Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím všechny maminky a tatínky.
Máme 7 měsíční holčičku a chtěla bych, aby se naučila usínat sama.
Od narození odmítá jakýkoliv dudlík.
Vzhledem k tomu, že má už 9 kilo tak klasické uspávání jaké jsme měli do teď nejde.
Zatím u nás probíhalo uspávání stylem, že jsem malou nakojila, počkala až usne a dala do postýlky. Vždycky do 30-60 minut po usnutí se probudila a chtěla zase prso a nebo houpat. Ze začátku jsme houpali na míči, to jí přestalo vyhovovat a musela jsem houpat v ruce.
Jenže vzhledem k váze už to prostě nedávám.
Blbý je, že vedle mě na posteli neusne. To se sápe pořád k prsu a i když u něj usne tak se do půl hodiny vzbudí.
Zkoušíme to teď 5 den.
Dám jí do její postýlky nakojenou a prebalenou. Nejdřív přečteme pohádku, pak zpívame a nakonec tam jen sedím a hladím jí po bříšku.
U čtení pohádky se přetočí na bříško a odmítá spát. Takže jí musím vrátit na záda a to se pak začne vztekat.
Metoda kontrolovaného pláče u nás nefunguje. Jen vyjdu ze dveří tak začne hrozně vyvádět.
Zkoušela jsem jí nechat plakát v postýlce a sedět vedle ní. Jenže pak v jednu chvíli se úplně vztekla až zrudla a rozplakala se, tak jsem jí zvedla a za chvíli se pozvracela. ![]()
Nechci jí to učit násilím, je mi jí líto když pak brečí.
Ale zase na druhou stranu mám v háji záda a jsem psychicky unavená i z toho, že jí uspim a za půl hodiny můžu začít znova.
A to se někdy opakuje i 2-3×.
Takže pak celý proces uspávání trvá i přes 2 hodiny.
Zkoušíme mazlení, chování, zpívání, čtení, hlazení, usínáčka, ale nic nefunguje.
Máte nějaký tip pro miminko co nechce spát s dudlíkem, hlazení po hlavě jí rozčiluje, za ruku se nedá chytit a spát v posteli s vámi taky ne?
Moc děkuji za jakoukoliv radu.
Jen doplním, že přes den je to v pohodě. To usne u prsa, předám jí do kočárku a spí. Jenže ona spí přes den 2× jen 30-90 minut.
Je strašně malinká, což znamená dvě věci - je dost možné že na samostatné usínání prostě není připravená, a další věc je, že mezi 6. a 12. měsícem se spánek a uspávání velmi často, klidně každý týden. To buzení po půl hodině od uspání je docela běžné. Když ji po té půlhodině znovu uspíš u kojení, jak dlouho pak spí? Jako nepotěším tě, mně se malá poměrně dlouho budila na kojení celou noc po půlhodinách a nepřišla jsem na nic lepšího než u kojení spát. Zlepšilo se to fakt až věkem, ale sama neusíná ani teď, v roce a půl. Po večeři a koupačce s ní já nebo manžel jdeme do ložnice, ona si vleze k sobě, my si lehneme k ní, tulíme se, někdy houpáme a zpíváme a počkáme až usne, trvá to tak půl hodiny až hodinu. Mám to ráda, je to čas jen s ní, v klidu, tichu a bez aktivit, jen mazlení.
@Lily Evans po tom probuzení je to jak kdy, někdy usne zase na půl hodiny, jindy na hodinu a půl a pak třeba na 2. A někdy když je „správná konstelace hvězd“ tak i na 4.
No mě spíš děsí, že tak do 4 měsíce spala 10 hodin v kuse. Pak se začala budit kolem 3. A teď je co 2 hodiny vzhůru.
Tak ta představa, že to tak bude „napořád“ je hrozná.
Já bych s ní spala, ale ona se mnou v posteli být nechce. Zkoušela jsem to od narození, že by usínala semnou. Ale vždycky se pak začne rozčilovat, že chce houpat. A bez toho aniž bych jí zvedla, tak se vztekne a pak má hysterický záchvat.
Jinak zoubky máme venku už dva, tak to zvládla pěkně tam jsem to buzení moc neřešila. Teď měla před 14 dny 6 nemoc. To bylo na budku, kvůli teplotám byla co hodinu vzhůru.
Já mám vyzkoušeno, že když usne sama, tak pak ty 3-4 hodiny spí.
Ale jinak děkuji za názor ![]()
Aďka
Mě napadá, jestli když večer chceš, aby usínala sama - rozumím ve smyslu nikoli v náručí - tak že ji může mast to denní uspávání u prsa. Jestli by se ten usinaci rituál neměl změnit i přes den… Já tedy jsem dítko u kojení neuspavala, ale ty spací zvyky mělo stejné večer i přes den…
@Anabella2022 u nás to šlo podobně, do tří měsíců spala celou noc a pak postupně horší a horší. Jednu dobu usínala bez mé pomoci, stačilo být vedle ní a pak už to zas nešlo, fakt se to hodně měnilo. Nechci ti radit ať se plně podřídíš miminku protože mě to dovedlo do hodně nepěkných vyčerpaných stavů, ale potíž u tady těch mrňousků často je, že těm to ještě moc nevysvětlíš a jiná varianta než jet podle něj, nebo ho nechat vyřvat dokud to nevzdá, moc není.
Nemůže to být na ni brzo/pozdě?
Osobně jsem nějak nepochopila pojem uspávání.
nečtu (zkoušela jsem ale bere to jako hru)nezpívam, s námi spát neumí to bere taky jako hru a nelehne. Jediný řekněme rituál je dudlík a hráci beruška. To pustím a odchazim
. Samozřejmě se najdou dny kdy to nefunguje a tak prostě jde s postýlky a při mnuti se to zkusí znova.
Ahoj napíšu ti co fungovalo u nás normální tenká velká deka a zavinout my budeme mít za 2 dny rok a balím stále
A k tomu YouTube Bílý šum tlukot srdce
vždy si dám nohy do tureckého sedu položím ji na nohy jednu ruku ji dám pod hlavičku a sedím v Tureckem sedu na posteli a houpu jí nebo ji hladím po obličeji a mám puštěný ten bílý šum
tak snad z toho něco pomůže je malinká tak tě potřebuje ale můžeš zkusit tohle
A pak ji rozbalím a opatrně dám do postýlky a spinká celou noc ![]()
Příspěvek upraven 21.02.23 v 11:40
@Eva2610 já jí přes den uspim většinou tak, že když začne usínat u prsa, tak jí dám do kočárku, párkrát zhoupnu a spí. Ale postýlku nezhoupnu. A hlavně jak jí tam položím, tak se úplně probere.
Ale nad tou zmenouti přes den jsem přemýšlela
Za me je tohle proste normalni, dokud byl malej kojenej, tak se po uspani taky co chvili budil, opravdu spal po usnuti az po odstavu, v necelych 16 m. Segra i svagrova to mely s mimcama stejne, taky co chvili buzeni po usnuti.. ja to nijak teda neresila, proste to tak mel a smirila jsem se s tim. Taky jsem pak pouzivala nositko, kdyz uz u kojeni hur usinal, to byla vzdy jistota a rychlovka. Nezkouselas nositko nebo satek? Akorat musis umet vychytat, kdy odlozit, aby se ti pri presunu nevybudila
@Lily Evans Nechat jí vyřvat moc nefunguje, ona pak celá zfialoví a zalyka se. No a teď ještě jak jsem jí jednou dala do postýlky, tak začala křičet a tlačit ty vzlyky přes břicho, no a pak se pozvracela… což mi přijde, že musela být v hrozném stresu. A teď jsem zase já napjatá, protože nechci, aby se to opakovalo. ![]()
@Luminance Zkoušela jsem oboje. Nechce v tom být, je teď hrozně zvědavá, takže jak z toho nevidí, začne se po chvíli rozčilovat. A můžu s ní houpat jak chci🙈
Takže jí pak musím stejném vyndat
@Anabella2022 píše:
@Lily Evans po tom probuzení je to jak kdy, někdy usne zase na půl hodiny, jindy na hodinu a půl a pak třeba na 2. A někdy když je „správná konstelace hvězd“ tak i na 4.
No mě spíš děsí, že tak do 4 měsíce spala 10 hodin v kuse. Pak se začala budit kolem 3. A teď je co 2 hodiny vzhůru.
Tak ta představa, že to tak bude „napořád“ je hrozná.Já bych s ní spala, ale ona se mnou v posteli být nechce. Zkoušela jsem to od narození, že by usínala semnou. Ale vždycky se pak začne rozčilovat, že chce houpat. A bez toho aniž bych jí zvedla, tak se vztekne a pak má hysterický záchvat.
Jinak zoubky máme venku už dva, tak to zvládla pěkně tam jsem to buzení moc neřešila. Teď měla před 14 dny 6 nemoc. To bylo na budku, kvůli teplotám byla co hodinu vzhůru.
Já mám vyzkoušeno, že když usne sama, tak pak ty 3-4 hodiny spí.
Ale jinak děkuji za názor
Aďka
Ale ono to napořád nebude, neboj
obvykle se to zlepší, jakmile jí odstavíš úplně.
@Anabella2022 počkej aspoň třeba jak jí bude ten rok, pak už se dá odstavit a leccos jim vysvětlit, předat uspávání manželovi, a tak. Do toho roka, jestliže nechceš odstavit a přejít na UM, moc možností není - tady u těch dětí co bez uspání neusnou
Starší byla jiná, té jsem dala pusu a šla jsem a ona usnula. Mladší by jela až dokud neodpadne vyčerpáním, a to ten spánek pak teprv nestojí za nic.
@Anabella2022 je to uplne normalni, ze se vzbudi a chce prso, ptze te hleda a chce zase v klidu usnout. Dcera ma 14mes, vecer ji uspim a do hodiny se zase vzbudi, hleda me, tak s ni lezim. Kolikrat se predtim nez usne osprchuju a bud stihnu i veceri, nebo si honem neco dam jak usne a pak sni uz lezim. V noci se budi co 2-3h, nekdy ma noc co hodinu. Spime spolu, postylku nema. Kolikrat ji jen chci prikryt a uz se budi, takze by to ani neslo abych ji prendavala nekam do postylky. Vydrz a uzivej si, ze muzes byt s ni takhle v kontaktu, zachvili uz te nebude potrebovat. Do 6tydnu spavala pekne a dyl a pak bum a proste se budi co chvili. Nejde to naucit, nekterym detem proste staci dudlik, pusa, kolotoc a spi, nektere proste chteji maminku a prso. Poslouchej sve dite, co potrebuje ke klidnemu spanku, prijde cas, kdy se to zmeni.