Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj Elizabet!
Brala jsem Gonal- Folitropina Alfa a pak Merapur. Fungovalo to a tak mi hormonalni stymulace dopomohla ke 3 folikulum. Ja jsem 5ty den po IUI. Evidentne ne kazda zena reaguje na tento ambulantni zakrok stejne. Me inseminace velmi bolela a to tak, ze jsem citila jak se doktor snazil kateter prostrcit deloznim krckem. Zalezi urcite na kazde zene, jak vnima bolest a taky pravdepodobne na sikovnosti lekare. Ja jsem v den zakroku byla hodne nervozni a uz jen ta samotna nervozita podporila moji citlivost na jakykoli vykon. Jak rikam, kazda jsme jina a me boli i obycejny odber krve… Takze muzes byt klidna. Dulezite je, aby jsi byla v poho a nedovolila, aby te ovladal jakykoli negativni pocit. Hodne stesti…
Ahoj Elli,
já myslím, že si můžeme tykat
![]()
Jojo s Tomášovem mám své zkušenosti, chodili jsme tam na IUI.
Kdyby jsi se chtěla naněco zeptat tak ti ráda odpovím!
Mě na Tomášově řekli, že vidí úspěšnost (vzhledem k našim výsledkům) přes 33%.
Otěhotněla jsem hned po první IUI a to jsem si taky píchala Menopur, ale to vyšlo - určitě jsi to už četla!
Podle toho Menopuru si myslím, že chodíš k dr. Rumpíkovi
![]()
Beatito - věřím, že tě to mohlo bolet, ale ona strašně moc dělá nervozita - má to vliv na všechny „svaly“ atd., které se nervozitou stahují!
Opravdu musí být člověk úplně v klidu a věřit dr. - taky je fakt, že každý dr. není zrovna nejcitlivější!
Mě dělali IUI dva dr. a musím říct, že jsem nikdy žádnou bolest necítila!
A i kdyby tak ta bolest za miminko určitě stojí - u porodu to bude daleko daleko horší
![]()
Držím palece aby vám IUI vyšlo a už jsi to nemusela podstupovat znovu!
Ahoj Veroniko,
děkuji za odpověď, k dr. rumpíkovi jsem chtěla chodit, ale bohužel… chodím tam už 2 roky, podstoupili jsme všechna vyšetření, ale nic nám nezjistily takže jsme oba v pořádku (aspoň myslím). Před rokem jsem chodila k bezvadnému doktorovi, ale už tam bohužel není je místo něho nějaký dr. Chovanec moc se mě nelíbí, mám z něho smíšené pocity možná se mi to jen zdá, ale mám takový pocit. Musím z něho tahat všechny informace sám od sebe mi nic neřekne a když tak tomu nerozumím (řeč doktorů). Jak bych mohla šikovně přejít k jinému dr.? Víš o někom kdo je tak fakt dobrý? V úterý jdu na kontrolu a ve čtvrtek asi na první IUI.
Hezký zbytek dne pá
Já jsem původně chodila k dr. Chovancovi - moc se mi nezamlouval (nepadl mi do oka
) a tak jsem se na další návštěvu objednala k dr. Rumpíkovi (je to bez problému, když budeš volat na objednání tak řekni, že chceš jít k dr. Rumpíkovi a hotovka, sestřička tě objedná!!!)
Postupem času jsem zjistila, že dr. Rumpík je pořád někde na seminářích, na přednáškách … a čekávala jsem tam i 3 hodiny s malým a to byl horor!
Jednou tam byli oba dva a sestřička se mě ptala ke kterému dr. teda chci jít a tak jsem řekla, že půjdu k dr. Chovancovi a spokojenost největší!
Na něho si člověk musí zvyknout
![]()
Dělal mi i IUI a máme z ní Karolínku takže já si na něho stžovat nemůžu
![]()
Děkuji za potěšující odpověď, no snad máš pravdu a je fakt dobrý. Už jsem u něho byla 3×. Můžu tě poprosit jestli by jsi mi aspoň tak trochu nemohla popsat jak to při té insemanaci probíhá a co jako dál? Jako jestli jsou ještě nějaká vyšetření nebo jestli ti dá nějaké léky - prostě co dál. Nezlobse, ale jsu z toho nějaká nervozní a čím víc se blíží ten den D tak je to horší a horší.
Hlavně buď v klidu a zbytečně se nestresuj!!!
36 hod. před IUI si píchneš Pregnyl, mělo by to být ve 22 hod.
V den IUI jde manžel/přítel do kabinky na 8 hod. a ty by jsi tam měla být v 10 hod., sestřička tě odvede na pokoj a pak tě zavolá na sálek, po IUI většinou zůstávách chvíli ležet na pokoji, ale nemusíš.
Po IUI by jsi měla mít trošku klidový režim.
Léky se berou Prednison 1/2-0-0, Anopyrin 1-0-0 a Utrogestan 1-1-1
Za 14 dní jdeš na KO a hned ti udělají odběr krve - výsledek trvá cca hodinu a pak jdeš za dr. a na UTZ.
Při potvrzení těhu jdeš zase za týden na KO, odběr krve, UTZ.
Při negativním HCG se domluvíš na dalším postupu.
Klidně se ptej jestli tě ještě něco zajímá
![]()
Milá Verunko,
děkuji ti za tvé odpovědi jsem ráda, že si můžu s někým o tom psát. Jsem s přítelem už 7 let a asi 3 roky se o to pokoušíme no 2 roky jezdím na CRM do zlína. Díky za popis co mě čeká. Máme to, ale tak trošku zkomplikované tím, že přítel jezdí do světa a tak jsme museli dát sperma zamrazit. No v úterý jedu na CRM na kontrolu a dozvím se den mojí první IUI jsem nezvozní už teď, ale zvládnu to. Pak se ozvu jak jsem pochodila - teda jestli ti to nebude vadit. Jsem fakt ráda, že si s někým o tom můžu povykládat. Moje drahá polovička je bohužel ve světě.
Dobrou noc, pá
Ahoj Veroniko!
Mas naprostou pravdu… Nervozita nademnou jednoznacne zvitezila. Myslim si, ze ty me bolestive vykriky znervoznili i lekare, protoze zavedeni katetru dokoncila jina lekarka. Asi jsem to trochu prehnala. Zitra to bude tyde po zakroku. Verunko, chtela jsem se zeptat, co jsi potom citila? Mela jsi nejake bolesti nebo jsi na sobe pozorovala nejake zmeny? Udelala jsi si tehotensky test sama z moce a nebo jsi to vydrzela az z krve? Hezky den ![]()
Elliz - budu držet palečky na úterý, IUI se ti strašně blíží tak odpočívej a relaxuj ať se ti krásně těhotní
![]()
Určitě mi napiš, budu moc ráda!
Beo - já jsem po 2IUI nic necítila!
U toho prvního jsem tomu tak strašně věřila, že to výjde a neúspěch jsem si v žádném případě nepřipouštěla! Nechala jsem se od manžela vyhecovat a udělala jsem si TT už 7. den po IUI - no jasně, že tam nic nebylo! No a 10. den už tam byly //, ale ta druhá byl jen stíneček. Pak mi těhu dr. potvrdil z krve, ale řekl mi, že je to 50 na 50 a že uvidíme za týden. To mě asi tak rozhodilo a byla jsem šíleně nervozní, že přesně za týden v den KO (opět jsme tam čekali 3 hodiny) a než jsem šla do ordinace tak už jsem věděla, že je konec, protože dorazila mrcha
To byla taková facka, že jsem se z toho dost dlouho vzpamatovávala a byla jsem hodně zlá na všechny okolo
![]()
Po druhém IUI jsem si řekla, že testovat nebudu a taky to tak bylo. Ale tomuto IUI jsem moc nevěřila a bylo mi to tak nějak fuk - navíc měl manžel úplně poprvé horší SPG a to možná taky neúspěchu přispělo!
No a to 3.IUI bylo úplně jiné než ty před tím - druhý den po IUI jsem začala špinit a šíleně mě bolelo v podbříšku jakoby měla dorazit MS, ale MS naštěstí nedorazila a máme Karolínku
![]()
Taky jsem testovala v den co jsme měli jít na KO a byly tam zase // a ta druhá byla zase takový duch. Po odběru krve mi dr. řekl, že je to pozitivní ovšem hodnota HCG byla podstatně nižší než u toho 1.IUI a tak jsem byla dost nervozní! Dr. se zachoval super - hned mi pogratuloval k těhu a řekl, že se uvidíme za týden na UTZ! Tak jsem měla radost, ale i obavy jak to dopadne a naštěstí to bylo všechno v pořádku.
Snad vám to výjde a budeteš si těhu krásně užívat a kdyby náhodou ne tak nesmíš ztrácet naději a věřit tomu, že každý neúspěch vystřídá úspěch a šílené štěstí
![]()
Elliz - neříkám, že je to všechno o psychice, ale jestli jsi četla co jsem psala Bee tak vidíš, že i rozdílný přístup dr. určitě udělal své!!!
Holky, omlouvám se za román
![]()
Ahoj Verunko!
Dekuji ti za tvoji zkusenost. Ja mam 7 dni po IUI. Od prvniho dne jsem mela az do ted podobne bolesti, jako pred menstruaci, takovy divny tlak. Spinila jsem jen prvni dva dny. Zatim jsem v klidu a kolikrat myslim na upne jine veci, ze naprosto zapomenu, ze jsem po inseminaci. Takze kolika v podbrisku a bolest prsou a jinak mi vubec nic neni. K cele teto veci jsem pristupovala v klidu, vyjde to ted a nebo to vyjde pozdeji. Uz na zacatku, jsme si s manzelem rekli, ze pokud bude vysledek negativni, tak si dame pauzicku, budu si kapat kapicky Gynex a pak to za mesic nebo dva zkusime znovu. Od zacatku myslim na zadni vratka, protoze upnout se na to, pro me neni dvakrat zdrava zalezitost. Je lepsi byt pripravena na vse… Obcas citim, ze s jednou / me to bude mrzet, ale posili me to a mozna // je to co mi asi vytre zrak a prekvapi… Zatim nejsem nervozni ani netrpeliva, prijde co prijit ma…
Jinak ti gratuluji,mas moc krasne deti ![]()
Máš strašně dobrý přístup - moc bych ti přála aby jsi za týden našla // a měla jsi to za sebou a mohla se těšit z těhu.
Je to fakt složité a někdy je to nadlouho.
Ani ty návštěvy v CARu nejsou rzobna nejpříjemnější, ale co by člověk pro mimčo neudělal!!!
Děkuji za pochvalu dětiček
, jsou to moje poklady i když někdy hoooooodně zlobivé!
Ahoj verčo,
si těmi doktory máš úplnou pravdu. Ke komu jsi chodila. Já chodím k dr. chovancovi a nějak mám z něho divný pocit. Nijak mě nepodporuje jen mi řekne co bude dál a řekne mě abych se objednala. Možná je to jenom můj pocit a já přes moje nervičky to nevídím. Jo jo jsou to mršky ty nervičky.
Elliz - původně jsem byla u dr. Chovancove, byla jsem u něho jen na konzultaci a pak jsem se objednala k dr. Rumpíkovi! No a ve finále jsem zjistila, že mi daleko víc vyhovuje dr. Chovanec!!!
U toho prvního IUI mi dr. Rumpík řekl, že je to 50 na 50 a pak že se uvidí! No a to mě psychicky tak rozhodilo a pak se vidělo, že z toho nic není!
A u posledního IUI jsem měla dost nízkou hladinu HCG, ale dr. Chovanec mi pogratuloval k těhu a že mám být v klidu, že to bude v pořádku atd. a fakt to klaplo! Byla jsem v pohodě, mimčo taky a já jsem ho přemlouvala aby u mě zůstalo a povedlo se.
![]()
Jestli ti fakt nesedí a nevadí ti, že budeš nakonec chodit pokaždé k někomu jinému, protože dr. Rumpík tam fakt víc není než je tak se k němu příště objednej a uvidíš!
Já půjdu na Tomášov asi v úterý odpolko, protože mi zbyl doma Pregnyl asi 10 000 jednotek a je mi to líto vyhodit tak jim ho vrátím a pochlubím se s malou!
Né asi zůstanu u dr. chovance. Mě dost šokoval při konzultaci před začátkem IUI, řekl mi: no tá šance s IUI je velice malá, snad budete mít velké štěstí a podaří se vám to, ale pravděpodobnost je tak velká v procentech jako u normálního poh. styku a při IVF to taky není moc velká šance, ale ty procenta jsou vyšší. Takže chápeš z jakýma pocity jsem odcházela hlavou mi běhali takové divné myšlenky. Tenkrát jsem si řekla jestli to má vůbec cenu podstoupit, ale nakonec jsem do toho šla.
ahoj Beo. Tak jak jsi na tom??? Já byla u dr a tak mi řekl, že teda nic a tak mi hned dal léky a injekce a že půjdem na IVF. Že jsem asi zklamaná z neúspěšného IUI a tak to nebudem odkládat, ale když už se mi zdálo, že se nám konečně věnuje tak jak má tak mě dorazil že nesmím začít menzovat dřív než po 2.8. , že mají do 10.8. dovolenou a tak že by nemělo smysl začít užívat ty léky. Tak poručím asi svému tělu a budu se snažit vydržet
Už to začínám brát víc s humorem než vážně. Inu až to bude ,tak to bude. Jen tajně doufám, že dřív nebudu v přechodu.
![]()