Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Chtěla jsem se zeptat těch, co prožily zamlklé těhotenství a následný potrat, jak jste se s tím vyrovnaly, co vám pomohlo. Jestli jste třeba chtěly mít po tom další miminko,… Jestli se můžu zeptat, v kolika letech se vám to stalo? Já jsem mladá, žádnou antikoncepci jsem nikdy nebrala, nekouřím, nepiju alkohol, prostě nic a stejně mě to potkalo. ![]()
Zažila jsem potraty tři. 2× 7tt, 1× 14tt. Bylo mi 20, 26 a 27 let.
Prý těch zmlklych těhotenství je hodně, kolikrát to ani žena nezjistí, je to hned v počátku. Mně se to stalo ve 20, byla jsem uz v 5.měsíci, vyvolávali mi porod. Zážitek to byl traumaticky, ale otrepala jsem se z toho-byla sem mladá. Ponořila jsem se do práce a pak se začala učit na příjmacky na VŠ. No a po studiích sem znovu otěhotněla, těhotenství, porod v pořádku, a syn zdravý. Jinak taky jsem žila zdrave. Držím pěsti, ať to zvládneš
To se stává. Časem se otřepeš
dcera se narodila rok a měsíc po ZT.
@ReginaZ píše:
Prý těch zmlklych těhotenství je hodně, kolikrát to ani žena nezjistí, je to hned v počátku. Mně se to stalo ve 20, byla jsem uz v 5.měsíci, vyvolávali mi porod. Zážitek to byl traumaticky, ale otrepala jsem se z toho-byla sem mladá. Ponořila jsem se do práce a pak se začala učit na příjmacky na VŠ. No a po studiích sem znovu otěhotněla, těhotenství, porod v pořádku, a syn zdravý. Jinak taky jsem žila zdrave. Držím pěsti, ať to zvládneš
Tak zamlkle je tehotenstvi, ktere je potvrzene a pak zamlkne. Casto uz je i srdecni akce a na dalsi kontrole konec
To, ktere zena ani nezjisti a odejde s menstruaci je biochemicke.
I mlada a zdrava zena ma tak 30% vajicek spatnych, nektera se neuchyti, nektera odejdou jakp biochemko a nekdy je ZT.
Obecne se o tom moc nemluvi, prvni trimestr se těhotenství prave z techto duvodu neoznamuje, takze ani nevis jal casto se to stava.
Mam za sebou 2, pomohlo mi si rict, ze proste priroda a me telo vedelo, ze je embryo spatne a vyresilo se to samo a radeji takhle nez resit ukonceni tehotenstvi po screeningu.
1* biochemické 2* potrat v rozmezí 5-8 tt zniceho nic vždycky a jedno mimodelozni… 30% těhotenství končí v prvním trimestru… Příroda ví co dělá… Nejhorší bylo pro mě mimodelozni málem jsem Umřela vzali mi vejcovod takže navíc snížená šance otěhotnět… Z toho jsem se Hrabala tak půl roku…
Mě k vyrovnání pomohlo víno, vybrečet se a hlavně jsem si v hlavě srovnala, že je lepší když to vyřeší příroda než mít postižený dítě. Zní to drasticky, ale ono to tak je, už jedno dítě mam, tak mě ani nenapadlo, že by k tomu mohlo dojít a přeci se stalo, je to chybný shluk buněk a na další těhotenství to v 90% nemá vliv ![]()
Do půl roku jsem byla těhotná znova a je to tabulkový těhotenství, tak snad tě trochu povzbudí, že ta naděje na dítě tu je ![]()
Zt ve 12tt, složilo mě to. Dlouho jsem o dalším pokusu nechtěla ani slyšet. Stává se to
Každá se s tím vyrovnává jinak, taky určitě záleží na tom kdy k tomu dojde. Mně se to stalo relativně brzy (3. měsíc), ale stejně mě to dost vzalo. Dlouho jsme se snažili a na miminko se těšili. V té době mi bylo 32let. Pomohl mi partner, který mi byl velkou oporou. Pak jsem se zaměřila na další těhotenství, brala jsem jako pozitivní zprávu že nám otěhotnět jde a věřila že příště to dopadne určitě dobře. Takže jsem to chtěla mít rychle za sebou a znovu se snažit. A povedlo se dřív než jsme doufali, teď tu máme skoro roční princeznu
Stává se to bohužel dost často bez ohledu na věk a zdraví. Drž se a věř v lepší zítřky ![]()
Stalo se mi to ve 33 letech v 7 tt. Bohužel krátce potom se mi rozpadl i vztah, takže jak se říká, když se to… tak se to… Pomohlo mi zjištění, že nejsem zdaleka sama, které se to stává, že moje tělo není „divné“, mluvit o tom… Nicméně krizi s partnerem jsme překonali, už je to rok a nyní se chystáme na nový pokus o otěhotění. Je to opravdu dost častá a smutná záležitost. Držím palce, ať je příště všechno ok. ![]()
Děkuji všem za reakce, všem, kterým se to povedlo, přeji, ať jsou s dětmi štastné, a ty které teprve budou mít, tak ať vše vyjde dobře.
Zatím jsem se s tím moc nevyrovnala, jelikož to není ani týden, co se mi to stalo. Pomohlo mi však hodně tohle video https://www.youtube.com/watch?…
Ve 23. týdnu mi doktor oznámil, že plodu nebije srdce. V tomhle týdnu už je skoro nemožné si k tomu dítěti neudělat vztah, už není malým embryem, vypadá skoro jako nedonošené děti, které se normálně zachraňují. V 1. trimestru bych s tím počítala, ale takhle pozdě… byl to šok. Je mi 27 a bylo to mé první těhotenství. Vzhledem k věku zřejmě nebudu mít problém otěhotnět znovu.
Za poslední rok se mi to stalo 3 x, vždy do 10 tt. Oba jsme komplet vyšetření, zdraví. Já mám 30, manžel 27. A asi se s tím vyrovnám, až pokud se nám narodí zdravé dítě.
@Anonymka 01 nechci nejak děsit ale znam zenskou ktera na dospely deti a nikdy se nevyrovnala s predchozimi potraty
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.