Já bych / My bychom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4242
8.8.11 14:00
Hanule píše:
Výkres x čtvrtka jsem zažila poprvé vloni, ve školce, že po nás chtějí 10 výkresů… Jsem nechápala o co jde, k čemu jim budou pomalované papíry :lol:Na tema sodovka je dobré se bavit s Ostravaky, neb pak se člověk dozví, že i CocaCola je sodovka, slazená :twisted:

Nezakladala si na ty vykresy diskuzi? :lol: Prave myslim ze v te diskuzi probehly tyto mezikrajove rozdily :lol: a fakt to bylo vtipny…

No muj tata si celej zivot stezuje, jak jel na kole v Cechach, uplne hotovej si objednal sodovku „..a ten blbej cisnik mi prinesl sifoooon“ :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
8.8.11 14:01
Petorka píše:
Já jsem asi z jiné planety, ale mletý cukr slyším prvně tady od vás… :mrgreen:

já taky :lol:

a moučkový cukr je od cukrové „moučky“ tj prášek, jemnější než mouka a prostě je z cukru :) stejně jako může být moučka třeba z kurkumy, z kostí atd ;) to jen navazuju, jak psala Hanule, že je maj akorát mouku :-P :lol:

Příspěvek upraven 08.08.11 v 14:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
8.8.11 14:03
ZelvaVeruna píše:
Hanule píše:
Výkres x čtvrtka jsem zažila poprvé vloni, ve školce, že po nás chtějí 10 výkresů… Jsem nechápala o co jde, k čemu jim budou pomalované papíry :lol:Na tema sodovka je dobré se bavit s Ostravaky, neb pak se člověk dozví, že i CocaCola je sodovka, slazená :twisted:

Nezakladala si na ty vykresy diskuzi? :lol: Prave myslim ze v te diskuzi probehly tyto mezikrajove rozdily :lol: a fakt to bylo vtipny…

No muj tata si celej zivot stezuje, jak jel na kole v Cechach, uplne hotovej si objednal sodovku „..a ten blbej cisnik mi prinesl sifoooon“ :mrgreen: :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
8.8.11 14:05
ZelvaVeruna píše:
Ja jsem ze severnich Cech a momentalne ziju asi 13 let v Praze :lol: U nas zadny takovy slova nemame :lol: :lol: :lol:
Coz me mrzi, ale zase muj tata je Brnak a manzel z Otrokovic, takze si toho stejne uzivam dost :lol: :lol:
Nejlepsi jsou vecne hadky s tatou ve stylu:

Vykres x Ctvrtka
Ctvrtka masla x osminka masla
rohliky x kulaty rohliky x housky
sodovka x sifon

a podobne, ale na tohle uz tady diskuze byla :lol:

Počkej, ale čtvrtka másla je dvojnásobek osminky ne? U nás je čtvrtka 250g a osminka 125 :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2787
8.8.11 14:05

No já z Prahy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15319
8.8.11 14:08
ZelvaVeruna píše:
Ja jsem ze severnich Cech a momentalne ziju asi 13 let v Praze :lol: U nas zadny takovy slova nemame :lol: :lol: :lol:
Coz me mrzi, ale zase muj tata je Brnak a manzel z Otrokovic, takze si toho stejne uzivam dost :lol: :lol:

A s takovou rodinou neznáš mletý cukr? 8-o :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Jestli to nebude tím, že oni nepečou. :lol:

Já mám půl rodiny ve Zlíně, půl v Brně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2787
8.8.11 14:18

Já se na to schválně zeptám mámy, co peče furt, ale fakt jsem to od ní nikdy neslyšela…
Já mám půl z Valašska, čtvrtku z Jižní Moravy a zbytek je tady v Praze, ale kořeny mají všichni všude na Moravě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15532
8.8.11 14:20

Ahoj, taky patřím ke skupině, která by za „by jsem, by sem, by jsme“ vraždila :wink: Jsem pro zachování varianty „já bych/my bychom“, „my bysme“ mi přijde strašlivý. Stejně tak slovo tip/typ; věta „moc děkuju za typ“ je taky vidět na každym rohu :pocitac:
Je pravda, že výraz „kamna“ místo sporáku se u nás užívá taky (severní Čechy), na „sporák“ jsem si zvykla až poslední dobou, studovala jsem v Plzni a už jsem tu zůstala… no a o plzeňském „vošouch, kampa jdeš, depa jsi a kolipa toho chcete“ už ani nemluvim :-) :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
8.8.11 14:30

netuším nakolik to tu proběhlo, ale z původního příspěvku:
http://www.pravidla.cz/hledej.php?…
je nesprávné by jste, by jsme, ale bysme, byste je povolený tvar, to jen na okraj…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2895
8.8.11 14:31

http://www.foxter.cz/…kg-za-1690kc :nevim: Hanácký cukr moučka a mletý cukr… :-) Taky jsem to nikdy předtím neslyšela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2787
8.8.11 14:37
Mar__tanka1983 píše:
je nesprávné by jste, by jsme, ale bysme, byste je povolený tvar, to jen na okraj…
že jo já nad tím taky pořád dumala a někde vzadu v hlavě mi pořád něco říkalo, že jsme se to tak učili :think: , ale, že jsem si nebyla jistá, tak jsem nic nepsala
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31281
8.8.11 14:41
Petorka píše:
Mar__tanka1983 píše:
je nesprávné by jste, by jsme, ale bysme, byste je povolený tvar, to jen na okraj…
že jo já nad tím taky pořád dumala a někde vzadu v hlavě mi pořád něco říkalo, že jsme se to tak učili :think: , ale, že jsem si nebyla jistá, tak jsem nic nepsala

já právě taky měla pocit, že jsme se to učili…tak jsem chvíli hledala na netu a tohle na mě vykouklo…
já se taky dost snažím mluvit i psát správně česky, jako neříkám, že mi nikdy neuteče nějaký hovorový výraz nebo i chyba, ale některé hrubky mi teda vysloveně rvou uši (oči).
ale já sama měla vždy potíž třeba s vzpomněl a vzpoměl. to se mi bude asi motat do konce života… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15532
8.8.11 14:50

„byste“ je správný tvar jen ve 2.os. mn. č. - tj. vy byste; my bysme je patvar ;-) v současnosti se ale o něm diskutuje jako o možné nové spisovné podobě (místo současného „my bychom“) viz správné skloňování zde: http://prirucka.ujc.cas.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15532
8.8.11 14:52

jinak mně se pletlo „zapomněl“ a „rozuměl“, u toho se vždycky zarazim a musim si vzpomenout :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
8.8.11 14:55
jabarka píše:
jinak mně se pletlo „zapomněl“ a „rozuměl“, u toho se vždycky zarazim a musim si vzpomenout :mrgreen:

Zapomněl pomněnku na pomníku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová