Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kocourGarfield my se na TV koukame jen na sportovni prenosy typu olympiada. Vlastne ani detem nepoustime TV jako takovou, ale stazene pohadky ci serial typu Bing z youtube. Ale mame samozrejme mobily a vecer travime na nich.
@1Pears1 píše:
Automatický časovač nepoužívám, pokud dětem Tv dovolím, přijde mi lepší, když se na danou věc mohou dodívat. Nebo na díl, ucelenou část.
Holky 5,5 a 8 let mají teď nejraději filmy typu Děti z Bullerbynu, Pipi dlouhá punčocha, Honzíkova cesta atd. Většinu toho, na co se dívají, jsme před tím četli.
Jen OT. Take nejdriv ctu, ale treba z deti z Bullerbynu byly nase deti z filmu zklamane. On je velmi stary, v podstate se to odherava po valce, takze obleceni deti a trochu i celkova atmosfera filmu tomu odpovida. No a to je velky rozdil oproti nasnorenym detem od Zmatlikove, jak je v te knizce vyobrazila.
Mám kluka, 8 let. Dívá se na TV ráno, než jedeme do školy. U toho snídá, obléká se. Někdy si ale třeba místo toho celé ráno kreslí nebo něco vyrábí. Vstává hodně brzo, většinou před šestou a do školy jedeme až kolem půl osmé, tak má ráno spoustu času na všechno. Když přijde ze školy, tak hned píše úkoly, pak jde většinou ven. Když je venku ošklivo, tak se na tu televizi dívá chvilku i odpoledne. Pak večer na večerníček. Když je nemocný, dívá se mnohem víc, já musím pracovat, tak aby ležel v klidu. Do 5let jsem mu TV pouštěla málokdy, většinou jen ráno, pak během covidu, když byly zavřené školky, tak jsem byla celou dobu na HO, tak to se díval fakt hodně, několik hodin denně to určitě bylo.
@Cuddy asi jsem to napsala špatně. Myslela jsem TV jako zařízení. Obsah je celkem jedno, jestli to stáhneš, Netflix,…
Vlastně ono je i fuk jestli je to TV, tablet, mobil.
Naše děti taky nikdy nekoukají na TV. Aby něco viděly dávno nemusí výlet z postele
( ale jsou tedy starší).
Příspěvek upraven 26.04.23 v 07:00
Vic nez jak dlouho se dite na tv kouka bych resila na co se kouka. U nas bezi rano pred skolkou a bezi plaminek, ktery je interaktivni a vzdelavaci. Vcera mi ve vane rekl, ze “tahke hracka se nepotopi protoze ma mensi hustotu jako voda”. Ma 3 roky.
Dale se z YT naucil barvy, ovoce, pojmenovat auta v anglictine.
Pak bezi tv po skolke, kdyz neni vonku hezky nebo je moc unaveny. Ale prestali jsme ji “demonizovat” a nebere ho tolik.
@kocourGarfield jasne. Ja zase nevidim moc rozdil mezi koukanim na TV, tablet, telefon. Proste je to pasivni zabava, kde dite sedi a necha se bavit. Doufam, ze az nejmladsi dite pujde do skolky, tak se mu take jiz odboura, ale ted je ten den dlouhy.
Nečtu diskuzi, ale mám děti se stejným věkovým rozdílem a pohádky jely taky tak 3-4× denně, ale vždy jsem se snažila tak maximálně na 10 minut. Jinak nám pomáhalo hodně být venku, na hřišti, kde jsou i další děti, se kterými si starší víc vyhrál a neprudil mladšího sourozence.
Dřív nám tu jela jako kulisa v podstatě nonstop (třeba na YT “živý” záznam z palubní kamery vlaku v Norsku - jen zasněžená krajina, občas nádraží). Ale asi před dvěma měsíci jsem si všimla, že dvouletý mi hned ráno automaticky nese ovladač a když nezapnu, vzteká se. To mě tak nějak trklo, že je závisláček, takže teď pouštím pohádky po večeři, než se jde do vany. U jídla rozhodně ne. Starší je přes den ve školce, tam mají promítací plátno před spaním. No je to odvykačka i pro mě ![]()
Málo, my mame děti tři (1,4,8) a koukají max tak večer kolem večeře. Ráno televizi vůbec nezapinam, to bysme se nevypravili z domu, dopol se kouknu max já, ale většinou j televize sedět nestíhám
po obědě přijdou ze školy, dělají se ukoly, uklizi si pokoj, většinou se jde ještě ven, přichází se večer, sprcha, večeře a v te době se teda většinou na něco podívají, než je zazenu do postele
to spis, když jsou nemocní a musím je nějak udržet v klidu na zadku, tak televize přijde vhod, ale v běžném provozu na to není ani čas.
S klidným srdcem kolem 6 hodiny hodiny dítěti pustím něco--- co si řekne. Ted frčí muzika z youtube kombinovaná s vařením nebo „filmy“ z her s hudbou (u toho tancuje) případně byl jednou jeden život nebo dokument o vzniku země, masožravkách nebo tom co ji zrovna zajímá. Někdy chce cvičit podle youtube tak ji tam pustím cvičení pro děti s Hanychovou. Někdy se chce dívat na pořady na Dčku.
O víkendu když je ošklivo a nikam zrovna nejedem v klidu ji pustím nějakou dlouhou pohádku jako vzhůru do oblak, Zootropolis, Kocoura v Botách… zvládla už i Harryho Pottera nebo Nekonečný příběch čiKkrálovství květin.
Nemyslím si že by to na ni mělo nějaký špatný vliv, kreslí, tvoří, čte nejprimitivnější knížky, každý den je minimálně 4 hodky venku (2 ve školce a 2 se mnou)
Jsou ji 4,5 a ano není to standartní dítě.
@Cuddy
Planinek a čtyrkolaci. Bezi to na Nick junior. Doporucuju!
Treba kterou cestou ma jit aby preskocil - na vyber 3 barvy cesty. Vysvetluji fyziku, matiku takovou hezkou detskou cestou. Hledaji tvary podle diry aby se lod nepotopila…
Ráno pouštím televizi, ale když ji nepustím, tak se nic neděje, naopak jsou děti hodnější
půl dne je přehnané, ale mladší hodinku, dvě po kouskách za celý den (když jde do školky a podobně, tak se ten čas krátí), starší podle toho, jestli je v televizi na výběr zajímavý film nebo seriál.
Vlastní televizi nemají.
@ludmilaadamkova píše:
S klidným srdcem kolem 6 hodiny hodiny dítěti pustím něco--- co si řekne. Ted frčí muzika z youtube kombinovaná s vařením nebo „filmy“ z her s hudbou (u toho tancuje) případně byl jednou jeden život nebo dokument o vzniku země, masožravkách nebo tom co ji zrovna zajímá. Někdy chce cvičit podle youtube tak ji tam pustím cvičení pro děti s Hanychovou. Někdy se chce dívat na pořady na Dčku.O víkendu když je ošklivo a nikam zrovna nejedem v klidu ji pustím nějakou dlouhou pohádku jako vzhůru do oblak, Zootropolis, Kocoura v Botách… zvládla už i Harryho Pottera nebo Nekonečný příběch čiKkrálovství květin.
Nemyslím si že by to na ni mělo nějaký špatný vliv, kreslí, tvoří, čte nejprimitivnější knížky, každý den je minimálně 4 hodky venku (2 ve školce a 2 se mnou)
Jsou ji 4,5 a ano není to standartní dítě.
Tak youtube s hudbou pouštíme denně, ale snažím se ne na televizi, pak čučí děti na videoklip a neposlouchají hudbu ![]()