Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No já taky nemám ráda špínu a nepořádek, ale pracuju, mám 2 děti a kdybych to brala tak pečlivě, jako některé z vás (klobouk dolů
), tak bych nedělala nic jiného, než se plazila s hadrem, luxem a prachovkou
od sklepa po půdu - po nocích uklízet nechci a přes den bych rozhodně to, co tady píšete, nestihla…
asi jsem nějaká pomalá ![]()
Ahoj.
Vytírám a luxuju (máme voskovaný korek) víceméně obden. To ale až teď, co máme doma plíživce
. WC a koupelnu podle potřeby, tak 2× týdně (když vidím, že je potřeba umýt umyvadlo, tak třeba i několikrát za den
). Prach utírám spíš po 1-2 týdnech (nejčastěji mě k tomu „dokope“ ohlášená návštěva mých rodičů
). Peru podle potřeby, spíš nárazově, tj 6-8 praček najednou. Mezitím jen když je něco potřeba vyprat (pročůraný spací pytel Marušky atp), tak k tomu přidám z koše, co se k tomu hodí, abych využila celou pračku. Žehlím hodně málo, tak jednou za měsíc
, když už nemáme v čem chodit. Marušce vařím obden (na dva dny), když jsem doma sama, tak vaření moc nepřeháním. O víkendu vařím(e) v sobotu i v neděli (když jsme doma) a spíš pak zbytky likviduju v týdnu. Když jsem doma s Anežkou, tak vařím denně, někdy na 1-2 dny. Nemám ráda skladování hotovek v lednici víc jak 2 dny.
tak když byl pes v bytě tak jsem luxovala i 2 denně a vytírala jednou denně, ted tak jednou za týden,prach když ho vidim tak ho setřu,koupelnu s wc tak 2 krát týdně,žehlení vždy když mi uschne prádlo a vaření?snažím se na co nejdýl ![]()
hmm, tak to je pro me na zamysleni, ale holt asi kazdy jak mu to vyhovuje a jak kdo zvlada.
Varim teda jednou denne, abysme meli vareny i v poledne i vecer. Luxovani zvladam asi tak jednou za dva tydny, obcas i po delsi dobe - jen kdyz uz se nekde kupi borcus, tak preluxnem rucnim vysavacem. Vytirani - nejspis vubec, jen nejvetsi blivajzy
, prach mozna jednou za mesic, vana, wc, umyvadlo se snazim jednou tydne. Nezehlime ![]()
freeonit píše:
no, vysavame jednou tydne, prach tak jednou do mesice, kdyz si vsimnu treba na tv tak utru hned, koupelnu a WC jsem myla zatim jenom 3krat a bydlime tady cca 7mesíců. jinak varim asi ob den, nekdy kazdy den..:) asi jsem takovej normal bych rekla..:)
Umýt koupelnu a WC je jednou za 2 měsíce??:-)
Já meju tak 2× týdně.:-)
Luxuju každý den, vytírám obden, prach tak jednou týdně, peru podle potřeby 3-4 pračky týdně, žehlím jednou za 14 dní, okna jednou za 1/4 roku myje myč oken, současně vyperu záclony. Vařím tak obden, chodíme do práce a do školky.
JVP píše:
No já taky nemám ráda špínu a nepořádek, ale pracuju, mám 2 děti a kdybych to brala tak pečlivě, jako některé z vás (klobouk dolů), tak bych nedělala nic jiného, než se plazila s hadrem, luxem a prachovkou
od sklepa po půdu - po nocích uklízet nechci a přes den bych rozhodně to, co tady píšete, nestihla…
asi jsem nějaká pomalá
Já právě si kolikrát říkám, že se na to taky vykašlu, při dětech mám práci na doma, studuju a ještě práce občas mimo domov na noc. Ale pak se jdu třeba o půlnoci koupat a prostě to nemůžu neudělat
magor asi, ale mě to dělá pořádek v hlavě.
. Moje máma utírala prach tak jednou za měsíc a celkově to s úklidem nikdy nepřeháněla a já věděla, že až budu jednou sama, tak to napravím
. Ale fakt to je asi nějaká úchylka.
Doma 2 děti a 2 psi ,takže bez koberců,zem vytírám denně,wc meju denně,koupelnu a umyvadlo tak obden. Peru dle potřeby,cca 4-5 x týdně,žehlím 1-2 x týdně,prach cca 1-2 x týdně,jak se nanese.Vařím tak obden. Úklid mívám hotový tak za cca 45 min,chce to jen cvik. ![]()
někde jsem tady četla mytí wc 3 x za 7 měsíců
. No to u nás už by špínou odešlo … ![]()
Já uklízím jednou týdně: koupelnu a wc, povysáváme a následně vytřeme podlahy, utírání prachu…, stejně je to s praním a vařením. Přes týden se nevaří, oba jezdíme z práce až večer a pereme u nás po víkendu tak od jedné do tří praček podle prádla, jsme ovšem zatím sami. Žehlím jak kdy, většinou jak se mi to nakupí, protože tuhle činnost teda ze srdce nesnáším. Přes týden bych teda asi nic nezvládla, o čtvrt na sedm vypadnu a nejdříve v pět se vracím. Ovšem na mateřské se těším, že bude na tohle více času, včetně vaření. Mám ráda kolem sebe uklizeno.
Anonymní píše:
Doma 2 děti a 2 psi ,takže bez koberců,zem vytírám denně,wc meju denně,koupelnu a umyvadlo tak obden. Peru dle potřeby,cca 4-5 x týdně,žehlím 1-2 x týdně,prach cca 1-2 x týdně,jak se nanese.Vařím tak obden. Úklid mívám hotový tak za cca 45 min,chce to jen cvik.
někde jsem tady četla mytí wc 3 x za 7 měsíců. No to u nás už by špínou odešlo …
proc anonymni?
jo jednou za 2 mesíce, wc, umyvadlo a vanu po sobe umyje kazdej vzdycky sam, podlahu setru 1 tydne a dukladnej uklid proste takto staci, nebo aspon nám..:) kdybych mela uklizet jako vy tak ja bych proste nemela cas, uklizeni me strasne nebavi, staci kdyz kazdej den zehlim.. já vlastne ani si nedokážu predstavit jakej neporádek tak casto uklizite, mozna je to tim ze vam bordel delaji deti, prece jenom mam 3m maly…
střídáme se s manželem a uvedený věci děláme jednou týdně (jednou já, další týden on máme takhle služby
) a pro mě je to tak akorát. Když jsem to dělala průběžně nikdy nebylo pořádně uklizeno ajá pořád uklízela
takhle to pár dní vydrží a ke konci už to přežiju a vidím, že je to potřeba
Dělat to denně by mě asi zabilo.
Vařím jak kdy, teď tak obden, vařím pro nás obě s dcerou dohromady. ![]()
u nás ten bordel dělají hlavně psi ![]()
A uklidit ho po sobě jaxi neumí ![]()
Umývání podlahy-jednou týdně(pokud není akutní potřeba jinak)
Luxování-jednou týdně(pokud není akutní potřeba jinak)
Praní-jednou týdně, někdy to vyjde i a dva dny
Utírání prachu-jednou týdně
Umývání záchodu a koupelny-jednou týdně, pokud není potřeba jinak(tady tedy často potřeba je, pokud záchod navštíví nějaké prase, v koupelně tedy víckrát týdně zametám a rychle umyju vanu a umyvadlo), ale ten větší úklid jednou týdně Žehlím-když nemám co na sebe ![]()
zametám- v místnostech bez koberce dle potřeby, což je v kuchyni každý den i vícekrát, jinde většinou tak co dva tři dny.
Vařím- v průměru tak 4 krát týdně. Jedno jídlo je často dva dny. Šetří to práci a peníze a nikoho to nezabije.
Doma mám tedy čisto, třebaže ne dezinfekčně. Snesu neustlané postele a provozní nepořádek. Nesnesu prádlo poházené po zemi a špínu.
Chodím do práce. Nemám plovoučky, to bych je asi vysávala podle potřeby, ale počítám tak třikrát týdně.
Mám babičku, která všechny tyto činnosti provozuje mnohem častěji a dost hystericky nadává psovi, že leze na hlínu a jedna příbuzná řekla, že neuklízí ale dezinfikuje. Má pravdu a vzpomínám si, že jsme k babičce jako děti nechtěly chodit, protože furt uklízela a něco dělala a nechtěla (a neměla čas) si s námi povídat a hrát.
Když jsem se potom nenápadně ptala příbuzných (upřímných), tak mi řekli, že nevidí rozdíl mezi její a mojí domácností. Prostě to na první pohled není vidět a babička to dělá jen kvůli sobě a svému pocitu.
Takže jsem se poučila a snažím se nelézt svému okolí na nervy. Doufám, že se mi to daří. Manžel byl z domu naučen na menší pořádnost, takže jsem ho musela kapku vychovat
.
Anonymní píše:
u nás ten bordel dělají hlavně psi
A uklidit ho po sobě jaxi neumí
My mame dva psi,jednoho na dvorku,druhyho doma,a ten doma snad celorocne lina,chlupy jsou vsude,dokonce obcas i na zachodove mise,uz me to stve ![]()