Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
locika píše:
PavliFakt jsem jediná matka Lucka co znáš jo?
Ale jo sakriš, jsme už fakt trošku mimo téma…Sandři promiň
loci v pohodě - co jsem chtěla, to jsem se dozvěděla a totiž, že asi fakt jsem na to až moc citlivá ![]()
jinak ty jsi teprve druhá maminka tvého jména, kterou znám a obecně v mým okolí je šíleně málo tvých jmenovkyň ![]()
Taky přidám „krajové“
Já nerozdýchám pražské „přiject“ a Pražáci zase mají problém s moravským „běž na bok“ (btw…nemělo by to být napsané dohromady
). Tak holt nechodím na bok, ale na stranu
![]()
Palina.zl píše:
Taky přidám „krajové“
Já nerozdýchám pražské „přiject“ a Pražáci zase mají problém s moravským „běž na bok“ (btw…nemělo by to být napsané dohromady![]()
![]()
![]()
tak já ani jako rodilá pražanda bych tohle z pusy nevypustila
je to stejný zvěrstvo jako „moct“
to říká moje kamarádka ze severu: „Nebudu tam moct přijet“
Tak budem vidět se u nás používá spíš ve srandě, i když už se to zajelo a někdy to ujede i ve „vážném“ rozhovoru… ![]()
Moct se u nás používá běžně (opět by to nekorespondovalo s nářečím)
Holky, tak to mě těší, ta má jedinečnost ![]()
Tak mně tahá uši, když Moraváci řeknou, že vystudovali „výšku“…pro nás pražáky je „normální“ „vejška“ ![]()
přiject neříkám, ale moct jo…
, jak to říkáte vy hovorově? budu moci?
Souhlasím ale, že - moct - napsané vypadá fakt příšerně, ale, když se to řekne, tak to nezní tak „špatně“…
sandrik píše:Palina.zl píše:tak já ani jako rodilá pražanda bych tohle z pusy nevypustila
Taky přidám „krajové“
Já nerozdýchám pražské „přiject“ a Pražáci zase mají problém s moravským „běž na bok“ (btw…nemělo by to být napsané dohromady![]()
![]()
![]()
je to stejný zvěrstvo jako „moct“
to říká moje kamarádka ze severu: „Nebudu tam moct přijet“
Já už vysledovala, že ne každý rodilý Pražák to používá (přítel naštěstí ne
).
Jo a „moct“ - to je na Moravě běžné, já to používám (takže myslím, že to je „moravské“…ale na druhou stranu - já mám mluvu hrozně zdegenerovanou - podle neznalých moraváků moravák nejsem a dle čecháčků nepatřím ani mezi ně
)
Petorka píše:
Tak mně tahá uši, když Moraváci řeknou, že vystudovali „výšku“…pro nás pražáky je „normální“ „vejška“
přiject neříkám, ale moct jo…, jak to říkáte vy hovorově? budu moci?
Mně tak dřív rvalo uši české „zdrávka“ (myslím škola) vs. moravské „zdravka“.
A je toho určitě víc
. Stačí, když vidím ex-manžela (Zlíňák), jak roste z toho, jak mluví Maty. 2 roky v pražské školce udělaly své ![]()
Petorka píše:říkám: budu moc
Tak mně tahá uši, když Moraváci řeknou, že vystudovali „výšku“…pro nás pražáky je „normální“ „vejška“
A co misečka (jako malá miska)? To je slovo, ze kterého jsem vždycky rostla… ![]()
Náš táta je zase tak posedlý spisovnou češtinou, že by se podle něj daly psát diktáty na 1 s hvězdičkou
, myslím, že je to nejspisovnější člověk, kterého jsem kdy slyšela mluvit… ![]()
Petorka píše:
Hovorově právě říkáme moct…asi jsem to špatně napsala…myslela jsem právě, že „moci“ by nekorespondovalo s nářečím… (jestli teda tvoje poznámka patřila mně)
sandrik píše:Petorka píše:říkám: budu moc
A když to takhle čteš, tak to zní taky divně ne? ![]()
Stejně ta čeština je krásná no řekněte, takových tvarů, co se dá vymyslet a některé jsou krásné ![]()
locika píše:Petorka píše:Hovorově právě říkáme moct…asi jsem to špatně napsala…myslela jsem právě, že „moci“ by nekorespondovalo s nářečím… (jestli teda tvoje poznámka patřila mně)
Ne ne, nikoho konkrétně jsem nemyslela, jen mě zajímalo, jak to říkají jiní, kterým se „moct“ nelíbí.
Petorko, tak s mističkou bys na Valašsku nepochodila, zásadně misečka ![]()
JJ, čestné skautské…jsi jediná a jedinečná (kterou znám osobně)

A už mlčím, ať neprzníme diskuzi