Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Cassydissy nazdárek
no to je právě ono, že mě překvapuje, že já s podobnou velikosti jako ty poprvé píchala až za dva dny a zákrok po injekci až za 37h. Proto si říkám, zda třeba nemohly dorůst a prdnout dřív ne v návaznosti na injekci. Ale já si myslím, že mě to posunuli jednak kvůli víkendu a možná i kvůli ty sliznici, ta byla bídná a na tu mám ten estrofem a ten jedu už od čtvrtka. Ale kdo ví, snad to proběhlo vše v pohodě
a na co je ta femara?
Tak to mě mrzí, že ti po tom je takhle špatně
mě naštěstí jen začalo víc bolet břicho ale jinak nic. Tak snad se zadari, když se tak hezky snažíte ![]()
Já už beru od včerejšího večera i progreston čípky. Tak uvidíme. Dnes mě podbřišek pořád lehce bolí, ale jak říkám, já ty bolesti mívám déle než jeden den. Prostě vždy to tak začne být dole citlivý a jeden den je to hodně a pak to pomalu opadá. Tak snad to byl včerejšek
![]()
Jinak s tím IVF že chápu. Já upřímně taky asi když tak přemýšlím, tak zkusím max 3IUI a pak už bych to asi taky zvážila. Já se na to už prvně psychicky připravila, ale nakonec nám vyšlo to IUI. Nicméně se nechci trápit do nevím kdy a po nějaký době bych ty šance asi zvýšit chtěla.
Tak držím palce ![]()
@Bellinka2 píše:
Jinak holky, jaký byl prubeh u vás u IUI? Já byla po clostiku na ultrazvuku ve čtvrtek, injekce na spuštění sobota večer a pondělí zákrok. Myslím, že už v pátek sem cítila lehký tlak v podbřišku, v sobotu taky, v neděli mě bolelo břicho o něco víc, ale nebylo mi moc dobre od žaludku. V pondělí sem bolest cítila furt a po zákroku sem byla celá rozbolavela až do večera. Večer jsme to ještě pojistili a pak sem byla úplně bolavá. Nejsem si jistá, jestli mě ten včerejšek bolel tolik, protože byl zákrok nebo proběhla ovulace. Trochu mě rozhodilo to, že sem měla pobolivani už dopředu. A dneska musím být furt ještě opatrnější ale je to lepší. Jak jste to měly vy? Myslíte, že mi opravdu vyšla ovulace po zákroku nebo to mohlo být od zákroku samotného?
Ty jo tak já nevím, já teda fakt nic necitíla…jen tedy mezi námi po samotném zákroku asi tak hodinku ze mě začla kapat ta látka ve které je vzorek když se zavádí…jinak pak nějaký den dva po sem začla být fakt hodně nafouklá, prsa mě bolela celou dobu, ale to bylo podle mě spíš progesteronem co jsem brala…a pak nějaký ten 10 den po už sem se začla cítit jako klasicky před MS. Tak to vypadá možná, že to vyšlo na tu správnou chvilku…tak ti budu držet fakt palce…těším se jak nám budeš dávat vědět. Hlavně se opatruj.
@Pinklekip píše:
Ahoj, tak vám řeknu další zkušenost. Jak jsem dříve psala tak nevyšlo třetí IUI, změnili jsme kliniku jelikož nám ani nevyhovoval přístup lékaře (kde jsem šla se stejným hormonálním profilem, který mi dělali na klinice předtím) kdy lékařka usoudila z těch samých výsledků, že musím na endokrinologii, jelikož jsou hodnoty nějaké vyšší (minulý Mudr. Říkal že vše výborné), hned nám dělali i genetiku, kterou nám předtím taky nedělali.A třešnička: Mudr. Říkala, že vůbec nechápe proč mi psal clostil, jelikož jsem mladá (25 let) folikuly rostou samy a ovulaci mám normálně. A tím vším mě ještě tak zprasil, že mám tři cysty 56mm, 40mm a 37mm. Takže minimálně měsíc čekáme, pokud by cysty nezmizely po další menstruaci samy, tak mi je budou odstraňovat. Jinak jsme domluveni ještě na třech IUI, pokud se dříve nezjistí výsledky od endokrinologa a poté IVF.
Jééé tak to mě mrzí taková zkušenost, ale tak snad teďka už si v dobrých rukách a bude to už jen lepší, přeju ti aby cysty odešly sami a mohli ste pokračovat.
@Simona87b Ta latka ze mě taky trochu ten den vylezlola. No já se cítím dneska úplně normálně, lehce mě bolí podbřišek, ale jinak nic zajímavého. Moc děkuju ![]()
@Pinklekip píše:
@Bellinka2 no snad to dostanu normálně. Ale Mudr říkala že to můžu teď dostat třeba až za 40 dní že s těma cystama se to komplikuje, ale jinak prý nějak odsát. Také jsem myslela, že se to dělá laparoskopicky. Kdyby jsem měla nějaké brutální křeče v břichu tak půjdu k doktorovi. No a to jsem brala jen clostil a taková reakce takže kdybych šla na ivf myslím že i toho by bohate stačilo..No Štítná žláza je právě snad to nejdůležitější jak říkáš. Prostě tragédie jak někteří lékaři prostě hormony IVF IUI jak se jim zachce. A nejhorší je že člověk jim věří co vlastně dělají.. přitom tě můžou huntovat.
To je hrozný co doktor to jiný názor…člověk pak neví čemu má jako laik věřit
@Kristy0001 píše:
@Simona87b Chápu, musíte s tím být v pohodě oba, jinak to nejde. Třeba budete mít štestí na IUI, obzvlášť, když už dítka máte. 👍🏼 O to víc na tebe budu myslet, aby seto povedlo Mě osobně se myšlenka IVF původně nepozdávala, ale začínám se smiřovat s tím, že jiná cesta nebude.
No, já docházím do Podolí, kde mám jak svého gynekologa, tak operátéra co mi dělal předtím endometriozu i sem tam rodila…ale tam se většinou doktoři střídají…takže jsem jednou byla na ultrazvuku u jednoho a IUI dělal jiný, takže to je taky děs…jeden mi řekne…jj šance tam jsou nebojte se…druhý no já to vidím jen na IVF jinak to nepůjde kvuli té děloze a ložiskám endometriozy…a pak si vyber že jo…
@Simona87b jako celkem mi mluvíš z duše. My měli spermiogram od nezávislého doktora a tam bylo řečeno špatný. Moje doktorka dokonce řekla ICSI metoda při IVF. A v CARu nooo máte to nějak zvláštně vyhodnoceny, nedelejme závěry, jste mladá zkusíme IUI a teď při IUI spermio skoro v normě. Tak já to nechápu. ![]()
@Bellinka2 píše:
@Kristy0001 tak to ti závidím. Mě ten zákrok bolel, ale já to čekala po testu průchodnosti vaječníku. Já sem asi větší cita nebo nevím, ale katetr mi byl velice nepříjemný a to jak do tebe vpravují vzorek mě vyloženě zabolelo.nicméně dnes už je mi líp. Já mívám bolesti více dní, ale vždy to tak bývá že od té největší za 10 dní cca přijde MS. No jen nevím, zda to včera nebolelo hodně kvůli zákroku
ale tak já doufám, že to mají podchycené na základě toho ovitrellu. Jen je vtipný, četla sem různě - některá ženská dostává den dopředu, některá ten den. Podle velikosti foliku. Já měla 17,5mm ve čtvrtek a injekci až v sobotu. Tak lehká obava je, zda se to třeba neprosvihlo. Ale ten pátek a sobota byly bolesti opravdu slabé. A furt si říkám, že ikdyby to proběhlo v neděli, tak ten den to vajíčko počká. No musím se teď snažit na to moc nemyslet. Stejně už to neovlivním tak co
ale jako pokud ta včerejší bolest byla k ovulce, tak načasování super jak říkáš
@Simona87b ahaa, to si začala mít problémy až věkem ju? Tak na tu dělohu určitě IUI ideál. Ale co se endometriózy týče, s tím vůbec nemám zkušenosti. Na ty loziska není nějake vyšetření, aby se zjistilo?
Vůbec ne věkem…prakticky to začlo v mých 19 - měla jsem veliké bolesti při pohlavním styku a menstruace byla šílená měsíc co měsíc větší bolesti. Nakonec mě moje sestra doporučila do Podolí k panu doktorovi co se specializuje na endometriozy…no ten mě vyšetřila zhodnotil můj stav na laparoskopii, až tam zjistil jak velké ložiska to jsou a jaké poškození vzniklo…vše odstranil a brala jsem pak v kuse antikoncepci bez vynechání na MS jen pro vysvětlení endometrioza totiž nejvíc roste při ovulaci, takže když se bere antikoncepce její růst to zadrží, no pak sem vysadila léky a rok a půl nato jsem otěhotněla poprvé…nyní je to tak že ty ložiska tam jsou, ale neví se kam až sahají protože některá jsou pohmatem cítit, jiná jsou vidět na UZ ale jiné uvidí jen při laparoskopii. Takže nyní jedem tak nějak naslepo asi…jako moc šancí si nedávám no. ![]()
@Bellinka2 píše:
@Simona87b jako celkem mi mluvíš z duše. My měli spermiogram od nezávislého doktora a tam bylo řečeno špatný. Moje doktorka dokonce řekla ICSI metoda při IVF. A v CARu nooo máte to nějak zvláštně vyhodnoceny, nedelejme závěry, jste mladá zkusíme IUI a teď při IUI spermio skoro v normě. Tak já to nechápu.
hrozný…nezbývá než věřit…lépe řečeno je velká pravděpodobnost, že jedem z nich má pravdu že? No jako pro mě nějvětší šok z doktoru zatím byl když sem vlastně přešla k jinému gynekologovi v těch 19 letech a on mi řekl, že jsem zcela zbytečně brala antikoncepci od 15 let…řikám proč jako, že to byla prostě ochrana…a on, že mám tak extrémně zakloněnou dělohu (to už proběhla operace při níž mi ji stabilizovali takže teďka mám ten záklon tak poloviční oproti tehdejšímu.), že jsem to do sebe nemusela prát protože šance, že bych otěhotněla je nula nula prd…ale víš co…doktoři nemají rádi když k nim přijdeš a ptáš se na nějaké věci co sis našla na netu a ověřuješ si je…jenže jak se má člověk informovat, když ti z 10 doktoru řekne 9 každý jiné info:-)
@Simona87b ahaa, to je hrozný, že ses s těmi různými věcmi už takhle mladá. Ale tak říkám si, že když se ti to povedlo i předtím s touhle diagnózou tak furt šance jsou
určitě se brzo zadari.
Jinak ohledně ty antikoncepce, já ji brala od 15 taky. A jako říct někomu, že je to zbytečný. Ať se na mě nezlobí, ale jako když by si v 16 otěhotněla, tak on by ti asi nepomohl zejo. Přece jen ti doktoři sami ví, že jsou různý zázraky, kdy lidem je řečeno, vy děti nikdy mít nemůžete a najednou světe div se mají. Já vysadila antikoncepci po 5 letech po rozchodu a skončila sem asi dva měsíce na to v nemocnici s tou cystou. Takže mě byla antikoncepce doporučená znova. Jak říkáš, abych zastavila ovulaci a tím snížila riziko. Nicméně zpětně si říkám, že vědět, co mě po vysazení vše bude čekat, tak sem ji asi nikdy nebrala. Já totiž vysadila s malou pauzou po 10 letech. Cyklusy na prd, sliznice neroste (u toho sice nevím jednoznačnou souvislost), ale pak do toho mi vypadaly vlasy, začalo mi akné, několik měsíců sem krvácela po ovulaci až do menstruace.. pak další cysta.
Takže aby zjistili stav, museli by tě znovu otevřít. Uprimne bych to taky zkoušela na slepo. Já byla na operaci jen jednou, ale zažila sem si toho tolik, že sem si říkala, že na další mě jen tak nikdo nedostane. Věřím, že když ti to vyšlo předtím, tak teď to taky vyjde ![]()
@Bellinka2 píše:
@Simona87b ahaa, to je hrozný, že ses s těmi různými věcmi už takhle mladá. Ale tak říkám si, že když se ti to povedlo i předtím s touhle diagnózou tak furt šance jsouurčitě se brzo zadari.
Jinak ohledně ty antikoncepce, já ji brala od 15 taky. A jako říct někomu, že je to zbytečný. Ať se na mě nezlobí, ale jako když by si v 16 otěhotněla, tak on by ti asi nepomohl zejo. Přece jen ti doktoři sami ví, že jsou různý zázraky, kdy lidem je řečeno, vy děti nikdy mít nemůžete a najednou světe div se mají. Já vysadila antikoncepci po 5 letech po rozchodu a skončila sem asi dva měsíce na to v nemocnici s tou cystou. Takže mě byla antikoncepce doporučená znova. Jak říkáš, abych zastavila ovulaci a tím snížila riziko. Nicméně zpětně si říkám, že vědět, co mě po vysazení vše bude čekat, tak sem ji asi nikdy nebrala. Já totiž vysadila s malou pauzou po 10 letech. Cyklusy na prd, sliznice neroste (u toho sice nevím jednoznačnou souvislost), ale pak do toho mi vypadaly vlasy, začalo mi akné, několik měsíců sem krvácela po ovulaci až do menstruace.. pak další cysta.Takže aby zjistili stav, museli by tě znovu otevřít. Uprimne bych to taky zkoušela na slepo. Já byla na operaci jen jednou, ale zažila sem si toho tolik, že sem si říkala, že na další mě jen tak nikdo nedostane. Věřím, že když ti to vyšlo předtím, tak teď to taky vyjde
no to je taky výživné tohleto…koukám, že tady je to jeden větší příběh než druhy…je mi smutno z toho kolik si toho každá z nás musela prožít…a i přesto sme tu…dál do sebe perem hormony hlava nehlava…jen za vidinou toho že se objeví podělaný dvě čárky na testu (omlouvám se za ta slova) ale jestli něco nesnáším tak je to tahle bezmoc…já už to zažila jak krásný pocit to je být maminkou, takže přeju to každé jedné z vás…kdyby to jen tak šlo bez těch trápení a stresu…
@Simona87b no.. chápu jak to myslíš, upřímně sem se toho vždy bála, jestli to půjde. Ale vždycky sem asi doufala, že se mě to týkat nebude. Ale já věřím, že brzo budeme všechny spokojený.
Moc nám všem držím palce.
@Bellinka2 Tak alespoň jeden kámen ze srdce mi spadnul, muži dopadlo dobře spermio, prý má jen trochu pomalé spermie ale jinak naprosto v pohodě ^^ takže s IUI by neměl být problém ![]()
@Bellinka2 ahojky, jak se dnes citis po progesteronu. Mne dal dr utrous, kdyz jsem zacala spinit minuly tehu a nebylo mi po nem teda nic moc. Jsem rada, ze mi ho zatim nenapsali. Asi protoze mam prirozenej cyklus a jedina chemie je HCG. Ja mam i strach z toho, ze to muze zpusobovat nadory (coz pisou i v pribalovym letaku Ovitrelle, brrrr
)
Femara by mela byt setrnejsi nez Clostilbegyt, nemely by byt tak vyrazny vedlejsi ucinky.
Nicmene se chemii stejne nevyhnu, pokud pujdeme na IVF. Kez by se to povedlo bez toho.
Co je u me tento cyklus jine, je, ze me zatim nezacalo palit v podkozi u podpazi. To mam kazdy cyklus po ovulaci a nejspis je to hormonalni zalezitost. Jim ananas a tak nejak jsem v poho. Bud to vyjde nebo ne. Z partnera si delam legraci, ze to urcite vyjde a budou to dvojcata, tak uz mi ukazoval tram, na kterym se zhoupne, jestli budu mit pravdu
![]()
Tak se tesim na info od tebe.
A je tu holky jeste nekdo po IUI?
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.