Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj všichni. Chtěla bych se zeptat jak dlouho jsou vaše děti na mobilu? Dovolili byste jim dokonce být celý den na mobilu? Nebo max pár hodin a pak dělat něco jiného? Můj syn může být na mobilu klidně celý den v kuse ale vy byste to asi nepovili?
Dcera 5let tel má, kouká na YouTube celý den by na něm ani nevydržela…
Tak u nás je to jednoduché, mobil nemají, tak na něm ani netrčí
… má jen druhorozený a tlačítkový, takže jen sms a volání ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všichni. Chtěla bych se zeptat jak dlouho jsou vaše děti na mobilu? Dovolili byste jim dokonce být celý den na mobilu? Nebo max pár hodin a pak dělat něco jiného? Můj syn může být na mobilu klidně celý den v kuse ale vy byste to asi nepovili?
je to boj, věčný boj. Snažíme se to regulovat na hodinu dvě denně, to je za mě ažaž. Ale jsou potvůrky a snaží se to obcházet. A čím jsou starší, tím jsou vychytralejší. Čím víc náhradního programu venku a v přírodě, tím lépe - tam na čučení do mobilu (hraní her) nemají podmínky.
Bohužel dnešní děti nechtějí ani číst knihy, nezajímá, nebaví. S naší generací to měli rodiče v tomhle směru snazší, nebylo tolik technických lákadel.
@KimL píše:
Jen bych ráda řekla, že mě baví, když např. ve výměně zakáže náhradní matka dětem mobil, ale a) nenajde jim žádnou náhradní aktivitu b) sama, pokud neuklízí, nevaří nebo nekouří, sedí u bedny x hodin.
Zažila jsem to i v rodině (vyčítání dítěte, že sedí celý den u PC, ale dítě nemělo jinak co dělat - např výlety a podobně, a rodič seděl celý den u TV).
Takže není to ani tolik o zákazu, ale o tom motivovat děti (už od mala), aby je prostě bavily i jiné věci než mobil. Pak ho odloží rády samy.
prušvih je, když je kromě mobilu nebaví nic a rodiče se nezajímají.
Syn 8 let tel. nemá. Občas natáčí videa na tablet a cca 45 min. denně hraje strategické hry-když vařím. Jinak nemá vůbec potřebu. Deti jsou odrazem rodičů. Vše děláme spolu a on je raději se mnou než u obrazovky.
U nás hranici nemáme.. Unás je to tak, že jsou dny, kdy jsme celý den venku, na výletě, máme rodninný dům. tak se třeba ted koupem..
Pokud venku prší, já taky mám třebapráci, zase nejsem zasátnce něco dětem vymýšlet, i my jsme se jako děti pořád nehrály, ale klidně jsem si pouštěly DVD, když to bylo v kuzru.. Pamatuji si, že jsme si pouštěli i tři pohádky za den a dívali se na televizi..
Jenom co teda sleduju, co si děti dělají. U nás neexistují bojové, krvavé hry..
Já si pamatuju, jak kamarádka dostala Vlka a vejce, takovou tu elektronickou hru, a venku děti jsme na tom hrály celý den ![]()
Děcka se musí umět zabavit samy. V rodinách mývají rodiče šichty a nemohou se pořád věnovat dětem. Průser je, když pak ty děti fakt nic nebaví, o nic se nezajímají a mají v rukou pořád mobil a podobně. Mě dostává, když je krásně a vidím prázdná hřiště a jsou na něm jen děti cizinců a já 30 letej chlap s 16 letým švagrem.
Na jiné diskusi byl komentář, že jsme si dřív taky hrávali člověče nezlob se, dostihy a sázky a podobně, ale u toho se aspoň děti bavily, na mobilu si děcka hrajou samy a schází jim interakce mezi sebou a ještě si tím ničí oči.
Ano já mám 2 syny a mají limit 2 hodiny a pak jen hry venku procházky atd
@Barca 04 píše:
Ano já mám 2 syny a mají limit 2 hodiny a pak jen hry venku procházky atd
A proč tady v té diskusi, kde si píšeš sama se sebou, máš dceru?