Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj holky, mám pár otázek;
1-jíte Vy a Vaše rodinna houby?
2-jaké druhy nejraději
3-chodíte na houby?
4-pokud ano, v jakém kraji a rostou aktuálně u vás?
5-jaká jídla z hub připravujete?
Prosím všechny, tohle má být téma pro pobavení, žádná z otázek se nezabývá otázkou škodlivosti hub ![]()
Ahojky, u nas houbari cela rodinka, moje nejoblibenejsi houbicka je liska…mam svy mistecka, kde rostou za dlan velky
. Zboznuju drzkovou polivku z kotrce…nastesti u nas rostou…tak ji mam kazdy rok…jinak sbirame klasiku…hribky, podubaky, kremenace, spicniky, masaky, bedly, kovare, obcas klouzky…nesnasim je loupat, maselniky…holubinky radsi ne…nejak se mi nelibi
na recepty budu taky zvedava…my delame ty proflaknuty veci…houbovku na kyselo, gulas z masaku, klasickou bramboracku a pak smazenice…treba rizeto z hub mi vubec nechutna…zato rizkama bych s prezirala ![]()
1. tak půl na půl, já je jím jen v bramboračce, nebo smažené, dcera vůbec, manžel na všechny způsoby (podobně to je i v širší rodině)
2. asi bedly, hříbky, píchavky, kozáky, křemenáče, babky, kotrč
3. ano, chodíme
4. středočeský a bohužel jsme už 2. rokem nenašli ani prd
děda jezdí na Dobříš a taky nic moc..
5. již zmíněnou bramboračku, různé omáčky, houbový guláš, kubu, smaženici, nakládané kyselé houby, dršťkovku, smažené řízky. Víc mě nenapadá, ale to si vzpomenu, až to odešlu ![]()
Takže všude stejně
U nás milujem houby všichni, i děti. Kotrče mám schovanýho v lese u mlází, naposledy byl velký cca jako grep, o víkendu. Teď v pátek na něj mrknu, jestli mi ho někdo dřív nevyfoukne ![]()
Já hrozně miluju houby ale nebaví mě chodit je sbírat takže vždycky čekám až mi někdo donese
nejraději dělám houbové ragů k masu
@Borůvka1990 taky obcas cekam az povyroste…tuhle mi ho nekdo vyfouk…nastesti vim o dalsich…tak polivka bude
… jinak houbarime na chalupe u Marianskych Lazni
Jime, milujeme je. Delam vsechno mozny - omacku, kyselo, kulajdu, zapecene s testovinama, zapecene s bramborama, karbanatky, do sekany, pecene se slaninou a slehackou, hribky do kremoveho risotta, smazenici, rizky…
U nas (severni Cechy) jsou ted vylozene zne, ani to nejde vsechno brat.
@vcelinda
Díky, to vidím snad poprvé.
Říkáš, že se dá z toho dělat držkovka? Já ji dělám z hlívy - kupované.
Musím se po té houbě příště podívat v lese, zda je i u nás na Vysočině. Roste to normálně ve smrkovém lese? U nás není moc listnatých lesů, prakticky nejsou vůbec. Na fotce vidím borovici. ![]()
Ja teda houby nerada. Ale zase rada je sbiram. Problem je, ze je nepoznam, jen zakladni ![]()
1. já ne, manžel ano, děti ne
2. občas manželovi udělám žampiony
3. zcela vyjímečně
4. netuším
5. většinou je přihodím na pizzu, do těstovin..prostě tak aby nebyly základem jídla a zbytek rodiny to mohl bez nich
Chodíme, teda nejraději chodím sama, mám ráda ten klid v lese.
Sbírám jen co znám na 100%, třeba v holubinkách se neorientuju a tak je nesbírám.
Beru bedle, babky, suchohřiby, praváky, růžovky, žampiony, vatovce, křemenáče, kozáky, lišky, klouzky, václavky…
Bedle a růžovky smažím jako řízky nebo na másle s kmínem, vatovec smažím jako řízek, z ostatních dělám smaženici, polévku, pod maso, nádivka, z václavek je super guláš.
Olomoucký kraj letos bída s nouzí, nerostou, nejdřív bylo moc sucho, teď zase není sluníčko, lesy nejsou zapařené a houby tedy nejsou.
Celkově mi vadí ten houbařský boom v posledních letech, nevadí mi že lidi chodí na houby, ale to jak se v lese chovají a co tam po nich zůstává- plechovky od piva, dětské pleny, sáčky od svačin, kelímky, sklo, no humus…
V pohraničí Poláci drancují lesy a je to dost hrůza, v Polsku na houby většinou nesmějí protože lesy jsou tam většinou v soukromém vlastnictví a tak jezdí k nám, ale tímto tempem z těch lesů pro další generace moc nezbyde…
Jíme, sbíráme všechny, které bezpečně rozeznáme-hřiby, suchohřiby, lišky, bedly, křemenáče, kozáky, masáky, kotrče, klouzky, bezpráce, ryzce, syrovinky. Momentálně v mém okolí moc nerostou, ale na zimu už mám nasušeno. Vařím smaženici, řízky, bramboračku, guláš z masáků, gulášovku z kotrče, různá masa na houbách. Houbám zdar ![]()