Jak napsat a vydat knihu?

Anonymní
25.9.21 09:54

Jak napsat a vydat knihu?

Dobré ráno/dopoledne,

nevím, zdali je zde někdo, kdo vydal či napsal knihu, ale zkusím to. Mám napsaných několik příběhů, které leží v notebooku i s korekcí, ale dále nevím, jak postupovat. Zdali knihu vydat na vlastní pěst (což mi asi nedovolí finance) anebo rozposlat do vydavatelství? Jsem zmatená, na internetu je mnoho článků, ale žádný mi nedokáže vysvětlit jak na to, co je potřeba. Dále je možností dát nějakou knihu jen tak na internet, zdali se bude líbit, a následně se rozhodnout.

Děkuji za vaše zkušenosti.

Pardon za anonym, ale okolí ještě o tomto neví.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5040
25.9.21 10:14

Google: jak vydat knihu. Každé nakladatelství píše pokyny jako pro blbce, jak to máš udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
25.9.21 10:16

Nechci se Te dotknout, ale uz jen z tak kratkeho pisemneho projevu mam pocit, ze by se ta kniha dobre necetla. Ale muzu se mylit :nevim:

Posli do vydavatelstvi, to je v podstate jedina moznost. Zkus si precist rozhovor s M. Balastikem z nakladatelstvi Host, venuje se presne tomuto tematu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12648
25.9.21 10:23
@Anonymní píše:
Dobré ráno/dopoledne,

nevím, zdali je zde někdo, kdo vydal či napsal knihu, ale zkusím to. Mám napsaných několik příběhů, které leží v notebooku i s korekcí, ale dále nevím, jak postupovat. Zdali knihu vydat na vlastní pěst (což mi asi nedovolí finance) anebo rozposlat do vydavatelství? Jsem zmatená, na internetu je mnoho článků, ale žádný mi nedokáže vysvětlit jak na to, co je potřeba. Dále je možností dát nějakou knihu jen tak na internet, zdali se bude líbit, a následně se rozhodnout.

Děkuji za vaše zkušenosti.

Pardon za anonym, ale okolí ještě o tomto neví.

Nedelej to, vetsina knih od ceskych asi zjevne smyslejich autorek se neda cist..fakt, radeji pis dal do supliku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
886
25.9.21 10:28

Videla som sa slovenskom modrom koníkovi :oops:, že tam ženy uverejňujú po častiach svoje príbehy, asi 3 z nich vydávajú už cez vydavateľstvo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
25.9.21 10:40
@Sardelka píše:
Nechci se Te dotknout, ale uz jen z tak kratkeho pisemneho projevu mam pocit, ze by se ta kniha dobre necetla. Ale muzu se mylit :nevim:Posli do vydavatelstvi, to je v podstate jedina moznost. Zkus si precist rozhovor s M. Balastikem z nakladatelstvi Host, venuje se presne tomuto tematu.

Píše, že příběhy jsou po korekci.

Nechci se Tě dotknout, ale zřejmě nebudeš nejpozornější čtenář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
25.9.21 10:46
@Modra1 píše:
Píše, že příběhy jsou po korekci.Nechci se Tě dotknout, ale zřejmě nebudeš nejpozornější čtenář.

Korekce je vzdy jen takova, aby neovlivnila literarni styl autora. Nehlede na to, ze nakladatelstvi mivaji vlastni korektory, tudiz by to stejne jeste prochazelo kontrolou.

Nechci se Te dotknout, ale zrejme toho o literature a vydavani knih mnoho nevis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.9.21 10:58

No především tedy hledej zpětnou vazbu od jiných lildí, než tvých blízkých, jestli je to vůbec zajímavé.

Pokud to jsou krátké příběhy, tak to posílej do vhodných literárních soutěží. Což je zároveň nejspolehlivější cesta jak na sebe upoutat pozornost nakladatelských redaktorů, ti kteří mají hledat nové autory, tak tam bývají v porotě.

Ale - dritvá většina nakladatelství se prostě o pířběhy v šuplíku, respektive na disku někoho no name nezajímá. A zároveň mají komunikaci zahlcenou lidí, co po nich chtějí aby jim vydali jejich skvost, bez toho aby si zjistili zda to nakladatelství nové autory vůbec vydává, jestli vydává zrovna ten žánr, co dotyční sepsali a to vůbec nemluvím o soudnosti toho, jestli text je zajímavý pro jiné lidi.

Zároveň pokud tvůj text je dobrý a pokud zvládneš trošku marketingu, udělej si crowdfundigovou kampaň a vydej si to vlastním nákladem. K tomu najdeš i nakladatelství, co ti stím mírně pomůžou.

Když se můžou vybrat prachy na tuhle hovadinu…

https://www.donio.cz/zenycinu

Ale vzhledem k tomu že zjevně o tom jak kniží trh funguje nemáš ani páru, tak možná pro tebe nebudou vyhozené prachy za takové ty kurzy „jak vydat knihu.“

Btw, proč se ptáš tady na emininu, proč nejsi na Světě knihy, kde všechny ty readaktory, co potřebuješ okouzlit svým textem najdeš? Včetně workshopů a přednášek co by ti možná pomohly splnit si svůj sen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
25.9.21 11:05

Jinak při současném boomu podcastů, začni to namlouvat jako četbu na pokračování a začni si tomu svépomocí dělat reklamu, jestli tvoje příběhy jsou dobré, najde si to posluchače a případně když to bude mít dobrou odezvu, všimnou si toho i redaktoři a někdo se ti ozve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
25.9.21 11:16

Zkusila bych to nejprve na internetu. Podle ohlasů zjistíš, jestli to má cenu posílat dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5040
25.9.21 11:44
@Modra1 píše:
Píše, že příběhy jsou po korekci.Nechci se Tě dotknout, ale zřejmě nebudeš nejpozornější čtenář.

A jak korekce souvisí s obsahem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20912
25.9.21 12:16
@Čičorečka píše:
A jak korekce souvisí s obsahem?
  1. je správně, absolutně nijak. :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
25.9.21 13:42

A musi to byt tistene? Co spis ebook?

Jde ti o zisk nebo to chces vydat jen tak, protoze to byl tvuj sen?
Jestli na zisk, tak to musi mit sakra dobrou reklamu a mela by to byt hodne dobra knizka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
25.9.21 13:48

Uneseš tíhu, když bude tvá kniha v Levných knihách?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17988
25.9.21 14:49
@DanielaD píše:
Uneseš tíhu, když bude tvá kniha v Levných knihách?

To meni zadny meritko, tam sezenes i Orwella, spoustu dobre literatury.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová