Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele, dcera měla jako kojenec ABKM, samozřejmě měla zažívací obtíže a dlouho trvalo, než se nám to podařilo diagnostikovat, pediatr to nejprve odmítal. Měla koliky atd., alergie odezněla někdy před pěti lety, přesto si občas zařve jen kvůli tomu, že má zařazené větry, prostě si to takto zafixovala, a fixuje se hodně i na rituály.
@Oplatečka Zkusila jsem dvakrát. šla jsem pryč jen na 5 minut. Poprvé podrápala stěnu v předsíni klíčem a roztrhala si pyžamo. Podruhé rozbila ruční mixér o topení. Dostala zákaz TV, zabavili jsme hračky. Ona na to prohlásila, že jí to nevadí a že si najde jinou zábavu. Jak řekla, tak udělala. Zavřená v pokoji se naučila kartonovými kartičkami vyndávat záslepky že zásuvek. ![]()
@luci.no píše:
OK, kazdeho nazor. Poslu za Tebou pedopsychiatra, abys ho poucila a treba memu diteti zrusi diagnozu a oznaci ho za rozmazlene. Ja osobne si myslim, ze je to mimo jine o inteligenci ditete.
A ještě další věc, proč má matka dítěte s diagnózou potřebu útočit na jinou matku nestandardního dítěte. To nepochopím vůbec. Neznám tvého psychiatra a je dost mimo mi ho předhazovat, každý odborník má jiný názor, a jiné postupy. Další varianta je, že nerozumíš psanému textu, nebo jsi ze svého dítěte frustrovaná, a máš potřebu si to vybíjet na okolí. Já se akorát snažím zakladatelce sdělit, že v tom není sama.
@Anonymní píše:
@Oplatečka Zkusila jsem dvakrát. šla jsem pryč jen na 5 minut. Poprvé podrápala stěnu v předsíni klíčem a roztrhala si pyžamo. Podruhé rozbila ruční mixér o topení. Dostala zákaz TV, zabavili jsme hračky. Ona na to prohlásila, že jí to nevadí a že si najde jinou zábavu. Jak řekla, tak udělala. Zavřená v pokoji se naučila kartonovými kartičkami vyndávat záslepky že zásuvek.
Nahraj si její záchvaty a zvažuj hospitalizaci na dětské psychiatrii, jinak se z toho zblázníš.
Já nevím, zda se tomu dá 100% věřit, ale za sebe můžu říct, že bych to za každou cenu zkusila.
https://zdravastolice.cz/…it-autismus/
Těch článků je více, je také video na DVTV. Zagooglete.
Co jsem se dočetla, tak tahle metoda se u nás používá při vysilujících nekonečných průjmech. V zahraničí se však dělal výzkum a pokus na autistických dětech právě tou transplantací mikrobiomu a údajně se tam některé děti po asi vícero opakování (tak to chápu) dostalo do stadia normálních dětí bez známek autismu.
Mně to teda strašně zaujalo, a to ani autistické dítě nemám. Ale kdybych měla, hledám možnost to zkusit
@Anonymní píše:
@Oplatečka Zkusila jsem dvakrát. šla jsem pryč jen na 5 minut. Poprvé podrápala stěnu v předsíni klíčem a roztrhala si pyžamo. Podruhé rozbila ruční mixér o topení. Dostala zákaz TV, zabavili jsme hračky. Ona na to prohlásila, že jí to nevadí a že si najde jinou zábavu. Jak řekla, tak udělala. Zavřená v pokoji se naučila kartonovými kartičkami vyndávat záslepky že zásuvek.
Jak říkám, návštěva psychologa je vždy na místě, minimálně poradí postupy.
@Oplatečka píše:
Víkendový nácvik..Zajistím bezpečnost uvnitř, řeknu že odcházím do obchodu. Zavřu dveře, jsem za nimi tak dlouho jak je potřeba. Deset minut, dvacet, půl hodiny. Dítě se bude snažit dostat hystericky a zoufale ven. Vracím se k totálně vyčerpanému dítěti, ani si nevšimne že nenesu nákup. Jednou se obleče. Samo. Neříkám že to stačí jednou. Nám trvala celková,,náprava" asi rok.
Aplikovatelne jen na dite, kteremu neni ukradene, kde je maminka a ktere z domova neudela kulnicku na drivi.
@LaPaloma píše:
Já nevím, zda se tomu dá 100% věřit, ale za sebe můžu říct, že bych to za každou cenu zkusila.https://zdravastolice.cz/…it-autismus/
Těch článků je více, je také video na DVTV. Zagooglete.
Co jsem se dočetla, tak tahle metoda se u nás používá při vysilujících nekonečných průjmech. V zahraničí se však dělal výzkum a pokus na autistických dětech právě tou transplantací mikrobiomu a údajně se tam některé děti po asi vícero opakování (tak to chápu) dostalo do stadia normálních dětí bez známek autismu.
Mně to teda strašně zaujalo, a to ani autistické dítě nemám. Ale kdybych měla, hledám možnost to zkusit
Jenze těch možností „jak dostat dítě z autismu“ je spousta. A věř, že všechny chceme zdravé dítě, jenže málokdo na to má finanční prostředky zkusit tyto možnosti. Třeba právě proto, že kolikrát o dítě musí pečovat z jeden rodičů a chybí jeden příjem. Já jsem se na tuto léčbu ptala, dělají ji na klinice v Bratislavě a stojí asi 4000 euro, 5 dávek během 14 dní. To nemluvím třeba o ABA terapii která na 3 měsíce, 2× týdne na 2 hodinky stojí 50 tisíc korun. Můžeme připočíst senzorickou integraci za 1000kc za sezení. Logopedii, kterou dítě potřebuje vícekrát, než 2× týdne, takže to už nejde na pojišťovnu, ale z vlastní kapsy, dále doplňky stravy, konopný olej, rybí tuk (ne z lékárny), neurovývojová terapie 4000kc vstupní, dále pouze 1500 za sezení atd. Tím chci říct, že taky chci zkusit vše, ale za prvé to stojí fakt dost peněz, času a za druhé výsledek dost nejasný. Čistit streva a obnovit zdravý biom je důležitý, jde to i jinou cestou, méně nákladnou cestou, ale je to na dyl.
@Anonymní píše:
Ahoj, naše juniorka má už skoro 5 a je to s ní podobné. Ve školce je prý ale celkem ucházející, takže u nás to bude mnou a tím, že jsem na ni málo přísná. Rozdíl je teda v tom, že od 2 let mluví ve větách a teď už i v docela složitých, takže mi bez problémů řekne, že si tu pusu před odjezdem k Dr. prostě musela nabarvit červenou fixou, protože je po té nemoci ještě bledá a chce to zamaskovat, aby jí kvůli tomu doktorka nebrala krev na anémií jako minuleMám k ní mimino, takže vypravit je oba v rozumnou dobu je sportovní výkon.
Jinak je to ale velmi podobné. Ráno vstává do školky s hysterií, i když ji budím šetrně. Nechce snidat. Když se zeptám, co by chtěla, řekne třeba Tvoje oko. Oblékání přesně jak píšeš. Řev, buď nechce vůbec nebo si vybere nějakou šílenost. Teď řeším tak, že jsem zcela nevhodné věci dala úplně pryč a ona má výběr jen z únosných variant. Často nevybere nic a musím oblékat násilím. Má svoje vrtochy typu všechno musí být bez okraje (slupky, kůrky, obalu), jinak ji posednou síly pekelné, jenom to uvidí. A je toho víc. Večerní koupání je hrůza hrůz a ví o tom celý barák.
Já se nemyju, protože jsem beran a ovce nesnášejí vodu. Zmokne jim pak vlna a hrozně smrdí. A já nechci smrdět.
Budeš smrdět, když se neumyješ.
Ovce se nemyjou.
Ty jsi ale holčička a ne ovce.
Nejsem holka, jsem ovce. Mám neviditelnou vlnu a ta po umytí smrdí.
Nakonec ji prostě manžel násilím narve do vany a já osprchuju. Od Ježíška dostala pěny do koupele apod., to fungovalo asi týden a teď už zase ve starých ovčích kolejích.
Taky mi už občas ujedou nervy, hlavně když máme být někde na čas nebo když je už mimino naložené v kočárku a ona najednou začne něco bojkotovat. Např. zjistí, že panenka, kterou si bere, nemá vhodné oblečení.
Babi s dědou ji měli na podzim na víkend a tam prý od dědy dostala na holou po nějaké takové scéně. Teď říká, že je děda zlý jako trol a po příjezdu říkala, že je děda zmAtek, čímž asi myslela zmetek. Prý to říkal o ní, ale při tom je to on sám, protože bije děti.
Za týden jdeme na 5 letou prohlídku a já trnu. Přemýšlím jestli ji vzít k psychologovi nebo rovnou k neruologovi nebo je to jenom hodně paličaté dítě.
@AvadaKedavra píše:
A ještě další věc, proč má matka dítěte s diagnózou potřebu útočit na jinou matku nestandardního dítěte. To nepochopím vůbec. Neznám tvého psychiatra a je dost mimo mi ho předhazovat, každý odborník má jiný názor, a jiné postupy. Další varianta je, že nerozumíš psanému textu, nebo jsi ze svého dítěte frustrovaná, a máš potřebu si to vybíjet na okolí. Já se akorát snažím zakladatelce sdělit, že v tom není sama.
@luci.no píše:Kdo tu utoci? Neni autista jako autista. I dva aspergeri jsou kazdy jiny a kazdy se projevuje jinak. Nekdo ma hysteraky doma, nekdo vsude a nekdo hysterak nema vubec nebo jen minimalne. A vsichni maji diagnozu Aspergeruv syndrom. Jinak ja psychiatra nemam, toho ma dite, proto jsem psala pedopsychiatr
Schválně jsi vynechala text, který tomuto předcházel, a též byl směrován na tvoji osobu. Neplevel to tu zakladatelce zbytečně.
Mámy od podobných dětí jsou chudáci, péče o ně je mnohonásobně náročnější, než péče o normální zdravé dítě, které občas zazlobí. Klepou se, aby na ně někdo ze sousedů někoho neposlal, protože lidé žijící okolo si mohou skutečně myslet cokoliv. Mě to taky částečně štve, že mi dítě táhne sociální status dolů, ječí naštěstí maximálně deset minut, ale občas třískne dveřmi. Také bych měla ráda konečně klid a oželela bych i to, že se z našeho bytu občas ozývají zvuky jak z opičího pavilónu. Řešení je připustit si, že mám problém, a svěřit se nějakému odborníkovi. Říct na plnou pusu, jaké to s dítětem je, a přestat ho chránit. Nechat diagnostikovat, hospitalizovat a případně i zamedikovat. A všem těm udavačům bych doporučila, aby napřed u podle nich podezřelých rodin zazvonili, a v první řadě nabídli pomoc. Jsem přesvědčená o tom, že v drtivé většině narazí na nešťastnou, zničenou a zoufalou matku, která skáče kolem nenormálního dítěte.
@tlustyhrosik píše:
Jenze těch možností „jak dostat dítě z autismu“ je spousta. A věř, že všechny chceme zdravé dítě, jenže málokdo na to má finanční prostředky zkusit tyto možnosti. Třeba právě proto, že kolikrát o dítě musí pečovat z jeden rodičů a chybí jeden příjem. Já jsem se na tuto léčbu ptala, dělají ji na klinice v Bratislavě a stojí asi 4000 euro, 5 dávek během 14 dní. To nemluvím třeba o ABA terapii která na 3 měsíce, 2× týdne na 2 hodinky stojí 50 tisíc korun. Můžeme připočíst senzorickou integraci za 1000kc za sezení. Logopedii, kterou dítě potřebuje vícekrát, než 2× týdne, takže to už nejde na pojišťovnu, ale z vlastní kapsy, dále doplňky stravy, konopný olej, rybí tuk (ne z lékárny), neurovývojová terapie 4000kc vstupní, dále pouze 1500 za sezení atd. Tím chci říct, že taky chci zkusit vše, ale za prvé to stojí fakt dost peněz, času a za druhé výsledek dost nejasný. Čistit streva a obnovit zdravý biom je důležitý, jde to i jinou cestou, méně nákladnou cestou, ale je to na dyl.
No já nevím, zrovna z autismu se dostává to dítě nejhůř, ve srovnání s VD a ADHD. Ty popsané metody ve mě nebudí moc důvěru, spíš to vidím jako tahání peněz z rodičů. Ale vím, že dobře funguje low carb dieta, to máš zadarmo, pokud teda utista bude ochoten tak jíst. ![]()
Pedopsychiatra za mnou posílat vůbec nemusíš. Jednoho mám mezi přáteli. Já mám dítě s Aspergerem, které se před cizími lidmi nijak necenzuruje. Inteligentní je dostatečně, jinak by nemohlo být vzdělávané doma a neprocházelo by u všech přezkoušení tak výborně.