Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky. Chci se zeptat na váš názor. Dcera byla v 15 měsících očkovaná 1. dávkou Priorixu. Asi před 2 měsíci už mě začala dr. upozorňovat, že máme přijít na 2. dávku. Dcera má teď 21 měsíců. Pořád nám tady kolovalo nějaké nachlazení, tak jsme to nestihly no a malá teď dostala neštovice. Tím pádem ji nejmíň 3 měsíce očkovat nenechám. Jak mám argumentovat u dr. když očkování prozatím odmítnu? Jaký má být rozestup mezi dávkami?
O ¨rozestupu mi říkal dr 6měsíců až rok. A nám to zrovna vychází v období říjen-březen
Bych to radši taky ještě odložila, ale nevím, co je lepší. Teď mám 6týdnů do porodu a pak zase bude malé miminko ![]()
No tak na Slovensku se druha davka dava ve 12 letech… Takze bys nemela zameskat asi nic az do uplneho vyzdraveni.
@Anabellka já bych prostě argumentovala neštovicema a hotovo. Nemůžou Tě do toho nutit. Jednou je dítě po nich oslabené, tak se prostě počká ![]()
@Anabellka jakýkoliv ty sama chceš. Na Slovensku a jiných zemích se dokonce očkuje jen jedna dávka a druhá až před pubertou což mě osobně přijde logičtější než dvě batolecí dávky…
Doktorce nijak argumentovat nemusíš. MMR nemá horní hranici pro aplikaci a školce většinou taky stačí jedna dávka. Určitě je rozumné nenechat teď dítě očkovat. Neštovice jsou sice „běžná dětská“ nemoc, ale i tak zatíží imunitu
U tohoto očkování stejně není stanovena horní hranice ne? Já nechala dát synovi 1. dávku až ve 2 a čtvrt roce, a to je kvůli tomu, abychom si mohli nechat potvrdit papír pro školku. Doktorka říkala, že protilátky se utvoří cca do 3 týdnů, a to druhé to je opravdu asi jen přeočkování pro jistotu.
Tak to se mi ulevilo. Já jsem právě myslela, že tam ta horní hranice je a pak se to musí očkovat znovu.
@Mysak.75 myjsme měli první dávku až v 28mni měsících a to jen kvůli školce, kdybych vědala, že jí nevezmou, tak bych neočkovala ![]()
@paola white logičtější to určitě je ![]()
@Anabellka můj dr říkal, že do roka ta druhá dávka být MUSÍ
ale koukám, že nemusí, tak to asi přestanu hrotit ![]()
@atominnka tak vzhledem k tomu, že udávaná ochrana je 10-15 let tak děti v ČR přestávají být chránění přesně v tom nejrizikovějším věku ![]()
protože fakt neznám nikoho kdo by se dával pravidelně přeočkovat na MMR ![]()
Dcera mela prvni MMR minuly tyden (ve 20 m) a ted bojuje s nejakou strevni virozou (evidentne navaznost na ockovanim oslabeny organismus, zazila to i posledni dve ockovani - nikoli primou reakci, ale po tydnu zalehla s nemoci) a dr., ac mi pri te prvni davce rikala, ze muze preockovat uz po 6 m, tak dnes po vyhodnoceni stavu zkonstatovala, ze driv jak po roce ji to urcite nepichne. A popravde po techto zkusenostech uz to taky budu oddalovat, co to jde, imunitu ma sice OK, ale proste na ta ockovani reaguje takhle blbe.
Holky, asi budu za „blbku“ ale Priorix a MMR je jedna a ta samá vakcína, nebo každá jiná? Fakt se v tom nevyznám…
Normalne rekni, ze nechcete.Fakt staci jen tuto vetu rict.Pak az pujdes k doktorce, skrabnes podpis s papirem, ze nechcete ockovat.Tam vrchni hranice neni. A nebyva uz ani problem ve skolce
.