Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kofinka20 píše:
Jo to moje holka taky ja sama ja sama, a pak je více neplechy než užitkus tím venkem je to stejný nechce ale jak vydí že se oblikam tak už taky letí pro veci a obouva se
když ji zopakuju co řekla za slovo tak nevinne kouka a radeji neříka nic jen abychom šli už ven
A proč to po ní chceš, aby to opakovala? Ty jsi rodič, musí být trochu nad věcí… Zas v tomhle věku nemůžeš vyžadovat až takovou sebereflexi
Nekomentovala bych to nijak nebo když už, tak pozitivně - takže jdeš? tak to je fajn, to jsem moc ráda. (bez ironie
)
Ještě se tak zeptam, mimo tema protože se mi nové zakladat nechce, je normalní když dcera chce jist jenom odemně a od jinych nechce? Takovy tatka muj přítel ji krmi s vařečkou na stole aby vubec neco snedla pokud u nich nesedim i ja, ovšem ta vařecha nebyla nikdy použita, ale mala s ni ma respekt a nam se nechce křičet. Aby to zase nekdo blbě nepochopil neni nucena do jidla, sama si o nej řekne ale prostě pokud nekrmím ja tak jini s ni maji problem aby vubec do sebe dostala sotva 3 kousky chleba se šunkou, u babičky třebas neji vubec ta ji ma doslova na haku a babička si to nechava libit, deda ten ji radeji necha samotnou jist, a pokažde to dopadlo stejně jogurt všude kolem jen né v puse
chleba apod. veci ji sama da se to uchytit normalne, ma krapet problem s levou a pravou neví kterou si tu lžicu ma chytnout a natočit tak aby ji to šlo a pomoct si nenecha to automaticky přestane jest i u me ![]()
@Kofinka20 Mám vnučku dva a půl roku a už asi rok jí úplně sama. Jasně, že než se to ty děti naučí, tak je kolem toho binec. Tak jí nech jíst samotnou, jak se to má jinak naučit? Připadá mi, že na ni máš větší nároky, než je takhle malé dítě schopné zvládnout. A krmit dítě ve strachu před vedle ležící vařečkou (byť nebyla nikdy použitá), to je podle mě mnohem větší masakr, než jogurt rozpatlanej všude kolem.
Obě moje děti jí samy víceméně od toho roka
Jasně, za začátku binec, děcko špinavé jak prasátko, ale nějak se to naučit musí… Je pravda, že když malé dávám, sní toho víc. A krmit dítě s vařečkou a výhrůžkama mi taky přijde teda drsné
Žádné dítě ještě nezemřelo hlady nad plným talířem ![]()
@Denisa56 píše:
@Kofinka20 Mám vnučku dva a půl roku a už asi rok jí úplně sama. Jasně, že než se to ty děti naučí, tak je kolem toho binec. Tak jí nech jíst samotnou, jak se to má jinak naučit? Připadá mi, že na ni máš větší nároky, než je takhle malé dítě schopné zvládnout. A krmit dítě ve strachu před vedle ležící vařečkou (byť nebyla nikdy použitá), to je podle mě mnohem větší masakr, než jogurt rozpatlanej všude kolem.
přesně tak. Já dávám jogurt a lžičku a odcházím, koukat na to nemůžu
,ale přeci kvůli vlastní pohodlnosti nebudu dítě omezovat v učení se běžných dovedností. Tak ho pak umeju, setřu hadrem okolí… (což dělám prakticky každý den a žíly se mi nezkrátily) A ještě vyhrožovat dítěti vařečkou, když se brání. Uberte trochu plyn a přestaňte od dítěte očekávat, že bude všechno umět hned a dokonale. Dítě v tomhle věku má nárok při jídle udělat trochu bordelu a má nárok neposlechnout, holt to není stroj
Prosím neodbočujte od meho dotazu, ptala jsem se jen zdali bude schopna ve školce jist sama tím myslím byt samostatna, abych u ni nemusela sedet a říkat papej, nikdo ji neomezuje my u ni sedime ale ona už musí jist sama, takove veci jako polivka což je fakt moc řídke ji pomaham, ale jogurty apod veci ji s lžici sama, nemužu tady přeci dopodrobna psat všechno to bych tu sedela snad do rana
Podle mě ma každa matka uplně jiné vychovné metody a nema absolutně smysl se tu dohadovat kdo co jak dela, chci jen poradit. Mě se taky nelibi 80% psanych vet v jinych diskusích a nekomentuji je jen protže ja jsem jina a vychovavam jinak. ![]()
@Kofinka20 píše:
Prosím neodbočujte od meho dotazu, ptala jsem se jen zdali bude schopna ve školce jist sama tím myslím byt samostatna, abych u ni nemusela sedet a říkat papej, nikdo ji neomezuje my u ni sedime ale ona už musí jist sama, takove veci jako polivka což je fakt moc řídke ji pomaham, ale jogurty apod veci ji s lžici sama, nemužu tady přeci dopodrobna psat všechno to bych tu sedela snad do ranaPodle mě ma každa matka uplně jiné vychovné metody a nema absolutně smysl se tu dohadovat kdo co jak dela, chci jen poradit. Mě se taky nelibi 80% psanych vet v jinych diskusích a nekomentuji je jen protže ja jsem jina a vychovavam jinak.
A ještě musím dodat, kdyby bylo po jejimu pokažde jak vy tu píšete tak by nejedla vubec, max pila pití. Pro info mám to u ni odzkoušene, takže nejsem tyran, mluvím z praxe, hold každy mame jiné děti. A nejsem ani jedina kdo to ma podobně doma že by dítě rado jedlo po jeho. ![]()
@Kofinka20 Tak piš srozumitelněji,. protože já reagovala na to, co jsi napsala. Že samostatně jí jenom chleba apod., ale ostatní ne, protože to neumí a je z toho binec. A když ji krmí tvůj přítel, tak má vedle položenou vařečku, aby aspoň něco snědla. Teď zas říkáš, že jí sama.. Tak jak to je? ![]()
Těžko bude umět najíst se v klidu sama, když u ní teď sedíte s vařečkou a hlídáte každé sousto
Tohle není jiná výchova, tohle je psychický nátlak, chudák dítě…
@Denisa56 píše:
@Kofinka20 Tak piš srozumitelněji,. protože já reagovala na to, co jsi napsala. Že samostatně jí jenom chleba apod., ale ostatní ne, protože to neumí a je z toho binec. A když ji krmí tvůj přítel, tak má vedle položenou vařečku, aby aspoň něco snědla. Teď zas říkáš, že jí sama.. Tak jak to je?
u dedečka je binec, pac on ji fakt da třebas ten jofurt samotny ja ji ho davam s rohlikem at to ma hustejši a lip se to nabira, ta vařecha je možna drasticka ale učinna i když je nepoužita a na male nedotknuta, ja zkratka nemužu byt v pohotovosti 24h non stop taky musím jit jak sem psala na uřady apod a když požadam přitele at ji da najest tak ona mu zkratka nejedla ani sama, zkratka nikoho nerespektuje krome me, jo znami mi řikaji si jeji mama, jsem to ano, ale když nekam musím bez ni přece si nemužu stale lamat hlavu zda neco snedla když byla s rodinou bezemně sama
jak to pak dopadne ve školce?
@Bibi239 píše:
Těžko bude umět najíst se v klidu sama, když u ní teď sedíte s vařečkou a hlídáte každé soustoTohle není jiná výchova, tohle je psychický nátlak, chudák dítě…
ted sedim u pc a ona ji sama a nesedim u ni, bože fakt nepřehanejte. Ano sedime ale když neni času na zbyt a my třebas spechame, a vetšínou čas od čau u obedu, u snidane a večeře ne. A sedime když jime všichni pohromade, vy to tak doma nemate? jite každy zvlašt? Pardon ale opravdu ma chyba že se nevyjadřuji dostatečne a do uplnych detailu.
@Kofinka20 Připadáš mi nevyzrálá, pořád se jen nějak vymlouváš, ospravedlňuješ a překrucuješ, co a jak jsi napsala nebo nenapsala. Tvoje holčička to asi ani s tebou ani s tvým přítelem nemá jednoduché. Dvouleté dítě je ještě drobek, teprve se postupně seznamuje se světem, učí se, potřebuje strašně moc trpělivosti a porozumění. A taky nadhledu a humoru, klidně i nad nešikovným jezením jogurtu, který je všude kolem, jen ne v pusince. Místo toho chudák papá s vařečkou jako strašákem. Víš co, svírá se mi z toho srdce a už to tady číst nebudu. Ne ona, ale ty a tvůj přítel byste potřebovali pořádnou výchovu.
@Kofinka20 Mám 27m holku a taky se nechá nakrmit jen odemně a od mojí mámi, když se o to pokusí táta nebo děda, nechce, byď mu to vezme z ruky a přijde s tím za mnou nebo se sekne, začne pištět, ale nakrmit se nenechá. Nechávám ji ať jí sama, ale pořád od toho odbíhá a já to tak třikrát ohřívám a stejně by to nedojedla kdybych ji nepomohla. Polívkou se dnes polila a to byla trochu teplejší, takže nic přijemného. když už nevím co, nachystám jídlo a při tom ji krmíme oba táta střídavě se mnou, klidně spolu držíme chleba a dáváme ji ho oba dva, takže to zkuste a postupně si bude zvykat, že u krmení je i tátam děda a já nevím, kdo ještě
, hlavně nenutit nasílu, jako že musíš papat s tátou, to se taky může pěkně bloknout a bude to zbytečně odmítat dýl. Do školky budeme asi nastupovat taky od září a sama se teda ještě nenají, ale zase si myslím, že když tam ty nače děti uvidí, jak papají ostatní, tak se budou snažit taky ![]()
@Kofinka20 " Míň vychovávej a o to víc se na ni dívej a přemýšlej o ní.
Malý člověk je taky člověk, používání síly a nucení se Ti v pubertě ve špatném vrátí, už teď se Ti šprajcuje. Pokud je slabší povaha, asi se Ti podaří ji zlomit, ale pak si nebude vůbec věřit- ani v tom, v čem bys byla ráda, aby si věřila. A naletí pak nějakému dominantnímu šmejdovi, co jí bude ubližovat..
Těžko to vysvětlit na pár řádcích, ale mláďata se nejvíc naučí tím, co vidí kolem sebe, ne tím, co jim někdo říká, jak by se to mělo.
Mám doma tři kluky, z toho dva jsou už skoro dospělí a třetí je miminko. V životě by mě nenapadlo hrozit jim vařečkou- přesto byli a jsou naprosto v pohodě, drzí jsou jen občas(puberta, no), ale jsou zodpovědní, učí se dobře a sami, pomůžou mně i babičce, bez řečí si plní své domácí práce.. od 15 starší chodí na brigádu, aby si mohl pořídit i luxusní věci, ke kterým má na rozdíl od nás vztah.. rozumíš? Nejde o to toho malého člověka zlomit, ale naučit se s ním vycházet, abyste si ty i to dítě zachovali důstojnost. ![]()
@Denisa56 píše:
@Kofinka20 Připadáš mi nevyzrálá, pořád se jen nějak vymlouváš, ospravedlňuješ a překrucuješ, co a jak jsi napsala nebo nenapsala. Tvoje holčička to asi ani s tebou ani s tvým přítelem nemá jednoduché. Dvouleté dítě je ještě drobek, teprve se postupně seznamuje se světem, učí se, potřebuje strašně moc trpělivosti a porozumění. A taky nadhledu a humoru, klidně i nad nešikovným jezením jogurtu, který je všude kolem, jen ne v pusince. Místo toho chudák papá s vařečkou jako strašákem. Víš co, svírá se mi z toho srdce a už to tady číst nebudu. Ne ona, ale ty a tvůj přítel byste potřebovali pořádnou výchovu.
Mě je uplně važně jedno co si ty myslíš nebo o čem se domnivaš nežiješ s nami tak ani nemužeš vedet jak to chodi s popsanych veci si mnohdy lidi domyšleji a 90% tady nenapíšou uplnou pravdu jaka veskutečnosti je.Nema smysl si s tveho odsouzeni neco brat když ani nevíš čím si človek prošel. Každemu je lehko odsoudit než vyslechnout. Takže važe už radeji nepiš když nic nevíš!