Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lynette píše:
Na mě to působí tak, že je to rozmazlená holčička která se ničeho nebojí a nemá respekt u vlastních rodičů. Nechápu, jak si tohle může vůbec dovolit. Pokud jsi toho ježíška zmínila, tak jí narvěte všechny dárky až ke kmínku, aby bylajako jediná ze začátku bez dárku a komentujte to tím, že to je asi kvůli tomu, že naschvál rozbíjí věci - že to hodné děti nedělají. Mělo by jí to začít být líto a pak najednou tam budou i dárky pro ní.
Každopádně souhlasm s tím, že ve vašem vztahu k ní je něco špatně, pokud se takhle chová - to prostě není normální. Ona evidentně zkouší kde jsou hranice a vaše tresty jí přijdou k smíchu. Nemáte na ní páku, takže jí nemůžete ani vychovávat. Takže příště vařečku a na zadek tak, aby brečela, aby pochopila, že prostě z vás si dobrý den dělat nebude. Je to blbý ale na hrubý pytel, hrubá záplata. Někomu stačí napomenutí, někomu symbolické plácnutí přes zadek a někdo asi musí dostat holt vařechou na holou.
Doufám, že ti uniklo, že ta malá ještě nemá ani 3 roky
![]()
@Evelina31 píše:
Dcera / 33m/ proziva priserne a me nervy drasajici obdobi vzdoru a prestoze tresty malych deti nijak extra neuznavam, tak dnes jdu k vam pro raduDcera dnes vedome rozbila svuj DVD prehravac. Moc dobre vedela, ze to delat nema a kdyz jsme s manzelem odesli do kuchyne, tak na nej z protestu vylila sklenici vody, tudiz nefunguje. Dostala vyhubovano, manzel ji placnul pres zadek / spis symbolicky/ a poslal ji do kouta, kde ji vysvetlil, proc se zlobime. Dcera mu rekla: Ja nic nerozbila, to ty jsi to rozbil!!! a vysmivala se mu. Holky, jake tresty v takove chvili volite vy? Je dite v tomto veku schopne porozumnet napr. cely tyden ti nepustim pohadku, neprijde k nam Jezisek, zitra si nepujdes hrat s kamaradkou apod.
Já bych po tomhle normálnĕ seřezala po prdeli.
Vocaď pocaď.
@Lynette píše:
Na mě to působí tak, že je to rozmazlená holčička která se ničeho nebojí a nemá respekt u vlastních rodičů. Nechápu, jak si tohle může vůbec dovolit. Pokud jsi toho ježíška zmínila, tak jí narvěte všechny dárky až ke kmínku, aby bylajako jediná ze začátku bez dárku a komentujte to tím, že to je asi kvůli tomu, že naschvál rozbíjí věci - že to hodné děti nedělají. Mělo by jí to začít být líto a pak najednou tam budou i dárky pro ní.
Každopádně souhlasm s tím, že ve vašem vztahu k ní je něco špatně, pokud se takhle chová - to prostě není normální. Ona evidentně zkouší kde jsou hranice a vaše tresty jí přijdou k smíchu. Nemáte na ní páku, takže jí nemůžete ani vychovávat. Takže příště vařečku a na zadek tak, aby brečela, aby pochopila, že prostě z vás si dobrý den dělat nebude. Je to blbý ale na hrubý pytel, hrubá záplata. Někomu stačí napomenutí, někomu symbolické plácnutí přes zadek a někdo asi musí dostat holt vařechou na holou.
Pod to se podepíšu ![]()
@Lynette píše:
budes se divit, ale je to normalni, to je proste klasicke obdobi vzdoru, nektere dite to proziva vic nektere min, proste zkousi hranice a zakl si musi stat tvrde na svych hranicich..jak uz tu bylo receno, vyhrozovani jeziskem, ktery stejne prijde, neni to prave.Jsou ji teprve tri, ma v hlavicce binec a nezvlada emoce. Tahle situace byla hlavne vina zakl.,jak uz jsem psala, kdyz neco zakazu, tak to uklidim a nenecham ji to v dosahu, zvlast elektroniku
@Michelangelo píše:
A ty nemáš emoce, když ti někdo něco zakáže? Zkus se na to podívat z jiného úhlu. Když zmiňuješ tu knížku, tak ta by uschla a nepolámala by se. Kdyby se malá koukala na pohádku v TV, tak by ji tak snadno nepolila. Je víc možností, jak nad vzniklou situaci nahlížet
Je to určitě o pohledu, ale já teda věci neničím, když mám vztek. Ono je taky něco jinýho do něho bouchnout a něco jinýho ho „promyšleně“ polít vodou. To se mi zdá taky přesčáru a myslím, že takhle velká by to měla pochopit.
@Mar__tanka1983 píše:
ale víš co, to už je právě ono, v afektu zakážeš na půl roku, pak vychladneš a sem tam pustíš. Takže zavyhrožuješ (nesmyslným) trestem a pak nesplníš. To už je zase lepší žádný trest nedat, než si takhle podrývat autoritu…
Proto já tresty moc nevynáším, nebo jen velmi velmi opatrně. Ale když už, tak je dodržím.
Proto zakazuju na den, max. 3. Naposledy schválně hodila se sklenicí zavařených okurek. Asi ji nenapadlo, že se to rozbije (i když ví, že sklo se může rozbít), ale házet se s tím nemá. Zakazála jsem 3 oblíbené věci na týden. Vhledem k tomu, že nemá podle mě ještě pojem o týdnu, jsem jí to po 3 dnech dala. I tak věděla moc dobře za co a pamatuje si to.
@valkil píše:
Tak to si snad vytisknu a naučím nazpaměť
Teda to jsem si nabehla, ze jsem vubec diskuzi zakladala
Kazdopadne vsem dekuji za prispevky, nektere mi prijdou pritazene za vlasy, ale s nekolika musim souhlasit. Dite bylo potrestano tim, ze ma zakazane do konce tydne pohadky v televizi a novy dvd prehravac kupovat opravdu nebudu
Chtela bych jenom upresnit, ze mala netravi dny pred televizi, ale pokud se napr. vecer pripravuji na pristi den do prace, tak ona ma v televizi pohadky. Dalsi upresneni si asi zaslouzi fakt, ze se podobneho „prohresku“ dcera dopustila poprve, tudiz se nejedna o nicitelku nasi domacnosti za cilem provokovat ci vedome skodit rodicum… Obdobi vzdoru u nas je na vrcholu / doufam, ze to je vrchol
/ a vcera se vzdor projevil tim, ze umyslne znicila svuj prehravac. To je podle meho opravdu pres caru a proto tato diskuze…
Tak nemyslím že by ho politímchtěla rozbít a pak nemítnictakže v tomhle případě je potřeba to vysvětlit a trest mohl být plácbutí přez zadek ale klidně i sama lítost dítěte že už nebude mít na co koukat.Jak tu někdo psal že nevysvětluje ale rozhodně nedá nikdy na zadek tak to se pak bez mluvení těším na výsledek výchovy
@Evelina31 taky mi některé reakce přijdou hodně nadsazené. Ono kdo vzteklouna nezažil, tak nechápe a nepochopí. Ten můj z toho už vyrostl, ale moje kamarádka má přesnou kopii právě v tom tragickém věku, tak se mi to připomíná.
Souhlasím, že ona nedomyslí, že politím ho rozbije. Kdyby až takto přemýšlela, tak to přece neudělá, protože přehrávač je jasně pro její dobro. Tam jde o to, že v té situaci vzteku ty děti jsou seknutý natolik, že takhle nepřemýšlejí.
@Moise píše:
@Evelina31 taky mi některé reakce přijdou hodně nadsazené. Ono kdo vzteklouna nezažil, tak nechápe a nepochopí. Ten můj z toho už vyrostl, ale moje kamarádka má přesnou kopii právě v tom tragickém věku, tak se mi to připomíná.
Souhlasím, že ona nedomyslí, že politím ho rozbije. Kdyby až takto přemýšlela, tak to přece neudělá, protože přehrávač je jasně pro její dobro. Tam jde o to, že v té situaci vzteku ty děti jsou seknutý natolik, že takhle nepřemýšlejí.
JJ, urcite ji nedoslo, ze voda muze takovy pristroj rozbit, ale moc dobre vedela, ze umyslne neco dela spatne ![]()
@Evelina31 píše:
Teda to jsem si nabehla, ze jsem vubec diskuzi zakladalaKazdopadne vsem dekuji za prispevky, nektere mi prijdou pritazene za vlasy, ale s nekolika musim souhlasit. Dite bylo potrestano tim, ze ma zakazane do konce tydne pohadky v televizi a novy dvd prehravac kupovat opravdu nebudu
Chtela bych jenom upresnit, ze mala netravi dny pred televizi, ale pokud se napr. vecer pripravuji na pristi den do prace, tak ona ma v televizi pohadky.Dalsi upresneni si asi zaslouzi fakt, ze se podobneho „prohresku“ dcera dopustila poprve, tudiz se nejedna o nicitelku nasi domacnosti za cilem provokovat ci vedome skodit rodicum… Obdobi vzdoru u nas je na vrcholu / doufam, ze to je vrchol
/ a vcera se vzdor projevil tim, ze umyslne znicila svuj prehravac. To je podle meho opravdu pres caru a proto tato diskuze…
Vidím, že se ráda směješ a tragédii z toho neděláš
S tebou uděleným trestem souhlasím, mně nahání hrůzu tresty fyzické a psychické na základě citového vydírání (např. „nemluvím s tebou“). Přeji ti, aby včerejší epizoda zůstala tím vrcholem, ale nevím, nevím ![]()
@Moise píše:
@Evelina31 taky mi některé reakce přijdou hodně nadsazené.Ono kdo vzteklouna nezažil, tak nechápe a nepochopí. Ten můj z toho už vyrostl, ale moje kamarádka má přesnou kopii právě v tom tragickém věku, tak se mi to připomíná.
Mám za to, že vztek patří mezi základní emoce, se kterou se rodí každý a učíme se je ovládat a zpracovávat. Když jsem tohle zažila u svého prvního syna, tak jsem byla v šoku a reagovala jsem úplně jinak (a blbě), než u dalších dětí. Pamatuji si to dodnes, občas na to vzpomínáme a zasmějeme se tomu a já se těším, jak si tohle budou prožívat naše vzteklinky se svými dětmi a jsem mooooc zvědavá, jak to budou zvládat, páč jim to s radostí připomenu
![]()