Jak adekvátně reagovat když se dítěti stýská?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4741
18.8.20 10:30

Ja som brecela furt. Dokonce ma v tak 9 musela teta privest na stanixu s mokrymi-opratymi vecmi :mrgreen: Brecela som aj v porodnici - ked ma nechceli pustit :-D Nenavidim noci v cizim prostredi, mam probkem zaspat. Ked tam.mam rodinu, tak je to lepsi. Ale spat k detom. Starsia je placko (6r), mladsia bola 1.x na tyzden so starsou u babicky uz v 2 a v poho. Stasria vyvolava vecerne stesky. Nam sa ale osvedcilo detom vubec nevolat. Max.1-2× za pobyt a cez den, takze to iba dobehnu k telefonu, nieco zakricia a bezia prec. Vecer, ked maka splyn tak sme volali par krat a bolo to vzdy horsi. Nemohli ju babicky uklidnit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
18.8.20 10:31
@Netopirek píše:
A jako vedoucí tábora mám zkušenost, že děti s minimálním kontaktem s rodiči, snášeli pobyt nejlíp

Taky mám stejnou zkusenost. A jednalo se o děti rozmezí 3-8 let. Rodiče je tam nechali, dětem jsme hned udělali zábavu, zákaz volání a návštěv. Možná jedno dítě ze třiceti jednu noc brečelo…

• Citovat
  • Upravit
53518
18.8.20 10:35

Proto se třeba na tábor nepovoluji mobily. Dítě celý den v pohodě, nevzpomene si, a večer bulí a volá domů. Jako holka jsem neměla možnost z tábora ani od babičky volat vůbec. Doma jsme telefon neměli.

Udělala bych dohodu, že volat se bude ob den. Vyslovit porozumění, že se mu stýská a říct něco pozitivního. Takhle to vedu se synem, když mám noční. Řeknu, že se mi bude stýskat, že na něj budu myslet a že si má večer užít s tátou a myslet na to, že se druhý den jedeme třeba vykoupat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
18.8.20 10:38
@Netopirek píše:
A jako vedoucí tábora mám zkušenost, že děti s minimálním kontaktem s rodiči, snášeli pobyt nejlíp

jo, tak takové zkušenosti mám taky :-) ale na vlastní děti to nějak nefunguje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
18.8.20 10:44

Jo, zakázala jsem mobil. Ale je tam pevná linka a já nemám argument ani pro sebe, natož pro ni, že NESMÍ volat.

U babičky je proto, že nemám neomezené možnosti být o prázdninách doma, 14 dovolené jsme spolu už strávili. V očekávání toho problému jsme to s dcerou probrali asi 3× s předstihem a pokaždé souhlasila, že pojede, ani nepřipustila možnost, že by nejely. Takže možnost - nestrkej jí tam, když nechce to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
18.8.20 10:46

Pokud je nezbytně nutné, aby tam byla, protože chodíte do práce, tak bych jí to tak vysvětlila a smůla. V životě jí čeká ještě spoustu nepříjemností a bude se s tím muset vyrovnat, že musí zvládnout i nějaký osobní diskomfort. Takže bych to neřešila, ona to přežije. Myslím, že i vycítí tvoji nejistotou :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
18.8.20 10:46
@beruska9 píše:
Validovat pocity - ano, slysim te, styska se ti, to tak byva, kdyz jsme pryc od lidi, ktere mame radi.Nekdy pochopeni uplne staci. Nerozmazavala bych to donekonecna, musi se s tim naucit vyrovnavat sama. Jestli umis anglicky, dala bych ti dobry tip na zdroj.

ano, takhle se o to snažím - pochopit, vyslechnout. Asi mi dělá problém, že to adekvátně nepomáhá, ačkoliv jí chápu, tak to nepřináší očekávané vyřešení situace :) Vím, že její stesk za ní nemůžu vyřešit a že se to musí naučit vybalancovat sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3593
18.8.20 10:48

Domluvit se na telefonu třeba 3× týdně. Píšeš, že holky vedete k respektu. Tak to aplikuj i tady. Ať respektuje mladší sestru, která by si prázdniny užila, ať respektuje babičku, která je tam má ráda, ať respektuje i rodiče, který prostě musej do práce. Ať to všem vám nedělá zlý. 9-letá už by to měla pochopit, navíc je tak vedena, jak sama píšeš. Že prostě jestliže je jí tam přes den dobře, tak musí „vydržet“ i ten večer. Sama jsem holku posílala k babičce, taky měla období, kdy nebyla úplně ráda, ale nastavila jsem trošku pravidla, jsem s ní sama, takže to fakt jinak nešlo, odpadlo prostřídání manželů apod.,,,tak jsem jí vysvětlila jak to je, navíc u babičky se jí taky nic zlýho nedělo, musela to pochopit. Když jezdila na tábor, tak taky bez telefonu, je to lepší pro všechny, tak od cca té třetí třídy ho už měla, ale to už byla v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
18.8.20 10:49
@acimedaca píše:
Jo, zakázala jsem mobil. Ale je tam pevná linka a já nemám argument ani pro sebe, natož pro ni, že NESMÍ volat.U babičky je proto, že nemám neomezené možnosti být o prázdninách doma, 14 dovolené jsme spolu už strávili. V očekávání toho problému jsme to s dcerou probrali asi 3× s předstihem a pokaždé souhlasila, že pojede, ani nepřipustila možnost, že by nejely. Takže možnost - nestrkej jí tam, když nechce to není.

Takže je tam spokojená. Jen se jí stýská po večerech. Dovolila bych krátký rozhovor a řekla, ať si jdou přečíst třeba pěknou knížku nebo nechala babičku vyprávět, jak její rodič zlobil jako dítě. Prostě odvést pozornost od stýskání. Slíbit nějaký společný zážitek po návratu domů. Nechat ji třeba napsat dopis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
18.8.20 10:50

@Alriga @VilaAnalka @welovefashion zkusím to volání přes den - ted jsem k tomu spíš přistupovala tak „moc se nehlásit, at na mě nemyslí“, ale to nefunguje :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
18.8.20 11:14
@acimedaca píše:
jo, tak takové zkušenosti mám taky :-) ale na vlastní děti to nějak nefunguje

Tak telefonovat jen přes den a omezeně. Třeba ob den.
Tím večerním telefonem se to jen zhoršuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
18.8.20 11:19
@acimedaca píše:
ano, takhle se o to snažím - pochopit, vyslechnout. Asi mi dělá problém, že to adekvátně nepomáhá, ačkoliv jí chápu, tak to nepřináší očekávané vyřešení situace :) Vím, že její stesk za ní nemůžu vyřešit a že se to musí naučit vybalancovat sama.

Ono to okamzite vyreseni prinest nemusi. Vysledkem muze byt I to, ze bude pocitat s tim, ze vecer bude smutna, a ze si tim musi projit. Jak uz tady pisou ostatni, zkus nejaka pravidla - treba ze zavolat obden. Nebo kazdy vecer, ale udelejte so nejaky ritual - ja nevim, ona ti rekne, ze ji chybis, ty ji reknes, ty me taky, uz se tesim, az se zase uvidime. Dobrou noc a pa. Pokud vybrekava tak, ze to rusi mladsi sestru/babicku, tak poresit to. Pod heslem - pocity jsou ok, I ten smutek, ale pokud je potreba, koriguj chovani. Pokud vam to nastavovani hranic funguje, mela by to postupne pochopit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
18.8.20 11:31
@Netopirek píše:
Tak telefonovat jen přes den a omezeně. Třeba ob den.
Tím večerním telefonem se to jen zhoršuje.

jasně, to vím…zkusím teda opačný přístup, sama aktivně volat přes den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
18.8.20 11:32
@beruska9 píše:
Ono to okamzite vyreseni prinest nemusi. Vysledkem muze byt I to, ze bude pocitat s tim, ze vecer bude smutna, a ze si tim musi projit. Jak uz tady pisou ostatni, zkus nejaka pravidla - treba ze zavolat obden. Nebo kazdy vecer, ale udelejte so nejaky ritual - ja nevim, ona ti rekne, ze ji chybis, ty ji reknes, ty me taky, uz se tesim, az se zase uvidime. Dobrou noc a pa. Pokud vybrekava tak, ze to rusi mladsi sestru/babicku, tak poresit to. Pod heslem - pocity jsou ok, I ten smutek, ale pokud je potreba, koriguj chovani. Pokud vam to nastavovani hranic funguje, mela by to postupne pochopit.

jasně, tak nějak to vcelku vnímám i já, ale jde mi to těžko, když pláče :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15995
18.8.20 11:40

@acimedaca : no ja vin, taky se lip radi takhle od obrazovky, kdyz to neni moje dite, co breci do telefonu ;) Drzim palce, at neco vymyslis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí