Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Nan0 to teda ![]()
a jestli dobře počítam tak jsi začala stimulovat včera?
Zdravím
Už jsem tu dlouho nebyla. První syn po IVF má 10,5 roku, porod byl dost těžký a dlouho jsem nechtěla o dalším ani slyset. Pak se toho hodne událo a skončilo to tak že nemám ani jeden vejcovod (2× mimoděložní), jeden samovolný a téměř 40tka na krku.
Možná ten věk někdo odsoudí, ale já bych si přála ještě miminko, tak to po těch peripetiích jdeme zkusit. Je tu některá která má obdobný věk. A taky jak to ted chodí. Říkám byla jsem na IVF hodně dávno. V pátek jdu na konzultaci. A vstupní vyšetření.
@laurine Ahoj, je mi 40 a čekám po IVF svoje první dítě ![]()
Myslím, že ve tvém i pozdějším věku to řeší hodně žen, určitě nejsi žádná rarita
@laurine ahoj, 40 mi bude v únoru a z IVF mám teď půlročního prcka, ale ještě máme 3 pokusy a rádi bychom ještě jedno, takže tady nasávám pozitivní energií a chystám se na jaro na další pokus ![]()
@Rhian ahoj jsem ráda že nejsem rarita ![]()
Otěhotněla jsi ještě před 40tkou? Jestli se můžu zeptat povedlo se na poprvé nebo to byla delší cesta?
Jsem zvědavá co mi řeknou, hlavně i skrz váhu.
Pribrali jste po hormonech? Já u prvního syna 10 kg jen než se drobek uchytil.
@Myska1984 to je super že se vám zadařilo.
Držím pěsti aby se to znovu povedlo.
Jaké jsou teď podmínky? Byla jsem na tom 2012, což už je nějaký pátek. A pojišťovna myslím přispívá do 40let že a max 4 pokusy že.
@laurine Odběr vajíček ve 39ti, ale transfer už ve 40ti, a povedlo se napoprvé ![]()
@laurine Do 40 platí pojistovna 4 stimulace a ke každé stimulaci jeden ET nebo KET a pak ještě při vyšším věku genetické vyšetření embryí (myslím, že je to pri počtu 3-5, ale to si nejsem jista). Genetiku vám (jako rodičům) tenkrát dělali? My z 1. Stimulace nic nedošlo do 5. dne, z 2. došly 3, ale 2 neprosly přes genetiku, ale protože jsme věděli, že chceme 2 děti(a dalsi stimulaci bychom do 40 nestihli), tak jsme šli ještě do 3. stimulace, abychom měli něco v zásobě a tam nám vyšly 3. Co se týká zavedení embrya, tak to už bylo na první pokus ![]()
Jinak já přibrala asi 5kg v rámci těch stimulaci, ale v tehotenstvi jsem to zhubla. Teď při kojení zase pribiram.. jsem trošku nestandartní:)
@laurine Ještě bych doplnila, že to hrazení je do dne 40. narozenin. Když jsem začínala, tak se to akorát protáhlo z 39. narozenin na 40., což mi hodně pomohlo a do čtyřicetin jsem stihla dvě stimulace, abychom pak nemuseli platit celou částku. Takže podle tvého věku a jakou budete mít úrodu a kolik vám projde genetikou, bych toho taky doporučila využít.
@Rhian já budu mít kulaté na konci dubna, takže ještě jakýsi čas je.
V těch 28 jsme genetiku neměli, to se dělá od 35 navrch myslím.
A uvidíme tehdy bez genetiky. Odebrali mi vajíček hodně ale schopných transferu byli nakonec dvě, obě mi dali a z jednoho máme doma našeho miláčka. Nebylo ani nic k zamrazeni. Uvidíme jak to bude teď.
Já před samotným IVF měla ještě IUI a IFI. Ale. Až IVF bylo úspěšné na první dobrou.
@laurine Nechci tě nějak stresovat, ale ono do toho dubna zase tolik času není, my začali v říjnu, a než se udělala všechna vyšetření, genetika partnerů (něco jiného, než pak genetika už embryí, ale tu vy máte asi hotovou z dřívějška), trvalo to celkem dlouho, a potom jsem ještě musela na operaci s polypy, aby se pak mohl dobře udělat transfer.. Ono to může jít rychleji než u nás, ale já se dostala k odběru až tedy s odstupem, kdy si byli jistí, že je vše ok. Podstatné je stihnout do těch kulatin alespoň jeden odběr, samozřejmě, že v závislosti na výsledku bude třeba ten jeden stačit, já měla vajíček hodně, ale 4. den, kdy nastupuje prý role spermie, hodně odpadla a po genetice zůstala pokaždé dvě.
A doporučuju chodit na akupunturu, myslím, že mi to hodně pomohlo v tom, že jsem všechno snášela dobře ![]()
Chodili jsme do Gennetu v Praze.
@Rhian od toho října jak jste začali tak kdy jste se dostali k odběru?
@laurine píše:
@Rhian od toho října jak jste začali tak kdy jste se dostali k odběru?
V únoru, ale jak říkám, byla v tom genetika (ta trvá cca měsíc), přeléčení nějaké infekce a moje hysteroskopie.
V těch 28 jste vlastně museli na IVF z jakého důvodu, vyšla vám nějaká diagnóza?
Ahoj holky, dlouho jsem se neozyvala… byla jsem dnes na ultrazvuku pred KET a jdu na nej 20.10. v patek. Pani doktorka mne chce jeste videt den pred transferem.. zkontrolovat na ultrazvuku a odebrat progesteron.. Posledni embryo, 4 ivf za sebou.. prvni embryo po pgt.. Musi to vyjit..
Jen jsem tak premyslela, ze mi KET prijde mnohem vic kontrolovany nez ET..
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.