Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
kate02 píše:Veruš1 píše:
Vy tady ze zakladatelky děláte nějakou množitelku bez mozkuKolikrát je lepší člověk s mozkem a srdcem, co nakryje fenku, než někdo, kdo kryje psy s PP kvůli penězům. A hned sourozenci
Každý nemá na papíráka, to ale přece neznamená, že pes bez PP je vadný
Hele, ale pokud někdo opravdu to plemeno chce a není to „hurááá chci psa a tohle plemeno hned, teď“, na toho psa si může našetřit. Pokud k tomu teda přistupuje zodpovědně a řeší i rodiče, po kterých štěně bude mít atd. Což mě by u psa určitýho plemene prostě zajímalo…
No dobre, ale ty to beres furt podle sebe, ale jsou proste lidi a je jich vetsina, co chteji psa, libi se jim treba anglickej buldog, ale preci nebudou davat 30 000 jen aby mohli rict Mame ho s papirama, takovydle lidi si vezmou prave bezpapiraka. Kdyz je poptavka i nabidka, tka s tim tezko nekdo neco udela. Ja si svy psy vzdycky vybiram peclive a mam i kvalitni zvirata, ale co cert nechtel - ted tu mam kupu bezpapiraku po papirovejch rodicich se skvelou krvi. A budou to ty samy bezpapiraci jako ostatni, nastesti takovydle pejsky jsem v utulku jeste nevidela a berou si je zapaleny lidi
Tak znova, neposlalo se to
psala jsem ze kdyz si lidi oblibi treba anglickyho buldoga, tak nebudou ochotny nebo schopny dat 30 tisic jen aby meli to nejlepsi stene s Papirama, takovydle lidi co chteji proste takovy pejska si vezmou prave toho bezpapiraka. Ja tu mam taky super psy, drahy, kvalitni a dva se mi sprskli a mam tu krasny bezpapiraky, cistokrevny, po rodicich s PP, jak vystrizeny z inzeratu, ze?
a jsou to ty samy „voresi“ jako jiny bezpapiraci
Tak ještě pro vysvětlenou
Pokud chci třeba toho anglickýho buldoga, koupím si psa s papírama a prostě budu šetřit… Co nadělám (jám ám štěstí, že se mi líbí plemena, kde i kvalitní štěně se dá sehnat do 15 tisíc celkem v pohodě
), pokud budu chtít „něco“, co se anglickýmu buldogovi podobá, koupím si bezpapíráka, ale pak se nebudu divit, když mi z něj vyroste pes, co se buldogovi podobá jen ze vzdálenosti půl kilometru…
což se nutně stát nemusí (viz. tady zmiňovaný nechtěný nakrytí), ale může…
kate02 píše:
Tak ještě pro vysvětlenouPokud chci třeba toho anglickýho buldoga, koupím si psa s papírama a prostě budu šetřit… Co nadělám (jám ám štěstí, že se mi líbí plemena, kde i kvalitní štěně se dá sehnat do 15 tisíc celkem v pohodě
), pokud budu chtít „něco“, co se anglickýmu buldogovi podobá, koupím si bezpapíráka, ale pak se nebudu divit, když mi z něj vyroste pes, co se buldogovi podobá jen ze vzdálenosti půl kilometru…
ale to uz je vec tech lidi a chovatele, on vi cim kryl a ty lidi si berou bezpapiraka s vedomim, ze z toho nemusi vyrust stene „svych“ rodicu. Jsou proste bezpapiraci a bezpapiraci. Neni pravidlo, ze kazdy stene bezpapiraka nevyroste ve svy plemeno nebo ze se na nem bude mnozit dal. Ja videla uz kolik nadhernej bezPP a mnohdy mnohem hezci a zdravejsi nez PP
v kazdom vrhu su nestandardne psiky - nehodia sa na chov kvoli exterierovych chybam (nestandardna farba, zly zhryz, u ridgebacka napriklad casty zalomek na chvostiku) a tieto su ovela lacnejsie jak standardne, ale vzdy dostanu aj PP! Na tychto psoch by sa samozrejme potom nemalo chovat. Ja len ze ked teda chce niekto silo mocou buldoga za lacnejsie, nech zhana takeho nestandardne plemena, ale nech nepodporuje bezPP mnozitelov.....
Mě přijde normální, když si někdo pořídí bez PP a nechá jednou nakrýt. Dělá to s rozumem. A nikdo mi nezaručí ani kvalitu psa s PP. Rodokmen ano, ale zdravotní stav nikoliv. A co pak se psem, kterého si zamiluju a on je „vadný“? Reklamuju ho? Vrátím? Taky ne, nechám si ho a budu ho milovat i s tím, že má to nebo ono. A tak je to i s bezpapírákama. Prostě ty papíry jsou pro někoho „jen“ papíry.
To, že je to investice na počátku a pak tě čeká spousty dalších investic je pravda, ale mě, když chci psa pro radost a ne na výstavy, přijde zbytečný dávat za něj desetitisíce ![]()
careynka píše:kate02 píše:ale to uz je vec tech lidi a chovatele, on vi cim kryl a ty lidi si berou bezpapiraka s vedomim, ze z toho nemusi vyrust stene „svych“ rodicu. Jsou proste bezpapiraci a bezpapiraci. Neni pravidlo, ze kazdy stene bezpapiraka nevyroste ve svy plemeno nebo ze se na nem bude mnozit dal. Ja videla uz kolik nadhernej bezPP a mnohdy mnohem hezci a zdravejsi nez PP
Tak ještě pro vysvětlenouPokud chci třeba toho anglickýho buldoga, koupím si psa s papírama a prostě budu šetřit… Co nadělám (jám ám štěstí, že se mi líbí plemena, kde i kvalitní štěně se dá sehnat do 15 tisíc celkem v pohodě
Lenze to je cele len o tom jednom konkretnom jedincovi. Ze sa tym uplne nici cele plemeno a podporuju utulky potomkami tychto psov, to vy holky nevidite alebo nechcete vidiet?
Inac ja mam tiez bezPP psa, lebo som bola tak blba a nic som o tom nevedela a chcela usetrit - a je krasny (ale ma zdravotne problemy) a samozrejme by som ho teraz uz nemenila, lebo je nas. Ale viem, ze nikdy nim nebudem nakryvat a nikdy nepodporim bezPP chov! Proste jeho geny dalej nepustim, lebo neviem, co je zac a co sa v tych genoch skryva!!!!!
Keby som chcela ‚len‘ domaceho mazlicka, nasla by som si nejakeho v utulku.
Veruš1 píše:
Mě přijde normální, když si někdo pořídí bez PP a nechá jednou nakrýt. Dělá to s rozumem. A nikdo mi nezaručí ani kvalitu psa s PP. Rodokmen ano, ale zdravotní stav nikoliv. A co pak se psem, kterého si zamiluju a on je „vadný“? Reklamuju ho? Vrátím? Taky ne, nechám si ho a budu ho milovat i s tím, že má to nebo ono. A tak je to i s bezpapírákama. Prostě ty papíry jsou pro někoho „jen“ papíry.To, že je to investice na počátku a pak tě čeká spousty dalších investic je pravda, ale mě, když chci psa pro radost a ne na výstavy, přijde zbytečný dávat za něj desetitisíce
ty si ho mozno nechas a budes milovat, ale je x ludi, ktori ho proste odhodia, pretoze ten uzasne cistokrvny bezPP psik im vyrastie v nieco upllne ineho. Sup s nim do utulku alebo vyhodit
Myslis, ze preco su utulky plne, preplnene?
Mne je smutno z toho, ze to ludia nechapu.....
cuttysark píše:¨ja to urcite nepodporuju, sama mam chovatelskou stanici a snazime se o exterierove i zdravotne kvalitni stenata, z 80% se to i dari, ale neodsuzuju, ze chce nekdo kryt jeden vrh bezpapiraku. Stejne s tim nikdo nic neudela a clovek si dela co chce a co mu pokora vuci chovatelstvi dovolicareynka píše:kate02 píše:ale to uz je vec tech lidi a chovatele, on vi cim kryl a ty lidi si berou bezpapiraka s vedomim, ze z toho nemusi vyrust stene „svych“ rodicu. Jsou proste bezpapiraci a bezpapiraci. Neni pravidlo, ze kazdy stene bezpapiraka nevyroste ve svy plemeno nebo ze se na nem bude mnozit dal. Ja videla uz kolik nadhernej bezPP a mnohdy mnohem hezci a zdravejsi nez PP
Lenze to je cele len o tom jednom konkretnom jedincovi. Ze sa tym uplne nici cele plemeno a podporuju utulky potomkami tychto psov, to vy holky nevidite alebo nechcete vidiet?
Inac ja mam tiez bezPP psa, lebo som bola tak blba a nic som o tom nevedela a chcela usetrit - a je krasny (ale ma zdravotne problemy) a samozrejme by som ho teraz uz nemenila, lebo je nas. Ale viem, ze nikdy nim nebudem nakryvat a nikdy nepodporim bezPP chov! Proste jeho geny dalej nepustim, lebo neviem, co je zac a co sa v tych genoch skryva!!!!!
Keby som chcela ‚len‘ domaceho mazlicka, nasla by som si nejakeho v utulku.
cuttysark píše:Veruš1 píše:ty si ho mozno nechas a budes milovat, ale je x ludi, ktori ho proste odhodia, pretoze ten uzasne cistokrvny bezPP psik im vyrastie v nieco upllne ineho. Sup s nim do utulku alebo vyhodit
Mě přijde normální, když si někdo pořídí bez PP a nechá jednou nakrýt. Dělá to s rozumem. A nikdo mi nezaručí ani kvalitu psa s PP. Rodokmen ano, ale zdravotní stav nikoliv. A co pak se psem, kterého si zamiluju a on je „vadný“? Reklamuju ho? Vrátím? Taky ne, nechám si ho a budu ho milovat i s tím, že má to nebo ono. A tak je to i s bezpapírákama. Prostě ty papíry jsou pro někoho „jen“ papíry.To, že je to investice na počátku a pak tě čeká spousty dalších investic je pravda, ale mě, když chci psa pro radost a ne na výstavy, přijde zbytečný dávat za něj desetitisíceMyslis, ze preco su utulky plne, preplnene?
![]()
Útulky nejsou plné jen čistokrevných bez PP, ale i vořechů, všech nehodících se psů. To je v lidech, ne ale v těch, co nakryjí bez PP, ale v těch, co si bez rozmyslu psa pořídí a je úplně jedno, zda má PP. Je to v lidech, jako všechno. Bohužel. A mě to taky dobře nedělá, ale to, že někdo nakryje bez PP neznamená, že zrovna tito psi budou nakonec v útulku. Já bych v jednom nakrytí problém fakt neviděla.
Veruš1 píše:cuttysark píše:Útulky nejsou plné jen čistokrevných bez PP, ale i vořechů, všech nehodících se psů. To je v lidech, ne ale v těch, co nakryjí bez PP, ale v těch, co si bez rozmyslu psa pořídí a je úplně jedno, zda má PP. Je to v lidech, jako všechno. Bohužel. A mě to taky dobře nedělá, ale to, že někdo nakryje bez PP neznamená, že zrovna tito psi budou nakonec v útulku. Já bych v jednom nakrytí problém fakt neviděla.Veruš1 píše:ty si ho mozno nechas a budes milovat, ale je x ludi, ktori ho proste odhodia, pretoze ten uzasne cistokrvny bezPP psik im vyrastie v nieco upllne ineho. Sup s nim do utulku alebo vyhodit
Mě přijde normální, když si někdo pořídí bez PP a nechá jednou nakrýt. Dělá to s rozumem. A nikdo mi nezaručí ani kvalitu psa s PP. Rodokmen ano, ale zdravotní stav nikoliv. A co pak se psem, kterého si zamiluju a on je „vadný“? Reklamuju ho? Vrátím? Taky ne, nechám si ho a budu ho milovat i s tím, že má to nebo ono. A tak je to i s bezpapírákama. Prostě ty papíry jsou pro někoho „jen“ papíry.To, že je to investice na počátku a pak tě čeká spousty dalších investic je pravda, ale mě, když chci psa pro radost a ne na výstavy, přijde zbytečný dávat za něj desetitisíceMyslis, ze preco su utulky plne, preplnene?
![]()
Jenže jakmile v tom vrhu bude jedna fena, to „jedno“ nakrytí už to pak asi nebude, a pak další a další a prostě postupně se ty vady, pro které se v PP chovu vylučuje, projeví. Neříkám, že zrovna na těchto štěňatech, ani na příští generaci, pokud budou rodiče kvalitní, ale potom? ![]()
Když chci už teda množit bez pp, tak voříšky…
Pipet píše:Veruš1 píše:Jenže jakmile v tom vrhu bude jedna fena, to „jedno“ nakrytí už to pak asi nebude, a pak další a další a prostě postupně se ty vady, pro které se v PP chovu vylučuje, projeví. Neříkám, že zrovna na těchto štěňatech, ani na příští generaci, pokud budou rodiče kvalitní, ale potom?cuttysark píše:Útulky nejsou plné jen čistokrevných bez PP, ale i vořechů, všech nehodících se psů. To je v lidech, ne ale v těch, co nakryjí bez PP, ale v těch, co si bez rozmyslu psa pořídí a je úplně jedno, zda má PP. Je to v lidech, jako všechno. Bohužel. A mě to taky dobře nedělá, ale to, že někdo nakryje bez PP neznamená, že zrovna tito psi budou nakonec v útulku. Já bych v jednom nakrytí problém fakt neviděla.Veruš1 píše:ty si ho mozno nechas a budes milovat, ale je x ludi, ktori ho proste odhodia, pretoze ten uzasne cistokrvny bezPP psik im vyrastie v nieco upllne ineho. Sup s nim do utulku alebo vyhodit
![]()
Když chci už teda množit bez pp, tak voříšky…
Ono ani ti voříšci nejsou na tom úplně ideálně, viz třeba náš případ, psice má epilepsii, nejspíš DKK (přiznám se, že rtg jsme nedělali, přece jen je to lehkej, malej pes a víc veterinářů se shodlo na tom, že jim to u ní přijde zbytečný…
), povahově je celkem v pohodě, ale i tak… ![]()
Podle mě pokud chce někdo za každou cenu produkovat štěňata, má si založit chovatelskou stanici a dělat to pořádně a nebo to nedělat vůbec a vznik bezPP psů nechat jen té náhodě…
to by byl ideální stav podle mě… ![]()
každopádně faktem je, že v útulku jsou z 90% psi bez PP (ať už „čistokrevní“ nebo vořeši) těch s PP je tam mnohem mnohem míň… ![]()
Já mám doma Labradosrskýho retrívra, přesně to plemeno, co je takovými množiteli z.urvený, LR je krásný, ušlechtilý pes, zcela nekonfliktní s mohutnou hlavou a širokým hrudníkem, které zbožnuje svého pána a práci. Módní je teď hlavně hnědý, takže támhle panička od Asty nechá nakrýt Azorem s vedlejší vsi, oba hnědý bez PP, po rodičích s PP (proč asi rodiče nebyli uchovněni), vůbec neví nic o barvách a pigmentu, takže ve vrhu mají osm štěňat bez pigmentu (růžový nos, růžové oční okolí), psi nemají vyšetřené nohy, takže je veliké riziko DKK a DLK, co je to EIC netuší, co že je Azor agresivní,ale všichni říkají jaký je to krásný pes a jestli nebudeme mít štěňata…
Občas mi stojí rozum nad tím, co všechno vydávají lidé za LR…
Moje fena má PP, je nuchovněná, v životě nebyla na jediné výstavě či zkoušce, mám jí pro radost, ale chtěla jsem LR a proto jsem si koupila psa s PP.
Sory za OT, ale mě prostě vadí, co lidé z tohoto krásného plemene u nás dokázali za pár let udělat.
A úplně zbožňuju pohádky o nadpočetných štěňatech ![]()
Ahojky mohla by jste mi dát nějaký kontakt na ty dva drsnosrsté krasavce z Olomouce (JRT).Mám fenečku a hledáme ženicha ![]()
kate02 píše:Veruš1 píše:
Vy tady ze zakladatelky děláte nějakou množitelku bez mozkuKolikrát je lepší člověk s mozkem a srdcem, co nakryje fenku, než někdo, kdo kryje psy s PP kvůli penězům. A hned sourozenci
Každý nemá na papíráka, to ale přece neznamená, že pes bez PP je vadný
Hele, ale pokud někdo opravdu to plemeno chce a není to „hurááá chci psa a tohle plemeno hned, teď“, na toho psa si může našetřit. Pokud k tomu teda přistupuje zodpovědně a řeší i rodiče, po kterých štěně bude mít atd. Což mě by u psa určitýho plemene prostě zajímalo…
A hlavně pořizovací cena psa je jen začátek toho, co se do něj v průběhu jeho života nacpe… Já mám vořecha jak vyšitýho, stála mě 300 a co čert nechtěl, ve 3 měsících si zlomila tlapku. Léčba stála pře 8 tisíc…
Prostě když si člověk pořizuje psa, musí počítat s tím, že ta pořizovací cena je jen zlomek toho, co investuje… Takže to, že někdo na pp psa „nemá peníze“ mi na mysl přivádí myšlenku, co s tím psem bude, až se mu něco stane a bude potřeba léčba za desetitisíce…navíc se u ní začla projevovat epilepsie, která pokud se bude zhoršovat se bude muset řešit práškama = další ne zrovna malý výdaje. Ale proč tohle píšu. Na začtku, když si tu tlapku zlomila nám všichni říkali, ať na to kašlem, necháme ji utratit a nedáváme tolik peněz do psa „zadarmo“. Byli jsme za cvoky…
no já s mým přítelem jelikož jsme zatím jen studenti tak si těžko našetříme jen tak nějákých 20 000..koupili jsme si psa bez pp za minimální částku..a tím pádem o to víc investujem do kvalitních granulí atd..pokud by se mu něco stalo klidně si na to půjčíme..ale dát do psa 20 000 najednou a stejně tam ta jistota není.. a nohu si může zlomit jak PP tak bez PP..není to o tom, že když nechci koupit psa s PP tak do něj nechci investovat. A jen tak na okraj my množit nebudeme..