Jak naučit usínat 7měsíční miminko

20.2.23 17:54

Jak naučit usínat 7 měsíční miminko

Zdravím všechny maminky a tatínky.
Máme 7 měsíční holčičku a chtěla bych, aby se naučila usínat sama.
Od narození odmítá jakýkoliv dudlík.
Vzhledem k tomu, že má už 9 kilo tak klasické uspávání jaké jsme měli do teď nejde.
Zatím u nás probíhalo uspávání stylem, že jsem malou nakojila, počkala až usne a dala do postýlky. Vždycky do 30-60 minut po usnutí se probudila a chtěla zase prso a nebo houpat. Ze začátku jsme houpali na míči, to jí přestalo vyhovovat a musela jsem houpat v ruce.
Jenže vzhledem k váze už to prostě nedávám.
Blbý je, že vedle mě na posteli neusne. To se sápe pořád k prsu a i když u něj usne tak se do půl hodiny vzbudí.
Zkoušíme to teď 5 den.
Dám jí do její postýlky nakojenou a prebalenou. Nejdřív přečteme pohádku, pak zpívame a nakonec tam jen sedím a hladím jí po bříšku.

U čtení pohádky se přetočí na bříško a odmítá spát. Takže jí musím vrátit na záda a to se pak začne vztekat.

Metoda kontrolovaného pláče u nás nefunguje. Jen vyjdu ze dveří tak začne hrozně vyvádět.

Zkoušela jsem jí nechat plakát v postýlce a sedět vedle ní. Jenže pak v jednu chvíli se úplně vztekla až zrudla a rozplakala se, tak jsem jí zvedla a za chvíli se pozvracela. :(

Nechci jí to učit násilím, je mi jí líto když pak brečí.
Ale zase na druhou stranu mám v háji záda a jsem psychicky unavená i z toho, že jí uspim a za půl hodiny můžu začít znova.
A to se někdy opakuje i 2-3×.
Takže pak celý proces uspávání trvá i přes 2 hodiny.
Zkoušíme mazlení, chování, zpívání, čtení, hlazení, usínáčka, ale nic nefunguje.

Máte nějaký tip pro miminko co nechce spát s dudlíkem, hlazení po hlavě jí rozčiluje, za ruku se nedá chytit a spát v posteli s vámi taky ne?

Moc děkuji za jakoukoliv radu.

Jen doplním, že přes den je to v pohodě. To usne u prsa, předám jí do kočárku a spí. Jenže ona spí přes den 2× jen 30-90 minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6180
20.2.23 18:01

Je strašně malinká, což znamená dvě věci - je dost možné že na samostatné usínání prostě není připravená, a další věc je, že mezi 6. a 12. měsícem se spánek a uspávání velmi často, klidně každý týden. To buzení po půl hodině od uspání je docela běžné. Když ji po té půlhodině znovu uspíš u kojení, jak dlouho pak spí? Jako nepotěším tě, mně se malá poměrně dlouho budila na kojení celou noc po půlhodinách a nepřišla jsem na nic lepšího než u kojení spát. Zlepšilo se to fakt až věkem, ale sama neusíná ani teď, v roce a půl. Po večeři a koupačce s ní já nebo manžel jdeme do ložnice, ona si vleze k sobě, my si lehneme k ní, tulíme se, někdy houpáme a zpíváme a počkáme až usne, trvá to tak půl hodiny až hodinu. Mám to ráda, je to čas jen s ní, v klidu, tichu a bez aktivit, jen mazlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.2.23 18:24

@Lily Evans po tom probuzení je to jak kdy, někdy usne zase na půl hodiny, jindy na hodinu a půl a pak třeba na 2. A někdy když je „správná konstelace hvězd“ tak i na 4.
No mě spíš děsí, že tak do 4 měsíce spala 10 hodin v kuse. Pak se začala budit kolem 3. A teď je co 2 hodiny vzhůru.
Tak ta představa, že to tak bude „napořád“ je hrozná.

Já bych s ní spala, ale ona se mnou v posteli být nechce. Zkoušela jsem to od narození, že by usínala semnou. Ale vždycky se pak začne rozčilovat, že chce houpat. A bez toho aniž bych jí zvedla, tak se vztekne a pak má hysterický záchvat.

Jinak zoubky máme venku už dva, tak to zvládla pěkně tam jsem to buzení moc neřešila. Teď měla před 14 dny 6 nemoc. To bylo na budku, kvůli teplotám byla co hodinu vzhůru.

Já mám vyzkoušeno, že když usne sama, tak pak ty 3-4 hodiny spí.

Ale jinak děkuji za názor ;)

Aďka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
20.2.23 18:37

Mě napadá, jestli když večer chceš, aby usínala sama - rozumím ve smyslu nikoli v náručí - tak že ji může mast to denní uspávání u prsa. Jestli by se ten usinaci rituál neměl změnit i přes den… Já tedy jsem dítko u kojení neuspavala, ale ty spací zvyky mělo stejné večer i přes den…

• Citovat
  • Upravit
72725
20.2.23 18:41

@Anabella2022 dala jsem si dítě k sobě a klepala po dupce :P :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
20.2.23 18:41

@Anabella2022 u nás to šlo podobně, do tří měsíců spala celou noc a pak postupně horší a horší. Jednu dobu usínala bez mé pomoci, stačilo být vedle ní a pak už to zas nešlo, fakt se to hodně měnilo. Nechci ti radit ať se plně podřídíš miminku protože mě to dovedlo do hodně nepěkných vyčerpaných stavů, ale potíž u tady těch mrňousků často je, že těm to ještě moc nevysvětlíš a jiná varianta než jet podle něj, nebo ho nechat vyřvat dokud to nevzdá, moc není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.23 18:54

Nemůže to být na ni brzo/pozdě?
Osobně jsem nějak nepochopila pojem uspávání. :nevim: nečtu (zkoušela jsem ale bere to jako hru)nezpívam, s námi spát neumí to bere taky jako hru a nelehne. Jediný řekněme rituál je dudlík a hráci beruška. To pustím a odchazim :nevim: :roll:. Samozřejmě se najdou dny kdy to nefunguje a tak prostě jde s postýlky a při mnuti se to zkusí znova.

• Citovat
  • Upravit
86
20.2.23 19:19

Ahoj napíšu ti co fungovalo u nás normální tenká velká deka a zavinout my budeme mít za 2 dny rok a balím stále :D A k tomu YouTube Bílý šum tlukot srdce :srdce: vždy si dám nohy do tureckého sedu položím ji na nohy jednu ruku ji dám pod hlavičku a sedím v Tureckem sedu na posteli a houpu jí nebo ji hladím po obličeji a mám puštěný ten bílý šum :palec: tak snad z toho něco pomůže je malinká tak tě potřebuje ale můžeš zkusit tohle :P A pak ji rozbalím a opatrně dám do postýlky a spinká celou noc :*

Příspěvek upraven 21.02.23 v 11:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.2.23 19:19

@Eva2610 já jí přes den uspim většinou tak, že když začne usínat u prsa, tak jí dám do kočárku, párkrát zhoupnu a spí. Ale postýlku nezhoupnu. A hlavně jak jí tam položím, tak se úplně probere.
Ale nad tou zmenouti přes den jsem přemýšlela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4615
20.2.23 19:28

Za me je tohle proste normalni, dokud byl malej kojenej, tak se po uspani taky co chvili budil, opravdu spal po usnuti az po odstavu, v necelych 16 m. Segra i svagrova to mely s mimcama stejne, taky co chvili buzeni po usnuti.. ja to nijak teda neresila, proste to tak mel a smirila jsem se s tim. Taky jsem pak pouzivala nositko, kdyz uz u kojeni hur usinal, to byla vzdy jistota a rychlovka. Nezkouselas nositko nebo satek? Akorat musis umet vychytat, kdy odlozit, aby se ti pri presunu nevybudila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.2.23 19:32

@Lily Evans Nechat jí vyřvat moc nefunguje, ona pak celá zfialoví a zalyka se. No a teď ještě jak jsem jí jednou dala do postýlky, tak začala křičet a tlačit ty vzlyky přes břicho, no a pak se pozvracela… což mi přijde, že musela být v hrozném stresu. A teď jsem zase já napjatá, protože nechci, aby se to opakovalo. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.2.23 19:35

@Luminance Zkoušela jsem oboje. Nechce v tom být, je teď hrozně zvědavá, takže jak z toho nevidí, začne se po chvíli rozčilovat. A můžu s ní houpat jak chci🙈
Takže jí pak musím stejném vyndat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
20.2.23 19:36
@Anabella2022 píše:
@Lily Evans po tom probuzení je to jak kdy, někdy usne zase na půl hodiny, jindy na hodinu a půl a pak třeba na 2. A někdy když je „správná konstelace hvězd“ tak i na 4.
No mě spíš děsí, že tak do 4 měsíce spala 10 hodin v kuse. Pak se začala budit kolem 3. A teď je co 2 hodiny vzhůru.
Tak ta představa, že to tak bude „napořád“ je hrozná.

Já bych s ní spala, ale ona se mnou v posteli být nechce. Zkoušela jsem to od narození, že by usínala semnou. Ale vždycky se pak začne rozčilovat, že chce houpat. A bez toho aniž bych jí zvedla, tak se vztekne a pak má hysterický záchvat.

Jinak zoubky máme venku už dva, tak to zvládla pěkně tam jsem to buzení moc neřešila. Teď měla před 14 dny 6 nemoc. To bylo na budku, kvůli teplotám byla co hodinu vzhůru.

Já mám vyzkoušeno, že když usne sama, tak pak ty 3-4 hodiny spí.

Ale jinak děkuji za názor ;)

Aďka

Ale ono to napořád nebude, neboj :) obvykle se to zlepší, jakmile jí odstavíš úplně.

• Citovat
  • Upravit
6180
20.2.23 20:01

@Anabella2022 počkej aspoň třeba jak jí bude ten rok, pak už se dá odstavit a leccos jim vysvětlit, předat uspávání manželovi, a tak. Do toho roka, jestliže nechceš odstavit a přejít na UM, moc možností není - tady u těch dětí co bez uspání neusnou :mrgreen: Starší byla jiná, té jsem dala pusu a šla jsem a ona usnula. Mladší by jela až dokud neodpadne vyčerpáním, a to ten spánek pak teprv nestojí za nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1752
23.2.23 20:14

@Anabella2022 je to uplne normalni, ze se vzbudi a chce prso, ptze te hleda a chce zase v klidu usnout. Dcera ma 14mes, vecer ji uspim a do hodiny se zase vzbudi, hleda me, tak s ni lezim. Kolikrat se predtim nez usne osprchuju a bud stihnu i veceri, nebo si honem neco dam jak usne a pak sni uz lezim. V noci se budi co 2-3h, nekdy ma noc co hodinu. Spime spolu, postylku nema. Kolikrat ji jen chci prikryt a uz se budi, takze by to ani neslo abych ji prendavala nekam do postylky. Vydrz a uzivej si, ze muzes byt s ni takhle v kontaktu, zachvili uz te nebude potrebovat. Do 6tydnu spavala pekne a dyl a pak bum a proste se budi co chvili. Nejde to naucit, nekterym detem proste staci dudlik, pusa, kolotoc a spi, nektere proste chteji maminku a prso. Poslouchej sve dite, co potrebuje ke klidnemu spanku, prijde cas, kdy se to zmeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí