Jak jste se vyrovnaly se zamlklým těhotenstvím?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
245
1.8.21 21:15

@Len123l tak lidi jsou různí, snad to nebude můj případ…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
1.8.21 21:31

Já jsem zažila ZT těsně před Vánocema, bylo mi 29 a sbírala jsem se z toho hodně dlouho. Miminko bylo hodně vytoužené. Další pokus vyšel po osmi měsících a teď mám tříměsíční miminko. Občas si vzpomenu, ale už to nebolí. Stává se to často. Držím palce! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.8.21 15:00

Já jsem přišla o miminko ve 25 tt. Už je to víc jak rok a i přes to, že už se nám narodilo zdravé miminko. Nikdy jsem se stim nevyrovnala a troufám si říct, že se mi to asi nikdy nepovede se s tim vyrovnat. Je to smutné, ale zdravé miminko určitě přijde. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
1409
5.8.21 18:25

Stává se to bohužel docela často.
Já jsem zažila zamlklé těhotenství v 27 letech a byl to 9. týden. V tu chvíli jsem se z toho oklepala docela rychle, ale potom jsem měla lepší a horší chvíle, obzvlášť vzhledem k tomu, že jsem se u gynekologa potkávala s jednou známou a pak jsem ji viděla s rostoucím bříškem.
Naštěstí jsem po 4 měsících otěhotněla znovu, synovi je dneska už 10 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.8.21 21:25

U mně zamlklé těhotenství v 8 tt, bylo mi 36 let. (Jinak jedno starší dítě mám s ex-manželem.)
Fyzicky jsem se oklepala rychle, s psychikou to bylo horší - na nejhorší bolest mi pomohlo se dosyta vyplakat a podpora od partnera. A přesvědčování sebe sama, že to tak mělo být - nebylo by zdravé, atd. Pak mi pomohla kniha „Čekala jsem miminko, ale…“ od Lucie Lebduškové, hlavně díky tomu, že si člověk uvědomí, že není jediný, komu se to stalo. A také mi pomohlo „rozloučení“ s ním (neodešlo samo, šla jsem na kyretáž), formou dopisu, který jsem mu napsala a pak spálila.
Dost mě sebralo, že sousedka tou dobou čekala 3.dítě, měli bychom obě termín porodu pár dní od sebe. Takže mám pořád na očích, kolik už by dítěti bylo.
Nevím, jestli se s tím někdy úplně vyrovnám. Myslím, že to budu mít pořád někde „v šuplíku“ v hlavě schované. Možná pokud se nám ještě podaří znovu počít a donosit. Ale to není moc jisté. I když se mi tehdy (před potratem) s partnerem povedlo otěhotnět v podstatě okamžitě, od té doby (a budou to zanedlouho 2 roky) se nám nedaří - možná kvůli věku a hlavně asi kvůli tomu, že to moc řeším a příliš moc se snažím, aby se to povedlo.

• Citovat
  • Upravit
238
12.8.21 07:31

Mě je 28 let a bohužel se nám to taky stalo. Byla jsem v 10tt.
Snažili jsme se dva roky. Mám PCOS takže to nebylo jednoduché. Samozřejmě se mi zhroutil svět jako všem…nenáviděla jsem ho…bylo to nefér…
Doporučili mi revizi. (dnes už se nedělá kyretáž ale takové jakoby vysátí, které je šetrnější). Takže jsem souhlasila. Dneska už vím, že to mělo nějaký důvod, proč se to stalo. Najednou sama přirozeně ovuluju! Dřív jsem musela pořád stimulovat Femarou.
Je to půl roku, co se to stalo a 4 měsíce co se snažíme znovu otěhotnět. Snad se brzo zadaří..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5413
12.8.21 09:19

Pomáhá další dítě/deti, spousta práce a smíření s tím, že miminko bylo nemocné. Prý každé čtvrté těhotenství konci špatně. Je to samozřejmě statistika, ale potká většinu žen. Když se podíváš v létě na třešne, jablicka nebo jiné ovocné stromy, je pod nimi spousta plodů, které spadly dřív, než stihly dozrát… Je to smutne, ale je to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
26.8.21 13:43

Jsem 14 dní po revizi. 9.tt. Těhotenství z prvního ET po IVF.
I přestože embryjko vlastně nebylo - nevyvíjelo se skoro od počátku a já nosila vlastně jen polodové obaly, tak já s ním těch 5 týdnů žila, od ET až po potvrzujíci UTZ že se opravdu jedná o ZT jsem s ním mluvila, přemlouvala jsem ať roste… a naskutečně moc to bolí. Připadám si jak ba houpačce, kdy jsou dny kdy je to úplně dobrý a pak takový kdy mě to hned od rána složí k zemi…
Je mi 29, mám strašně málo vajíček..bylo to mé 1.těhotenství a nemyslím si, že na něho někdy v životě zapomenu… vyrovnám asi jo.. ale nezapomenu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
245
26.8.21 15:06

@qwertzuika Ani nevíš, jak ti rozumím. V mém první těhotenství jsem v sobě „nosila“ právě jen ty plodové obaly. Všeci mě utvrzovali v tom, že se to už příště nestane. Stalo, navíc ještě 2×, s tím že to už byly pěkné plody a přesto to do 10. týdne skončilo ZT. Ale já jsem takový extrém. Uvidíš, že se ti to už priste nestane a donosis zdravé miminko 🙂 máte ještě něco zamrazeno?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
26.8.21 18:45

@Anonymka 01 díky za hezká slova 😊 já doufám, že jsme už si to špatné vybrali..
máme 4 pětidenní embryjka. Takže není všem dnům konec, ale ten strach už asi zůstane 😔 😔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
245
26.8.21 22:49

@qwertzuika ber to tak, že to statisticky potká každou ženu. To špatné sis už vybrala a příště to vyjde :srdce: 4 embrya jsou krásný počet, kdy můžeš jít na další transfer?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
27.8.21 13:04

@Anonymka 01 no z 5 odebraných vajíček 5 embryí.. tak snad prostě nebyl jen u toho 1. ten správný čas a bude to už v pořádku..
Na KET můžu podle stavu. Záleží jak proběhne MS, po které to prý můžeme zkusit sami. Po další MS by mohl být KET, ale samozřejmě záleží v jakém stavu bude sliznice, čehož se ani moc nebojím, v běžných cyklech ji mám celkem dost vysoko, takže snad se vzpamatuje i teď..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
245
27.8.21 14:30

@qwertzuika musíš to brát tak, že tam od začátku bylo něco špatně a je lepší to zjistit na začátku, než třeba v půlce těhotenství. A můžu se zeptat, proč jste šli do IVF? My právě po těch třech neúspěších jsme šli do IVF s genetikou embryí, ty už na mě čekají, jen právě nemám dostatečnou sliznici 🙄

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101
27.8.21 14:53

@Anonymka 01 tohle pro mě bohužel zatím žádná útěcha není.. asi k tomu časem dojdu, ale teď tak daleko se smířením bohužel ještě nejsem.
K IVF sme se dostali protože mám diagnostikovanou endometriozu, kterou jsem původně chtěla na reprodukčním odd. probrat s odborníkem. Udělali mi ale rovnou všechny testy, co dělají běžně při klasickém příjmu do CAR a zjistilo se, že mám skoro žádnou ovariální rezervu. Ve 28letech mi zjistili hodnotu AMH 0,5.
Manžel úplně ok, ale s ohledem na problémy, které mi endo způsobovala (už nejedn) při MS (neuvěřitelné bolesti, zažívací obtíže,..) jsme se rozhodli, že nebudeme riskovat, že mi vajíček nakonec ještě ubude a budeme třeba muset využívat dárkyně.. Stimulaci jsem nakonec zvládala nad očekávání dobře, punkce taky v pořádku, stejně tak i transfer.. vlastně až do té chvíle než mi řekli, že je embryo moc malé na ten týden, ve kterém jsem, tak bylo všechno v pořádku :cry: :cry: :cry:
Nedávají ti žádné léky na růst?? Prý tomu umí pokoct, aby rostla.. doporučuje se hodně kontryhel.. nebo kapky gynex, na ty sem slyšela samou chválu. Já bych zrovna tyto věci moc neměla, kvůli endo, ale možná ten kontryhel na část cyklu zařadím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2579
27.8.21 15:58

@qwertzuika Držím palce. Akorát ten kontryhel může dělat anovulační cykly, spíš se doporučuje ženám v období menopauzy. Hodně se o tom píše na FB skupině Přirozená antikoncepce. Jsi ještě mladá, jednou to určitě vyjde.
Já s otěhotněním problém neměla, stačily mi jen léky Clostilbegyt + Ovitrelle, početí bylo normálně spontánní. Povedlo se to k mému překvapení už v 1. stimulovaném cyklu. Vyvíjelo se to v pořádku, a 2 týdny po 2. screeningu přišla ta zdrcující zpráva, že miminku přestalo bít srdíčko. :( Ve 23. tt. :,( Takže potrat, který byl v tom stádiu už vlastně porod, naštěstí jsem vytlačila i placentu a nemuseli mi dělat revizi. Děloha vypadá čistě, dokonce mi podle posledního vyšetření už narůstá sliznice.
Je mi 27 a kamarádka se začala snažit o dítě až ve 34 a po IVF má dnes ve 37 zdravou holčičku, tím se uklidňuji. Akorát teda v dalším těhotenství se budu bát dát si snad i čaj. :roll: :zed: Budu mít hrozný strach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Prázdná náruč, deníčky na eMiminu

Tolik naděje a zůstal jen smutek?

Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty