Jak jste zvládli miminko se starším sourozencem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
115
12.11.10 17:36

Řeknu vám je to na hlavu. 3měsíce před porodem jsme dostali do péče přítelova 3letého syna. 7měsíců ho malej brácha absolutně nezajímal. Když začal líst tak se zájem zvedl ale toho hlídání- dřív sem si musela brát malýho i na záchod protože ten starší byl schopnej si na něj sednout a udělat si z něj koníčka. Nebo mu houkal schválně do ucha i když jsem mu vysvětlovala, že se to nedělá a jiné klukoviny. Teď po roce a půl dává sice velký pozor aby na něj nešlápl, nespadl, nestrčil do něj ALE…strašně se opičí po tom malym bráškovi. Jak malýho pochválím, starší se začne také opičit i když mu vysvětluji, že co je roztomilého u takového prcka, u skoro 5tiletého to vypadá hloupě, že už je na některé věci velký a že ho přece chválim za jiné výkony. Třeba na mě ten starší volá mamí hele píp píp atd…to by bylo na dlouho. Chce to školku! My se kvůli školce přestěhovali z vesnice do města a nevzali ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
12.11.10 18:17
lulje píše:
A vám 4 letého nevzali do školky?

No kdyby vzali, už tam je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
12.11.10 18:18

vervyky: asi tak nějak … u nás je to to samé v bleděmodrém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
12.11.10 20:38
zuzikku píše:
lulje píše:

Tak to nezávidím, ale jak to tak vidím, tak je to s těmi školkami všude stejné :zed: Já si můžu o školce pro malou ve letech taky nechat jen zdát :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
12.11.10 20:54

Ahoj. Mám holky od sebe 3 a 3/4 roku. Anežka za námi nemohla do porodnice, páč byla nemocná, takže sestřičku viděla až doma. Její první reakce byla „jé, ta je krásná“ 8-o a myslím, že hodně pomohlo, že jí malá sestřička přinesla dárek - samojezdící mašinku k dřevěné vláčkodráze a já jsem jí ji předávala se slovy, že malá sestřička přinesla dárek svojí velké ségře, protože ví, že je to rozumná velká holka a tohle je dárek jen pro velké holky. Anežka si na tom dodnes zakládá, že je velká ségra a že má od Marušky mašinku pro velké holky. Zezačátku podávala Marušce dudlíček, hladila ji, dávala pusinku na tvářičku, ale jinak ji ségra nijak nezajímala a vlastně ani pořádně neohrožovala (krásně spinkala, v noci i přes den, takže nějaké ohrožení Anežka asi moc nepociťovala - návštěvy naštěstí nosily dárky spíš Anežce, to taky hodně pomohlo, myslela si, že jdou za ní). Teď už to začíná být „zajímavější“, protože Mája je pohyblivější, a tak začíná Anežce bourat stavby z Lega atp. Ale od začátku mám strach nechat holky chvilinku samotné, páč Anežka mívá šílené nápady (třeba chce sama převracet Marušku ze zad na bříško a naopak). Problém taky bývá v uspávání, Anežka neumí být zticha a Mája než usne, potřebuje klid.

Anežka chodí přes den do školky, ale prvních několik měsíců byla prakticky pořád nemocná, takže byla doma a já se snažila co nejvíc holky izolovat, aby to malá nechytla - to taky nebylo jednoduché.

Každopádně si myslím, že hodně záleží na obou dětech, jaké jsou. Stále mám dojem, že když byla Anežka malá, snášela jsem to hůř (Anežka je odmalička nespavec, ve dne i v noci, takže volného času jsem moc neměla, teď občas jo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
13.11.10 08:33

Na každým šprochu pravdy trochu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
13.11.10 09:58
zuzikku píše:
lulje píše:

Nevzali. Mají prý plno. My jsme se přestěhovali během 3dnů od rozhodnutí na začátku září, takže jsme neměli žádnou žásost vyplněnou. Ale obcházeli jsme školky, vysvětlovaly a marný boj. I když maj ve třídě pro 25 dětí jen 23, tak maj údajně plno :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
13.11.10 12:49
hkac píše:
Ale od začátku mám strach nechat holky chvilinku samotné, páč Anežka mívá šílené nápady (třeba chce sama převracet Marušku ze zad na bříško a naopak).

Tohle je opravdu o dětech a tom, jakou mají povahu (dopředu se rozhodně nedá říct, jak to bude, zakladatelko :wink: ). Mně třeba nedělá problém děti spolu samotné nechat (rozhodně bych je teda nenechala samotné a nešla třeba do obchodu, i když by to byla otázka cca 10 minut!) - „zavírám“ je doma samotné, když třeba odbíhám s odpadem ven na kompost, pro poštu do schránky apod. Vždycky Vojtu poprosím, aby na Šárku dohlídl - on má pak pocit, že je opravdu „velký brácha“. Samozřejmě se někdy porvou o hračky, ale nebojím se (zatím :wink: ), že by si ublížili…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
13.11.10 20:32
domi píše:
hkac píše:
Ale od začátku mám strach nechat holky chvilinku samotné, páč Anežka mívá šílené nápady (třeba chce sama převracet Marušku ze zad na bříško a naopak).
Tohle je opravdu o dětech a tom, jakou mají povahu (dopředu se rozhodně nedá říct, jak to bude, zakladatelko :wink: ). Mně třeba nedělá problém děti spolu samotné nechat (rozhodně bych je teda nenechala samotné a nešla třeba do obchodu, i když by to byla otázka cca 10 minut!)

Mám to stejné… u nás jsou různé problémy (třeba opičení starší po malém, a i jiné), ale zrovna tohle k nim naštěstí nepatří. Obě děti spolu nechávám velmi často - někdy na ně vidím, někdy je třeba deset minut jenom slyším z pokojíčku a chodím je kontrolovat. Hrají si v pohodě, někdy každý po svém, někdy už i trochu spolu (kutálejí si míčem, prohlížejí si spolu knížky, schovávají se pod deku)… jak mají zrovna náladu. Andílci rozhodně nejsou, ani jeden, dovedou po sobě pěkně vyjet, ale cíleně si neubližují a „šílené nápady“ se zatím neprojevily. :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
16.11.10 20:46

Školka má taky svoje pro a proti, Klárka neustále nosí domů bacily, rekord v kuse máme 3 neděle a pak vždycky 14 dní doma nemocná, Vojtíček to od ní chytá a starat se o dvě nemocné děti je ještě mnohem náročnější než o zdravé :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
17.11.10 13:13

999Ahojky :D mi jsme si to prožili min. rok v září. Malému byly dva a 3 měs. když se mu narodila sestřička. Nejdřív (prvních pár dní) z ní měl radost. Pak nechtěl abych k ní chodila a věnovala se jen jemu. Dnes je malé přes rok a myslím že jí svým způsobem má rád ale jak může tak jí něco provede nebo vezme. Naštěstí ona je malý poklad který naopak nevyžaduje pozornost tak se to dá celkem zvládnout :D a to čekáme třetí ..... No přeji hodně ale opravdu hodně trpělivosti a lásky s prvním dítkem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
17.11.10 21:02

S tou skolkou je to pravda.
Starsi tam tedy zacal chodit az letos - tkaze malemu uz bylo 9 mesicu, ale je to des. Po 14ti dnech co tam chodil pak mel virozu, pak kasel samo to do dovu dnu chytil i ten druhy a tahlo se jim to tri tydny - to jsme pak byla fakt na konci svych sil. Dve nemocne deti - nocni vstavani - fakt hodne narocne. Jen co se z toho poradne dostali - no je to cca tyden tak vcera starsi prisel ze skolky s horeckou takze uz se desim kdy to zase chytne ten mladsi a zase to bude na nekolik dni ach jo a to mel maly jit pristi tyden na ockovani :-(
Kdyz byl starsi doma tak mel maximalne jendou za zimu rymu a den ci dva teplotu - ted je to porad :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
18.11.10 20:40

Tak to máme stejné zkušenosti :( Honzík byl za těch 3,5 roku než šel do školky 3 nemocný. A teď?..... po prvním týdnu začal chrmlat a mít teplotu. Začali jsme brát sirupy, a dostala to malá (ta šla rovnou na antibiotika). U honzíka teploty přestali ale kašel ne. Na týden se mu to vždy zlepšilo a pak zas přišel s rýmou a chrmolem :( a tak se to táhne 3 měs. kdyby mi ta školka nepřinášela na chvíli oddech tak už ho tam asi nikdy nedám :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí