Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@santape přijď k nám
Moje máti se chytá za hlavu, že škoda že nejsou holky, že ty jsou klidnější. No, jako bych si mohla vybrat že. Jsem ráda, že jsou relativně zdraví. Moje duševní zdraví jde sice do kytek, ale snad bude líp. Jednou.
Bydlíme v pátém a taky každej ví, že jedeme.
Starší moc neudrží pozornost, prostě když nechce, vypouští že mu někdo něco říká (asi jako jeho otec
). Jak někdo řekne, že jde s dětma na koupák (sám se dvěma), tak nechápu. U nás minimálně dva, ideálně tři, aby si jeden stihl i zaplavat. Jako sama s nima ani náhodou. Stačí když jdem na odrážedla, to je adrenalin.
@santape No to jsem se pobavila, úplně vidím ty naše dva. Synové 7 a 3 - je to děsný. Starší pořád provokuje mladšího, ten ječí, jen co se starší přiblíží, páč tuší nějakou lumpárnu. Nejvíc mi štve, že starší, když si hrajou, vymýšlí aktivity neúměrné věku toho menšího - chce po něm dovednosti, které ten menší nezvládá, nebo samozřejmě ne tak dobře jako starší a pak je z toho smutný nebo vzteklý. Starší pořád zdůrazňuje že on byl první, on to udělal lépe atd. Trochu doufám, že se to zlepší v září, až budou ve škole a ve školce a nebudou spolu trávit tolik času.
Mam 3ks. 2, 4 a 6r a je to casto to same. Jako jo, dokazou si hrat, spolupracovat, ale kdyz je to rafne, tak bych je vynesla v zubech. Provokuji se, uz dokazou vytocit jeden druheho jen nekonecnym opakovanim t-dn, t-dn
Vecne boje o to, kdo zavre dvere pri odchodu, kdo zmackne cudlik na dverich u autobusu, u vytahu v nakupaku atd
Ja jsem od malinka od vsech deti se sourozenci slychala, jak se perou, nezavisle na pohlavi, tak je tak nejak nechavam, at si ty sve minivalky vybojuji, jen by to mohli delat tiseji ![]()
Co takhle zkusit každého se zeptat, s čím si chce hrát? Každý by si pro začátek hrál sám.(vysvětli proč)Pak jim postupně vymyslet nějakou hru, kterou si můžou hrát spolu, pokud to půjde. Hrát si s nima, aby měli příklad, jak se k sobě chovat atd. V tom výtahu je zkus předejít-vymýšlej hry nebo hádanky-prostě je zaměstnej a povídej, aby nestihli vymyslet nějakou „koninu“.Ale myslím, že stejně z nich nebudou úplný andílci, to je jasný. ![]()