Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Pitrísek123
Aha tak aspoň, že máte jedno dobré
a kdy tam na to půjdeš?
@jezz1e píše:
Pokud dojdes takhle daleko tak spis bude problem v genetice nez v imunite a pgs by mohlo pomoci, ale imunologii si urcite nech udelat taky. Idealne u dr. Malickove, v Podoli myslim nk bunky nedelaji. @Míša 7
Nám právě mají teď v Podolí dělat tu imuno, tak uvidíme jak to vyjde… genetiku jsme měli ok tak prý máme vše v pořádku, ale říkali, že můžou nést špatný gen ty embrya…takže nás IVF nejspíš fakt nemine, chtěli jsme se tomu vyhnout, kort když dobře otehotnim… ![]()
@Míša 7 No Podolí sice dělá imunologii, ale v jejím rámci NK buňky obvykle nevyšetřují… V imunologii se dá vyšetřit hromada faktorů, často se ale dělá jen ta základní skupina, takže se problém nenajde, i když tam je. Proto obecně doporučuji tu Malíčkovou, která jí dělá komplet. Ale jak říkám, pokud by byl problém s imunitou, asi by embrya zamlkla dřív´.
@jezz1e
Jj děkuju za typ o paní doktorce Malíčkove už jsem hodně slyšela, a myslíš že kdybych u ní chtěla jen to, že nám udělají testy?
no já si právě taky myslím,že by zaniklo dřív, že by to třeba ani nevydrzelo do toho 10 týdne ale fakt nevím no ![]()
@Míša 7 Já se k ní normálně objednala do ISCARE bez žádanky (ale má dlouhé čekací lhůty), přinesla jsem jí ukázat výsledky imunologie z Podolí a z Gennetu, ona mi dodělala ještě pár testů, které podle ní chyběly, a uzavřela to s výsledkem, že imunita je ve všech znacích v normě.
Popravdě řečeno imunologický důvod potratovosti je procentuálně celkem málo obvyklý (spíš se v takovém případě embryo vůbec nechytá a žena ani neotěhotní), většinou je problém fakt ve kvalitě vajíček/spermií, tedy že se špatně spojují a vznikne genetická mutace, která pak brání správnému vývoji. Proto hodně doktorů tu imunologii moc neřeší (ona jsou ta vyšetření ostatně dost drahá),maximálně dají preventivně Medrol. A když už, tak jí zkoumají až po neúspěchu prvního IVF.
A ještě poznámka - IVF se není třeba moc bát ![]()
@jezz1e
Opravdu moc děkuji
Moc mi to pomáhá si takhle s někým o tom psát
Tak uvidím jak dopadnou ty testy v Podolí a pak bych se třeba objednala k paní Dr, ještě mi budou dělat v pondělí tu hysteroskopii, moc se mi tam nechce, ale zase budu mít větší klid, když mi řeknou, že je tam bud něco špatně a nebo zcela v pořádku, víš že mi nebude vrtat v hlavě taková nejistota, ale fakt se mi tam nechce
No a po tomhle všem by nás už mělo čekat pravě to IVF , už jsme na něj měli jít v říjnu, no a já zjistila že jsem těhu, po 3 měsících konec a dr v Podolí nás div neseřvala, proč už jsem tam dávno nebyla
A právě říkala, že se dost často stává ,že jsem ty embrya vadná a vybírá se jen to co je v pořádku…ale do zprávy nám napsala PGT, a my by jsme měli mít PGS ne? kdyz máme genetiku v pohode …
@Míša 7 Mno..otazka je za jakym ucelem Ti budou delat hysterku.. to by rovnou mohli udelat imunologickou hysteru a pak bys eventuelne nemusela toho 20.3.
Moje vysledky jsou strasne.. NK bunky v krvi, NK bunky v deloze silne poziti, navic me nastvala Ulcova protoze mi rekla, ze stopro musim do darovanych.. muj doktor z CARu se jen zasmal..prej nehrozi zadne darovane vajca, svych mate dost ikdyz se snizenou kvalitou ale jsou .. a neco z tama vyhrabeme
takze.. asi tak ![]()
Jinak.. ano.. genetika hraje taky velkou roli ale imunita s tim jde ruku v ruce.. takze jak rika jezz1e - zkuste PGS a uvidis co ta imunita.. PGSkem vyloucis spatna embrya a jses relativne v klidu.. ikdyz ani PGS nezaruci 100% zdrave mimi.. vzdy tam muzou byt nekde schovane mutace nebo geneticke odchylky..ale je to zase na dnesni dobu hodne kvalitni vysetreni..
@Míša 7 V ISCARE jsem byla jen na té imunologii je to Malíčkové „kmenové“ pracoviště. Jinak v Podolí jsme se po dvou neúspěšných IVF dohodli, že to zkusím někde jinde s darovanými vajíčky. Zkoušela jsem pak ještě cyklus se svými v Gennetu, ale jediná vyšetřená blastocysta se nechytla
Teď jsem v Cube.
@Reaskiller píše:
@Míša 7 Mno..otazka je za jakym ucelem Ti budou delat hysterku.. to by rovnou mohli udelat imunologickou hysteru a pak bys eventuelne nemusela toho 20.3.Moje vysledky jsou strasne.. NK bunky v krvi, NK bunky v deloze silne poziti, navic me nastvala Ulcova protoze mi rekla, ze stopro musim do darovanych.. muj doktor z CARu se jen zasmal..prej nehrozi zadne darovane vajca, svych mate dost ikdyz se snizenou kvalitou ale jsou .. a neco z tama vyhrabeme
Jinak.. ano.. genetika hraje taky velkou roli ale imunita s tim jde ruku v ruce.. takze jak rika jezz1e - zkuste PGS a uvidis co ta imunita.. PGSkem vyloucis spatna embrya a jses relativne v klidu.. ikdyz ani PGS nezaruci 100% zdrave mimi.. vzdy tam muzou byt nekde schovane mutace nebo geneticke odchylky..ale je to zase na dnesni dobu hodne kvalitni vysetreni..takze.. asi tak
Hysteriskopii chtějí udělat aby se podivali, jestli tam náhodou není něco, co by tam prý mohlo vadit…Na jednu stranu si říká., že je to dobře, aspoň to vše zkontroluji ale na druhou se mi tam teda vůbec nechce, další narkoza
ty jo to je taky mazec s těma vajíčka, taky si myslím, že se určitě nějaké dobré najde
kéž by nám ta metoda už pomohla, je to fakt moc náročné na psychiku ![]()
@jezz1e
Aha a jak se ti líbí v Cube? O tom jsem taky dost četla a docela i pozitivní ohlas ![]()
@Míša 7 Narkoza je samozrejme nic moc (teda jak pro koho hehe
ja osobne ji miluji) ..Je jen skoda, ze Te neposilaji rovnou na tu imunologickou, usetrila bys jednu narkozu no ![]()
Dekuji za hezke slova, no.. uz jednou se nam povedlo ze tri testovanych 2 zdrave ditka ale zabila nam je moje imunita takze..snad budeme mit podobne stesti i ted na to PGS ![]()
Jinak k tomu PGS - zjisti jestli jsou euploidni nebo aneuploidni - mozaicizni nebo ne.. Blbe je to, ze jsou „ukryte“ mutace ktere ani PGS nedokaze zatim odhalit ale to mas i u klasickeho tehotenstvi
tam je 3-5% sance, ze ditko bude mit nejake postizeni ale to je spise statisticky receno..
@Reaskiller
Jj jasný tak snad nám to pomůže
jakto že ji milujes
? Počkej a to je zabila hned nebo jak jste daleko došli
? Mě dneska pěkně bolí podbřišek, tak jsem zkusila ovu test a ejhle mám ovulaci ![]()
@Míša 7 No tak hezky pekne
bude tulenicko
Vzdy jsem mela pozitivni test z moci, krev dokonce taky prokazala beta HCG a bohuzel pak nastala menstruace a uz to jelo.. takze imuno, hemato a vlak se rozjel .. po 4 letech se prislo na to co to je.. zhruba.. takze sup lecit a pak na KET. Narkoza je fajn vec
kdyz po ni ne
ja se vzdy pekne vyspinkam, jsem v klidu bez nervu
proste pohodicka..
@Reaskiller
Jj jasný tak snad nám to pomůže
jakto že ji milujes
? Počkej a to je zabila hned nebo jak jste daleko došli
? Mě dneska pěkně bolí podbřišek, tak jsem zkusila ovu test a ejhle mám ovulaci
@Reaskiller
Mě nikdy nebylo taky špatně ale jsem vždycky taková vlacna
no snad to půjde rychle a pojedu brzy domů
joo já bych tak ráda to zkusila, ještě vím, že bych zase hned otehotnela a už po pátý nechci riskovat ![]()