Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Simona87b moc děkuju ![]()
A jestli se můžu zeptat, proc je pro manžela strop IUI? Tak držím palce, ať ti to na toho 16teho vyjde ![]()
@Bellinka2 píše:
@Simona87b moc děkuju
A jestli se můžu zeptat, proc je pro manžela strop IUI? Tak držím palce, ať ti to na toho 16teho vyjde
Mluvili sme o tom dobrého půl roku a říkal, ze proste máme dvě zdravé děti a ze to IVF mu přijde jako možnost pro lidi co děti mít vůbec nemohou. Upřímně na nej je to proste už moc velký zásah do toho plozeni no…ja bych asi do jednoho pokusu IVF šla, ale jsme na to dva a nutit ho rozhodne nebudu.
@Simona87b ahaa. Rozumím, že ho nechceš do ničeho nutit, zároveň vím, jaké to je, když děťátko opravdu chceš. My děti nemáme, ale přítel nebyl z IVF úplně nadšený, ale šel by do toho. Když nám řekli, že nejdříve zkusíme IUI byl rád, protože je to pro něj víc přirozenější. Souhlasím, že to IVF je o dost větší zásah, ale ve své podstatě je to náročnější pouze pro ženskou.. Nicméně chápu, že je těžký něco vysvětlovat, když už se druhá polovička rozhodla. I u nás došlo k několika neshodám, ale spíše v otázkách extrémních jako dárcovství. Tak držím palce, ať vám vyjde IUI. Přece jen, když už dvě děti máte, tak věřím, že tam u vás ta šance větší je ![]()
Tak hodně štěstí! ![]()
Jinak holky, jaký byl prubeh u vás u IUI? Já byla po clostiku na ultrazvuku ve čtvrtek, injekce na spuštění sobota večer a pondělí zákrok. Myslím, že už v pátek sem cítila lehký tlak v podbřišku, v sobotu taky, v neděli mě bolelo břicho o něco víc, ale nebylo mi moc dobre od žaludku. V pondělí sem bolest cítila furt a po zákroku sem byla celá rozbolavela až do večera. Večer jsme to ještě pojistili a pak sem byla úplně bolavá. Nejsem si jistá, jestli mě ten včerejšek bolel tolik, protože byl zákrok nebo proběhla ovulace. Trochu mě rozhodilo to, že sem měla pobolivani už dopředu. A dneska musím být furt ještě opatrnější ale je to lepší. Jak jste to měly vy? Myslíte, že mi opravdu vyšla ovulace po zákroku nebo to mohlo být od zákroku samotného?
Ahoj, tak vám řeknu další zkušenost. Jak jsem dříve psala tak nevyšlo třetí IUI, změnili jsme kliniku jelikož nám ani nevyhovoval přístup lékaře (kde jsem šla se stejným hormonálním profilem, který mi dělali na klinice předtím) kdy lékařka usoudila z těch samých výsledků, že musím na endokrinologii, jelikož jsou hodnoty nějaké vyšší (minulý Mudr. Říkal že vše výborné), hned nám dělali i genetiku, kterou nám předtím taky nedělali.
A třešnička: Mudr. Říkala, že vůbec nechápe proč mi psal clostil, jelikož jsem mladá (25 let) folikuly rostou samy a ovulaci mám normálně. A tím vším mě ještě tak zprasil, že mám tři cysty 56mm, 40mm a 37mm. Takže minimálně měsíc čekáme, pokud by cysty nezmizely po další menstruaci samy, tak mi je budou odstraňovat. Jinak jsme domluveni ještě na třech IUI, pokud se dříve nezjistí výsledky od endokrinologa a poté IVF.
@Pinklekip jeezis tak to mě moc mrzí, že si skončila takhle
budu držet palce, že cysty samovolně bez problémů zmizí
já byla na odstranění cysty v 19. Teď nedávno sem měla cystu znova, ale naštěstí prdla během menstruace.
Z jakého CARu jste přestoupili kam? To je stejně zajímavý, jak má každý doktor úplně jiný přístup. Přijde mi, že hodně doktorů nejde do hloubky, aby přišli na příčinu a prostě to tam frkaj - hormony, IUI, IVF. Smutný je, že když je tam nějaký skrytý problém, tak se ženská zatěžovala úplně zbytečně.
Já upřímně měla taky strach z clostillu. Protože já si prostě myslím, že ovuluji, nicméně tak nepravidelně, že to možná má taky vliv na celkové snažení. Někdy mám bolesti 18dc, někdy až 27dc. Vše záleží na délce cyklu, která lítá. Teď po první léčbě clostilllem sem měla už 11dc dva foliky. Tak uvidíme, cysty mě v tomto pripade taky napadly, bála sem se, aby se toho neudělalo moc. Přece jen sem nevěděla, jak budu reagovat. Ale vzhledem k tomu, že je to první pokus, tak doufám, že ví co dělají a dopadne to dobře.
@Bellinka2 z eurofertilu v Ostravě do reprofitu v Ostravě. No ona říkala že cysty se dají nějak odsát, tak snad to bude ok, možná si s tím to mé tělo poradí.
Ale říkám přístup úplně jiný. Mám z té nové kliniky dobrý pocit. hlavně jestli mám problém se štítnou žlázou tak se to už mohlo dávno řešit a nechápu jak mohl říct je vše v nejlepším pořádku.
Pokud nemáš pravidelnou ovulaci nebo ti nerostou folikuly je asi ten clostil jediné dobré řešení. Ale mě folikul vyrostlo sedm prostě šílená reakce. Každopádně teď měsíc stopka. A pak se uvidí ale IUI minimálně 3× pokud se nezjistí co s tou štítnou žlázou.
@Pinklekip Ahaa, tak to sem netušila, že to jde i takto. Mě ji vyloženě brali laparoskopicky. Ale moje doktorka říkala, že většinou prasknou při menstruaci. Jediný co, tak dávat pozor, když by se ti přitížilo, tak hned na pohotovost. Protože se prý ta cysta může přetočit i s vajecnikem. Ale to počítám, že vše víš. Tak držím moc palce. ![]()
To je moc dobře, že se tam cítíš líp. I ten přístup je fajn, že tě prostě nebudou dál huntovat a konečně řeší, co se děje. Jinak se divím no, štítná žláza je to hlavní co se má řešit. Já se totiž se štítnou žlázou léčím, tak vím, že mi chtěla doktorka hned dělat různé testy, ale já naštěstí měla vše už hotové, protože tam chodím od dětství.
No tak to je masakr. To si mohla jít rovnou na IVF. Vím, že některým ženským nevyrostlo tolik foliku po přípravě na IVF, kde se berou injekcne mnohem větší dávky hormonů.
Tak držím palce, ať to vyjde dobře.
@Bellinka2 no snad to dostanu normálně. Ale Mudr říkala že to můžu teď dostat třeba až za 40 dní že s těma cystama se to komplikuje, ale jinak prý nějak odsát. Také jsem myslela, že se to dělá laparoskopicky. Kdyby jsem měla nějaké brutální křeče v břichu tak půjdu k doktorovi. No a to jsem brala jen clostil a taková reakce takže kdybych šla na ivf myslím že i toho by bohate stačilo..
No Štítná žláza je právě snad to nejdůležitější jak říkáš. Prostě tragédie jak někteří lékaři prostě hormony IVF IUI jak se jim zachce. A nejhorší je že člověk jim věří co vlastně dělají.. přitom tě můžou huntovat.
@Pinklekip no oni dnes už dokážou spoustu věcí aniž by tě museli otevřít, takže to je dobře. Jojo cysta to dokáže trochu rozhazet.
No právě, máš asi vysoký to AMH nebo jak tomu nadavaji. Sem někde četla, že to by se taky mělo zjistit, protože dle toho se dá očekávat, jak budeš na takovou léčbu reagovat. Ženský, co ho mají moc vysoký, by neměli dostat moc hormonů, protože hrozí ta hyperstimulace no.
To je fakt no. A hlavně mi přijde že si nevyberes jo. Já když se rozhodovala pro CAR, tak sem koukala různě na recenze. No jenže ten, kterým tahle nahodilá léčba fungovala, tak si doktory vychvaluji, pak jsou ženský, kterými se doktor hodně zabýval a jim vadilo, jak dlouho to trvá než vůbec začnou a zase špatně recenze. Je to taková volba na slepo no. Já vybírala dle vzdálenosti a ještě podle termínu a jak na mě působil car v telefonu. Chtěla sem původně to Teplic, ale tam měli až teď v srpnu místo a sestra mi nic moc, vůbec jí nějak extra nezajímalo s čím jdeme. Ve Varech měli místo hned za dva týdny a sestra se úplně vyptávala a radila mi a byla s ní super domluva. Jenže to ti taky nemusí říct, jak to tam bude probíhat. Naštěstí jsem zatím spokojená, tak doufám, že to bude pokračovat.
@Simona87b píše:
Tak to je dobrý;-)No ja doufám, ze když něco vyroste tak toho 16.8 bude druhy pokus IUI protože jinak mě manžel zabije:-)Mají tedka v práci sileny zahul takže ten už si vzal na toho 16.8 radši dovolenou aby mohl z práce odjet a dat vzorek,–)Jinak by to nevyslo:-(Tak vážně doufám, ze to tak vyjde a ze tak bude aspoň jeden folik. Jinak manžel bohužel IVF nechce(strašně dlouhé debaty, ale výsledek vždy stejný)Pro nej je proste IUI úplný strop. Takže mě nezbývá než doufat, ze to vyjde:-(
@Simona87b Chápu, musíte s tím být v pohodě oba, jinak to nejde. Třeba budete mít štestí na IUI, obzvlášť, když už dítka máte. 👍🏼 O to víc na tebe budu myslet, aby se
to povedlo Mě osobně se myšlenka IVF původně nepozdávala, ale začínám se smiřovat s tím, že jiná cesta nebude.
@Bellinka2 píše:
Jinak holky, jaký byl prubeh u vás u IUI? Já byla po clostiku na ultrazvuku ve čtvrtek, injekce na spuštění sobota večer a pondělí zákrok. Myslím, že už v pátek sem cítila lehký tlak v podbřišku, v sobotu taky, v neděli mě bolelo břicho o něco víc, ale nebylo mi moc dobre od žaludku. V pondělí sem bolest cítila furt a po zákroku sem byla celá rozbolavela až do večera. Večer jsme to ještě pojistili a pak sem byla úplně bolavá. Nejsem si jistá, jestli mě ten včerejšek bolel tolik, protože byl zákrok nebo proběhla ovulace. Trochu mě rozhodilo to, že sem měla pobolivani už dopředu. A dneska musím být furt ještě opatrnější ale je to lepší. Jak jste to měly vy? Myslíte, že mi opravdu vyšla ovulace po zákroku nebo to mohlo být od zákroku samotného?
Mě osobně po zákroku břicho nebolelo vůbec. Ani ten výkon jako takový jsem téměř necítila. Překvapilo mě, jaká to byla rychlovka 😅 Bolelo mě břicho den předem a ráno před zákrokem už ne, takže u mě asi byla ovulace dřív (poznám to na sobě téměř vždy, tlačení na jedné straně a pak najednou klid). Takže bych to u tebe tipovala spíš na tu ovulku. Tos to měla parádně načasované 👍🏼
@Bellinka2 píše:
@Simona87b ahaa. Rozumím, že ho nechceš do ničeho nutit, zároveň vím, jaké to je, když děťátko opravdu chceš. My děti nemáme, ale přítel nebyl z IVF úplně nadšený, ale šel by do toho. Když nám řekli, že nejdříve zkusíme IUI byl rád, protože je to pro něj víc přirozenější. Souhlasím, že to IVF je o dost větší zásah, ale ve své podstatě je to náročnější pouze pro ženskou.. Nicméně chápu, že je těžký něco vysvětlovat, když už se druhá polovička rozhodla. I u nás došlo k několika neshodám, ale spíše v otázkách extrémních jako dárcovství. Tak držím palce, ať vám vyjde IUI. Přece jen, když už dvě děti máte, tak věřím, že tam u vás ta šance větší je
Tak hodně štěstí!
Je to těžké no…manžel to má právě stejně, už to není tak přirozené…takže do toho prostě jít nechce..Souhlasím, že pro ženu je to náročnější, ale stejný podíl o tom rozhodovat padá jak na muže tak na ženu:-(No sice máme dvě děti, ale…nyní mám extrémně zakloněnou dělohu dozadu (komplikace 1) což sem myslela, že právě pomůže to IUI, že se to dopraví kousek dál:-) No a pak komplikace číslo 2 je, že mám endometriozu a ložiska nyní nevíme kde přesně jsou všude…takže netuším no, jdu s vírou do toho druhého pokusu, a doufám si…sice sobecky vzhledem k tomu, že já mám doma už dva kousky, ale stejně nemám dost:-( Ještě bych toho jednoho broučka strašně chtěla…
@Bellinka2 ahojky koci
. Moje prvni iui probihalo tak, ze jsem sla na UZ CD 13.folikul jesen na pravo 18mm a pak nalevo asi malej. Tam ani dr nerikal, jakou ma velikost. Hned me poslal do lekarny pro Ovitrelle, kterou mi pak sestricka pichla. Druhy den dopo (24 hod) jsme sli na to. Spg pekny. Sliznice cca 8mm. Nebolelo to. Malinko zatlacila zrcadla, ale to fakt nic nebylo. Polezela jsem si 15 min a sup domu. Snazili jsme se ten den a pam jeste dalsi. Spinila jsem malinko 3 dny. Z toho druhy den ze me vysla malicka srazenina. Pak cekani a nic. Skoda. Ted druhe jsem sla 15 DC, foliky 2 na pravo, 23 a 24, sliznice 8,7mm. Sama jsem si v aute pichla inkekci, protoze jsen spechala. Snazime se vlastne kazdy den uz pet dni plus bude dnes a zitra
je mi trochu blbe od zaludku, ale to prikladam ovitrelle. To, si myslim, mi minule nebylo. Citim se jinak hodne v pohode. Oproti minulemu cyklu, kdy jsem se sledovala jako ostriz
ale od zaludku blbe mi fakt je, navic jsem mela pekne osklivy sny jako uz dloho ne
asi fakt ne uplne dobra reakce na ten ovitrelle. jinak kdyz to nevyjde ted, tak zkusime jeste 2× a pak kdyz nas lecba pejska nevyzdime, pustime se di IVF.
Kdyz jsem dr ptala, jestli by mi dal priste treba Femaru, tak ze pry ne, akorat bych si rozhazela pry fungujici telo. Ptala jsem se taky, jestli foliky nemuzou byt prazdne, tak me uklidnil, ze ne, ze se folikuly tvori kolem vajicek, coz jsem nevedela
![]()
@Kristy0001 tak to ti závidím. Mě ten zákrok bolel, ale já to čekala po testu průchodnosti vaječníku. Já sem asi větší cita nebo nevím, ale katetr mi byl velice nepříjemný a to jak do tebe vpravují vzorek mě vyloženě zabolelo.
nicméně dnes už je mi líp. Já mívám bolesti více dní, ale vždy to tak bývá že od té největší za 10 dní cca přijde MS. No jen nevím, zda to včera nebolelo hodně kvůli zákroku
ale tak já doufám, že to mají podchycené na základě toho ovitrellu. Jen je vtipný, četla sem různě - některá ženská dostává den dopředu, některá ten den. Podle velikosti foliku. Já měla 17,5mm ve čtvrtek a injekci až v sobotu. Tak lehká obava je, zda se to třeba neprosvihlo. Ale ten pátek a sobota byly bolesti opravdu slabé. A furt si říkám, že ikdyby to proběhlo v neděli, tak ten den to vajíčko počká. No musím se teď snažit na to moc nemyslet. Stejně už to neovlivním tak co
ale jako pokud ta včerejší bolest byla k ovulce, tak načasování super jak říkáš ![]()
@Simona87b ahaa, to si začala mít problémy až věkem ju? Tak na tu dělohu určitě IUI ideál. Ale co se endometriózy týče, s tím vůbec nemám zkušenosti. Na ty loziska není nějake vyšetření, aby se zjistilo?
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.