Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky,
jak se dneska všichni máte? Ta zima si nedá pokoj, co? Potvora jedna… ![]()
Habi , už je trošku líp? Já na tom byla po punkci úplně stejně, bolestí jsem se nemohla dva dny ani narovnat. Původně jsem si na to vzala 3 dny dovolenou a pak jsem si ji musela ještě o den prodloužit. Tak držím palce, ať to brzo přejde!!!
Hannah , paralen můžeš v pohodě, ale samozřejmě nepřehánět!! ![]()
Welinko , berunko, to jsou krásný fotečky! Úplně jsi mi připomněla náš první ultrazvuk, kdy jsem ty naše broučky viděla poprvý, až mi z toho zvlhly oči … A z protivný dr. si nic nedělej! Já mám tenhle pocit pokaždý, když odcházím z genetiky. I když tam nejsou protivný, tam jsou spíš strašně přímý a radikální. Někdy si říkám, že bych tam měla jezdit ve skafandru,aby se ke mně ty jejich negativní emoce vůbec nedostaly. ![]()
Tak teď koukám, že jsi byla Habi rychlejší. To mě moc mrzí! tak se drž, ať je to co nejdřív OK!!!
Ahoj holky, omlouvám se, že vám vpadám do rozjeté diskuse. Ale měla bych na vás, zkušené, jeden dotaz. Někdy v polovině příštího týdne mě čeká punkce mého 1.IVF. Ale už teď jsem strašně nervózní. Pořád si v duchu říkám, že to bude dobré, že nemám být proč být nervózní. Že stejně nic neovlivním, ba když se budu nervovat, tak to bude ještě horší. Můžu se dokola uklidňovat, ale stejně mi to není nic platné. Jestli to tak půjde dál, tak budu mít za týden nervy v kýbli a to budu mít před sebou ještě dalších 14 dnů čekání. Už raději o IVF na internetu nic nečtu (tedy pokud mi odpovíte, tak to jediné si přečtu
). Věřím si, že to všechno zvládnu, ať už IVF dopadne jakkoliv, ale nervy prostě pořád pracují na plné obrátky. Nemáte nějaký fígl, jak tu nervozitu překonat a nebo k tomu prostě patří (zvlášť když se jedná o první pokus)?
Běta
Helli ty jsi zlato, potěšila jsi mě. Teď vím, že ještě není nic ztraceno
![]()
Tak piju v průměru litr za hodinu a to by bylo, abych to nepřekonala.
Taky chodím jako 90letá stařena, ale fakt věřím, že když tě to pak přešlo, tak mě by mohlo taky. ![]()
A co dělají tvoje dětičky? Už je v bříšku cejtíš?
Ahoj Běti, já jsem také hrozná nervačka, pořád ze všeho sevřený žaludek a tak. Ale musím říct, že při IVF nejsem nervózní vůbec.
Musíš myslet na to, že bude vše v pořádku a že za pár dní už budeš mít v bříšku ta vytoužená miminka. A to, že by to nevyšlo musíš úplně vypustit z hlavy a jen se raduj.
Já si napsala po vzoru některé z holek na papír: Otěhotním v březnu 2006 po svém 1. IVF a nalepila jsem si to na skříň, kam si to chodím nejméně jednou denně číst a moc mi to pomáhá. Úplně jsem si to vsugerovala, že to vyjde a fakt se těším.
Sice mám teď ten malý problémek, ale ani z toho se snažím si nic nedělat. Tak zatni zuby a nervíky hoď za hlavu, ty by ti mohli opravdu jen uškodit.
Ahoj všichni,
můžu se opakovat a mít na vás dotázek, který už jsem předevčírem psala, ale třeba ted některá z vás mi bude moci pomoct.
Jsem po 2 ET, dneska 19.den a MS nikde.V ponděli jsem byla na krvi, HCG=0. Po prvním IVF jsem MS dostala ještě před testováním a ted nic. Jsem z toho nervozní, máte někdo stejnou skušenost po nezdařeném pokusu.Díky Marcela.
Ahojte všichni,
HABI-tak to mě fakt mrzí,protože „hyperstimulák“ je opravdu nepříjemná komplikace.Sama jsem si tím prošla(měla jsem 20 oocytů),ale naštěstí to byla ta jemnější forma.Začalo se mi to projevovat až asi 6.den po ET a v takových případech jsou spíše zkušenosti,že to způsobuje uhnízdění embryí,takže jsem i přes ty obtíže měla naději že se to povedlo
Ale mít vaječníky přes 10cm a v břiše 3litry tekutiny taky nebylo nic moc,krizi jsem měla asi 3dny(to jsem byla i v Pronatale na infuzích).Nejhorší je když už je problém s dýcháním(to už určitě neváhej a vyhledej pomoc!)Některé horší případy končily i na ARU či JIPce.Pokud se tekutina v břiše stále tvoří tak se někdy musí i odsávat(měly jsme i pacientku,které jsme denně odsávali 2,5l tekutiny)
Při hyperstimul.syndromu dochází ke zvýšené propustnosti cév a tato tekutina se pak ukládá v břiše. Doporučuje se zvýšit příjem tekutin a taky bílkovin,které se taky z těla ztrácí-takže si nasaď např. i jogurty ![]()
Pokud se to nezlepší do transferu tak se často od přenosu embryí ustupuje,protože(jak už sem psala výše)při uhnízdění embryí se tento stav opět zhoršuje
Takže se embrya zamrazí a provede se jejich transfer až po vyléčení.Mě se vaječníky zmenšovaly do původní velikosti asi ještě další měsíc. Ale v Pronatale mají při kryoembryotransferech taky dost vysokou úspěšnost,takže kdyby náhodou tak z toho nebuď smutná a hlavně se dej do pořádku
Protože to je teď to nejdůležitější.Ale třeba se to u tebe podaří zkompenzovat ještě před transferem
Moc bych ti to přála!Držím ti pěstičky aby tě tyto trampoty co nejdříve opustily ![]()
Zuzi a spol.(25tt)
Ahojky,
Leno , vede se mi dobře, cítím se skvěle, žádné těhu příznaky, jen mám pořád hlad
. Snažím se být pořád v klidu, ale dnes mám v plánu udělat nějaké drobnosti v domácnosti, tak se budu moc hlídat, abych to nepřehnala… Jinak mi včera paní doktorka řekla, že pokud bych začala špinit (moje noční můra), tak se nemám vyděsit, že se to stát může a mám zavolat a domluvit se s nima. Špinila jste některá?
