Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme takový problém. Dcera skoro 7m odmítá pít cokoli jiného než MM a z čehokoli jiného než z prsa. Zkoušela jsem lžičku, lahvičku, hrníček s oušky, zkoušela jsem jí i dát z normálního hrnku. A další - nechce vodu, čaje, šťávy ředěné i neředěné
Kojím ráno v 6,dopoledne v 9, k obědu je masozelenina,cucne si MM, pak tak ve 2 kojím, pak má ve 4 sváču - ovoce, přesnídávka, jogurt, zase si cucne, v 6 kojím a pak kojím na noc. Spí většinou až do rána…
Máte nějaká zkušenosti a radu, jak malou naučit na něco jiného než MM z prsa??? Jedná se hlavně spíš o horké dny, nevím, jestli má dost tekutin…
můj první kluk byl plně kojenej a až v 6 měs jsem mu začala nabízet vodu z flašky..no, odmítal, odmítal, odmítal..nabízela jsem co chvilku a flašku si vzal až za měsíc
opravdu to trvalo takhle dlouho a na konec si vzal NUK flašku s ortodont.savičku
žijeme v teplé zemi a v té době byla už neskutečná vedra, ale on se prostě vody nenapil a přežil
děti jsou v tomto dost odolné a přední MM je na uhasení žízně nejlepší a dehydr.nebude, neboj
za sebe radím-nezoufej, flašku nabízej několikrát denně, dávej cucnout předního MM, kdyby žízeň byla a mimi si flašku za chvíli vezme, neboj ![]()
Mám úplně stejný problém - a u obou dětí!
Starší syn (teď 2,5 roku) byl taky kojený a nic jiného nechtěl, doktorka říkala, že pokud je kojený, tak to nevadí. Nakonec se naučil pít na NUK hrníčku s pítkem (asi v 8m) a dodneška pije jen čistou vodu, nic sladkého. Mladší dcera má teď 7m, od 6m, kdy se sama odstavila, je na UM a taky nechce pít
Jenže teď doktorka říkala, že pít prostě MUSÍ, ale jak to do ní dostat??? Nechce NIC a z NIČEHO, ani z flašky, ze které pije UM (mimochodem taky žádná sláva…) Tak se s tebou trošku svezu, jsem zvědavá, co doporučí ostatní ![]()
tak ja mam neco podobnyho, malymu jsou sice jen 3 mesice ale chtela jsem mnu davat vodu nebo fenyklovej nebo hermankovej cajik v horkach ikdyz vim ze nemusim ale chci, no ale on si z flasky cucne max 2× a pak vubec myslela jsem ze je to tim ze zjisti ze je to voda nebo caj, ale minule jsem byla pryc a manzel mu musela dat odstrikany mliko z flasky, ale on si to vubec nevzal…
Zkousela jsme uz ruzny lahvicky..on chce i jen 1 druh dudliku od MAM s vetsi savickou tak nevim jeslti by kalsicka velka savicka na flace pomhla a nety mrnavy, mam Tommee Tippee a Nuk…
A pokud má dostatek pomočených plen, tak jí to stačí a dehydratovaná není ![]()
Pokud nechce, nenuť ji. Dcera se naučila pít asi tak v 8m, když mě napodobovala a chtěla pít z PET lahve se sportovním uzávěrem
Časem se naučila pít i z jiných lahví.
Mě malá taky jiné tekutiny než MM nechtěla, ale postupně jsem zjistila, že pije, ale jen když ji dám flašku a nechám ji pít samotnou. Tohle praktikuje tak poslední týden vypije i 300ml za den, většinou šťávičku ředěnou vodou, nebo čaj, ale ten jí chutná jen jablečný, bylinky odmítá. Pokud byla mladší a dávala jsem jí z láhve pít já tak vypila 20-50ml a dost někdy ani to ne. Jinak jídelníček máme skoro stejný jen místo večerního kojení má kaši rozmíchanou v MM, ale řidší a pije z láhve.
Ahoj, naše zlobidlo taky pít nechtělo.Já jí nenutila,jen jsem jí každou chvilku zkoušela dávat flašku.A zhruba po měsíci se chytla a už jí nedá z ruky ![]()
Tak tohle jsem před měsícem (v 7mi měsících) taky řešila. Nešťastná, malá nic nechtěla z ničeho.. A teď už pije, docela v pohodě, ne nijak extrémně, ale pije.
Zkoušeli jsme všechno, nakonec nejvíc zachutnala voda (u nás nepřevařená, tu plivala, takže pražská kohoutková). Začínala pít z víčka od lahvičky nebo ze skleničky (brala mi mojí). Začala totiž pít až po tom, co jsme se v pití střídaly - brm brm máma, brm brm holka.. no jako opička.. když jsem předstírala, že piju, hned se po tom natahovala a pak se i napila. Kouzelný hrneček ne-e, vždycky jí to vyprsklo do obličeje z té dírky, která tam je. Dneska po měsíci pije z lahvičky, občas a nejčastěji z hrnečku Lovi 360.
A nabízet a nabízet a nabízet..
Díky moc všem za rady.-) Budeme holt zkoušet.
Ijajeki: Ona nepije, ani když si lahvičku/hrnek drží sama. Tříská s tim a má z toho šílenou srandu.-D Když už to strčí do pusy, tak akorát vrže zubama a to, co jí z toho vyteče, plive… ![]()
tak moje dítě se to nenaučilo doteď, a to má 11 měsíců ![]()
od 6 měsíců jsme vyzkoušeli různé hrnky, lahvičky, savičky, i různé pití, to už jsem mu fakt zkusila i ovocné šťávy a granulované nápoje (sladké
), různé čaje, vodu…nic.
Kolem 9. měsíce začal trošinku pít, ale jen z normální skleničky, nejlépe ze štamprlete
ale stejně vypije jen tolik, jak má žízeň. Jinak do něj nedostanu ani kapku, když nechce. Takže vypije za den kolem 100-150ml vody
a kojíme a kojíme, aby měl tekutiny.
Ahojky,
tak já se musím podělit o úspěch v pití naší osmiměsíční kočičky. Pijeme z brčka a zvládá v pohodě těch 250ml, dala by i víc, ale bojím se, že by jí to lítalo i ušima. Brčko jí dala moje máma, protože všechno bojkotovala. Prvních pár loků nevěděla co jak, tak si občas nasála víc a flusala to ven, ale zvládla to rychle a teď brčkuje na jedničku.
ty jo holky vsem uz bylo tolik mesicu kdyz s to naucili
malymu jsou 3 mesice a ja bych rada aby pil i vodu nebo caj a proste ne a ne a ne..parkrat si cucne vyjimecne ale to uz fakt musi byt…ale pak zjisti co to je a jazyckem strka flasku ven…