Jak odnaučit dítě sahat na to, na co nemá?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16986
30.3.14 13:59
@Anonymní píše:
opravdu si ho sebou berete na záchod i když jdete na velkou?

ano, nebo mam otevrene dvere pokud je nekde v zornem poli. Ted uz mam v koupelne nicnik a vetsinou se to dari nacasovat, ze trunime spolecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
30.3.14 14:02

Vy na to taky saháte, tak nechápe, proč nemůže on - to je u nás nejčastější příčina hádek s přítelem, kdy on něco odhodí (i kdyby ponožku) a následně dítě bere ovladač a háže taky, že jo. No a pak vysvětluj 19měsíčnímu dítěti, že je v tom rozdíl, je to kontraproduktivní, bere další věci a háže dál.
Já dítěti nezakazuju sahat na to, na co chce. Zjistila jsem, že když mu dávám kázání a zákazy, začne to dělat na truc pozorujíc, co já na to. Nastolím prostě mód ignorace a jdu si po svých, do deseti vteřin ho mám za zadkem. Pamatuju si, jak jsem poprvé pekla v nové troubě a bála jsem se, že se spálí, protože ho strašně fascinovalo, že se tam svítí. Trouba je to vestavná, ale je nízko, musí se k ní člověk ohnout (kdo to vymyslel?), takže je i na úrovni očí takhle malýho dítěte. Odháněla jsem ho tak dlouho, až proklouzl a připlácl obě ruce na sklo dvířek. Neudělalo mu to vůbec nic, bylo to jen teplý. Od té doby, co mu to nezakazuju, to nedělá.

• Citovat
  • Upravit
16986
30.3.14 14:02
@Billi píše:
Mně kamarádka říkala, že od určitého do určitého věku musí mít člověk doma do 1 metru holobyt a měla pravdu. Co nepatří do ruky je buď zamčené nebo 150 cm vysoko a tam se opravdu nedostane. Nejlepší je mít aspoň 1 zamykací skříňku a klíč dát 150 cm vysoko. Klíče od pokojových dveří máme na háčcích u všech futer 2 m vysoko. A pak opakovat, opakovat a opakovat. Ono se to časem zlepší.
Nám se ještě osvědčilo nechat to za dozoru na „zakázané“ věci sahat, najednou nebyly tak zvláštní a postupně ho omrzely. A když po něm chceme pomoct třeba tím, že může podat mobil nebo otřít TV, tak je na vrcholu blaha.A v koupelně nic nemáš? Moje dítě vymačkalo pastu, okousalo mýdlo a vytopilo celou koupelnu. Vše během cca 90 vteřin, než jsem došla z ložnice ;)
Chce to pozitivní přístup, ono bude časem lépe.

jo, to je moc ucinne… synovi jsme take po moznosti davali nefunkcni veci jeho zajmu jen pro jeho pouziti: mobily, ovladace, dokonce fotak. S tabletem se brzo naucil zachazet setrne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.3.14 14:03

@Billi holobyt do metru a pul mi neprojde sama mám metr a půl :D v koupelne se muze tak max pokusit vlest do pracky nebo olizat podlahu

• Citovat
  • Upravit
Billi
30.3.14 14:08

@AniNevim nefunkční ne. My zásadně plně funkční, protože nefunkční věci ničil a nenaučil se k tomu chovat šetrně, takže dítě na gauči, my kolem něj a fotili jsme, ukazovali si mobil… Teď už je to fakt pohoda.

To je stejné jako to, že se mnou dělá prakticky všechno - zametá, luxuje, míchá a dokonce už i krájí nožem (jen příborákem třeba jablko na kousky). Naučil se, jak na to, musím dávat pozor, ale najednou se mi přestal sápat po šuplíku s noži. Už to není pro něj zvláštní a ten pohled, když může pomáhat. Připadá si důležitý a je to pro něj přínosnější, než když se budu zlobit, nadávat a zakazovat. (Je mu 28 měsíců).

@AniNevim píše:
ano, nebo mam otevrene dvere pokud je nekde v zornem poli. Ted uz mam v koupelne nicnik a vetsinou se to dari nacasovat, ze trunime spolecne.

To je jak u nás :pankac:
A pokud ho s sebou nevezmu na záchod, tak stejně dojde. A to od doby, co sám leze :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
11370
30.3.14 14:17

@Billi přesně nám se každej směje, jak jsme nastěhovaní u stropu, ale to se jinak nedá. Všechno dávám do výšky a do metru nemáme nic. Prostě se to nedá. Všechno ošmatlá, vylije, rozbije, tak jsem to musela vyřešit. A je mi to vcelku jedno. Jen televize je nízko, ale to jinak neudělám, byt není náš. Ale zvykla jsem si. Já nejsem na nervy a můžu si v klidu i odskočit :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
30.3.14 14:23

@Billi my take delame spolu, co jde. Malymu je 31 mesicu. Pece se mnou chleba: pomaha vazit suroviny a sam ¨cukruje, drobi drozdi do dulku, obaluje rizky, podava vajicka tatimu, kdyz delaji michana vejce, kraji priborakem a strouha na opravdovem struhadle :roll: Sam vyndava pradlo z pracky a pomaha mi nest lavor k susaku nebo na balkon, vysava, vytira suchym mopem :-) Proste, kdyz projevi zajem, nechavam ho. Zamerne ho nezapojuji, tak nejak prirozene. Vi, ze trouba je horka, to uz staci jen rict. Bere si chnapku, kdyz jdu do trouby :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4151
30.3.14 14:35

Ja bych neplacala, stejne to nepomáhá :P
Taky máme vsecko omatlany, co se dalo schovat nebo zabezpečit je pryč. Jen knížky jsem nechala v knihovně, ale máme je mooooc krasne uspořádány

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4099
30.3.14 14:37

Chce si hrát s tím, s čím si hrajete vy, učí se nápodobou.

náš kluk na televizi nikdy nešahal, vůbec ho to nezajímalo – protože pro nás je to jenom pitomá dekorace, kterou jsme pořídili v nějakém záchvatu. nekoukáme na ni. Takže dítě to taky nezajímá.
mobil si odkládáme na poličku vysoko.
jestli máte mobil stále v ruce, pak je přirozené, že si s tím dítě taky chce hrát.

jinak cestovní postýlka je dobrá na krátkodobé odložení dítěte… my ji máme doma stále rozloženou. když začal kluk lézt a vrávoravě chodit, tak jsem ho tam šupla, když jsem potřebovala někam odběhnout (pošťák, pro prádlo do sklepa atd.). Jinak tam ale nikdy nebyl, takže mu to bylo vzácné a vydržel tam bez breku počkat, až se vrátím - těch pár minut.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
30.3.14 14:44

Povolujeme v rámci určitých mezí. V kuchyni má věci, na které sahat smí - hrnce, plastové misky a pak ty, které má nechat na pokoji - rozbitné talíře a tak, vaříme spolu, každý jeden hrnec, jedna vařečka. Pračka, děsně rád mačkal knoflíky, takže teď pereme spolu, vložíme prádlo, já dám prášek, on pustí a sám už k ní mačkat nechodí, to zakazuji slovně a slíbím, že pak vypereme spolu. Mobil má povolený nosit u ucha a „telefonovat“, když zazvoní, sám mi ho předá, házení jsem zakázala slovně a vždy odebrala, takže ví, že to ne. S notebookem to ještě pilujeme, tátův ví, že nesmí sahat, jen koukat na pohádky, u mého (je to stará potvora) mu to občas toleruju, protože jsem měkkejš, takže mi občas něco nakliká, ale to je moje chyba, jinak celkem v pohodě. Na záchod chodí se mnou, vždycky mi otevírá dveře jako gentleman :lol: strašně rád pomáhá se zametáním, utíráním vylitého a tak, takže co jde ho necháme dělat. Všechno vždycky zabere nějaké období pilování, jako nejde to hned a není vše stopro, ale bez sahání to asi nejde, spíš naučit, jak s čím zacházet.

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
30.3.14 14:52

Ještě jsem zapomněla. Když něco zakazuji, neříkám nesmíš, ale to je mámy, to je táty.

• Citovat
  • Upravit
40270
30.3.14 14:54
@AniNevim píše:
jo, to je moc ucinne… synovi jsme take po moznosti davali nefunkcni veci jeho zajmu jen pro jeho pouziti: mobily, ovladace, dokonce fotak. S tabletem se brzo naucil zachazet setrne.

A jak rozlišuje, na který foťák jo, a na který ne? Protože vidina, že si hraje s nefunkčním foťákem, se kterým může, a pak se sápe po mým a já mu najednou říkám, že na tenhle ne, mi přijde stejně logický, jako že třeba na židli se sahá, ale na komp ne. A že se 1,5 roku starý dítě naučí šetrně zacházet s foťákem, tomu nevěřím, mám to doma. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40270
30.3.14 14:55

@IvetJas
No jo, ale co když slovně neposlechne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
30.3.14 14:56

@Camael No já myslím, že to pozná, ale našeho by naštvalo, že ten, co má on, nefunguje. Ale třeba notebooky rozlišuje. U mého si dovolí víc než u tátova. Tam si nedovolí vlastně nic.

• Citovat
  • Upravit
IvetJas
30.3.14 14:58

@Camael Já ho ze začátku, když neposlechl, odváděla pryč a zabavila hrou. Teď už to respektuje mnohem víc (je mu 20 měsíců). Třeba tu pračku dřív pouštěl pořád, teď fakt od té doby, co to děláme spolu, tak vůbec…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML