Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jasně, starší solí, koření, klepe maso, ale treba mrkev, cibuli a to maso nenakraji. Mladší má svůj hrnec, má varecku, má v tom různý věci na míchání ale ani jeden u toho nevydrží. Dál píšu, že chodíme denně ven ( musím se rozepisovat přímo do detailu, aby to někdo nepochopil jinak-pokud je na to počasí a neprší) v kolektivu je hodně, nema problém se na hřišti zapojit, na dětském dnu hned se všema si hraje soutěží. Jen mi přijde zbytečný, budit oba v půl 7 ráno. Většinou spí do půl 8. Proč má mladší vstávat tak brzo a za jakéhokoliv počasí je tahat 20 minut chůze do školky, když jsem doma a školku nepotrebuju. A vím že s kolektivem nemá problém
V dobe internetu je televize prozitek z 20 stoleti
![]()
Nekoukame, protoze televizi nemame a nauverite jak je cloveku dobre bez televize, vic uz zadne deprese z tech katastrof a oceanu tuposti celebrit, politiku a reklam.
Mame premitacku, filmy si pronajimame na netu a premitame jak v kine na stenu. Mit deti, stejne bych TV nechtela, promitala bych jim pohadky a detske filmy, nechtela bych TV doma za nic na svete, ted kdyz vidim, jak je cloveku dobre bez bedny.
Zrovna nedavno jsem poslouchala pedopsychologa, ze maji uz 2 lete deti zavisle na obrazovce, tak male dite ani moc nechape, co se to tam na obrazovce deje, jen je zvykle na opticke a sluchove vnemy a ma abstak, kdyz to nema.
Příspěvek upraven 27.04.23 v 14:04
Ale já jim to nepouštím z pohodlnosti, ale z důvodu, abych měla cas uvařit a s obouma si nějak pohrát. Protože když si hrajeme všichni, jen se dohadují o hračky a mladší chce všechno co má starší a vzteka se, že to nemá. Abych měla doma uklizeno, doháním večer kdyz oba spí.
U nás hraje telka hlavně, když sou děcka nemocný. Je to uspává vlastně i mě. Vždycky usnem během chvíle a většinou u filmu se probouzím na závěrečné titulky. Jinak když je v zimě hnusně tak občas ale když je hezky tak zase pro změnu minimum.
@Anonymní píše:
Jasně, starší solí, koření, klepe maso, ale treba mrkev, cibuli a to maso nenakraji. Mladší má svůj hrnec, má varecku, má v tom různý věci na míchání ale ani jeden u toho nevydrží. Dál píšu, že chodíme denně ven ( musím se rozepisovat přímo do detailu, aby to někdo nepochopil jinak-pokud je na to počasí a neprší) v kolektivu je hodně, nema problém se na hřišti zapojit, na dětském dnu hned se všema si hraje soutěží. Jen mi přijde zbytečný, budit oba v půl 7 ráno. Většinou spí do půl 8. Proč má mladší vstávat tak brzo a za jakéhokoliv počasí je tahat 20 minut chůze do školky, když jsem doma a školku nepotrebuju. A vím že s kolektivem nemá problém
To jsi tak hloupoucka že si myslíš že skolka je jen hlídárna? Neverim ze s tím pětiletým delas stejne dovednosti jako ucitelky ve skolce. Určitě ne s dvouletakem za zadkem. Další opičí matka.
@Anonymní píše:
No ta školka je dobrá na hodně moc věcí. Zřejmě to řešíš, protože tě to samotnou trápí. Ve školce stále něco vyrábí, zpívají, učí se nové říkanky, dítě se učí spoléhat samo na sebe, má svůj režim. Ty s ním sice ven jdeš, ale pořád má tebe v zákulisí. Za rok by měl jít do školy a tam musí vydržet celý den bez tebe a může to být pro něj šok. Ale teď nechci, aby to vyznělo, že je něco špatně, když je dítě doma. To vůbec ne. Nemám ani nic proti domácímu vyučování. Ale zkrátka často mamky nedokáží udělat takový ten program, aby pak neměly čas na ta modrá světla. Zvlášť, když má ještě doma mladší dítě. Myslím, že i to mladší uvítá, že má mámu samo pro sebe na tu chvilku.
@Anonymní píše:
Jasně, starší solí, koření, klepe maso, ale treba mrkev, cibuli a to maso nenakraji. Mladší má svůj hrnec, má varecku, má v tom různý věci na míchání ale ani jeden u toho nevydrží. Dál píšu, že chodíme denně ven ( musím se rozepisovat přímo do detailu, aby to někdo nepochopil jinak-pokud je na to počasí a neprší) v kolektivu je hodně, nema problém se na hřišti zapojit, na dětském dnu hned se všema si hraje soutěží. Jen mi přijde zbytečný, budit oba v půl 7 ráno. Většinou spí do půl 8.Proč má mladší vstávat tak brzo a za jakéhokoliv počasí je tahat 20 minut chůze do školky, když jsem doma a školku nepotrebuju. A vím že s kolektivem nemá problém
a není už předškolák? do školy ho stejně budeš muset pak budit, ne? já bych tu školku zas tak nezatracovala, hlavně u těch předškoláků, už je potřeba aby si trochu zvykal na režim ![]()
@Anonymní píše:
Ale já jim to nepouštím z pohodlnosti, ale z důvodu, abych měla cas uvařit a s obouma si nějak pohrát. Protože když si hrajeme všichni, jen se dohadují o hračky a mladší chce všechno co má starší a vzteka se, že to nemá. Abych měla doma uklizeno, doháním večer kdyz oba spí.
Dvouleté dítě je schopné si krásně hrát se starším dítětem. Místo sezení u televize bych je dala dřív spát. Budou ráno dřív vstávat. Starší si užije hru s kamarády ve školce místo sezení u televize a mladšímu se můžeš věnovat. Jestli spolu dvouletý a pětiletý neumí vyjít tak by jim víc kolektivu prospělo. Ta školka za mě naučí hodně, ale jednoduché to není. My máme velký dům, zahradu a prostě na úklid pouštět televizi nemusím. Když děti usnou tak odpočívám. V těch dvou a čtyř letech je to už s nimi úplná pohoda. Ale prostě si umí krásně spolu hrát. Kolem roku mladšího jsem u nich seděla a učila je, jak spolu vyjít. A to je učím pořád. Umí se docela dobře spolu domluvit. Samozřejmě mi všude roztahají hračky, když si hrají, ale to mi nevadí. Uklizeno dokonale už nebude s dětmi nikdy.
@vejilka naprosto souhlasím. Mě fakt nebaví s dětmi vyrábět, učit je básničky a já nevím co ještě. Od toho ta školka je skvělá. A neuvěřitelně pomáhá v rozvoji řeči, soběstačnosti, řešení konfliktů. Syn chodí od tří a půl let. Jo je to těžký. Mít jo doma by bylo mnohem jednodušší, ale to dítě se tak posunulo, že je to neuvěřitelné. A pak dojde domů a užívá si mladšího bráchu, pač mu chyběl. Ale třeba ho ani nedávám do školky celý týden, když jsem doma. I třeba tři, čtyři dny v týdnu stačí.
@pet p píše: Škoda, že tě rozhodí nějaká jedovatá ženská svými komentáři, že si to pořád pamatuješ a rozhořčeně o tom tady ještě píšeš.
To, co ti ta ženská říkala, je o ní, ne o tobě a tvém dítěti. Ona si něco projektuje do tebe a dítěte s tabletem, je to její problém.
Bohužel ale dost lidí je takto vztahovačných jako ty a pak je o „zábavu“ v podobě různých hádek mezi lidmi postaráno.Navíc na ten příspěvek @Tosidelassrandu reaguješ neadekvátně, ona psala o rodičích, kteří ze své POHODLNOSTI cpou dítě k TV. Tys byla na vyšetření a neměla jsi hlídání. To si myslíš, že také spadá do kategorie „pohodlnost“?
Přesně jsem chtěla napsat, že docela chápu, když se třeba nemocnému dítěti zapne televize, protože rodič už fakt neví co a jak, ale pouštět televizi pravidelně a ke každému jídlu už považuju za rodičovské selhání.
@Anonymní píše:
A to, že jim to pouštíš k jídlu, není pohodlnost? ![]()
@Anezka1990 píše:
Nám to jelo jako kulisa, od rána, co to manžel zapnul a ještě jela, když jsem šla spát. Všimla jsem si, ze dcera, kousek přes rok a půl, když vstane, ukazuje na ovladač a dožaduje se TV. Už nějakou dobu ji vůbec nezapinam, až manžel když přijde, tak ji zapne kolem 6, takže ma teď cca 2 hod denne. Týden rano brblala chvilku, ze jako nadává a dobry.
I když ta TV jela, tak si ji vlastně nevsimala. Přiletěla jen na reklamy na Lipanka, Hipp a nějakou, kde jsou psi, jinak se zabavila sama, když jsem se zadivala já.
Ale vriska po telefonu, ačkoliv můj ani manzeluv ještě nedostala nikdy do ruky. Asi ji tam prarodiče ukazuji něco zajimavyho.
Ty jo jak můžete vydržet mítbnaprosto celý den zapnutou televizi, po jednom dni bych se šla odstřelit.
@Tajemnadama píše:
To jsi tak hloupoucka že si myslíš že skolka je jen hlídárna? Neverim ze s tím pětiletým delas stejne dovednosti jako ucitelky ve skolce. Určitě ne s dvouletakem za zadkem. Další opičí matka.
Ano dělám, učitelka že školky jsem ![]()
@anavi13 píše:Tak u nás nee, starší si chce hrát tak jako se svýma vrstevnikama. 5 mu bude za
Dvouleté dítě je schopné si krásně hrát se starším dítětem. Místo sezení u televize bych je dala dřív spát. Budou ráno dřív vstávat. Starší si užije hru s kamarády ve školce místo sezení u televize a mladšímu se můžeš věnovat. Jestli spolu dvouletý a pětiletý neumí vyjít tak by jim víc kolektivu prospělo. Ta školka za mě naučí hodně, ale jednoduché to není. My máme velký dům, zahradu a prostě na úklid pouštět televizi nemusím. Když děti usnou tak odpočívám. V těch dvou a čtyř letech je to už s nimi úplná pohoda. Ale prostě si umí krásně spolu hrát. Kolem roku mladšího jsem u nich seděla a učila je, jak spolu vyjít. A to je učím pořád. Umí se docela dobře spolu domluvit. Samozřejmě mi všude roztahají hračky, když si hrají, ale to mi nevadí. Uklizeno dokonale už nebude s dětmi nikdy.
@anavi13 píše:
Tak u nás ne, jen se zlobí, berou si hračky… Pohodlnost pouštět k jídlu TV? Jsem ráda, že sedí a jí, že neřve, že sedí. Že za ní nebeham. Takže vlastně má ADHD, protože čtení knížek u jídla, řve. Hračky u jídla, řve. Nevydrží sedět? Hyperaktivita… Proto diskuzi zakládám, aby jste mi daly nejake vaše tipy, protože ja uz nevím jak.
To, co ti ta ženská říkala, je o ní, ne o tobě a tvém dítěti. Ona si něco projektuje do tebe a dítěte s tabletem, je to její problém.
Bohužel ale dost lidí je takto vztahovačných jako ty a pak je o „zábavu“ v podobě různých hádek mezi lidmi postaráno.
Navíc na ten příspěvek @Tosidelassrandu reaguješ neadekvátně, ona psala o rodičích, kteří ze své POHODLNOSTI cpou dítě k TV. Tys byla na vyšetření a neměla jsi hlídání. To si myslíš, že také spadá do kategorie „pohodlnost“?