Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@majki.r píše:
Tak mi vysvětli, jak je tedy možné, že někdo nechá psa venku i v mrazu a někdo by to nedokázal přenést přes srdce.
Dobre je, pokud ma pes v mrazech treba pristup do garaze, sklepa, nezateplene verandy, chodby atd…mluvim o mrazech treba -20°C. Pro nekoho je ale mraz -5°C ![]()
Jak uz tu bylo napsano, pokud je pes zvykly byt venku celorocne a je v dobre vyzivove kondici a v dobrem zdravotnim stavu, tak stridani teplot mu akorat ublizi. V zime ma takovy pes hustou teplou podsadu a pokud ma zateplenou boudu, v ni napr. drevitou vlnu nebo slamu, tak si to tam zafuni a je naprosto v klidu. Nasi psi treba slamu v boude nesnesou, vsechno vytahaji ven.
Bouda ma mit take spravne rozmery, aby si ji pes mohl adekvatne zahrat - tudiz nesmi byt moc velka.
A predstav si, dokonce treba takovy madarsky ohar, ktery je „hubeny“ a kratkostrsty, je uplne v klidu venku, v boude, v kotci a nestrada
a takovych plemen je vic, co by bezny clovek nerekl, ze mohou byt venku…
@Boudová píše:
Holky tak už se nehádejte, hlavní je, že se jakžtakž shodneme na tom, že by se to tomu pesanovi nemělo moc měnit. Já bych taky, když bude baráček chtěla ještě nějakýho „obra chlupáče“ a ten bude taky na zahradě. Ale bude tam od štěňátka zvyklýI když jak se znám, stejně bude běhat i po baráku
Stejně je nejdůležitější kolik času se psovi opravdu věnujeme ne?
Přesně. Bohužel jak to tak kolem sebe vidím, tak psům, kteří jsou trvale venku se jejich páníčkové věnují minimálně. A to je důvod, proč mi psi venku vadí. Nechci zakl. urazit, ale to, že s ním jsou 4× denně na procházku a několikrát denně mu mění deky v boudě nevěřím. Tím ovšem netvrdím, že se o něj špatně starají.
@Boudová Já se nechci s nikým hádat
Nedělá mi to dobře ![]()
@Katchi Mám dobrého známého, co má pejska venku, má takového toho sibiřského medvěda, nevím co je to za rasu a při pohledu na něj jsem si jistá, že mu venkovní pobyt nevadí. Nechci paušalizovat. Připouštím, že některá plemena se mají líp venku než vevniř, na druhou stranu ale vím, že já bych neměla to sdrce jim nezajistit aspoň nějaký vstup do domu, aby se mohli ohřát.
Nejsem proti „venkovním“ pejskařů, když to nejsou extrémy, jako třeba nechat venku jorkšíra atd. Jen já na to prostě nemám srdce, pořídit si psa a nechat ho venku, to říkám jen za sebe.
Co tady při té diskusi řeším je to, že si nemyslím, že by pejsek nevnímal náhlou změnu prostředí, kdy je po 6ti letech vyšoupnutý ven do boudy.
Nechci působit útočně proti nikomu, ani zakladatelce, jen píšu svůj názor ![]()
@terien píše:
Přesně. Bohužel jak to tak kolem sebe vidím, tak psům, kteří jsou trvale venku se jejich páníčkové věnují minimálně. A to je důvod, proč mi psi venku vadí. Nechci zakl. urazit, ale to, že s ním jsou 4× denně na procházku a několikrát denně mu mění deky v boudě nevěřím. Tím ovšem netvrdím, že se o něj špatně starají.
Kdyz ono je to tezky. Ja zas vidim kolem sebe mraky psu, kteri jsou doma na gauci a jsou to rozmazleny urvanci ![]()
Ale to uz jsme opravdu OT
ale nedalo mi to ![]()
…
Co tady při té diskusi řeším je to, že si nemyslím, že by pejsek nevnímal náhlou změnu prostředí, kdy je po 6ti letech vyšoupnutý ven do boudy.
Nechci působit útočně proti nikomu, ani zakladatelce, jen píšu svůj názor
Tak ono hlavne zakladatelce neslo o to, ze by pes tu zmenu snasel spatne, ale ze po trech nebo ctyrech mesicich pes nechtel z nejakeho duvodu spat v boude. A urcite to nebylo kvuli tomu, ze by resil tu zmenu…jak jsem psala, je mu vedro
![]()
@Katchi píše:
Tak ono hlavne zakladatelce neslo o to, ze by pes tu zmenu snasel spatne, ale ze po trech nebo ctyrech mesicich pes nechtel z nejakeho duvodu spat v boude. A urcite to nebylo kvuli tomu, ze by resil tu zmenu…jak jsem psala, je mu vedro![]()
TO je taky pravda…
@Katchi píše:
Kdyz ono je to tezky. Ja zas vidim kolem sebe mraky psu, kteri jsou doma na gauci a jsou to rozmazleny urvanci
Ale to uz jsme opravdu OTale nedalo mi to
Můj pejsek je, jak jsem už několikrát a ráda napsala, dokonale vychovaný, ale v poslední době je uřvaný a nevím, co s tím. Třeba mi vy pejskařky poradíte.
Nikdy neštěkal, ale před pár lety mi ho hooodně spálili při operaci močového měchýře, je spálený od krku po ocásek. Musela jsem ho nechat hospitalizovat na klinice několik týdnů a tam se rozštěkal.
Máte nějaký tip, jak ho to zpětně odnaučit? Bude mu 8 let. jako štěňátko jsem ho vždy sprdla, když zaštěkal a naučil se hned neštěkat, teď ale dělá, že je na mé povely hluchý. Přitom ve všem ostatním poslechne na slovo. ![]()
@majki.r Prý pomáhá naučit štěkat na povel, a zároveň s tím naučit povel TICHO. Já jsem odnaučila, tak že když spustil, tak jsem jako chodila na kontroly a dávala mu najevo, že štěká zbytečně, že to hlídám já. Docela se mi to povedlo. ![]()
@majki.r píše: Musela jsem ho nechat hospitalizovat na klinice několik týdnů a tam se rozštěkal.
Máte nějaký tip, jak ho to zpětně odnaučit? Bude mu 8 let. jako štěňátko jsem ho vždy sprdla, když zaštěkal a naučil se hned neštěkat, teď ale dělá, že je na mé povely hluchý. Přitom ve všem ostatním poslechne na slovo.
Duvod toho, proc se „rozstekal, je jasny. K tomu odnaucovani - predstav si, ze kdyz steka a ty ho okriknes, tak na nej vlastne taky "stekas“. On prida na hlasitosti, ty taky…zacarovany kruh. To ho podporuje v jeho cinnosti, protoze ma od tebe pozornost. Je lepsi ho spis naucit na povel „ticho“, treba pomoci klikru, pamlsku nebo hracky. Mrkni na videa na youtube, je tam toho hodne.
Pri jake prilezitosti steka?
@Boudová Jack umí hezky štěkat na povel
Ale povel ticho prostě ignoruje, přestože dřív to fungovalo skvěle.
Zkoušela jsem toho hodně, ale štěká při emocích, když někdo přijde, když má radost, když se začneme nahlas smát, tak se přidá štěkotem.
Klasika je štěkot, když jdeme ven, má radost, tak štěká. Pomáhá vzít ho do náruče, když potřebuji, aby neštěkal, pak je zticha i hodinu, ví prostě, že ho nenechám doma a půjde se mnou, tak je spokojený. Ale tím myslím kazím výchovu, protože mu vlastně ustupuju, on si v téhle situaci vyštěkává „vem mě do náruče“ a já ho beru.
Ale jsem cíťa od té doby, co mi ho spálili, půl roku jsem si ho hodiny denně dávala dohromady a teď neumím být tak přísná, jako dřív ![]()
Co mi trochu pomáhá, je poslat ho do pelíšku (do postele
) a říct zůstaň, než se obléknu a obuju. On sedí a čeká, jakmile ale řeknu ke mě a jdeme, tak zase štěká
…jsem cíťa…
Tady je odpoved
a nemyslim to ve zlym
ono je to jedno s druhym. Treba na to stekani, kdyz vi, ze se jde ven, tak funguje to, ze si psa nevsimas do te doby, dokud neni potichu. Tzn. vezmu voditko, pes zacne jancit. Voditko polozim a jdu si po svem, psa si nevsimam…atd…chce to trenovat, lepsi je to ukazat v paxi. To same s navstevou - pes se chce privitat, ma radost. Da se naucit, ze jde pes na sve misto a privita se, az mu to navsteva dovoli. A chce to duslednost, duslednost a na prvnim miste hlavne duslednost ![]()
@majki.r píše:
Co mi trochu pomáhá, je poslat ho do pelíšku (do postele) a říct zůstaň, než se obléknu a obuju. On sedí a čeká, jakmile ale řeknu ke mě a jdeme, tak zase štěká
Tak jsem psala delsi prispevek a ty jsi zatim napsala, jak to taky jde
moji mamce pomaha, ze dava psovi do tlamy kapesnik, rukavici, penezenku, pouzdro s mobilem nebo cokoliv, co najde po kapse- Pes je spokojenej, ze neco nese a je klidek ![]()
@Katchi Máš pravdu, já jsem polevila v důslednosti
![]()
S tím položením vodítka to zkusím, když začne štěkat, tak zapomenu na pár minut, že ho beru ven a půjdu třeba umýt nádobí, pak to zkusím znovu…takhle to myslíš? A jít ven teprv, když bude při oblékání atd. v klidu?
Když kdybyste ho viděli, chuďátko moje. Půl roku jsem ho celého obvazovala, vypadal jako miminko, po každém čúrání jsem ho omývala a převazovala, několik měsíců jsem mu musela odstraňovat nekrotickou tkáň z celých zad. A on to tak trpělivě snášel, úplné zlatíčko, jen mi ležel na stole a spinkal při tom. Je to strašně hodňoučký pejsek a já jsem prostě změkla…
@Katchi píše:
Tak jsem psala delsi prispevek a ty jsi zatim napsala, jak to taky jdemoji mamce pomaha, ze dava psovi do tlamy kapesnik, rukavici, penezenku, pouzdro s mobilem nebo cokoliv, co najde po kapse- Pes je spokojenej, ze neco nese a je klidek
Jé tak to je správný
Jack v tlamičce nic neudrží, všechno pustí na podlahu, pokud to není k snědku nebo za to není jako odměna něco k snědku ![]()