tj. hlídání stáda, ochrana majetku. Nicméně, musí mu být dopřána dobrá strava a vyhovující podmínky k životu. Takže pes u muslimů určitě ano, ale nikoliv jako gaučový mazlíček :).
Z osobní zkušenosti ale znám muslimy, kteří chovají psi i jako domácí mazlíčky.
Zajímavost je, že pes se nesmí rozmnožovat za účelem zisku a nesmí se prodávat. Ale opět znám muslimy, co se psy normálně obchodují, mají čistokrevnou rasu a štěňata prodávají.
Doufám, že to je vyčerpávající odpověď :)

• Citovat
  • Upravit
20155
13.1.15 22:46
@AndilekOli píše:
Já bych byla opatrná v tomto tvrzení. Jste křesťanka? A opravdu to vnímáte takto? Nebo jste ateistka?EDIT: Vy totiž pletete jablka s hruškami.

Nevím, jak lépe srovnat nesrovnatelné. Jsem křesťanka a nikdy mě legrace vůči Ježíšovi nepohoršila. Rozlišuji pouze dobrý a blbý humor.
U nás je lidí, pro které je křesťanství v rodině tak nějak dědičný způsob života, z mého pohledu málo. CO znám ostatní křesťany (pravda, bavíme se výhradně o protestatských církvích), tak i oni mají do určité míry jistý nadhled, neberou svoji víru dogmaticky a hlavně nad svým osobním vztahem k Bohu přemýšlí, vyvýjejí se ve víře a diskutují.
KDyž jsem se účastnila křesťanských English campů, byl vidět ten propastný rozdíl mezi Američany a Čechy. Američani nediskutují, nepřemýšlí, oni přijímají beze zbytku, bez pochybnosti to, co jim pastor předloží.. Oni ani na toto téma diskutovat neuměli, nechápali, co to po nich vlastně chceme.. Vždyť je to takhle napsané, takhle to bylo řečeno.. tečka.
Muslimové v tomto smyslu jsou ještě mnohem, mnohem dál a jinde. Neumím to lépe popsat. Dva roky jsem v tom žila a je to zcela jiný svět. To, co mě jako Evropance třeba zvenčí přijde zrůdné, jako omezování či oklešťování důstojnosti, pro ženy, které jsem poznala, bylo zcela přirozené, uměly v tom slušně chodit a vyhovovalo jim to. Naopak absolutně nepobíraly můj náhled na svět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
13.1.15 22:51

@Sluka Já jsem v podstatě reagovala na toto:
no, možná něco mezi nebem a zemí je, ale kdo ví, jak to je.. Ta Bible je taky taková zmatená, přežitá, ten farář, co v neděli káže, kdo ví, co dělá v týdnu, jestli třeba někoho neosahává nebo nekrade, nebo co.

Na mě to působilo jako klasické ateistické pojetí křesťanské společnosti. Tedy jablka a hrušky byly myšleny tak, že ač vyrostly na křesťanském podhoubí, ateistické Čechy mají tento náhled. A proto jablka a hrušky, protože jsem to brala jako srovnávání ateistického pohledu s muslimským, tedy pohledu nevěřícího s pohledem věřícího.

to je tak, když se diskutuje přes internet :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
13.1.15 22:52
@Vlkoška píše:

A o to jde.. Krom intelektuální elity toho běžní lidé nejsou schopni, protože ani nechtějí. Pro ně je to přirozenost a mám dojem, že by to brali jako existenciální ohrožení, dkyby je někdo nutil takto na své životy nahlížet.. Rozumíš, jak to myslím?
No a je to velice, velice nepřesné, protože těch „stavebních kamenů víry“ je víc, ale ptáš-li se takto, tak muslimové mají Korán, křesťané Nový Zákon, židé Starý zákon. Všichni mají jednoho Boha. Nejdřív byli Židé, pak se z nich odtrhli křesťané jako reformátoři židovské víry, z nich se pak odtrhli muslimové jakožto reformátoři křesťanské víry.. (neberte mě doslova). Čili, muslimové křesťany a židy do jisté míry tolerují - ve smyslu starších POMÝLENÝCH bratrů ve víře. Vše ostatní je pro ně už úplný odpad nemající žádnou hodnotu.. U těchto dvou skupin věřících lidí se dá mluvit jako o materiálu, který možná, snad je možno napravit a navést na správnou cestu.. Proto třeba muslim si za jistých okolností smí vzít židovku či křesťanku (samozřejmě, ta okolnost je, že ji před svatbou obrátí na víru :mrgreen: ). A tak podobně.. Nejsem filozof, ani teolog, berte má slova s určitou rezervou, lépe to vyjádřit neumím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
13.1.15 22:55
@Vlkoška píše:
Dekuju za odpovedi, a kdyz mate se mnou takovou trpelivost, tak jeste bych rada vedela, jak to maji muslimove s temi psy. To je taky v koranu, ze je pes neciste zvire? A pokud znate nejake muslimy osobne, tak maji treba nejake domaci mazliky? Nebo i v muslimskych zemich, chovaji nejake zvirata pro radost?

Ne. Neviděla jsem. ALe já žila s nomádem, což je jedna z nejhorších variant Arabů v tomto smyslu. Zvířata jsou pro ně čistě užitková a dle toho se k nim taky tak chovají. Sama jsem v té době měla psa a byl se skřípěním zubů velice nepřesvědčivě tolerován.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
13.1.15 22:58
@AndilekOli píše:
@Sluka Já jsem v podstatě reagovala na toto:
no, možná něco mezi nebem a zemí je, ale kdo ví, jak to je.. Ta Bible je taky taková zmatená, přežitá, ten farář, co v neděli káže, kdo ví, co dělá v týdnu, jestli třeba někoho neosahává nebo nekrade, nebo co.

Na mě to působilo jako klasické ateistické pojetí křesťanské společnosti. Tedy jablka a hrušky byly myšleny tak, že ač vyrostly na křesťanském podhoubí, ateistické Čechy mají tento náhled. A proto jablka a hrušky, protože jsem to brala jako srovnávání ateistického pohledu s muslimským, tedy pohledu nevěřícího s pohledem věřícího.

to je tak, když se diskutuje přes internet :mrgreen:

Každý projev, ať už psaný či řečený, beru s jistou rezervou, s nadsázkou. Nejsem vědec, nepoužívám přesné termíny. Sama nevěřím „v něco mezi nebem a zemí“, atd. atd… Ale záměrně jsem použila ustálená česká klišé, abych byla srozumitelnější. Šlo mi o srovnání myšlení dvou odlišných kultur, nikoli o vhled do křesťanovy mysli. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
13.1.15 22:59

Červenková je moje spolužačka že střední :lol:

http://m.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...