Jak často koukají děti na televizi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2377
26.4.23 08:05

Při nemoci hodně. Ale všimla jsem si, že když jsem fakt neměla sílu to korigovat, on si to omezil sám, prostě chvíli na to kouká a po chvilce ho to stejně přestane bavit a jde si hrát do pokojíčku nebo začne pobíhat po pokoji a napodobovat, co vidí v pohádce. Prostě když není lepší program, nějak tu TV neřeším. Když chodí do školky, tak na to stejně není čas, po školce jdeme ven, takže to jede chvilku večer. A když nechodí = je nemocný, tak to je případ výše. O víkendu chodíme ven. Jinak jsme v bytě, takže já když sama čučím do mobilu, tak mi přijde pokrytecké mu zakazovat TV. Když je jiný program a já řeknu např: „přijde návštěva, tak vypni pohádku“, tak nemá problém a vypíná. A když mám sílu/čas se mu věnovat, tak ho nalákám na jinou činnost a taky není problém. Akorát to nesmím udělat stylem: vypni pohádku, jdeme si číst. Spíš přinesu knížku a začnu komentovat obrázky, co je tam zajímavého a on se chytne a já řeknu, tak vypni pohádku a jdeme si číst. A to zabírá. Prostě se mu snažím nedělat z toho takové to zakázané ovoce, ale zároveň aby na tom nebyl pořád, ale aby to tak nějak přirozeně vyplynulo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5182
26.4.23 08:10

Deti 3 a 8. V tydnu rano nekoukaji, mame pravidlo ze rano zadna televize/tablet. Odpoledne kdyz mladsi prijde ze skolky tak kouka tak hodinu ns televizi, pak si hraje. Starsi kdyz prijde ze skoly tak muze cca 1-2h na tablet. Pak vecer po veceri jeste koukaji hodinku na televizi. Takze celkem tak 2-3h denne.
O vikendech/prazdninach muzou jeste navic rano v posteli na tablet, coz je tak 1-1.5h protoze se taky chci nekdy vyspat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
142
26.4.23 08:29

U nás taky 2-3 hodiny, záleží. Někdy je jenom zapnutá a na to ani nekouká. Přes víkend si ji pustí ráno sám takže můžeme spát:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19026
26.4.23 08:44

Teď je ta televize více než když byli malincí, to měli občas a jen Déčko… teď už jak mají 9 let, tak je to častěji, ale i tak to mají omezené. V týdnu ráno vůbec, to brzo ráno vstáváme do školy, o víkendu ráno můžou. A jinak můžou večer většinou 1,5 hodinu, než jdou spát. Samozřejmě, když je někdo nemocný a potřebuji, ať leží, tak i více. A někdy o víkendu si třeba něco pustíme, pokud je třeba škaredě. Zase ví, že přes léto, když bude hezky, tak ta telka večer nebude, ať si radši hrají venku než aby spěchali domů si pouštět televizi.
Někdy si něco pustím já, ale to je možný jen nějaká soutěž nebo sport ( neškodné pro děti), ale většinou my se na televizi díváme, až jdou děti spát, zprávy skoro nevidím (ale ono je to asi někdy i lepší :mrgreen: )
Spíš než televize mě štvou telefony, to mají taky omezené, a zrovna mají období, kdy je mají každou chvíli v ruce, tak se rozčilujeme. Nelíbí se mi to. Blbý je, že někteří spolužáci můžou hrát kdykoliv a my jsme pak ti zlí, kteří jim to omezují, ale já prostě nechci, ať čučí jen do telefonu a neumí se pak zabavit jinak. Ale je to boj :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
26.4.23 08:51

@Margery To chápu :) malá tedy zvládá pařit i koukat zároven ale stadartní klipy ji nebaví poslouchá a kouká na věci typu -

https://www.youtube.com/watch?…

myslím že ji právě jde hlavně o ten příběh, ale zvládá u toho normálně tancovat… jen pak p omě chce ty šaty :)

• Citovat
  • Upravit
7221
26.4.23 12:34

Snídaně je většinou u tv. Já potřebuju chvíli na probuzeni. Ostatní jídla bez, v jídelně v židličce a tak dlouho jak potřebuje. Svačina odpoledne jak kdy někdy venku, někdy v židličce, nekdy na návštěvě :nevim: tak jak to vyjde. Odpoledne jsme stejně venku nebo někde pryč. Na návštěvě nezaručím vyplou tv. No a večer, když to zvíře usne, sama nemám chuť něco sledovat. To ticho totiž :* :hug: :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17472
26.4.23 13:13

