Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím ![]()
Nevím, možná jsem jediná, která to slyší a které to tak trhá uši, ale opravdu už se považuje za normální říkat já by sem a my bysme???
Proč je takový problém říct JÁ BYCH a MY BYCHOM? ![]()
Vím, že ne každý je v gramatice bezchybný (já už tuplem ne
) a v psaném projevu nějakou tu chybu prostě beru a nijak mě to nevytáčí. Jenže poslední dobou, ať přijdu, kam chci, dokonce i v televizi (v českých ale i dabovaných pořadech), slyším každou chvilku patvar my bysme a vážně mi to trhá uši. ![]()
Navíc si připadám jak blb, protože dennodenně opravuju dceru, že to má říkat správně. Potom přijdeme do obchodu, nebo slyší v tv, rádiu i od příbuzných ty patvary.
Dcera půjde v září do 1. třídy, tak si říkám, že snad aspoň bude vědět, jak by se to říkat mělo. Jenomže pak mě přepadá zoufalství, že se to teď učí asi jen kvůli škole, protože všude jinde už se asi bude říkat jen já by sem a my bysme ![]()
Vadí to i někomu jinému a vnímáte to vůbec, nebo jste si už zvykli? Opravujete lidi ve svém okolí? (já třeba opravuji manžela nebo svou mámu, u ostatních bych si připadala blbě) ![]()
Příspěvek upraven 24.08.20 v 17:34
Opravuji jak u čeho, a zrovna u formulace co dáváš jako příklad se uvažuje, že se zadá do pravidel pravopisu jako povolená možnost, dle toho co bylo nedávno na netu ![]()
Hanule píše:
Opravuji jak u čeho, a zrovna u formulace co dáváš jako příklad se uvažuje, že se zadá do pravidel pravopisu jako povolená možnost, dle toho co bylo nedávno na netu
jako vážně?
já mám do dnešního dne živou vzpomínku na ZŠ, kdy jsem dostala ze slohovky 5 jen kvůli tomu, že jsem napsala asi 4× my bysme
EDIT - blbě jsem četla, psalas, že se teprve uvažuje, ne že už to je ![]()
Příspěvek upraven 07.08.11 v 15:50
„Já by sem“ se u nás neříká
, „my bysme“ mi zní normálně, to se používá i u nás. ![]()
Mě spíš tahá za oči psaný projev, když někdo píše „by jsme“, „by jste“, ale neřeším to, to jen že se ptáš. ![]()
Taky se mi to nelíbí
Občas mi přijde, že spousta lidí ani neví, že nějaké my bychom existuje
Ale Hanule má bohužel pravdu: http://zpravy.ihned.cz/…vat-spisovne?…
Taky mi to hodně vadí - a ze všeho nejvíc úpravy toho patvaru způsobem MY BY JSME, VY BY JSTE… Dceru taky opravuji - jinak ale nikoho, o pravopisu a spisovné mluvě poučuji jedině po dotázání. ![]()
Taky mi to vadí. A nejvíc šílím z „já bysem“ Pevně doufám, že takové prznění jazyka se nedostane do nových pravidel pravopisu.
holky a netrhalo vám uši když se začalo říkat místo Čechy Česko?
No jo holky, ale staroslověnštinou byste přece mluvit nechtěly, ne?
Jazyk musí žít. Nelíbí se mi všechny změny, ale myslím, že v Ústavu mají rozum a cit. ![]()
jitkabokule píše:
Trhá mi to uši dodneška - teď už jsem si teda zvykla to slyšet, protože se to používá běžně, ale ještě nikdy jsem to nevypustila z pusy… ![]()
Ale upřímně, docela mi vadí i ty Čechy, protože nejsme jen „Čechy“… Používám víceméně jen výraz „Česká republika“ ![]()
Příspěvek upraven 07.08.11 v 16:05
jitkabokule píše:
Ne, trhá mi uši, když někdo říká, že je to místo „Čechy“.
(To je tím, že jsem z Moravy.
)
jitkabokule píše:
To jsem nějak minula
Asi že podle mne to bylo Česko vždy, byli jsme Československo, takže se to nezačalo, ale vrátilo, ne? ![]()