Jak na výchovu 9letého chlapce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4.4.16 22:29

@klafina123 Děkují za cenné rády ;) fakt se mi moc líbí ten system, co máte zavedený a strašně ráda bych něco takového taky zavedla. Je fakt, že kluk už je velkej a je vidět, že má už svůj rozum a je schopný už spoustu věcí pochopit a ve chvíli kdy se mu teda sice pozdě, ale přece nastaví mantinely a budou se dodržovat a prostě se z nich neuhne ani když se kluk na hlavu bude stavět, tak se to snad může naučit a my taky. Pravda je ta, že teď si chvilku hraje a za chvíli, že ho to nebaví a jde dělat něco jiného a třeba, když bude mít nějakou povinnost a nebude moct si jen hrát, tak bude rád i za tu chvíli co se k té hře dostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.4.16 22:32

@hanka.br. Uznávám oprávněost narážek..jo zasloužili bychom spíš mi, kluk nemůže za to, že rodiče na to všechno už od začátku kašlali a nemůže za to, že mně to nedošlo dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2526
4.4.16 23:37

@paťule792006 K té hře..dcera je nehrací. Od mala jí baví..no baví, to je asi blbě řečeno, ale budiž..,dceru zabaví řízená hra od dospěláka. Když má sama, tak kolikrát neví. Na druhou stranu si ráda maluje, vybarvuje, vystřihuje a lepí, vymýšlí si příběhy a píše krátké knížky. Možná jsme divní, ale na počítač nechodí, tablet nemáme. Občas jí na počítači pustím pohádku.
Když se vrátím k domácím pracem, vždycky jsem to dělala tak, že jsem děti úkolovala…třeba..(máme psa) „na zemi jsou chlupy, tak Ty vyluxuj, ty vytřeš, já udělám to a tatínek se někde přidal“. Jenže dělám na směny, na 12,ta´tka byl rád, že přivedl holku ze školy, napsali úkoly, pokecal se starším a udělal večeři. Chtít po něm, aby je ještě úkoloval, mi přišlo na chlapa moc.Tedy,když ovšem tatínek děti neúkoloval, nestalo se nic, protože asi když nikdo nic neříkala, nejspíš nebylo nic potřeba. Puberťák rád orazí a mladší, která nerada pracuje si tu práci nebude přeci vymýšlet, natož dělat. Takže jsem po nocích myla nádobí, vytírala nebo čistila naše hlodavce, aby nebyly cítit a pod. Jenže když jsem pak po nich chtěla pomoc, tak byl hukot a tisíce důvodů, proč to ted nejde. Takže proto došlo na rozpis na každý den, aby si i ty děti uvědomily, že nádobí se samo neumyje, prádlo nevypere, nepověsí, koše nevynesou, podlaha nevytře a že díky myšákům nepadneme všichni smrady, protože nejsou vyčištění. Čas od času, abych nebyla taková příšera, dám já nebo taťka dětem na výběr (to se spíš týká staršího),že třeba má dnes vyluxovat, ale když udělá večeři, že luxovat budu já. Syn vaří aby se to dalo jíst asi od 5 let, je mu 13 a baví ho to, takže nemusim mít strach, že by to nezvládl. Dcera-mladší mu občas pomáhá a občas se stane, že nás oba vyženou z kuchyně, že dneska vaří děti a my at si odpočinem :). Za schválně neudělaný úkol, je trest ve formě toho, že si může ten kdo nesplnil sám vybrat něco z týdne druhého sourozence a udělá to za něj.
Když máme např. naplánovaný výlet, tak hold neuklízíme, bud se to stihne před nebo další den a uděláme to třeba společně. Možná to zní šíleně, ale nejsem zas tak příšerná…myslím :lol:.
Jinak..i dcera ve svých 9 letech se dokáže seknout, dokáže prudit a provokovat a slzet slzy jak hrachy a zkoušet cokoliv, jen aby dosáhla toho, co si umane. Musím říct, že to dělá čím dál méně, protože já na vynucovačky neslyším. Řeknu jednou, dvakrát, max. třikrát a pak mlčím a dívám se jí zpříma do očí (to nemá ráda, protože ví, že je konečná). Mlčím, i když kňourá, vříská..když se začne utišovat, pronesu klidným hlasem -musím si na tom dát záležet- "zdržuješ sama sebe, víš co máš dělat.
Spát mladší chodí v devět a chvíli před devátou začnem upozorńovat, že čas se blíží a zuby čekají. Dříve byly dotazy, proč nemůže být dýl, řekla jsem, že i rodiče mají právo na chvíli pro sebe, na popovídání a že zítra si to zas povíme spolu a s bráchou a tak. Když je víkend, tak třeba trošku čas protáhneme a nebo řekneme, že si mohou chvíli v posteli číst a pak zhasnout a spát. jak má začít vypruzovačka, následuje zhasnutí hned. Každé, i 9 leté dítě se naučí, že scénama ničeho nedosáhne a raději půjde nakonec cestou klidu, tak, aby to i pro něho bylo výhodné. Kdyby jste viděla holku, když byla malá…to bylo jak boj, kdo z koho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.4.16 00:07

@klafina123 Tak to zase ten náš kluk, ten by si hrál snad nejraději celý den a nejraději by nedělal nic jiného. Když má jít dělat úkol, když má jít spát, když se má jít koupat, tak vždycky protažený obličej a že ještě ne e a že si chce ještě hrát. Někdy jen trochu remcá a protahuje to a nakocec si dá říct a jde, ale někdy z nás dělá trochu blbce a snaží se s náma o tom diskutovat a žadoní, že půjde do postele, ale že chce ještě pustit pohádku a v tu chvíli většinou přítel povolí a tu pohádku mu pustí i když už je docela dost hodin, je to sice o víkendu, ale i tak je to na kluka pozdě jít takhle spát. Ale když už i přítel řekne, že už dost, že pohádek už stačí, je moc hodin a televizi mu vypne, tak kluk začne smlouvat, že by chtěl ještě pohádku, že by to DVD s pohádkama chctěl dokoukat, ale to už přítel většinou nepovolí a tak kluk přitvrdí. Začne vymrčovat, jančet, dělá ze sebe miminko, na všechno se ptá..a prooč?..a v tu chvíli už přítel řekne s klidem a už stačí. Kluk nereaguje, tak to přítel řekne ještě jednou, pak ještě po třetí dost důrazně. No a na to už jsem přítelovi řekla, když se mě ptal co má dělat, že buď na něj opravdu přísně a dát mu najevo, že takhle už ne e a nebo mlčet a nechat ho, aby vidětl, že tím stejnak ničeho nedocílí, že s ním nikdo nebude diskutovat. Ale to bych mu teda fakt zkusila nastolit takový režim, že my máme taky úkoly, tak on musí mít taky nějakou povinnost. Aby přistupoval k tomu, že jeho povinnost jsou jednak úkoly a taky je potřeba pomoct doma, že my dospělí taky nemůžeme zvládnou všechno a když chce, aby jsme si s ním pak šli hrát, tak nám prvně musí pomoct, aby my jsme měli ten čas na to hrát si s ním. Uklidňuje mě teda, že tu píšete, že i to 9 leté dítě má šanci se naučit, že se scénama to daleko nedotáhne, většinou jsem si tu četla reakce, že jsem to začala řešit pozdě, že co chci kluka v 9 letech naučit, když na nic takového 9 let nebyl zvyklý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí