Jak dostat manželku do práce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31084
20.12.21 10:17
@Keyllah píše:
tak ono bude dost diskutabilní, jak by se o ty tři děti a domácnost postaral :think: jsou tací, co by to zvládli a tací, co mají za splněno, když dům nelehne popelem a děti hlady neumřou, ale jaksi občas bývá potřeba trochu víc…

No, ja teda casto sama vecer uleham s ulevou, ze dum pres den nelehl popelem :mrgreen:. Fakt je, ze kdyz jsem doma ja, aspon nemusim predstirat, ze umim letat, protoze na podlahu se da slapnout. To uplne neplati o situaci, kdy je s detma doma (muj) chlap :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
20.12.21 10:19

Fascinujici, kolik lidí je zaseklych na názoru - mateřská na 10 let, dítě potřebuje pouze mámu a kojime, dokud nemá dite druhé zuby:)
Zakladateli, domluvte se. Mně tvůj požadavek přijde zcela regulérní, nevidím jediný důvod, proč by ses nemohl starat ty. Jsou mi sympatické země, kde se rodiče na rodičovské střídají.
Kdybych si se současným manzelem ještě chtěla pořídit dítko, tak bychom jeli půl na půl, oba bychom si chtěli dítě užít a současně se nezblaznit. Ale když čtu místní diskuze o panech tvorstva, kteří zvládnou okupovat pouze gauč a buzerovat ženu, že se špatně stará o děti a o ženách, které se dítěte nepustí, dokud jim ho nevyrve vzdělávací systém, je mi jasné, že v naší zemi je společná péče o děti pořád ještě sci-fi. A je to nefér k oběma pohlavím, předpotopní názory, že ženy mají sedět doma na zadku a o všechny se starat a muži jsou přece zcela nezpůsobilí, starat se o děti, ublizuji mužům, ženám, i dětem.

• Citovat
  • Upravit
6654
20.12.21 10:21
@Ba-stet píše:
@Ernais @Keyllah Kde takovy kámošky berete? 8o Me kamaradky buď obdivujou, ze to zvládám, nebo mi závidí možnosti, které moje prace má. Neslyšela jsem jediny negativní slovo. Tchyně mi často nabízí hlídání, abych pracovala přes den a nemusela v noci (ale ta by si dite nejradši vzala na internat a neochotně ho vracela na vikendy :)).

Mne treba kamosky az na jednu rekly, ze by to takto nechtely, protoze si chteji deti plne uzit, ale jinak nic negativniho. Tchyne me sice poprve oznacila za prilis ambiciozni matku, ale v zapeti nabidla denni hlidani na 2 hodiny, abych mohla pracovat, moje matka me taky podporila. Horsi to bylo u ostatnich zen v praci, znamych, atd. Tam uz bylo pochopeni zcela nulove a bylo videt, jak me nalepkuji „Aaaaa karieristka, proc si tyhle porizujou deti.. :roll: “

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41287
20.12.21 10:21
@Ba-stet píše:
@Ernais @Keyllah Kde takovy kámošky berete? 8o Me kamaradky buď obdivujou, ze to zvládám, nebo mi závidí možnosti, které moje prace má. Neslyšela jsem jediny negativní slovo. Tchyně mi často nabízí hlídání, abych pracovala přes den a nemusela v noci (ale ta by si dite nejradši vzala na internat a neochotně ho vracela na vikendy :)).

malý městečko několik let zpět…to opravdu nebylo obvyklé, aby šla matka od malého dítěte do práce „dělat kariéru“ :think: ve svém okolí jsem tehdy byla první a dlouho jediná. Teď, když je to za mnou, dítka jsou v pohodě a pracovně jsem se díky tomu posunula o hodně jinam, je to o něčem jiném, ale tehdy jako prvomatka jsem byla v tomto dost zranitelná a hodně to zamrzelo, neb ani já jsem si tehdy nebyla jistá, jestli to bude vše ok :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41287
20.12.21 10:24
@Ernais píše:
Mne treba kamosky az na jednu rekly, ze by to takto nechtely, protoze si chteji deti plne uzit, ale jinak nic negativniho. Tchyne me sice poprve oznacila za prilis ambiciozni matku, ale v zapeti nabidla denni hlidani na 2 hodiny, abych mohla pracovat, moje matka me taky podporila. Horsi to bylo u ostatnich zen v praci, znamych, atd. Tam uz bylo pochopeni zcela nulove a bylo videt, jak me nalepkuji "Aaaaa karieristka, proc si tyhle porizujou deti.. :roll: "

Kdyby mě tehdy nepodpořil chlap a rodina, tak bych to zabalila. Tchýně ač stará škola, to úplně nechápala a neschvalovala, ale nabídla pomoc a vše nakonec vyšlo. U druhého dítka už nikdo ani nepípl a fungovalo to ;) a musím říct, že jsem ráda, že si to chlap vyzkoušel, že to není až taková dovolená, jak jsi občas někdo myslí a i s dětma mají moc hezký vztah ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Parninas
20.12.21 10:27
@Ba-stet píše:

Já ještě děti ani nemám a už tak jsem si vyslechla řeči o kariéristce. 8) Ne teda od kamarádek, ale od příbuzných žen. Moc si nechci představovat co se bude dít s dětmi, mi prdne hlava z těch poznámek.

Příspěvek upraven 20.12.21 v 10:27

• Citovat
  • Upravit
266
@Svetluska55 píše:
Fascinujici, kolik lidí je zaseklych na názoru - mateřská na 10 let, dítě potřebuje pouze mámu a kojime, dokud nemá dite druhé zuby:)
Zakladateli, domluvte se. Mně tvůj požadavek přijde zcela regulérní, nevidím jediný důvod, proč by ses nemohl starat ty. Jsou mi sympatické země, kde se rodiče na rodičovské střídají.
Kdybych si se současným manzelem ještě chtěla pořídit dítko, tak bychom jeli půl na půl, oba bychom si chtěli dítě užít a současně se nezblaznit. Ale když čtu místní diskuze o panech tvorstva, kteří zvládnou okupovat pouze gauč a buzerovat ženu, že se špatně stará o děti a o ženách, které se dítěte nepustí, dokud jim ho nevyrve vzdělávací systém, je mi jasné, že v naší zemi je společná péče o děti pořád ještě sci-fi. A je to nefér k oběma pohlavím, předpotopní názory, že ženy mají sedět doma na zadku a o všechny se starat a muži jsou přece zcela nezpůsobilí, starat se o děti, ublizuji mužům, ženám, i dětem.

Tohle číst je balzám na duši. :potlesk: Zdejším sexistům doporučuju mrknout na tohle video, které mě uklidňuje a vám možná lehce nabourá představy o správném dělení světa na ten ženský a mužský. :roll:
 https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
@Petra Star píše:
Sorry, ale chůva ani hospodyně nadstandardní plat nemají, o tom mám, s dovolením, přehled.
Zakladatel píše, že domácnost zvládl, když byla žena nemoncná, tak mu nepředhazujte váše domácí modely, kdy chlap sice hlída děti, ale na domacnost prdí, ne? U nás jedem od začátku 1:1 na vše. V mé sociální bublině to tak funguje v mnoha rodinách :nevim:
Samozřejmě i model „chlap nosí peníze - žena je doma a řeší domácnost“ má svoje opodstatnění, pokud jsou s tím všihchni spokojeni.

chůva - 1. zaměstnanec, kuchařka - 2. zaměstnanec, uklízečka, 3. zaměstnanec, to jsou 3 platy a ne minimální

a chlap svoje děti jednou provždy nehlídá, stará se o vlastní děti, stejně jako nepomáhá v domácnosti, ale stará se o vlastní domácnost, to není pomáhání

Příspěvek upraven 20.12.21 v 10:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41287
20.12.21 10:29
@Parninas píše:
Já ještě děti ani nemám a už tak jsem si vyslechla řeči o kariéristce. 8) Ne teda od kamarádek, ale od příbuzných žen. Moc si nechci představovat co se bude dít s dětmi, mi prdne hlava z těch poznámek.Příspěvek upraven 20.12.21 v 10:27

jj, na to se připrav. A přijde to ve chvíli, kdy budeš sama nejvíc zranitelná a budeš váhat, co a jak dál…ale za sebe, tehdy jsem si to vyslechla, zamrzelo, i do pláče bylo, ale teď po letech, nechci říct, že by mi to „záviděli“, ale díky tomu jsou možnosti naší rodiny někde trochu jinde a můžu se víc věnovat dětem, víc je vytáhnout ven, zainvestovat do vzdělání. U nás se to vyplatilo. Ale šlo to jen díky chlapovi a rodině, která nabídla pomoc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.12.21 10:33

Fajn, šla bych do práce, ale dítě mi do školky nevezmou, na chůvu peníze nejsou, k tomu je tu starší dítě. Mladší dítě nevydrží pořádně ani s panem otcem, řve kolikrát u dveří celou dobu, co jsem pryč. Jedna babička mladší ještě ani nehlídala, druhá v jeho třech letech dvakrát po hodině a půl a to prchala hned pryč… tak ted babo raď :mrgreen:

PS jo, obě děti mají PAS, obě mají dietní omezení  :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
95
20.12.21 10:35
@Ernais píše:
S tim souhlasim, nejvetsi cocku si davame my zeny navzajem a vubec to nechapu. Od chlapu jsem neslysela jedinou blbou poznamku, manzelovi taky nikdo nerekl ani popel, kde jsem ale tvrde narazila, byly ostatni zeny. Ja jsem ale tvrdak, takze se rozhodne nenecham shodit, ze jsem horsi zena a matka nez ony. Ale tak to bylo vzdy, ze nejhur se k sobe chovaly zeny navzajem.

To je prosté. Jako muži, tak i ženy sebe cítí jako hrozbu. Mnohým ženám se líbí, že nemusí tolik dřít, jako muži a tolik si kariérně konkurovat. Potom přijde někdo, kdo to zvládá a ony se bojí, aby se z toho nezavedl standard. Proto, i třeba nevědomky, mají potřebu tady tyto praktiky a osoby shazovat. :palec: Tady ta rovnoprávnost. Každý by ji chtěl, ale pouze výhody té druhé strany.

A mimo citaci do tématu dodám - hlavní rozdíl mateřské dovolené a aktivního zaměstnaní defakto záleží na tom zaměstnání. Pokud muž vydělává 4× - 5× více než by mohla jeho žena. Nejspíš nedělá práci, kde má postup daný a má mnohem vyšší stresový nápor. To je jako porovnávat dobře vařit (mateřská) a konzistentně vyhrávat kuchařské soutěže (obtížné - finančně vysoce ohodnocené zaměstnání).
V souhrnu nejde o čas a ani o fyzickou námahu, ale o tu konkurenci!

Příspěvek upraven 20.12.21 v 10:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31084
20.12.21 10:36
@annlady píše:
chůva - 1 zaměstnanec, kuchařka - 2. zaměstnanec, uklízečka, 3. zaměstnanec, to jsou 3 platy a ne minimálnía chlap svoje děti jednou provždy nehlídá, stará se o vlastní děti, stejně jako nepomáhá v domácnosti, ale stará se o vlastní domácnost, to není pomáhání

No jo, ale zas mi rekni, ktera zenska doma vari 8 hodin denne a uklizi 8 hodin denne (teda jo, to tak dvakrat rocne delam, kdzy se mi podari upichnou na den nekam deti). Na druhou stranu ta chuva je prakticky 24 hodin denne, o tom zadna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8437
20.12.21 10:39
@JanaDaR píše:
A tak hlavně ty šťastné a veselé a že se máme rádi. :mrgreen:

Přesně, úplně živě to vidím. Tři děti, s ročákem na noze peču cukroví, uklizim, po večerech balím dárky…. A v tom nakráčí pán tvorstva a oznámí, že si mě nemůže vážit, že se o nic nesnažím. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
20.12.21 10:40
@white_stallion píše:
Ahoj všichni,

na tohle fórum už se chodím občas koukat pár let, je to docela zajímavá psychologická sonda a taky člověk dost dobře zjistí, čemu se má ve vlastním vstahu vyhnout :-) Ale teprve teď po několika letech mě něco zajímá natolik, že mě to donutilo se zaregistrovat.

Je mi 33 let, manželce 31, jsme spolu 7 let a máme 3 děti (5, 3, 1 rok). Manželka je na rodičovské, já pracuju (jak ostatně asi většina z vás předpokládá). První z dětí bylo neplánované, ale rychle jsem zjistil, že je to přesně to co v životě chci. Jelikož pracuju ve vývoji softwaru, měl jsem možnost ještě před pandemií přejít na homeoffice, trávit většinu dne s dětmi, a případné pracovní resty dohánět večer když děti usnuly. Péče o děti (a o manželku samozřejmě taky) mě maximálně naplňuje, ať už se společně něco učíme, vaříme nebo jdeme na horolezecký výlet. S manželkou máme krásný vztah a žijeme jeden pro druhého.

A teď k tomu problému: už nějakou dobu manželce navrhuju, že bych místo ní rád na rodičovskou, ale nikdy z toho nic reálného nebylo - jelikož jí se do práce (pro mě pochopitelně) nechce. Je pravda že by vydělávala cca 4-5× míň než já, ale kdybych si já nechal třeba půl úvazek a pracoval po večerech, finančně bysme nestrádali.

No a z toho mám pocit takové vnitřní nespravedlnosti, ona si užívá mateřskou dovolenou (a jo, je to dovolená, zkusil jsem si to i několik měsíců v kuse když byla manželka nemocná). Nejsem vlastně ani tak naštvaný na manželku, jako na tenhle středověký systém který u nás v ČR máme - všude na západ od nás je to absolutně normální jít třeba v roce dítěte někam na pár hodin denně do práce, s tím že doma vypomáhá často právě manžel.

Tak co vy na to, máte nějaký recept, jak jí do nějaké práce nenápadně (a hlavně bez konfliktů) dostrkat? :) Nečekám nějakou zázračnou radu, spíš mě zajímá jak se k téhle situaci ve 21. století české ženy, a nakonec i muži, staví.

Cece, asi si tu péči o 3 mrnave děti představuješ jak Hurvínek válku. Nevěřím tomu, žes komplet péči o děti a domácnost dál levou zadní :think: za mnohonásobně menší plat bych se do práce taky nehrnula :think: jinak já třeba makám, i když máme doma 4 děti a to nejmladší má rok. ale je to čistě moje volba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
20.12.21 10:41

Já pracovala hned při rodičovské takže neporadím, pracovat jsem chtěla. Ale většina žen z mýho okolí nechce a asi s tím nic neuděláš. Jde taky o to, co dělala předtím, ale kdyby ji to bavilo, tak by určitě nabídku alespoň na částečný úvazek využila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí