Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@BrnackaM
Já Ti opravdu rozumím, také jsem to dlouho měla tak, že jsem byla schopná vyplácat balení těhu testů, jen abych věděla „co teda“. Ale i když jsem měla třeba cyklus pomalu 70 dní a gyn doktorka si mě zvala pomalu co týden, protože si taky začala myslet, že se třeba zadařilo, tak i tak byl výsledek testu i hcg z krve vždy stejný… Negat. ![]()
Tak nějak to už pomalu beru tak, že je přirozené a normální a holt v přírodě už takto nastaveno, že víc jak 40% oplodněných vajíček prostě není schopno nidace a nepřežijí a žena o tom opravdu ani neví, třeba se jí jen o den, nebo pár dní opozdí menzes… A pokud by mi test brzy něco ukazoval a pak to nevyšlo, tak by to pro mě bylo jen další zklamání. Takhle to holt beru tak, jak to je… „Všechno, nebo nic“ a i když je to skutečně smutné a po dlouhou dobu mě to neskutečně trápilo, tak jsem začala chápat, že je to tak nastavené správně.
Já osobně bych třeba asi skutečně nezvládla mít těžce zdravotně postižené dítě a tak to beru tak, že si raději počkám a zjistím, že případně čekáme až to zdravé miminko, co k nám má přijít a ne miminko, které není schopné života…
A asi mi tohle „přepnutí hlavy a mysli“ dost pomohlo se každý měsíc nesložit… Nechápej mě špatně, každý na to máme asi svůj názor, ale holt jsem byla 16 let ve zdravotnictví a dokonce 5 let dělala vrchní na klinice alergologie, imunologie a reprodukční medicíny, a slyšela jsem za těch 5 let různé osudy a příběhy… Už to tak ta příroda zařídila, že i kdybychom se upsaly samotnému ďáblu, tak nám to proti přírodě a načasování nebude nic platné… Prostě i přes to všechno, čím jsem si v životě prošla, věřím, že miminko ví, kdy má přijít a pokud je to mým osudem být maminkou, tak to tak dřív, nebo později bude…
A i když to tak možná teď nevyznělo, tak jsem celoživotní optimista, jinak už bych asi skutečně dávno po jiných životních eskapádách skončila v blázinci, nebo v márnici.. Takže se tak nějak tím dřívějším testováním de facto jen chráním před dalším zklamáním.. Každopádně nám všem moc držím palce, ať se brzy dočkáme ❤️️
@Lucinta nj, ale pokud je to problém imunity nebo genetiky, tak minimálně s tou imunitou se dá něco dělat. Jinak souhlasím, že příroda ví, co dělá, ale někdy se jí dá trošku pomoct. A pokud se třeba zjistí, že je někde problém, tak nemá smysl chodit na IUI a jít rovnou na IVF, kde se spousta věcí dá podchytit. Samozřejmě, ať si každý testuje, kdy chce.
@BrnackaM
Tak ono asi hodně záleží lékař od lékaře a car od caru a taky o co požádáš, ale celkovou imunitu, cytokiny a protilátky proti vajíčku, spermiím, vlastním ovariim, atd, atd, mi vyšetrili rovnou při první návštěvě/vstupní konzultaci, v podstatě vše, co jsme brali ženám i u nás = běžná reprodukční imunologie, kterou ti vyšetří právě u imunologa, který se na to specializuje. Takže tohle my všechno víme, že máme všechno v pořádku, o to je to přemýšlení proč se nedaří o to horší 😔. Myslela jsem si, že to je zcela běžný postup, mít tohle vše vyšetřeno, než se přístoupí vůbec k nějaké formě ivf, nějak mi nedává smysl proč u někoho potom dělat třeba uiu, pokud má žena pozitivní protilátky proti embryjku, nebo spermiím
.
Možná za to mohly moje dlouhodobě „zvláštní i anovulační cykly“, možná PCO, no a možná mohl být problém cestou spermií do dělohy, to máš pravdu, že to se moc zjistit nedá, právě proto to zkoušíme obejít formou uiu, samozřejmě, že když by to holt nešlo ani takto, tak ivf…
Někdy je to prostě mezi nebem a zemí a už to tak nějak beru, jinak bych se asi z toho už zbláznila 🤭 😇.
Máš skutečně můj velký obdiv, že to stále zvládáš se stejným nasazením a testováním a teď to myslím pozitivně i nervováním…
Já už k tomu bohužel takový přístup po pomalu 2 letech nemám 🙃. Beru to tak, že to je další možnost a uvidíme, spíš počítám s tím, že je to pokus a pokud vyjde, samozřejmě budu skákat 100m vysoko, ale pokud ne, tak už se z toho zřejmě nesložím. Držím nám všem palce a doufám ❤️️
@Lucinta No, my už se snažíme 2,5 roku, ale já z toho testování nervy ani nemám. Já si právě nechci dělat falešné naděje a čekat, že třeba MS nepřijde. Chci to vědět hned, protože pak se zkrátka zase zaměřím na další cyklus. Mě tady to oddalování a čekání do MS nepomáhá, spíš naopak. No, každá jsme jiná. Jinak u mě zase Dr. zastává názor, že prvně to zkusíme přirozeně a pak mě kdyžtak bude hnát po nějakých vyšetřeních.
Končím tímto diskuzi, bylo by to nekonečný. Držím nám všem pěsti, ať to IUI klapne.
@Teruli03 ahoooj, ja bych mohla asi… jsem 12.dpo. V patek to bude 14 dni od iui. Ale mam klasicke pmsko. Tyden pred ms:) takze testovani nehrotim. 3.pokus
Ahoj tak včera už ms přišla v plné parádě a to ještě o dva dny dříve 23dc iui se podruhé opět nepovedlo na příští týden se objednám na gynekologii co Dr. navrhne zkusím asi další iui ale ovulace by vycházela na Velikonoce a to car nefunguje tak asi tento cyklus nic nebude už jsem si řekla do do třetice iui a končím se snažením ale třeba až mě přejde depka změním názor paradoxně že se nám teď nezadařilo nese hůř manžel ani nemluví strání se mě asi si to bere za vinu má horší spermiogram teratozoospermie. ![]()
@radana80 píše:
Ahoj tak včera už ms přišla v plné parádě a to ještě o dva dny dříve 23dc iui se podruhé opět nepovedlo na příští týden se objednám na gynekologii co Dr. navrhne zkusím asi další iui ale ovulace by vycházela na Velikonoce a to car nefunguje tak asi tento cyklus nic nebude už jsem si řekla do do třetice iui a končím se snažením ale třeba až mě přejde depka změním názor paradoxně že se nám teď nezadařilo nese hůř manžel ani nemluví strání se mě asi si to bere za vinu má horší spermiogram teratozoospermie.
Tak to mě moc mrzí… 😔
@radana80
Moc mě to mrzí… Důležité je neztrácet naději, i když to teď bolí… Držím palce s dalším snažením ❤️️🍀
Holky mám možná takovou blbou otázku, ale jestli užíváte po iui progesteron, bolí vás po něm prsa? ![]()
@radana80 🙄 to je škoda… zkus 3.pokus!
Ja zkusím 4.😉
A dělej co cítíš. 💙
Ahoj holky, mám dotaz. Dnes jsem byla běhat a už při běhu mi začal bolet podbřišek jako by měla přijít menstruace a poboliva mi do teď. Jsem 7 dní po IUI. Nemáte někdo zkušenost?
@KP91
Ahojky, já jsem tyhle křeče po sportu a cvičení, nebo něco jako pms bolesti často mívala, když mi praskla cysta…
Tak možná, jestli jsi brala Clostík, jestli nemohla nějaká vyrůst… a praskla.
Nebo, pokud jsi už 7my den, tak jestli se třeba embryjko nezahnízďuje
… Každopádně mě osobně říkala i lékařka, že pokud jde o léky stimulovaný cyklus, tak de facto neustále dochází k nějakému pobolívání a křečím podbřišku, ono je to i v každém příbaláku, jako vedlejší účinky… ![]()
@Lucinta já brala právě Femaru a teď jsem bez hormonů, tak uvidím no…