Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Potřebuji poradit s daňovým přiznáním. Jsem na rodičovské dovolené a od tohoto měsíce mám domácí práci. Podepsala jsem dohodu o provedení práce na 300hod. pro jednu elektro firmu, pro kterou vyrábím elektrokomponenty. Nic jiného jsem u nich nepodepisovala. Zajímá mě, kdo platí daň z tohoto výdělku, peníze mi budou vyplácet v hotovosti každý týden…chci vědět jaký je limit pro nedanění…Zatím to u mě vypadá na výdělek kolem 5000 tis. měsíčně. Pak mě zajímá pro příští rok: manžel si na mě každý rok žádá o dopočet na manželku, vím že je tam limit 68tis. to je částka před zdaněním? Takže jako hrubého?? Jak to budu danit? Těch cca 5000 tis měsíčně?
Pokud nemáš u zaměstnavatele podepsáno prohlášení (růžový dvojlist), podepiš jej u dohody. Pak bude daň 0,– Kč. Pokud jej u dohody nepodepíšeš, bude mzdovka srážet z výdělku 15% srážkovou daň. Po skončení roku si můžeš podat přiznání a daň bude s největší pravděpodobností vrácena. Do 68 tis. limitu pro odpočet na manželku se počítá hrubá.
@Whitedog ale musí mít podepsáno prohlášení a uplatňovat slevu na dani! Hranice 10000,– platí pro SP a ZP.
@Whitedog ale odvadi. Jen kdyz podepises ruzovy papir, tak ti to hned zase vrati v ramci slevy na poplatnika.
Tak teď jsem z toho jelen
první den, co jsem si přijela pro materiál mi majitel sebral občanku a než jsem odjížděla běžel za mnou s Dohoda o provedení práce, nic víc, řůžovej daňovej neřád, co se podepisuje třeba v normální práci jsem nepodepisovala, to poznám bezpečně…pokud jsem to tedy nepodepsala, tak za mě sráží těch 15% už oni? ako že mi do ruky dají už jen čisté zdaněné peníze?
A nebo budu muset na příští jaro danit ty příjmy ze 4 měsíců, co zbývají do konce roku? Sama půjdu podat daňvé na FÚ a nebo jak?
Musím se zeptat jedné holčiny, která má o nich taky práci na doma, ale ta je současně zaměstnaná ještě někde jinde na HPP ![]()
Jediného co vím, tak se asi před 3 měsíci ptal, jestli mám případně možnost napsat to na nějakého důchodce, když jsme mu vzkázali, že jsem na rodičáku, tak řekl, že tak je to taky v pořádku.
Pokud jsi prohlášení nepodepsala (díky němu se uplatňují slevy na dani, takže to není žádný neřád), pak Ti zaměstnavatel srazí 15% srážkovou daň a peníze dostaneš zdaněné. V příštím roce máš 2 možnosti: 1) necháš to tak nebo 2) vyžádáš si potvrzení a podáš si přiznání. Sraženou daň pak vrátí FÚ
Ještě se zeptám: u zaměstnavatele, kde jsi na rodičovské dovolené, jsi pro tento rok prohlášení podepsala?
@Hanula1212 píše:
Pokud jsi prohlášení nepodepsala (díky němu se uplatňují slevy na dani, takže to není žádný neřád), pak Ti zaměstnavatel srazí 15% srážkovou daň a peníze dostaneš zdaněné. V příštím roce máš 2 možnosti: 1) necháš to tak nebo 2) vyžádáš si potvrzení a podáš si přiznání. Sraženou daň pak vrátí FÚ
Ano, „neřád“ jsem myslila ze srandy ten růžový papír
Jasně, takže si v lednu vyžádám souhrn výdělku za mojí práci, s tím vyplním daňové a odnesu na FÚ, případně radši požádám máminu účetní, aby mi zkontrolovala, jestli to mám dobře vyplněné. Příští rok si pak budu hlídat limit 68tis hrubého, to je tedy částka která mi vznikne po odečtení 15 % procent, protože tím, že to dostávám v čistém, hrubou částku nevidím…ale já doufám, že mi na konci měsíce dají vždy něco jako vyplatní pásku nebo spíš souhrn, kolik jsem po týdnech dostala ![]()
Příští rok si tedy budu hlídat tu sumu a pak to tedy nechám převést na tchyní, která je důchodce…tím nepřijde manžel o vratku na manželku…pokud tedy za ten rok opravdu reálně dokážu vydělat těch. 68 tis. hrubého. Ale spíš myslím, že se do toho vejdu.
Jsem na rodičáku do ledna na tříleté, na konci roku budu prodlužovat na čtyřletou, z důvodu neumístění dítěte do školky. Zaměstnavatele nemám, díky propouštění jsem přišla o práci měsíc před porodem prvního dítěte…a to už je 5 let.
@Hanula1212 píše:
Jinak děkuji za toto vysvětlení, z toho jsem to pochopila konečně dobře ![]()
@alisekR když jsi psala, že jsi na rodičovské dovolené, předpokládala jsem, že máš zaměstnavatele. Protože rodičovská dovolená je volno od zaměstnavatele. Pokud ho ale nemáš, tak není problém u tohoto zaměstnavatele podepsat prohlášení a nebudou Ti srážet daň žádnou a příští rok nemusíš žádné přiznání řešit! Do limitu 68tis. se počítá HRUBÁ mzda, teda pokud by daň sráželi, tak před sražením daně!
@Hanula1212 píše:
@alisekR když jsi psala, že jsi na rodičovské dovolené, předpokládala jsem, že máš zaměstnavatele. Protože rodičovská dovolená je volno od zaměstnavatele. Pokud ho ale nemáš, tak není problém u tohoto zaměstnavatele podepsat prohlášení a nebudou Ti srážet daň žádnou a příští rok nemusíš žádné přiznání řešit! Do limitu 68tis. se počítá HRUBÁ mzda, teda pokud by daň sráželi, tak před sražením daně!
Tak to už slovíčkaříme ne? Na čem tedy doma jsem, když ne na rodičovské dovolené? Protože mi navazoval tento na ten předchozí a měla jsem tak možnost volit délku a volila jsem 3 roky, tak jsem snad na rodičovské, nebo tomu tedy nerozumím ![]()
Zeptám se, jak to u této firmy mají ostatní, mám to pouze jako přivýdělek, nehodlám tam pracovat jako klasický zaměstnanec, je to pouze brigádně. Pochybuji, že mi ten růžový papír k podpisu dá…
Je tam nějaký měsíční limit výdělku, od kterého ho dát musí?
@alisekR píše:
Tak to už slovíčkaříme ne? Na čem tedy doma jsem, když ne na rodičovské dovolené? Protože mi navazoval tento na ten předchozí a měla jsem tak možnost volit délku a volila jsem 3 roky, tak jsem snad na rodičovské, nebo tomu tedy nerozumím
Zeptám se, jak to u této firmy mají ostatní, mám to pouze jako přivýdělek, nehodlám tam pracovat jako klasický zaměstnanec, je to pouze brigádně. Pochybuji, že mi ten růžový papír k podpisu dá…Je tam nějaký měsíční limit výdělku, od kterého ho dát musí?
rodičovská dovolená je jako dovolená v práci… o tu se žádá zaměstnavatel a dle zákona je možná do tří let dítěte… takže pokud nemáš zaměstnavatele, nemáš rodičovskou dovolenou… je to vlastně doba, na kterou tě tvůj zaměstnavatel omluví, abys nemusela do práce a mohla být doma a starat se o dítě…
Rodičovský příspěvek je dávka od státu, ta nemá s dovolenou nic společného… to jsou peníze, které dostává rodič starající se o dítě maximálně do věku 4 let…
Na to růžové prohlášení není žádný limit, to buď podepíšeš nebo ne… nevidím žádný důvod, proč by ho zaměstnavatel neměl dát… maximálně pokud by chtěl vyplácet načerno… bez papíru…
@Regina Hero píše:
rodičovská dovolená je jako dovolená v práci… o tu se žádá zaměstnavatel a dle zákona je možná do tří let dítěte… takže pokud nemáš zaměstnavatele, nemáš rodičovskou dovolenou… je to vlastně doba, na kterou tě tvůj zaměstnavatel omluví, abys nemusela do práce a mohla být doma a starat se o dítě…
Rodičovský příspěvek je dávka od státu, ta nemá s dovolenou nic společného… to jsou peníze, které dostává rodič starající se o dítě maximálně do věku 4 let…
Na to růžové prohlášení není žádný limit, to buď podepíšeš nebo ne… nevidím žádný důvod, proč by ho zaměstnavatel neměl dát… maximálně pokud by chtěl vyplácet načerno… bez papíru…
No to určitě ne, na černo ne…je to slušná firma, práci na doma dávají jen vybraným lidem…já jí mám protože dělám specifickou práci, je to revize zakázek fyzicky a pak příprava průvodních dokladů a revizních papírů…
Budu se na to muset opravdu zeptat přímo u nich. Vzhledem k tomu, že jsem byla vždy zaměstnána na HPP, tak se v daních tohoto typu moc nevyznám…pokud mi tedy dají růžové prohlášení, budou pak odvod a i případný odpočet řešit za mě? Je to pro mě nějak výhodnější a nebo lepší, mít podepsané to prohlášení, než si pak jít příští rok žádat o dopočet na FÚ?
a nebo to vyjde nastejno?