Když byli kluci takhle malí a já na rodicaku, jela tv skoro pořád jako kulisa, občas jsme si cíleně pustili pohádku. Jak začali chodit do školy, koukali hlavně večer na Simpsonovi. Pak se nám rozbil set top box, já se nemohla dokopat, abych koupila nový, a když už je, tak si na zapnutí nikdo nevzpomene. :lol: Spíš o víkendu dopoledne to zapnou, já si občas jako kulisu pustím Čarodějky, tak se někdy koukají taky. Jo a u jídla bývala tv normálně zapnutá, ale od stolu na ni stejně všichni nevidíme.
Zato mobily, to je zlo. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
26.4.23 14:33
@Anonymní píše:
Jj budika taky občas dávám, jenže to moc nezabírá. Vypnu to nenápadně, ale řev a nevědí co…

Mají na tom závislost. Při koukání na TV se tvoří dopamin a to je důvod vzniku závislosti. Co s tím moc neporadím, asi bych to výrazně omezila (např. na 15 min denně) a zbytek času jiná zábava.
Doporučuji si o tom něco přečíst, nechci tady sepisovat román (např. první kapitola knížky Klub nerozbitných dětí, tam je to dobře popsáno a vysvětleno).

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.4.23 17:56

Když ani jeden si hrát sám neumí. Takže když se jim nevěnuju, tak si nehrajou, ale pořád za mnou že si chtějí hrát, mladší mě porad někam vodí. Takže jim to zapnu ať můžu uvařit. Proto uklízím pomůže večer když spí, protože přes den to nejde. Nebo jde, ale za cenu TV.

• Citovat
  • Upravit
Anais Brno
26.4.23 18:03
@Anonymní píše:
Když ani jeden si hrát sám neumí. Takže když se jim nevěnuju, tak si nehrajou, ale pořád za mnou že si chtějí hrát, mladší mě porad někam vodí. Takže jim to zapnu ať můžu uvařit. Proto uklízím pomůže večer když spí, protože přes den to nejde. Nebo jde, ale za cenu TV.

Tak je zapoj u vaření :nevim: u úklidu, jednou budeš mít parťáky, co ti budou plnohodnotne pomáhat…

• Citovat
  • Upravit
85544
26.4.23 18:08
@Anonymní píše:
Jj budika taky občas dávám, jenže to moc nezabírá. Vypnu to nenápadně, ale řev a nevědí co…

Mne to delala dcera jednu dobu, porad chtela TV, i kdyz ji mela treba pul hodinu, nemluvila o nicem jinem. Mne tohle vadi. Takze jsem jednou za cas TV proste odpojila a postavila do loznice na 2 tydny. Zvykat si musely obe strany, ale dcera si pak vic hrala :) uz jsem to teda neudelala tak 2-3 roky, ale na slovo Tlapkova patrola nebo Pepa jsem pak uz byla alergicka :lol: rekla jsem, ze tv se pokazila a byl klid.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
26.4.23 18:19
@Anonymní píše:
Když ani jeden si hrát sám neumí. Takže když se jim nevěnuju, tak si nehrajou, ale pořád za mnou že si chtějí hrát, mladší mě porad někam vodí. Takže jim to zapnu ať můžu uvařit. Proto uklízím pomůže večer když spí, protože přes den to nejde. Nebo jde, ale za cenu TV.

Ano, rodičovství je občas opravdu náročné. Je potřeba přemýšlet, plánovat a také se občas přemáhat k něčemu, co se nám nechce.
Můžeš zkusit pořídit tzv. učící věž, ve které může mladší stát u linky a nemusíš se bát, že spadne. U vaření můžou děti pomáhat. U úklidu taky. Sice to trvá déle a výsledek není 100%, ale jde to. Příp. jde uvařit den předem na další den. Nebo si pořídit pomalý hrnec, který uvaří přes noc nebo během dopoledne. Ale jak říkám, je potřeba o tom přemýšlet a snažit se něco vymyslet.
A aktivity pro oba je potřeba vyzkoušet, co je bude bavit: výroba sušenek, malování prstovými barvami na nějaký velký formát, ale nejlepší je stejně chodit ven. A jestli nemůžete ven, je tu x diskuzí o tom, jak zabavit děti doma, zkus pohledat, najdeš spoustu tipů na domácí aktivity.

• Citovat
  • Upravit
pet p
26.4.23 18:21
@Anonymní píše:

A nediv se, že si neumí starší hrát sám (u toho mladšího je to v tomto věku ještě normální). Když má TV, proč by se měl naučit hrát sám?

• Citovat
  • Upravit
6859
26.4.23 18:36

U nás se to hodně omezuje, když je normální pracovní den. Tak to je kluk do tří ve škole. Plus kroužek jeden den v týdnu. Já se přiznám, že o běžný den televizi moc prostor nedám. O víkendu tedy víc. Syn také více jede o víkendu na tabletu a PlayStation. Ale chodíme samozřejmě ven a jezdíme na výlety. Snažím se to omezit a celkem se mi to i daří, ale úplně mu to nezakazuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
606
26.4.23 18:56

Doba, kdy děti u jídla koukali z okna a TV byla sprosté slovo je dle mého pryč. Všechno jde dopředu a držet je někde v jeskyni, nebo pod kamenem prostě nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí