Jak dostat děti od monitorů?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
19874
16.4.17 23:35
@Regina Hero píše:
Co tak vést je odmalička jinak a neodkládat je k počítači nebo tabletu, ale naučit je na jiné věci?

Souhlasím, můžu porovnat svoje děti se synovcem.
synovec snad už od dvou let něco klikal na PC, pak na tabletu, pak na mobilu. Teď mu je 12 a sestra nadává, že se neumí zabavit jinak než na tabletu, nechce s ní chodit na výlety atd. Jenže ona ho k tomu vlastně už od malička vedla.
Já mám děti malé, té starší je 6, ale na PC ji maximálně občas pustím pohádky, žádné hry nehraje, tablet plánuju koupit až ve škole. Umí se zabavit jinak, pořád maluje, stříhá, něco vyrábí, lítá venku, hraje různé hry s vlastnoručně vyrobenými loutkami atd. Určitě časem přijde na chuť i tomu virtuálnímu světu, tablet taky časem pořídíme, ale bude už prostě vědět, že se může zabavit i jinak. Navíc u nás doma je to tak, že přes den je na PC pouze manžel, který na něm pouze pracuje, takže na obrazovce nic zajímavého není - jen tabulky s čísly, prostě nuda :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
561
17.4.17 00:10

jak je dostat pryč

Nesedat si k němu sami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
17.4.17 01:12
@Keltka píše:
Nesedat si k němu sami.

Tohle je opravdu nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
17.4.17 01:35

Robínek@ Souhlasím, ale klidně to může být i naopak. Dopřát jim to a oni sami pochopí, že jim to nic nedává. My máme dítka (8 a 11 let) sportovně aktivní - skoro denně tréninky, zápasy. Přístup k počítačovým hrám či hrám na mobilech mají téměř neomezený v rámci svého volného času (tzn. udělané úkoly a není trénink). Ano, zahrají si rádi a intenzivně, ale pokud jim řeknu budete dvě hodiny sami doma a klidně si hrajete nebo půjdeme ven s kamarády, tak raději volí společenský kontakt. A to mně stačí, vidím, že realita je pro ně víc. Navíc si myslím, že co je zakázané(omezované), je nejvíc lákavé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
17.4.17 09:33
@Maartina7 píše:
Robínek@ Souhlasím, ale klidně to může být i naopak. Dopřát jim to a oni sami pochopí, že jim to nic nedává. My máme dítka (8 a 11 let) sportovně aktivní - skoro denně tréninky, zápasy. Přístup k počítačovým hrám či hrám na mobilech mají téměř neomezený v rámci svého volného času (tzn. udělané úkoly a není trénink). Ano, zahrají si rádi a intenzivně, ale pokud jim řeknu budete dvě hodiny sami doma a klidně si hrajete nebo půjdeme ven s kamarády, tak raději volí společenský kontakt. A to mně stačí, vidím, že realita je pro ně víc. Navíc si myslím, že co je zakázané(omezované), je nejvíc lákavé…

Ano, souhlasim, takhle to.budu delat, az budou deti starsi, rozhodne je nechci od PC apod. uplne odstrihnout. Mne slo jen o to, dokud jsou male, necpat jim hned treba tablet a byt u vytrzenu z toho, jak jsou u nej hodne. Chtela jsem, aby ten zaklad mely mimo tuhle techniku, doufam, ze pak pro ne ty virtualni hry apod. budou jen ta tresinka na dortu, ne zivotni nezbytnost. Svagr ptave synovce cpal. k PC uplne od malinka, daval mu tam ruzne detske hry, aby neotravoval, a ted se divi, ze kluk nic jineho neumi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
17.4.17 13:15
@robínek píše:
Ano, souhlasim, takhle to.budu delat, az budou deti starsi, rozhodne je nechci od PC apod. uplne odstrihnout. Mne slo jen o to, dokud jsou male, necpat jim hned treba tablet a byt u vytrzenu z toho, jak jsou u nej hodne. Chtela jsem, aby ten zaklad mely mimo tuhle techniku, doufam, ze pak pro ne ty virtualni hry apod. budou jen ta tresinka na dortu, ne zivotni nezbytnost. Svagr ptave synovce cpal. k PC uplne od malinka, daval mu tam ruzne detske hry, aby neotravoval, a ted se divi, ze kluk nic jineho neumi.
Řekla bych, že zrovna u her, které jsou reálně k ničemu (akorát pro pobavení) je to přesně naopak, protože tam dost převažuje množství lidí, kteří dřív s hrama neměli až takové zkušenosti. Je tam i dost lidí, kteří měli režim podobně jako tu zmiňujete, ale buď jim dáte tréninky až do 18 a pak zavřete oči a nebo zvolíte jinou cestu. Hraní není doménou dětí a puberťáků a mezi rozumným hraním a nesmyslným odkládáním k tabletu je propastný rozdíl.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
17.4.17 13:22

Jen tak pro zajímavost, moje generace hrála od útlého věku naprosto běžně, i s rodiči, „závislých“ ale vyplodila skutečně minimum oproti lidem, které rodiče k hrám „odložili“ nebo kteří se k tomu dostali sami a hned se chytli něčeho typu Minecraft.

A další věc je, že pokud k tomu má člověk předpoklady a výchova to nespraví, tak je úplně jedno, jestli jsou to počítačové hry, televize, sociální sítě, automaty, i jakákoliv přehnaná péče o tělo apod. Když mu nedáte do ruky hru, tak si najde něco jiného, co většinou ale nevyvolá takovou hysterii a rodiče si vzpomenou až když je pozdě.

Na druhou stranu tohle se těžko řeší, když rodiče úzkostlivě hlídají každou hodinku navíc a zkoumají „kdy už je to nepřípustné“. Myslím si, že už je delší dobu vcelku evidentní, že to chce trochu zdravější přístup a nacpat dítě do kroužků za každou cenu, ideálně i do těch, které ani nechce, jen aby proboha nezasedl na celé tři hodiny k počítači, to mi připadá dost ujeté a přesně takového člověka bych pak očekávala potkat v 25 u online hry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
17.4.17 17:19
@Nimie píše: Řekla bych, že zrovna u her, které jsou reálně k ničemu (akorát pro pobavení) je to přesně naopak, protože tam dost převažuje množství lidí, kteří dřív s hrama neměli až takové zkušenosti. Je tam i dost lidí, kteří měli režim podobně jako tu zmiňujete, ale buď jim dáte tréninky až do 18 a pak zavřete oči a nebo zvolíte jinou cestu. Hraní není doménou dětí a puberťáků a mezi rozumným hraním a nesmyslným odkládáním k tabletu je propastný rozdíl.

Ja teda bevim, asi Ti nerozumim. Psala jsem, ze mam. predskolni deti a opravdu nevidim duvod, proc je ucit od utle veku hrat nejake.hry. Nase deti se zabavi samy i jinak, porad neco vyrabeji, za neco se prevlekaji, neco kuti na zahrade atd. Tablet zna starsi ze skolky, neco na nem. delala na logopedii, ale max. rekne, ze je to dobry, ale Jeziskovi si o tablet nenapsala, zatim.ho proste nepotrebuje. Ted se uci plavat, lyzvat, bruslit, jezdit na kole atd. Az bude ve skole, rozhodne ji neplanuju dat do X krouzku, to jsem proti tomu prilus detem organizovat cas, musi mit cas i sama pro sebe a nevidim duvod, proc by to v pozdejsim veku melo byt bud X hodin denne na tabletu nebo. krouzky na cely volny cas, kdtz uz ted se umi zabavit skvele sama - sice teda za cenu, ze mame doma male papirnictvi :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
17.4.17 17:29

@robínek

tak ne každé dítě to tak má, ale moji sestru poslala s kroužky dcera v šesté třídě do háje :) a teď je hlavně na facebooku a internetu. Být to kluk, tak paří…

neříkám, že všichni, ale myslím si, že většina kluků si dříve či později cestu k hrám najde. A proto souhlasím s @Nimie že dítko je potřeba vzdělávat i v tomhle směru. Pak je větší šance, že si později vybere hry, které mu i něco dají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
17.4.17 17:42
@Modesta píše:
@robínek

tak ne každé dítě to tak má, ale moji sestru poslala s kroužky dcera v šesté třídě do háje :) a teď je hlavně na facebooku a internetu. Být to kluk, tak paří…

neříkám, že všichni, ale myslím si, že většina kluků si dříve či později cestu k hrám najde. A proto souhlasím s @Nimie že dítko je potřeba vzdělávat i v tomhle směru. Pak je větší šance, že si později vybere hry, které mu i něco dají.

No jo, tak to je jasny, uvidime, jak to casem bude ;) Porad jsem ale optimista, dite, ktere ma spoustu skutecne svych zajmu, ne tech, do kterych ho dotlaci rodice, si myslim nebude venovat veskery svuj cas PC. U nas to vypada na tezkou konskou zavislost a u tech koni teda vidim holky od nejakych 10 do 18 a travi ram. opravdu hodne casu a dobrivolne. Takze i proto dceru v te konske zavislosti podporujeme, i kdyz to neni levne, proste doufam, ze pokud ji to skutecne bavi, nebude svou pubertu travit jen u PC. Ale vzdelavat v PC hrach nebudu, protoze tomu vubec netozumim :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
17.4.17 21:07
@Modesta píše:
@robínek

neříkám, že všichni, ale myslím si, že většina kluků si dříve či později cestu k hrám najde. A proto souhlasím s @Nimie že dítko je potřeba vzdělávat i v tomhle směru. Pak je větší šance, že si později vybere hry, které mu i něco dají.

Přesně takhle jsem to myslela :) (@robínek)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
17.4.17 21:11
@robínek píše:
Ja teda bevim, asi Ti nerozumim. Psala jsem, ze mam. predskolni deti a opravdu nevidim duvod, proc je ucit od utle veku hrat nejake.hry. Nase deti se zabavi samy i jinak, porad neco vyrabeji, za neco se prevlekaji, neco kuti na zahrade atd. Tablet zna starsi ze skolky, neco na nem. delala na logopedii, ale max. rekne, ze je to dobry, ale Jeziskovi si o tablet nenapsala, zatim.ho proste nepotrebuje. Ted se uci plavat, lyzvat, bruslit, jezdit na kole atd. Az bude ve skole, rozhodne ji neplanuju dat do X krouzku, to jsem proti tomu prilus detem organizovat cas, musi mit cas i sama pro sebe a nevidim duvod, proc by to v pozdejsim veku melo byt bud X hodin denne na tabletu nebo. krouzky na cely volny cas, kdtz uz ted se umi zabavit skvele sama - sice teda za cenu, ze mame doma male papirnictvi :mrgreen:

Tak hraní na tabletu je v pozdějším věku zrovna relativně jistá cesta do pekel :) převážná většina aplikací a her nepomáhá vůbec v ničem (a naopak svádí ke zmíněným závislostem), tím spíš pokud se jedná už o školáka. Ale narážela jsem právě na to, že spousta rodičů to vidí tak, že radši dětem budou organizovat život, odmítnou jim pořídit jakoukoliv smysluplnou elektroniku a budou to dávkovat tímhle způsobem a vůbec si neuvědomí, že tím ve výsledku často napáchají mnohem větší škody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí