Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@koala123 píše:
Jak hodně se váš manžel/partner zapojuje o péči o dítě? My máme chlapečka rok a půl. Manžel přijde v půl čtvrté z práce a sedne si k PC. Malého v sedm vykoupe, když malý přijde a sedne si k němu na klín, tak ho pomazlí, něco s ním promluví. Když děcko okolo něj jede na odrážedle, bafne na něj, chvilku ho honí. Vadí mi ale, že klukovi nevěnuje nějaký čas v celku, že by si k němu sedl a třeba půl hoďky si hráli. On si nasčítá chvíle, kdy u něj kluk sedí a čučí s ním na PC. Takže on si dělá svý a dítě u toho asistuje a on to bere, jako že se malému věnuje. Já vím, že chlapi to mají trochu jinak a musí si po práci odpočinout, ale neumím si představit, že bych přišla po práci a zasedla k počítači, místo abych šla hned k dětem. Kdyby si po práci odpočinul, zahrál, odreagoval a pak si ke klukovi sedl, tak neřeknu ani popel, ale štve mě, že odběhne od PC nebo když na něj houknu, že třaba vařím, ať malýho zkontroluje. Co vaši chlapi? Jak jste na tom?
můj je doma pár hodin v týdnu, ale když už, tak si malého všímá a nemá problém udělat cokoliv - hrát si, blbnout s nim, koupat, krmit atd.. když je doma, vždy večer krmí on, je to takový jejich rituál ![]()
@koala123 píše:
Já vidím největší problém v tom, že on si myslí, že když to řešíme, je to jen proto, že mi zase něco přelítlo přes nos. Ale já to s ním nebudu řešit a omýlat to denně, když za prvé stejně ničeho nedosáhnu a za druhé tou atmosférou akorát bude trpět syn. Takže si povídáme, zasmějeme se nějakému vtipu v televizi, dnes ne mě chtěl ze srandy chrstnout vodu z akvárka, tak jsem vypískla a on si myslí, že je vše v naprostém pořádku a že mi pak něco přelítne přes noc a hysterčím. To pak nemá vážně řešení.
To je úplně presne u nas, sleduju vas tady, zatím jsem neprispela, ale uplne nas v tom vidim-bohužel ![]()
Anonymní 2
@Anonymní píše:
To je úplně presne u nas, sleduju vas tady, zatím jsem neprispela, ale uplne nas v tom vidim-bohužel
Anonymní píše: Více
Ja sem ten anonym 1.
Dneska už je mi vážně blbě. Mám rýmu a kašel a melu z posledního, tak jsem si řekla, že ho poprosím, ať se o malého odpoledne stará, že se chvíli natáhnu. Jsem už hodně utahaná, navíc ta rýma a bojím se, že zase potratím. On si po práci lehne, ležel teď celý týden, když byl nemocný a mě je blbý ho požádat o pár hodin pomoci. Jsme hloupá, no. Stejně jsem měla výčitky, přitom to zvládal krásně a s malým si úžasně hrál a věnoval se mu. Škoda, že to tak nejde častěji. Zase to bude v zajetých kolejích, že když se starám já, má pohodičku a čas pro sebe a synovi se bude věnovat jen když ho požádám. Je to smutné. Ale aspoň, že pomůže, když je potřeba. Jsou chlapi, co prostě nedokáží dítě přebalit a nakrmit nebo obecně nějak zabavit.
@koala123 Já se obávám, že je to celé o tvé sebedůvěře. Necháš sebou vláčet, co lidem dovolíme, to nám prostě udělají.
Pokud zapracuješ na sobě a sebedůvěře, tak dokážeš i chlapovi dát jasně najevo, že určitě věci prostě normální nejsou.
@Anonymní píše:Ja sem ten anonym 1.
No jo, jak jsou deti, uz to proste nema správný reseni-zůstat a hádat se před dětma nebo odejít a dávat dite tatínkovi, co se stěží postará sam o sebe, takze v lepším případě se o nej bude starat nova „teta“
![]()
@koala123 Ani mně nemluv. Zánět v prsu, po roce kojení jsem to nečekala. Bolí mě celý člověk. Malou nemůžu ani udržet. Přijela tchýně. Starší si naštěstí odvezl odpoledne můj taťka a mladší jsem chtě nechtě zanechala odpol. tchýni a manželovi. Napustila jsem si vanu, pak si zalezla chvilku do postele. Snad bude zítra líp
Jsem jak zdechlina, takto mimo provoz jsem nebyla dlouho. Akorát stále musím dělat vše. Mám trošku pocit, že mě to válcuje i psychicky a projevilo se mi to na těle ![]()
@jenny.fields A jak bys to videla v praxi? Porad se neobhajovat, ale nastavit neco jako hotovou vec? Treba hodinu po praci prevezmes veskerou peci?
@Bobule151 At je ti brzy lip.Me se rozjela ta ryma.Rano to mam zluty, je mi blbe, bojim se, abych zas nepotratila. Zadne leky pry nemuzu ![]()
@koala123 Tak už je mi líp, obkládám se tvarohem. Ale přijde mi, jak kdybych snad už ani mléko neměla. Malá v noci špatně spala. Přisaje se a začne brečet. Zkoušela jsem odsát a nic jsem nevytáhla. Je roční, ale ještě jsem si myslela, že nějakou dobu kojit budu. Snad se to zlepší. A co na to můj manžel? Prý jestli si nechci zajet do bazénu a na masáž. Dobrá rada nad zlato. On má dobré nápady, ale nikdy se netrefí ve správnou chvíli. Obšlapuju tu tchýní. Ach bože. Jinak u druhého těhu mě kolily nachlazení jako život, rýmu jsem měla v pátém měsíci a trvala mi šíleně dlouho. Kamarádka doktorka mi říkala, že virózy až tak nevadí, že i to mimi získává imunitu. Jo, a v 10. tt jsem dostala od dcery tak hroznou virózu, že jsem myslela, že snad zdechnu. Ale říkala jsem si, že když má vše dobře dopadnout, tak mimi ustojí vše. Vše bude ok. I já jsem ve druhém těhotenství potratila. Ale prostě to tak asi mělo být. Nestresuj se, vše bude dobré. ![]()
@Bobule151 Muzes to tam mit natekle, tak to utlacuje mlekovody, dej tomu cas.Co by za to jine maminy daly kojit do roka.Rymu jako takovou jsem v prvnim tehu taky mela, me desi ty zlute nudle rano.Aby to nebylo zanetlive, to taky neni pro tehu dobre. A v patek meli na ORL dovolenou
.Mozna to risknu a vemu Sinupret. Jeste uvidim. Hlavne budu dnes lezet, aspon si taky trochu odpocinu. Kaslu na vycitky, at manzel pohlida.Maly je rad, ze je s nim, tak me necha lezet a je moc hodny.
@koala123 Sinupret můžeš, v lékárně mi to taky v těhu dali, asi mám spíš retenci, snad to ustoupí. Prošplichuj mořskou vodou. Bude to dobré, když tak zajdeš k dr. Kolikátý jsi týden?
@koala123 Tak uvidíš, jak to má být, tak to bude. Nevím, kdy u Tebe potrat proběhl, u mě Vánoce 2014 a v květnu 2015 jsem byla těhu a úplně bezproblémové těhotenství, akorát ty rýmy, virózy. Ale to bylo i tím, že to na mě děcka prskala ve škole. Ale když to má být, bude to. Udělej si pohodu, nemysli na nejhorší a užívej, že chlap hlídá. Já je taky vyslala ven.