Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Evelina31 píše:
JJ, vedomeJedna se o takovy ten prenosny DVD prehravac, ktery ma do auta, kdyz jezdime delsi vzdalenosti. Kdyz jsme se dnes vratili domu, polozila jsem ho na stul do obyvaku. Chtela pustit jeste jednu pohadku, v cemz ji manzel vyhovel. Kdyz pohadka skoncila, tak se zacala vztekat, ze chce dalsi. Manzel ji vysvetlil, ze budeme veceret, takze dalsi pohadka uz nebude. Do prehravace bouchla - chtela dalsi pohadku. Manzel opet vysvetlil, ze budeme veceret a at do nej neboucha, ze stejne dalsi pohadka nebude. Odesli jsme do kuchyne a ona vzala ten prehravac a vylila na nej sklanici vody. Opravdu to nebyla nahoda. Bezduvodne bych ji netrestala. Prici se mi dat ji na zadek. Prici se mi jakekoliv tresty a vyhruzky, ale jsem si jista, ze v takovehle situaci vysvetlovani nestaci. Teda alespon u meho ditete.
Zkus tomu předcházet, aby k takovým situacím nedošlo. Když už nechcete, aby na něj koukala, tak ho prostě vezmi a ukliď, ať k němu nemá volný přístup
Nedivím se, že se vztekala, když ho viděla a nesměla ho pustit.. některé děti reagují na zákazy a příkazy vyřčené direktivním tonem špatně, nedokážou to pobrat
Tak já bych předně DVD po poslední slíbené pohádce zaklapla a odnesla. Popřípadě bych dcerce navrhla, zda ho půjde uklidit ona nebo já. A šlo by se večeřet.
Za druhé svým chováním vám určitě dává něco najevo. Popovídala bych si s ní o tom, co provedla, proč to udělala a vysvětlila jí důsledek, který z toho plyne.
Toť asi tak ve zkratce…
@Emilie pravdu díš. U nás to taky bylo divoké, v tom, co píšeš se taky hodně vidím. Ale spíš až v pubertě, v dětství jsem tak statečná nebyla.To jsem jen trpěla, nedostatkem lásky a přemírou trestů…
Ale myslím, že zakladatelčin problém je opravdu klasický dětský vzdor tříletého prcka - že táta nepustil druhou pohádku před večeří, tak se vztekla a průšvih byl na světě. Ale je to i trochu o nedůslednosti rodičů - já bych nejspíš už při prvním bouchnutí do DVDčka prostě dývko sebrala a uklidila na skříň, nečekala bych, až do něj bouchne (nebo ho zleje) podruhé ![]()
@4family no…to je hodně ostrý trest, ne? zmydlit a ještě zakázat jakékoliv pohádky na půl roku? Dyť to dítě už za čtrnáct dní nebude vědět, za co to je. Jo, nechat rozbité DVD v pokojíčku a pokaždé, když bude chtít pustit, tak říct, je to rozbité, nefunguje, protože si to polila vodou, to se nesmí… to jasně, ale nepustit pohádky několik měsíců ani v telce? To bych zase přibrzdila… ![]()
@Mar__tanka1983 jo, jo, asi bych vychladla a pak sem tam pustila v telce. Spíš bych se pak snažila číst pohádky.
@Mar__tanka1983 píše:
@Emilie pravdu díš. U nás to taky bylo divoké, v tom, co píšeš se taky hodně vidím. Ale spíš až v pubertě, v dětství jsem tak statečná nebyla.To jsem jen trpěla, nedostatkem lásky a přemírou trestů…Ale myslím, že zakladatelčin problém je opravdu klasický dětský vzdor tříletého prcka - že táta nepustil druhou pohádku před večeří, tak se vztekla a průšvih byl na světě. Ale je to i trochu o nedůslednosti rodičů - já bych nejspíš už při prvním bouchnutí do DVDčka prostě dývko sebrala a uklidila na skříň, nečekala bych, až do něj bouchne (nebo ho zleje) podruhé
@4family no…to je hodně ostrý trest, ne? zmydlit a ještě zakázat jakékoliv pohádky na půl roku? Dyť to dítě už za čtrnáct dní nebude vědět, za co to je. Jo, nechat rozbité DVD v pokojíčku a pokaždé, když bude chtít pustit, tak říct, je to rozbité, nefunguje, protože si to polila vodou, to se nesmí… to jasně, ale nepustit pohádky několik měsíců ani v telce? To bych zase přibrzdila…
@Emilie to by nebylo řešení, ta podstata problému není v dvd přehrávači jako takovém, kdyby nebyl, to dítě by se vzteklo kvůli něčemu jinému, třeba kvůli tomu, že si nechce vzít čepici, to může vyvolat taky slušnej hysteráček ![]()
Já mám jen o tři měsíce mladší dceru, je také hodně vzteklá a dělá naschvály, trestám jedině snad tím že na ní zakřičím ne, to se nedělá a tak podobně, ona už ví co smí a co ne, i když stejně neposlouchá. Rozhodně by mě nenapadlo dávat na zadek a už vubec ne něco složitě vysvětlovat, myslím totiž, že moc nerozumí složitým větám typu když uděláš to a to tak zítra nepujdeme do parku…V tvém případě bych prostě řekla rozbila si dvd tak už nebudou pohádky a hotovo, to už je snad také trest..Jinak DVD přehrávač, počítače, mobilní telefony a podobné věci jí držíme z dosahu, prostě počítáme s tím, že takhle malé dítě to může zničit.
@4family píše:
@Mar__tanka1983 jo, jo, asi bych vychladla a pak sem tam pustila v telce. Spíš bych se pak snažila číst pohádky.
ale víš co, to už je právě ono, v afektu zakážeš na půl roku, pak vychladneš a sem tam pustíš. Takže zavyhrožuješ (nesmyslným) trestem a pak nesplníš. To už je zase lepší žádný trest nedat, než si takhle podrývat autoritu… ![]()
Proto já tresty moc nevynáším, nebo jen velmi velmi opatrně. Ale když už, tak je dodržím.
@Moise píše:
@Emilie to by nebylo řešení, ta podstata problému není v dvd přehrávači jako takovém, kdyby nebyl, to dítě by se vzteklo kvůli něčemu jinému, třeba kvůli tomu, že si nechce vzít čepici, to může vyvolat taky slušnej hysteráček
Fšak já si to taky myslím, že epizoda s vylitím vody do přístroje a scéna jak z divadla „já ne, to ty“… to nemá s dotyčným přístrojem absolutně nic společného…
@Evelina31 píše:
Na dlouhe trasy se ten DVD prehravac sakra hodiKazdopadne tvuj nazor respektuju, ale kdyz vim, ze to udelala naschval, z trucu, protoze nebyla dalsi pohadka, tak by nejaky trest byt mel. Je v obodbi, kdyz zkousi, co vydrzime. Rada bych urcila pomyslnou hranici, za kterou dite jit nemuze, ale nejak se mi to nedari
Na ty dlouhé cesty do auta je to určitě fajn
, takhle bych to pojala a malou bych směrovala k tomu, že to hraje jenom v autě. Chtěla pohádku, tak se nediv, že se zlobila, když to nešlo
Taky bys byla naštvaná
Dospělí mají právo být naštvaní, dát najevo nelibost a děti ne? Proč? Mají taky emoce a nejsou bezduché loutky. Rodiči jsme se nenarodili a učíme se to za pochodu. S každým dalším dítětem je to snadnější
Víš, respekt dětí si nezískáš zakazováním a trestáním. Pokud malá vidí, že vy se u jídla ničemu jinému nevěnujete, tak to bude brát jako samozřejmost. Období vzdoru má snad každé dítě, potřebuje si zpracovat ty svoje emoce, tak jí dej na to prostor, ono ji to za nějaký čas přejde. Trpělivost a laskavost se ti opravdu vyplatí a v budoucnu to oceníš. Děti se nám nerodí proto, aby jsme mohli někoho řídit, ale pouze usměrňovat. Ve skutečnosti totiž učí ony nás a jsou rovnocené bytosti, pouze menší
My jsme taky byli a na to se často a rádo zapomíná
Perfektně ti to napsala @Emilie ![]()
@krtek7489 píše:
Nejde přece o to, co zničilaJde o to, že to udělala schválně, na just, jako provokaci. A je úplně jedno, jestli polila DVD, nebo třeba knížku, ne?
A ty nemáš emoce, když ti někdo něco zakáže? Zkus se na to podívat z jiného úhlu. Když zmiňuješ tu knížku, tak ta by uschla a nepolámala by se. Kdyby se malá koukala na pohádku v TV, tak by ji tak snadno nepolila. Je víc možností, jak nad vzniklou situaci nahlížet ![]()
Na mě to působí tak, že je to rozmazlená holčička která se ničeho nebojí a nemá respekt u vlastních rodičů. Nechápu, jak si tohle může vůbec dovolit. Pokud jsi toho ježíška zmínila, tak jí narvěte všechny dárky až ke kmínku, aby bylajako jediná ze začátku bez dárku a komentujte to tím, že to je asi kvůli tomu, že naschvál rozbíjí věci - že to hodné děti nedělají. Mělo by jí to začít být líto a pak najednou tam budou i dárky pro ní. ![]()
Každopádně souhlasm s tím, že ve vašem vztahu k ní je něco špatně, pokud se takhle chová - to prostě není normální. Ona evidentně zkouší kde jsou hranice a vaše tresty jí přijdou k smíchu. Nemáte na ní páku, takže jí nemůžete ani vychovávat. Takže příště vařečku a na zadek tak, aby brečela, aby pochopila, že prostě z vás si dobrý den dělat nebude. Je to blbý ale na hrubý pytel, hrubá záplata. Někomu stačí napomenutí, někomu symbolické plácnutí přes zadek a někdo asi musí dostat holt vařechou na holou.
@Lynette píše:
Na mě to působí tak, že je to rozmazlená holčička která se ničeho nebojí a nemá respekt u vlastních rodičů. Nechápu, jak si tohle může vůbec dovolit. Pokud jsi toho ježíška zmínila, tak jí narvěte všechny dárky až ke kmínku, aby bylajako jediná ze začátku bez dárku a komentujte to tím, že to je asi kvůli tomu, že naschvál rozbíjí věci - že to hodné děti nedělají. Mělo by jí to začít být líto a pak najednou tam budou i dárky pro ní.
Každopádně souhlasm s tím, že ve vašem vztahu k ní je něco špatně, pokud se takhle chová - to prostě není normální. Ona evidentně zkouší kde jsou hranice a vaše tresty jí přijdou k smíchu. Nemáte na ní páku, takže jí nemůžete ani vychovávat. Takže příště vařečku a na zadek tak, aby brečela, aby pochopila, že prostě z vás si dobrý den dělat nebude. Je to blbý ale na hrubý pytel, hrubá záplata. Někomu stačí napomenutí, někomu symbolické plácnutí přes zadek a někdo asi musí dostat holt vařechou na holou.
Doufám, že ti uniklo, že ta malá ještě nemá ani 3 roky
![]()
@Evelina31 píše:
Dcera / 33m/ proziva priserne a me nervy drasajici obdobi vzdoru a prestoze tresty malych deti nijak extra neuznavam, tak dnes jdu k vam pro raduDcera dnes vedome rozbila svuj DVD prehravac. Moc dobre vedela, ze to delat nema a kdyz jsme s manzelem odesli do kuchyne, tak na nej z protestu vylila sklenici vody, tudiz nefunguje. Dostala vyhubovano, manzel ji placnul pres zadek / spis symbolicky/ a poslal ji do kouta, kde ji vysvetlil, proc se zlobime. Dcera mu rekla: Ja nic nerozbila, to ty jsi to rozbil!!! a vysmivala se mu. Holky, jake tresty v takove chvili volite vy? Je dite v tomto veku schopne porozumnet napr. cely tyden ti nepustim pohadku, neprijde k nam Jezisek, zitra si nepujdes hrat s kamaradkou apod.
Já bych po tomhle normálnĕ seřezala po prdeli.
Vocaď pocaď.