Já bych / My bychom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20656
7.8.11 23:15
Petorka píše:
sandrik píše:
Petorka píše:
Tak mně tahá uši, když Moraváci řeknou, že vystudovali „výšku“…pro nás pražáky je „normální“ „vejška“ :mrgreen:
přiject neříkám, ale moct jo… :oops:, jak to říkáte vy hovorově? budu moci?
říkám: budu moc :nevim:
A když to takhle čteš, tak to zní taky divně ne? :mrgreen:
Stejně ta čeština je krásná no řekněte, takových tvarů, co se dá vymyslet a některé jsou krásné :palec:

jj zní to všelijak takhle vytržený z hovoru obzvlášť :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15887
7.8.11 23:16
Petorka píše:
Stejně ta čeština je krásná no řekněte, takových tvarů, co se dá vymyslet a některé jsou krásné :palec:

Ano, třeba zemáky nebo erteple, to je nádhera!! :palec: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
7.8.11 23:17
Petorka píše:
A co misečka (jako malá miska)? To je slovo, ze kterého jsem vždycky rostla… :mrgreen:

„Misečka“ by se hodila do diskuze o zdrobnělinách :lol: . Já teda používám mísa (velká) a miska (malá) :palec:

• Citovat
  • Upravit
15887
7.8.11 23:18
Palina.zl píše:
„Misečka“ by se hodila do diskuze o zdrobnělinách :lol: . Já teda používám mísa (velká) a miska (malá) :palec:
:lol: Tak já zas používám misu nebo misku, případně ještě malou misku :lol:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2787
7.8.11 23:19
locika píše:
Petorko, tak s mističkou bys na Valašsku nepochodila, zásadně misečka :lol:

Mně vždycky právě trhalo uši, jak to strýc (když mluvím o příbuzných z Moravy, tak jedině strýc, jinak druhé polovině pražských příbuzných říkám „strejda“) vyslovoval - znělo to pomalu jako mísečka, kladl velký důraz na to měkké i

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
7.8.11 23:21
locika píše:
Petorka píše:
Ano, třeba zemáky nebo erteple, to je nádhera!! :palec: :lol:

Já kdysi na škole v Jihlavě sepsala dokonce pro kamarádku valašsko-český slovník :lol: . Perly jako zgrňat , cangat sa (respektive „kde sa cangáš“) nebo rožni prostě musely být zaznamenány a řádně přeloženy :lol:

• Citovat
  • Upravit
2787
7.8.11 23:27

tak zgrňat a cangat taky nevím co je, cangat sa, tipla bych toulat se, jakože zdržuješ, nebo kde se flákáš? v tomhle smyslu?… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
7.8.11 23:31
Petorka píše:
tak zgrňat a cangat taky nevím co je, cangat sa, tipla bych toulat se, jakože zdržuješ, nebo kde se flákáš? v tomhle smyslu?… :mrgreen:
Kde sa cangáš jsi správně odhadla - Kde se touláš. A zgrňat = brzo ráno vstávat :wink:
  • Citovat
  • Upravit
15887
7.8.11 23:32

No rožni už je snad vyhlášené slovo a znají ho, myslím, už i v Čechách! :lol: , ale cangat, to je jiná :mrgreen: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
7.8.11 23:34
locika píše:
No rožni už je snad vyhlášené slovo a znají ho, myslím, už i v Čechách! :lol: , ale cangat, to je jiná :mrgreen: :pankac:

Na rožni jsem alergická…doslova. Když ho používal můj ex-manžel, tak jsem vždycky odpovídala: Rožní se na rožni, ale rozsvítit můžu :lol:

• Citovat
  • Upravit
FloraBolger
7.8.11 23:35

A ještě jedna moje „oblíbená“ moravská perla: Z kama si?

• Citovat
  • Upravit
2787
7.8.11 23:38

Jo tak já říkám od tama, nebo z tama…
A místo kalhot říkáme doma gatě. Ještě se mi líbí výraz, že někdo kouká jako „žaba z kyšky“ místo sůva z nudlí :mrgreen:

Jinak se omlouvám za odbočení od tématu, ale moc se mi to tady líbí, takové pěkně odreagování se v neděli večer :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
FloraBolger
7.8.11 23:44
Petorka píše:
Jo tak já říkám od tama, nebo z tama…
A místo kalhot říkáme doma gatě. Ještě se mi líbí výraz, že někdo kouká jako „žaba z kyšky“ místo sůva z nudlí :mrgreen:

Já říkám - čumí jak chleba z tašky :palec:
Jo a jedno z mála „valašského“, co mi zůstalo, je oslovení kolektivu „děcka“ :oops: :lol:

• Citovat
  • Upravit
4242
7.8.11 23:45
Petorka píše:
A co misečka (jako malá miska)? To je slovo, ze kterého jsem vždycky rostla… :mrgreen:
Náš táta je zase tak posedlý spisovnou češtinou, že by se podle něj daly psát diktáty na 1 s hvězdičkou :mrgreen: , myslím, že je to nejspisovnější člověk, kterého jsem kdy slyšela mluvit… :lol:

Jeee, z „misecky“ rostu :lol: :lol: Manzel je z Otrokovic a tam to rika kazdej, „vezmi si misecku“, to je jak na psa :mrgreen: :mrgreen:

Ale jinak je skvely, jak je tady tolik odlisnosti, ac jsme mala zeme :lol:

K tematu - „bysme“ me zas tolik nevadi, hodne me taha za usi „byjsme“, to je siileny :lol:

A co mi fakt nejvic vadi, jak pridavame k cizim jmenum koncovku -ova..
Sice se jako tvrdi, ze v cestine to mame, tak si je tam pridavame, ze je to cesky jazyk, sklonovani a tak, ale prece me taky v cizine nikdo tu koncovku nebere :roll:
Nejsem Veronika Novak, ale Veronika Novakova.. :wink:
Nejvic rostu na olympiade, kdyz komentatori rikaji treba „Cikinaova“ (skokanka do vody), z toho si porad s tatou delame srandu :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15887
7.8.11 23:46

Rožni mi nevadí, ale já osobně spíš rozsvěcuju…jak kdy…
Nosím teda ale rozhodně gatě a někdy hledím jak tele na nové vrata…ale žaba z kyšky je taky dobrá :lol:

Taky se mi tu líbí, a to jsem chtěla jít spát v deset…no ale teď už fakt jdu…vlastně idu :-P :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová