Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Petorka píše:sandrik píše:A když to takhle čteš, tak to zní taky divně ne?Petorka píše:říkám: budu moc
Tak mně tahá uši, když Moraváci řeknou, že vystudovali „výšku“…pro nás pražáky je „normální“ „vejška“
přiject neříkám, ale moct jo…, jak to říkáte vy hovorově? budu moci?
Stejně ta čeština je krásná no řekněte, takových tvarů, co se dá vymyslet a některé jsou krásné
jj zní to všelijak takhle vytržený z hovoru obzvlášť ![]()
Petorka píše:
Stejně ta čeština je krásná no řekněte, takových tvarů, co se dá vymyslet a některé jsou krásné
Ano, třeba zemáky nebo erteple, to je nádhera!!
![]()
Petorka píše:
A co misečka (jako malá miska)? To je slovo, ze kterého jsem vždycky rostla…
„Misečka“ by se hodila do diskuze o zdrobnělinách
. Já teda používám mísa (velká) a miska (malá) ![]()
Palina.zl píše:
„Misečka“ by se hodila do diskuze o zdrobnělinách. Já teda používám mísa (velká) a miska (malá)
locika píše:
Petorko, tak s mističkou bys na Valašsku nepochodila, zásadně misečka
Mně vždycky právě trhalo uši, jak to strýc (když mluvím o příbuzných z Moravy, tak jedině strýc, jinak druhé polovině pražských příbuzných říkám „strejda“) vyslovoval - znělo to pomalu jako mísečka, kladl velký důraz na to měkké i
locika píše:Petorka píše:Ano, třeba zemáky nebo erteple, to je nádhera!!
Stejně ta čeština je krásná no řekněte, takových tvarů, co se dá vymyslet a některé jsou krásné![]()
Já kdysi na škole v Jihlavě sepsala dokonce pro kamarádku valašsko-český slovník
. Perly jako zgrňat , cangat sa (respektive „kde sa cangáš“) nebo rožni prostě musely být zaznamenány a řádně přeloženy ![]()
tak zgrňat a cangat taky nevím co je, cangat sa, tipla bych toulat se, jakože zdržuješ, nebo kde se flákáš? v tomhle smyslu?… ![]()
Petorka píše:Kde sa cangáš jsi správně odhadla - Kde se touláš. A zgrňat = brzo ráno vstávat
tak zgrňat a cangat taky nevím co je, cangat sa, tipla bych toulat se, jakože zdržuješ, nebo kde se flákáš? v tomhle smyslu?…
No rožni už je snad vyhlášené slovo a znají ho, myslím, už i v Čechách!
, ale cangat, to je jiná
![]()
locika píše:
No rožni už je snad vyhlášené slovo a znají ho, myslím, už i v Čechách!, ale cangat, to je jiná
![]()
Na rožni jsem alergická…doslova. Když ho používal můj ex-manžel, tak jsem vždycky odpovídala: Rožní se na rožni, ale rozsvítit můžu ![]()
Jo tak já říkám od tama, nebo z tama…
A místo kalhot říkáme doma gatě. Ještě se mi líbí výraz, že někdo kouká jako „žaba z kyšky“ místo sůva z nudlí ![]()
Jinak se omlouvám za odbočení od tématu, ale moc se mi to tady líbí, takové pěkně odreagování se v neděli večer ![]()
Petorka píše:
Jo tak já říkám od tama, nebo z tama…
A místo kalhot říkáme doma gatě. Ještě se mi líbí výraz, že někdo kouká jako „žaba z kyšky“ místo sůva z nudlí
Já říkám - čumí jak chleba z tašky ![]()
Jo a jedno z mála „valašského“, co mi zůstalo, je oslovení kolektivu „děcka“
![]()
Petorka píše:
A co misečka (jako malá miska)? To je slovo, ze kterého jsem vždycky rostla…
Náš táta je zase tak posedlý spisovnou češtinou, že by se podle něj daly psát diktáty na 1 s hvězdičkou, myslím, že je to nejspisovnější člověk, kterého jsem kdy slyšela mluvit…
Jeee, z „misecky“ rostu
Manzel je z Otrokovic a tam to rika kazdej, „vezmi si misecku“, to je jak na psa
![]()
Ale jinak je skvely, jak je tady tolik odlisnosti, ac jsme mala zeme ![]()
K tematu - „bysme“ me zas tolik nevadi, hodne me taha za usi „byjsme“, to je siileny ![]()
A co mi fakt nejvic vadi, jak pridavame k cizim jmenum koncovku -ova..
Sice se jako tvrdi, ze v cestine to mame, tak si je tam pridavame, ze je to cesky jazyk, sklonovani a tak, ale prece me taky v cizine nikdo tu koncovku nebere ![]()
Nejsem Veronika Novak, ale Veronika Novakova.. ![]()
Nejvic rostu na olympiade, kdyz komentatori rikaji treba „Cikinaova“ (skokanka do vody), z toho si porad s tatou delame srandu
![]()
Rožni mi nevadí, ale já osobně spíš rozsvěcuju…jak kdy…
Nosím teda ale rozhodně gatě a někdy hledím jak tele na nové vrata…ale žaba z kyšky je taky dobrá ![]()
Taky se mi tu líbí, a to jsem chtěla jít spát v deset…no ale teď už fakt jdu…vlastně idu
![]()