Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
přesně jak napsaly holky, ale PGS neni jen na vady, my to musíme podstoupit preventivně kvůly věku (předpokládá se větší riziko vad emryí)
@Pajka89 píše:
@szamara Pgs znamena, ze se embryu ve zkumavce treti den po oplodneni odebere jedna bunka, ktera se vysetri na spravny pocet chromozomu.
Jeste trosku poupravim..uz se moc nedelaji z 3 denniho embrya ale nechavaji se dojit do stadia blastocysty..Odebere se bunecka, necha se vysetrit (delka zalezi od centra - u nas to bylo zhruba 3 tydny). Pokud je embryo zdrave, bude mit spravny pocet chromozomu a nebude mozaicstni tak je vhodne k transferu. Bohuzel nektere centra ale nechavaji i mozaicistni a nabidnou rodicum moznost transferu i takoveho embrya jelikoz se stava, ze svoji „stavbu“ presklada a bude z nej normalni zdrave miminko bez postizeni..ale to bych si asi nelajzla.
S timto vysetrenim mas vetsi jistotu, ze miminko bude zdrave a pokud je vse ostatni v poradku, donosis.. Ja mela dve zdrave embrya vysetrene prave touto metodou a syn (ikdyz to byla kvalita 5AA cili nejvic co slo) se neuchytil ale u me je jeste navic mirny problem v imunite.. Kdyby neco tak napis
Drzim palce at to dopadne na jednicku..
Ahoj holky mám takový dotaz. 8.8. jsem byla již podruhé letos na revizi, první byla v dubnu. Od srpnové revize mi nepřišla ještě MS a to jsem byla před 15. dny na vyvolávačku. Testy i krev negativní. Chtěli jsme začít v listopadu stimulovat na další IVF tentokrát s PGS. Dnes jsem byla na UTZ a sliznice pěkná 10mm. MUDr. říkal, že nechápe co těm měsíčkům brání. ( nejspíš moje psychika ). Tak mi ode dneška nasadil Norethisteron na 10 dní a druhý den MS začneme stimulku. S tím, že embryjka půjdou na PGS tak půjdu až na KET, pravděpodobně v lednu. Myslíte, že nevadí, že u mě zatím neproběhla porevizní MS a už se cpu Norethisteronem?? Díky za případné reakce. ![]()
@Reaskiller ahoj, prodim Te, kde zjistim, jak se oznacuje ta kvalita embrii? Neni nekde nejaky web, kde je to vysvetleno? Dekuji ![]()
@Piidoo Ahojka, koukam, ze moje zprava nebyla poslana vubec.. grrr.. no.. v nasem centru je to oznaceni dle pismen a cisel.. trebamorula je 4ka, blastocysta je 5 atd.. kvalita je pak treba AA, nebo AB, BA, BB a tak dale a tak dale..cisla proste oznacuji vyvoj embrya jako takoveho..prvni pismeno by melo byt oznaceni vnitrni hmoty (vlastne masu z ktere bude miminko) a pak druhe pismeno je cast blastocysty ze ktere se vytvori placenta..
snad jsem Ti pomohla ![]()
Ahoj holky , jsem po ivf s pgs, jsem 8 týden. Dr mi dnes řekl jestli chceme vědět co bylo vloženo. Nechtěli jsme. Vyšlo Vám pohlaví po vyšetření pgs? My si říkáme, jestli to je vůbec 100% . Myslím pohlaví. Děkuji
@Anonymní píše:
Ahoj holky , jsem po ivf s pgs, jsem 8 týden. Dr mi dnes řekl jestli chceme vědět co bylo vloženo. Nechtěli jsme. Vyšlo Vám pohlaví po vyšetření pgs? My si říkáme, jestli to je vůbec 100% . Myslím pohlaví. Děkuji
Gratuluji k úspěchu. Ano, pohlaví by mělo být při PGS zjištěno 100 %, když se dělá genetický profil ![]()
Tohle je diskriminace.
Nám to v CARu odmítli říct, když mě předávali do péče gynekologa, výslovně jsme se na to ptali. A prý to vědí, ale z etických důvodů nesdělují. Nechápu proč, dva a půl roku běhání po doktorech, z devatenácti vajíček nám zbylo jedno jediné embryjko, rozhodně bysme ho nešli reklamovat, pohlaví nám bylo a je ukradené, pokud se za čtrnáct dní ukáže že se na ultrazvucích spletli, tak nebudeme mít radost o nic menší, jen jsme byli zvědaví
Jinak ano, u genetického vyšetření je pohlaví jisté. ![]()
@Serpentini jeee , no nam je to jedno
necháme se překvapit
nevím proč to neříkají, vždyť přece můžou, když už je to vloženo, stejně se to brzy dozvíš
pochopila bych kdyby to řekli před vložením , ale takhle by mohli ![]()
@jezz1e děkuji:)
Holky já si právě říkám jestli se v tom pohlaví nemůžou seknout no , ale kdyz rikate , ze ne .. Tak snad příště
moc děkuji ![]()
Taky moc nechápu, proč to nesmí říct, když už je vloženo.. Jedině mě napadá z etických důvodů pro případ ZT/potratu v prvním trimestru. Možná kdyby už člověk věděl pohlaví, nesl by to ještě hůř (i když u mě měla moje potracená embryjka stejně od začátku jména bez ohledu na reálné pohlaví)…
Jako že se necháte překvapit, až do porodu? Tak to máte můj obdiv. My to chtěli vědět co nejdřív, protože jsme prostě hrozní zvědavci
ani ne kvůli nakupování, s tím jsem začala až po 20. týdnu, prostě jen tak
Jinak u toho vyšetření se seknout nemůžou, u ultrzvuků ale jo.
@jezz1e Tak na tom možná něco je. Protože těch špatných embryjek, která se spláchla do záchodu, mi je pořád trochu líto. ![]()
@jezz1e asi ano , taky nevím proč
a líto myslíš? Já myslím, že my co to podstupujeme, je nám jedni co to bude ![]()
@Serpentini no manžel by chtěl vědět do toho 20 týdne, prý trošku napětí neuškodí. ![]()
A já si právě řekla, že se třeba sekli, nebo že to není 100% , tak na co to vědět
![]()
@Anonymní píše:
@jezz1e asi ano , taky nevím proča líto myslíš? Já myslím, že my co to podstupujeme, je nám jedni co to bude
No já to myslela tak, že když potratíš v 1 trimestru, je to strašné. A možná by to bylo ještě horší, kdybys díky PGS věděla, že jsi čekala třeba kluka a už se na něj těšila, měla bys jméno, představovala by sis, co s ním budeš dělat a čím jednou bude… Možná je v takovém případě podle lékařů prostě „šetrnější“ to hned nevědět. V době, kdy už je to vidět na UTZ, už zas riziko potratu dost klesá.