Hannah , já myslím, že Paralen ti neublíží (já jsem si ho na bolesti vzít mohla), ale spíš bych zavolala do CARu kvůli té teplotě…
Welinko , to je tak nádherné! Já chci taky! Hned!
Pěkně si to s tatínkem užívejte!
Habi , držím palce, ať jsi v pořádku!
S tím Paralenem nevím, já jsem ho v těhu mohla snad jako jediný lék na bolest. S těma lékama je to těžký, protože farmaceutické firmy nemůžou testovat na těhotných, tak raději všude píšou, že ty léky těhotné nesmí ![]()
Běto , vítám tě tu. Já jsem si to možná tak moc nepřipouštěla, prostě jsem tomu hodně věřila. Ale možná to taky bylo tím, že jsem až do punkce pracovala a to docela hodně, protože jsem musela předat práci kolegyni, takže jsem na „nervíky“ neměla moc času. Jediné, co můžu poradit, je, aby ses soustředila na něco jiného, buď mezi kamarádama nebo třeba doma udělej jarní výzdobu, pak už třeba nebudeš moct něco takového, aspoň já mám teda zakázanou fyzickou aktivitu…
Přeju ti, ať to dobře dopadne a na testíku najdeš čárky
Mysli pozitivně a uvidíš, že se to povede
![]()
Marcelo , já ti s tím moc neporadím. Na tvém místě bych zavolala do CARu a zeptala se, do kdy má MS přijít. Když ti brali krev, tak ti nic neřekli?
Přeju všem krásný den, u nás nesněží, ale ráno pršelo, tak snad se dnes dočkáme i sluníčka ![]()
Inka
Ahoj Inko,
když mi v centru brali krev, tak mi řekli, že když to nevýjde, tak mám vy:,–(it všechny léky, počkat na MS a po ní počkat.
Ještě počkám do zítra a pak tam zavolám! Ale děkuju. Marcela.
ahoj holky! vy jste se teda nejak rozepsaly, vubec nestiham!!!!
Lovely, sice se to posune, ale zas to bude ten hezky darek na vanoce ![]()
delam si legraci…
vitam vsechny nove…
Wellinko, mas hezke miminko ![]()
holky ja dneska absolutne nestiham…
jo, a jak je nove mamince???? moc te zdravim…
jo a uz mam schvalene ty lazne!!!!!
mejte se moc hezky a pevne nervy a hodne zdravi vsem!
Helli ,sluníčko moje,fakt tomu ještě sama nevěřím.Člověk se snaží,trápí,…ale ani ho nenapadne,že ten skutečný strach a péče přijde až po otěhotnění.Tedy strach a péče o mimíska.A vlastně už nás bude doprovázet po celý život,že jo.Ale i tak se snažím si to užívat
Chodíš ještě na ICQ?Sladkou pusu na bříško a pozdrávek pro mimísky posílá Wel
Berunky moje zlaté,sama jsem nevěřila,že já budu někdy těhotná.No fakt.Úplně jsem to vzdala…vlastně i díky nehodě..ta pánev,..holčičky já se budu u přírody přimlouvat,že všechny snažilky tady budete úžasný mamči a že se přece mají díťátka rodit do šťastných rodin,aby svět spěl k pozitivnu mezi lidmi..že jo.Tak ať si pospíší a hlavně ať jde všecko hladce. ![]()
Jojo,ještě jsem zapomněla…mám doma jeden celý Gonal F 75 .KDYBY JSTE HO NĚKTERÁ POTŘEBOVALA,PROSÍM PÍSNĚTE MI SEM.JU?Měla jsem ještě jeden načatý,ale ten jsem darovala do CAR,manžel ho tam vezl a sestřičky měly velkou radost.Tak z toho mám dobrý pocit. ![]()
Inko ,už brzy se dočkáš,uvidíš.Kdypak máš vlastně další kontrolu?To nám sem pak hnedle pověsíš fotečku..že jo.Mě tyhle věci,v údobí IVF,dodávaly hrozně sil a radosti.
![]()
Míšo,tak je super
,krásně si odpočineš ,abys mohla zahájit těhotnění
![]()
Habi ,to mě mrzí,zrovna jsme se o tom s dr. bavili,Fetuš ti radí dobře,jak taky jinak,že jo
,říkám ,ještě,že jí tu máme
![]()
Welinko-NÁDHERA
![]()
Welinko , kontrolu mám příští pátek, tak už, doufám, bude něco vidět…
Míšo , jestli ten dotaz byl na mě, tak se cítím pořád skvěle. Není to divný?
![]()
Inka