Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
INKO-tak to jo,já jsem myslela že krvácíš silněji
Ale i tak by ti v CARu měli v takovém případě dát raději léky per os(na polykání) než na zavádění.Já jsem taky nejdříve Utrogestan zaváděla(vaginálně se lépe vstřebává),ale při špinění či krvácení se musí polykat. Je pravda,že spousta žen v těhu špiní nebo dokonce krvácí a nakonec to dobře dopadne. Ale ty jsi (pokud se nepletu) už podobné starosti měla dříve, tak by tě měli více hlídat. Někdy je potřeba doktory trochu popostrčit ![]()
Taky jsem zvědavá co ti dnes v CARu řeknou. Podle mě při uchycení jednoho embrya nemusíš krvácet,ale nejspíš jsou možné obě varianty(i vstřebání i odkrvácení).Držím ti pěstičky ať je vše o.k
Zuzi
MARCI-většinou se po ET dává opravdu jen buď Utrogestan(nebo podobný lék obsahující progesteron=hormon podporující uhnízdění a výživu embrya,jsou s ním o moc lepší výsledky při IVF a tvé dávkování je už dost vysoké,takže podle mě dostatečné).Některé pacientky si tento hormon dodávají injekčně,ale zrovna mě tabletky více vyhovovaly než se děnně trápit jehlou
Jediný menší rozdíl může být ve formě aplikace,protože v případě Utrogestanu je lepší ho vaginálně zavádět(lépe se vstřebává a nedráždí žaludek jako při polykání,akorát je dobré po zavedení alepoň hodinu poležet než se rozpustí)
Dále např. v Pronatale se všem pacientkám dává preventivně k Utrogestanu ještě Prednison(aby se zabránilo imunologické reakci těla příjemkyně na embryo,při které může tělo toto embryo považovat za cizí objekt a nepříjme ho) Nebo se dá tento imunolog.faktor cílenně vyšetřit a pak se aplikují silnější dávky Prednisonu nebo jiný přípravek.
Pokud se už opakovaně IVF nepovedlo,tak je podle mě na místě jít na imunolog.vyšetření,předpokládám že genetické už ti dávno dělali
Zuzi
Zuzko , děkuju. Doktorka mi dnes řekla, že si právě tím zaváděním můžu trochu „poškodit“ čípek a může mi tam prasknout žilka (to už mi tu myslím Lovely taky psala). Je to vlastně pokaždé ráno, uvidím, co dnes přes den a zítra. Prý se mám chovat, jako bych nic na tyčince neviděla. Tak to jsem na sebe zvědavá
Jinak mám dodržovat dál klidový režim, což dodržuju. Prý to může trvat i tři týdny a na kontrolu mám přijít podle plánu (tj. příští pátek). I kdyby mi teď udělala UTZ, tak by nic neviděla.
Je pravda, že jsem s tím měla vždycky problémy, na druhou stranu si říkám, že toto jsou zdravé embryjka (narozdíl od minulých těhu), tak když už jsem těhu, tak by se měly udržet. To je teda moje velké přání, nějak si jinou variantu ani nechci připouštět.
Pohlaď za mě prosím svoje miminka a vyřiď jim, že mají skvělou maminku ![]()
Inka
ZUZKO, děkuju moc za vyčerpávající odpovědi. Příští týden jdu na kontrolu,tak se na to imunolog. vyš. zeptám.
Ještě se chci zeptat, kdybych chtěla změni CAR, musím v tom novém podstupavat všechny vyšetření nanovo, přemýšlím totiž o tak moc chváleném PRONATALU. Děkuju a pusinky mimískům. Pa Marcela.
INKO- s tím drážděním čípku je to samozřejmě taky pravda.Tak se hlavně opatruj a taky věřím že budete (ty i mimčo/a) v pořádku. Já už sem ty naše bambulky pohladila(to já dělám dost často),ale vychvalovat se před nima nebudu(ještě by si mysleli že jsem namyšlená
a já přitom jen chci abyste tu byly všechny v pohodě a informované,jsem ráda že se mi to snad většinou podaří
)
MARCI- v dnešní době je migrace pacientek mezi CARy úplně běžná a pokud bys chtěla přejít (třeba do Pronatalu nebo kamkoliv jinam),tak si jen ve svém nynějším CARu vyžádej svou kartu(nebo výpis)-někdy mají řeči,ale dát ti to musí.A pak už v novém CARu nemusíš absolvovat stejná vyšetření(někdy se dělá opakovaně jen SPG,popř.hormony),ale to už je na rozhodnutí lékaře ![]()
Pusinky těm našim zlatíčkům sama předat nemůžu(tak ohebná nejsem
),ale počkám si na manžela,který mě určitě rád zastane ![]()
Mějte se holky krásně a taky díky za hřejivá slova
Pa Zuzi a spol.(25tt.)
Marcelo,
já teď beru po ET jeden Crinone do pochvy - což je dávka 90mg Progesteronu. Vím, že dřív dávali ten Utroš, ale ten teď prý zrovna není k dostání. Jen mě zaráží, že Utroše dávali třeba 2×2 (což je 400mg) anebo i víc a tohohle je jen 90mg. Nevíte někdo, proč je takový rozdíl v množství?
Prednison mám taky, každý den půlku už od začátku stimulace.
HANNAH85-tak to jsem nevěděla,že je Utrogestan momentálně nedostatkové zboží
Ale já už ho od ledna neužívám,tak nejsem asi úplně v obraze.S Crinonem nemám vůbec zkušenosti(i ve zlínském CARu jsme dávali Utrogestan) a tak nevím ani jak je to s jeho účinností a dávkováním
Ale určitě by ti v Pronatale nenaordinovali špatné dávkování
Tak se opatruj
,už se ti to pomalu krátí a ty pak zahlásíš dvě pořádné tlusťošky //
Pěkný víkend
Zuzi
Ahojky,
opravdu konečně i tady začalo jaro.
Ale dneska jsem naprosto vyšťavená a strašně unavená. ![]()
Nemáte někdo zkušenosti s imunologickým vyšetřením? Už mě zbývá se jenom objednat a pořád na to nějak zapomínám.
Tak se mějte pěkně a pěkný jarní víkend
![]()
Přeji všem krásný víkend! Sluníčko nám někam zalezlo, tak aspoň sluníčkovou náladu!!!! ![]()
Zuzi , jak se ti vůbec daří? Máš pořád klidový režim? Já jsem v poslední době taky zase nějaká unavenější, asi to bude jarní únava.
S bytečkem tě naprosto chápu. Nás totiž čeká něco podobného - cca za 14 dnů se chceme pustit do budování dětského pokojíku,což bude obnášet i vybourání nových dveří přímo z ložnice, takže to u nás bude jako na staveništi. Ale už se moc těším, až to bude hotový a já půjdu vybírat takový ty blbosti jako záclonu, koberec, světla a tak.
Včera jsem si psala s jednou dvojčatovou maminou kvůli inzerátu, její holčičky se narodily už ve 28. týdnu! Tak nám všem dvojčatovým moc moc držím palce, ať to ti naši kulíšci vydrží co nejdýl!!!
Pozdravuj je ode mne!! Papa
http://bd.lilypie.com/vCWhp1/.png
Ahojky HELLI-já jsem taky často hodně unavená. Střídá se mi to jak na tobogánu
a taky podle změny počasí.Tak počítám,že dneska opět nebudu mít energie na rozdávání
Ale mám napůjčované DVD,medovník v lednici a tak si udělám aspoň pěkné dopoledne.Manžel opět"pracuje na dalších dětech" a tak jsem celý víkend sama-teda na večer se mi z práce vrací
Klidový režim úplně nemám,ale když mi není dvakrát nejlíp tak nejdu ani ven,někdy je to tvrdnutí břicha v kombinaci se závratěma dost špatná kombinace ![]()
S tím bytem nás naštěstí nečeká přímo bourání stěn,ale manžel bude muset hodně věcí(police atd.) navrtat a to není jeho oblíbená činnost-on je výborný embryolog,ale kutilství jako hobby nemá
Takže i toto bude u nás trochu kovbojka
A pak máme objednaný nábytek do pokojíčku(Gazel) a ten se musí smontovat(je to v krabicích)-a to je další kulinářský oříšek
On to nakonec vždycky manža udělá,ale dost se u toho natrápí.Tak bych u toho radši byla abych ho aspoň podpořila-věta jako:„Taťko,ty si stějně šikulka“ má většinou zázračné účinky
Každý občas potřebujeme povzbudit,že jo. Tož tak!
A předčasného porodu se asi taky bojím ze všeho nejvíc
Moc bych si přála,abych ty prcky dopekla aspoň do 36tt, 2000g a dobrého zdraví
A já to snad taky zvládnu ve zdraví
A to samé přeju samozřejmě i tobě a tvým bambulkám ![]()
Tak se pěkně opatrujte
Pa pa Zuzi a spol.(25tt)
Ahojda všem, holky těhulnky s dvojčátkama. Chci vám napsat jednu (možná optimistickou) věc. Má známá teď porodila holky a kluka císařem, ve 36. týdnu a měli kolem 2,5 kilo každý. Měla dost problémů v těhotenství (rd. jí teda řekl, že kdyby se přestala tak šíleně sledovat, bylo by to pro ni lepší, protože ona fakt vyhledávala úplný kraviny…) Teda aspoň si myslím,já zatím těhotná nebyla. Měla jistě i vážnější potíže - cukrovku, tvrdnutí, streptokoky, ke konci ležela kvůli otvírání, byla ale hlavně hodně psychicky labilní. Tvrdila, že když čekala první dítě, bylo to trošku jinak než teď a proto pořád jezdila k lékaři…
No ale hlavní je, abyste viděly, že i tyto problémy přestála a má krásné zdravé, donošené děti, což přeju ze srdce i vám.
Jako dětská sestra jsem dělala na dětské i novorozenecké JIP. Viděla jsem tam malý „myšátka“ narozeny třeba ve 27. týdnu a vypiplaly se z nich hezký dětičky. Takže i té kamarádce, co se jí děti narodily na 28. týdnu, určitě dají brzy do ruky krásné naducané balíčky a půjdou domů… Jen to dýl trvá…
Chtěla jsem napsat holku a kluka - dvojčata. Takhle to vypadalo, jako by měla tři…
Hannah , díky za povzbuzení!!
To by bylo krásný, kdyby měli každý 2,5 kg! Pevně věřím, že bude všechno v pohodě a vydržíme to co nejdýl. Dokonce to těm mým broučkům pořád opakuju a už jsem jim naplánovala, že se narodí až na začátku srpna (termín máme 14.8.). ![]()
Zuzi , tvrdnutí bříška už mi taky nějaký ten týden trápí a taky tep. Mám stavy, že se mi najednou dost zrychlí - jak po běhání - a je mi v tu chvíli dost těžko. Holt je to pro to moje křehký tělo nápor.
A tenhle víkend jsem taky sama samotinká. Ne že by manžílek pracoval jako ten tvůj, ale intenzivně se věnuje svýmu koníčku - leteckýmu modelářství. Dneska i zítra je na celodenní soutěži a vrátí se mi jen na večer. Ale smutná nejsem - čokoláda to jistí!!! ![]()
Ahoj Zuzi,
můžu mít na tebe jeden dotázek, jseš totiš naše spásná dušička.
Jsem po dvou IVF, z toho jednou KET, oboje bez úspěchu. V CAR v Podolí jsem spokojená, akorát mě hlodá jedna věc. Co takhle čtu, tak skoro všechny holčiny braly po ET různé léky, píchaly si injekce, atd. Já jsem si měla v obou případech jen zavádět 3× denně po dvou tabletách Utrogestan a to je vše. Beru samozřejmě ještě kys. listovou. Víš říkám si, jestli by nebyl výsledek při braní více léku efektnější, proč mi jich v CAR nedají víc ,aby je nám to vytoužené mimi konečně povedlo. Já si myslím, že jsem pro udržení udělala maximum, šetřila jsem se až přihlaně moc.
Dějuji. Pa Marcela.