Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebuji a uítám každou radu, jak naučit usínat malou skoro roční holčičku samotnou. Já ji musím uspávat jen v kočáře i přes den i večer, jinak prostě neusne. ALE dokud jsem kojila do jejch 10 a půl měsíců, tak usínala u prsa… od té doby to nejde. A navíc ty vedra a zuby do toho. jenže pak jsem n rodinné dovolené vypadala, že mám nevychované miminko…
@Smoulinka Ráda si nechám poradit.my jen kocar a prso, jinak neusnem.
Ucila jsem maleho usinat samostatne uz asi od 2mesicu. Rychle se to naucil. A je to uzasne proste dam do postylky, pohladim a jdu. Ucila jsem tak, ze jsem ho dala do postylky pohladila odesla. Samozrejme plakal po chvilce se vratila pohladila ukonejsila a zas odesla. Nesmis vydelat z postylky. Interval pak prodluzovala. Vetsinou do pul hodinky usnul. Trvalo to par dni a zacal krasne usinat, zadny plac. Zezacatku je to narocne.Chce to pevne nervy. Drzim palce snad se podari.
Jestli se tu nenajde lepší rada, tak na mojí neteřinku dobře působilo tohle světelné šidítko, ale musela bít už úplně utahaná. Jakmile si promnula očka tak do postýlky a zapnout. Jak sledovala po zdi ty světla tak jí to dostalo hned do limbu. Asi po měsíci už usínala i bez toho. Ale chápu, že na každého to působit nemusí:
Dělala jsem to úplně stejně, jako Audea. Ale najednou buch a vše je jinak. Dnes jsou malému 4 měsíce a usíná s neskutečným křikem (i u prsa, i bez prsa) a vůbec nevím, co s tím. Týká se to každého usínání, jak přes den, tak večer po koupání. Ale v noci je to parádička, to se jen napije a spí dál. Tak si také nechám ráda poradit. Šlo to, ale teď děsně vyvádí. Co s tím?
Doporučuju můj denníček DPO trochu jinak, pokud to nevyjde takhle, tak jinou radu nemám
Doporučuji přečíst si knížku „Každé dítě může dobře spát“.
A jinak, jen tak bez pláče to asi nepůjde, takže hlavně musíš být odhodlaná, že to chceš opravdu změnit a je nutné vydržet a nepovolit. Je dobré zavést nějaké pravidelné rituály a snažit se je dodržovat v určitou hodinu +/-. Např. dát večeři, potom vykoupat, ve vaně si chvilku hrát, potom obléct, přečíst pohádku, zazpívat, prostě cokoliv ale hlavně musí jít dítě do postýlky bdící. Prostě dát pusu, položit do postýlky, přikrýt, nám třeba hodně pomohla taková hračka, která hraje ukolébavky, teď jakmile ji malá slyší, tak si hned začne mnout oči. Můžeš s ní zůstat, lehni si vedle do postele, prostrč k ní ruku a pokud bude plakat, snaž se ji utišit ale nevytahuj z postýlky. To samé platí i pokud se probudí v noci, rozsvítit jenom tlumené světlo a nejlépe dělat, že spíš a nebo opět jen tišit ale nevytahovat. Já jsem malou v 9 měsících učila usínat bez prsa, první 2 dny byly nic moc ale pak si na to malá zvykla a teď už usne bez problémů sama a začala i spát celou noc, opravdu to chce hlavně odhodlání a trpělivost a být za jedno i s partnerem…
Já měla taky problém, až kamarádka mi řekla, že malou uloží do postýlky, nechá otevřené dveře a odejde. Malá si pokňourala, občas jsem k ní přišla, pohladila, dala dudu, pusu a odešla…šla jsem k ní takhle asi desetkrát..postupněse to zkracovalo a teď nechodím skoro vůbec… ![]()
Asi jsem moc neporadila..
Já jsem syna měla naučeného usínat samotného cca. od 3 měsíců, měla jsem večerní stereotyp. Vykoupat, najíst, obléct pižámko a vložit do postýlky, dát mu plínku hadrovou na hraní a odešla jsem… pár dní to bylo s řevem ( musí se to prostě vydržet) a pak problém nebyl… špatné podle mého názoru je dítě učit spát samotné v době kdy má např.: problémy s růstem zubů nebo je nemocný.
Já musela nechat vyřvat - radost z toho nemám, ale stačilo 1× 20 minut a od tý doby usíná krásně sama. Teď - 21 měsíců - se dokonce sama sbalí a jde do postýlky, když je unavená.
Ale u každého dítka to nejde.
Myslím si, že každé dítě je jiné. Od narození jsem to dělala, jak popisujete a najednou ječí tak, že se dává a přestává dýchat. Takže ho prostě zvednout musím, pošišmat, aby nabral dech. Ale když ho položím, začne to dělat zase. Nemůžu ho nechat udusit… nerozumím, že to šlo a teď to nejde… kamarádka má holčičku a také to tak dělá od začátku a dělá to stále a jde to bez křiku. Prostě, každé dítě je jiné… U prvního mi to taky šlo a teď tohle… ![]()
Jinak první jsem asi od 6 týdnů položila, zavázala ručky a spala. Jak nechtěla být zavazovaná, začalo příšerné uspávání, stoupala, řvala, zkoušela jsem prso, hladit, trvalo to vždycky kolem hodiny. Tak jsem asi v roce prostě nechala vyřvat a bylo.
Mě do dvou měsíců usínal u prsa a pak jsem ho naučila usínat samotného - vykoupat, nakojit, dát dudu, pohladit a odejít. Bylo to v pohodě, usínal do pár minut. Ovšem teď tam běhám co minutu celou hodinu a neustále vracím dudlíka, protože si ho vyndá, zahodí a pak brečí a taky nevím, co s tím ![]()
Betynko, jsme na tom úplně stejně… kluci jsou téměř stejně staří a dělají tu samou rošťárnu..
Ahojky, co zkusit tohle http://www.jaknamiminka.cz/…ley-a52.html. Já se na to teprve chystám, malý usíná u nás v posteli a vlastně s náma i spí. Přes den většinou v kočárku, výjimečně usne i v té naší posteli. Teď mu ale roste snad 6 zubů najednou, tak ještě vyčkávám. Jedna holka to tady už zkoušela, jak to dopadlo koukněte do diskuse : https://www.emimino.cz/…rankovani/4/?…
Hodně štěstí nám všem ![]()