Jak adekvátně reagovat když se dítěti stýská?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1014
18.8.20 17:18
@Pantalaimon píše:
Ale tady nejde o to, že by se z ní stalo jelito, ale o to, že máma rozhodla, že bude u babičky, protože musí chodit do práce a tak by to mělo zůstat. Zakladatelka má podle mě zbytečné výčitky, že se holce stýská. Proč by měla ustupovat máma, která potřebuje v práci klid, že je o dítě postaráno? Holce se nic neděje. Proč by se mělo dítě učit, že nepohodlí se nemusí vydržet. Kdyby byla paní doma, řeknu hned, ať ji odvezou, ale není. A nechávat devítileté dítě celý den samotné, tak už chce nervy ze železa, já bych to neriskla.

Ok, každý na to máme jiný názor, pro mě je mnohem přijetelnější to, že bude devítileté dítě devět hodin bez dozoru(přijde mi to úplně normální a naprostá většina z nás to jistě zažila), kord v dnešní době, kdy můžu každé dvě hodiny zavolat, než to, že je u babičky, kde být nechce. To bych měl mnohem větší nervy, ale každý jsme jiný. Třeba je u babičky rádá, jen to na ní přijde, no tak si pobrečí. Řekl bych jí, jestli to vydrží, snažil se jí nějak namotivovat s tím, že to tam má lepší, než být sama doma, kdyby si přesto vybrala tuto možnost, tak bych pro ní jel. Nebo alespoň zkusil říct, ať se rozmyslí sama, že tam nemusí být celou dobu(možná jí děsí ta doba, co jí ještě čeká, je to dost dlouho), ale až bude vědět, že už chce fakt domu, ať řekne a já pro ní přijedu Třeba by jí to uklidnio a byla by v pohodě. Ty děláš jak kdyby si holka vymýšlela, že nechce do školy nebo být v nemocnici, to je bez debat, ale být u babičky by v tomhle věku mělo být za mě dobrovolné, neřeknu, kdyby nebyla jiná možnost a bylo to školkové dítě, ale takhle velká holka, ta už to musí přece zvládnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
18.8.20 17:18

K babičce je to 250 km, takže žádná láce. Samotná doma byla na jaře, to jí tu nebaví být tu sama a „bojí se“.

Není to nic „na krev“, přes den je to v pohodě, v noci spí dobře, jen prostě ty večery. Já si myslím, že už je relativně rozumná, že některé věci pochopí, i když je „nechce“ a dokáže se přizpůsobit. Ale pak přijdou ty emoce a je ztracená. Taky si myslím, že se rodič nemůže vždy přizpůsobit dítěti, tak jak dítě chce - já ted nemám moc jinou možnost, když vím, jak to chodí, když je doma sama - ta varianta si myslím jí vyhovuje ještě méně.

@Tomáš916 neuvažovala jsem nad tím tak, že někdo opravu preferuje spaní doma nad vším, prostě jen proto, že má rád svojí postel - já to tak nemám a obecně netrpím takovouhle osobní závislostí :-), takže mě to ani nenpadlo, že to může brát takhle, takže díky za ukázání jedné cesty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
18.8.20 17:22
@acimedaca píše:
K babičce je to 250 km, takže žádná láce. Samotná doma byla na jaře, to jí tu nebaví být tu sama a „bojí se“.

Není to nic „na krev“, přes den je to v pohodě, v noci spí dobře, jen prostě ty večery. Já si myslím, že už je relativně rozumná, že některé věci pochopí, i když je „nechce“ a dokáže se přizpůsobit. Ale pak přijdou ty emoce a je ztracená. Taky si myslím, že se rodič nemůže vždy přizpůsobit dítěti, tak jak dítě chce - já ted nemám moc jinou možnost, když vím, jak to chodí, když je doma sama - ta varianta si myslím jí vyhovuje ještě méně.

@Tomáš916 neuvažovala jsem nad tím tak, že někdo opravu preferuje spaní doma nad vším, prostě jen proto, že má rád svojí postel - já to tak nemám a obecně netrpím takovouhle osobní závislostí :-), takže mě to ani nenpadlo, že to může brát takhle, takže díky za ukázání jedné cesty

Tak pokud nechce být ani doma, tak to už by měla i u mě smůlu, to se nediá nic dělat a bude to muset vydržet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30840
18.8.20 17:25
@Pantalaimon píše:
Ale tady nejde o to, že by se z ní stalo jelito, ale o to, že máma rozhodla, že bude u babičky, protože musí chodit do práce a tak by to mělo zůstat. Zakladatelka má podle mě zbytečné výčitky, že se holce stýská.Proč by měla ustupovat máma, která potřebuje v práci klid, že je o dítě postaráno? Holce se nic neděje. Proč by se mělo dítě učit, že nepohodlí se nemusí vydržet. Kdyby byla paní doma, řeknu hned, ať ji odvezou, ale není. A nechávat devítileté dítě celý den samotné, tak už chce nervy ze železa, já bych to neriskla.

Já nemám výčitky, nicméně mě to stresuje a tak bych ráda jí to pomohla nějak zpracovat a vyšla jí naproti, správně empaticky zareagovala aby jí to pomohlo ten stesk překonat…možná jsou to kecy, ale přemýšlím nad tím proč se tak cítí a kde je důvod a jak jí pomoc to vyřešit - vždyt i jí to určitě stresuje, že každý večer brečí. Vím, že to nemůžu vyřešit za ní, ale ráda bych jí pomohla najít cestu, aby si s tím uměla poradit, i když tuším, že je to třeba jen období, které si musí odžít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
18.8.20 17:36
@Tomáš916 píše:
Ok, každý na to máme jiný názor, pro mě je mnohem přijetelnější to, že bude devítileté dítě devět hodin bez dozoru(přijde mi to úplně normální a naprostá většina z nás to jistě zažila), kord v dnešní době, kdy můžu každé dvě hodiny zavolat, než to, že je u babičky, kde být nechce. To bych měl mnohem větší nervy, ale každý jsme jiný. Třeba je u babičky rádá, jen to na ní přijde, no tak si pobrečí. Řekl bych jí, jestli to vydrží, snažil se jí nějak namotivovat s tím, že to tam má lepší, než být sama doma, kdyby si přesto vybrala tuto možnost, tak bych pro ní jel. Nebo alespoň zkusil říct, ať se rozmyslí sama, že tam nemusí být celou dobu(možná jí děsí ta doba, co jí ještě čeká, je to dost dlouho), ale až bude vědět, že už chce fakt domu, ať řekne a já pro ní přijedu Třeba by jí to uklidnio a byla by v pohodě. Ty děláš jak kdyby si holka vymýšlela, že nechce do školy nebo být v nemocnici, to je bez debat, ale být u babičky by v tomhle věku mělo být za mě dobrovolné, neřeknu, kdyby nebyla jiná možnost a bylo to školkové dítě, ale takhle velká holka, ta už to musí přece zvládnout.

Tak víš jak, pokud by většina devítiletých dětí běžně zvládala delší pobyt doma bez dozoru, když jsou rodiče v práci, tak pak nechápu, proč byla půlka národa doma na ošetřování v době karantény :mrgreen: takže pro mě je tohle skoro na stejné úrovni jako docházka do školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
18.8.20 17:43
@acimedaca píše:
Já nemám výčitky, nicméně mě to stresuje a tak bych ráda jí to pomohla nějak zpracovat a vyšla jí naproti, správně empaticky zareagovala aby jí to pomohlo ten stesk překonat…možná jsou to kecy, ale přemýšlím nad tím proč se tak cítí a kde je důvod a jak jí pomoc to vyřešit - vždyt i jí to určitě stresuje, že každý večer brečí. Vím, že to nemůžu vyřešit za ní, ale ráda bych jí pomohla najít cestu, aby si s tím uměla poradit, i když tuším, že je to třeba jen období, které si musí odžít.

No a já si právě myslím, že ona to tak nějak cítí…že tě to taky stresuje…já respektuju tvůj styl výchovy, ale možná by neuškodilo malinko přitvrdit…jak už tu někdo psal, není ve vězení…ale já jsem asi ovlivněná svým dětstvím, takže mi tohle přijde jako ze se jí fakt nic neděje a nijak jí to neuškodí. Tak si večer pobrečí, uleví se jí a jedeme dál. Takže já bych s ní dál komunikovala každý den a ten pláč tak nějak neprožívala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
18.8.20 18:00
@Pantalaimon píše:
Tak víš jak, pokud by většina devítiletých dětí běžně zvládala delší pobyt doma bez dozoru, když jsou rodiče v práci, tak pak nechápu, proč byla půlka národa doma na ošetřování v době karantény :mrgreen: takže pro mě je tohle skoro na stejné úrovni jako docházka do školy.

Tak to jsme dva, taky to nechápu :lol:, já ošetřovačky nevyužil, ani by mě to nenapadlo. Myslím, ale, že to lidi čerpali z jiného důvodu, než z důvodu, že by dítě ve třetí třídě nemohlo být doma samo, buď se jim to hodilo do krámu nebo plašili z korony a báli se jít do pracovního kolektivu, ale to je jedno, to je každého věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1695
18.8.20 18:21
@Tomáš916 píše:
Tak to jsme dva, taky to nechápu :lol:, já ošetřovačky nevyužil, ani by mě to nenapadlo. Myslím, ale, že to lidi čerpali z jiného důvodu, než z důvodu, že by dítě ve třetí třídě nemohlo být doma samo, buď se jim to hodilo do krámu nebo plašili z korony a báli se jít do pracovního kolektivu, ale to je jedno, to je každého věc.

Já mám kluka do třetí třídy letos a fakt bych hodně váhala, přijde mi, že to je hodně blbý věk…ty děti jsou na jednu stranu už hodně samostatné a spoustu toho zvládnou a na druhou stranu jsou ještě úplně blbé… naštěstí jsem to řešit nemusela páč jsem doma, ale taky rozhodně nikoho neodsuzuju, ale to už jsme OT

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí